Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A tak wyglądają kiełbasy po 7h wędzenia w zimnym dymie:

 

post-40040-0-08966900-1524420197_thumb.jpg  post-40040-0-63602800-1524420217_thumb.jpg

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-596216
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

tak wyglądają kiełbasy po 7h wędzenia w zimnym dymie:
z wyglądu zewnętrznego i przedstawianego procesu - może to być tzw. salami krakowskie  :hmm: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-596225
Udostępnij na innych stronach

czyżbyś dowēdzała dymogeneratorem Ligawy?

 

Oczywiście  :frantics:

jestem z niego bardzo zadowolona.

Relacja z wędzenia:

 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14907-dymogenerator-ligawy/#entry596215 

 

post-40040-0-98707400-1524419598_thumb.j

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-596280
Udostępnij na innych stronach

Po tygodniu suszenia kiełbasę podwędziłam trzeci raz - zupełnie niepotrzebnie.

 

post-40040-0-03075900-1525165711_thumb.jpg  post-40040-0-02128800-1525165721_thumb.jpg

 

W przekroju.

Niestety, zdjęcia z telefonu - włściciel aparatu był nieobecny a mój wylądował na śmietniku.

 

post-40040-0-70184800-1525165730_thumb.jpg  post-40040-0-46207200-1525167093_thumb.jpg

 

post-40040-0-36401900-1525167103_thumb.jpg

 

Więc ponawiam pytanie: Co to za kiełbasa?

 

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-597000
Udostępnij na innych stronach

Ta kiełbasa  "kojarzy m się"  z naszym kolegą     Miro .

Dobrze Ci się kojarzy :D

Podmieniłam zdjęcia przekroju - A. wrócił na łono  :laugh:  

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-597005
Udostępnij na innych stronach

Bielskiej jeszcze nie robiłem.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-597006
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bielskiej jeszcze nie robiłem.
 

Ale rozpoznałeś bezbłędnie :D

Rzadko robię tę kiełbasę i cały czas staram się dopracować domową technologię  :)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-597007
Udostępnij na innych stronach

:clap:

 

post-41296-0-94740200-1525179067_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-597017
Udostępnij na innych stronach

 

Po tygodniu suszenia kiełbasę podwędziłam trzeci raz - zupełnie niepotrzebnie

EAnna to zrobiłaś tak samo jak ja. Swoje kiełbaski po podsuszeniu też dowędziłem na zimno przez jakieś 6 godzin . W ten sposób odświeżyłem aromat wędzenia i jeszcze "zabezpieczyłem" kiełbasy , więc chyba raczej potrzebnie  :thumbsup:  ;) .Po kilku dniach podsuszania kiełbaski nie pachną już tak intensywnie jak po wędzeniu, więc trochę dymu je "odświeży" ;). Po dodymienu zapakowałem próżniowo - razem ze świeżym aromatem :)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-597040
Udostępnij na innych stronach

Jak zwykle EAnno u Ciebie - smakowity wyrób  :clap: 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-597044
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Aktualnie w związku ze złamaną nogą jestem raczej mało ruchliwy, więc szukam zajęcia.

Pomyślałem o dokształceniu się w zakresie wędzarnictwa a czytając trafiłem na przepis na suszoną wołowinę.

Zleciłem żonie zakup ligawy na bazarze i zabrałem się za robotę.

Ligawa ok. 1,2 kg poszła na dzień dobry do zamrażarki na 3h

W tym czasie zastanowiłem się nad marynatami, dwiema, bo chciałem spróbować dwa sposoby.

Pierwsza to sól atlantycka, kolorowy pieprz, słodka papryka, szczypta kuminu.

Okazało się, że moja szczypta to za dużo, więc żeby trochę przytłumić jego zapach dałem tymianek, trochę kminku i jeszcze trochę papryki.

Wszystko połączyłem olejem.

Druga marynata powstała na bazie sosu sojowego. Znalazłem kilka różnych w szafce, ale wybrałem Indonezyjski TaoTao, bo oprócz słoności był lekko słodkawy. do tego poszedł oczywiście pieprz i papryka słodka. Zastanawiałem się nad dodaniem whisky, ale doszedłem do wniosku, że takie eksperymenty następnym razem.

 

Żona pokroiła mięso na maszynce do krojenia na ok 3mm plastry. Podzieliłem mniej więcej na pół i poszły w marynaty, a następnie na 24h do lodówki.

Po dobie, osuszyłem je ręcznikiem papierowym, pokroiłem na węższe paski i nadziałem na patyczki do szaszłyków.

Tak przygotowane mięsko wylądowało w piekarniku. 60 st. termoobieg z uchylonymi drzwiczkami. Planowo 5h.

 

Żeby nie zerkać tam co chwilę postanowiłem napisać. Już nie mogę się doczekać efektu.

 

post-92650-0-26750600-1525638168_thumb.jpgpost-92650-0-14279600-1525638170_thumb.jpgpost-92650-0-23053900-1525638169_thumb.jpgpost-92650-0-96383700-1525638170_thumb.jpgpost-92650-0-65783400-1525638171_thumb.jpgpost-92650-0-42557700-1525638172_thumb.jpg

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-597496
Udostępnij na innych stronach

No cóż. Jak na pierwsze, całkiem nieźle. Tak mi się wydaje.l`

Przede wszystkim planowałem suszyć 5h, ale dołożyłem jeszcze 2h. Zostawiłem w piekarniku, żeby wystygły i rano chciałem chować do blaszanych pojemników.

Rano stwierdziłem, że są jeszcze za gumowe, więc znów zacząłem suszyć, tym razem z zamkniętymi drzwiczkami. Chyba ze 3h jeszcze tak schły.

Nie wiem, może dlatego, że nigdy nie miałem do czynienia z suszoną wołowiną, ale cały czas wydaje mi się, że są zbyt gumiaste.

Znajomy powiedział, że `takie mięso można zetrzeć i dodawać do sosów. Nie wydaje mi się, żeby moje można było w jakikolwiek sposób zetrzeć.

 

Jeżeli chodzi o kolor, to te z marynaty z sosu sojowego oczywiście ciemniejsze, z oleju i przypraw jaśniejsze.

Te drugie już przed suszeniem były jakby bardziej wysuszone od marynaty.

 

Jeżeli chodzi o smaki, to z sosu sojowego słodko ostre, a z oleju ostre, fajnie czuć przyprawy, ale za mocno słone. Świetnie pachną.

 

Nauczka na przyszłość to sos sojowy bardziej słony i oprócz pieprzu i papryki jakaś dodatkowa aromatyczna przyprawa, może whisky, do przypraw na bazie oleju mniej soli i ogólnie mniej pieprzu.

 

Nie wiem natomiast co z konsystencją. Chyba kupię paczuszkę suszonego mięska, żeby zobaczyć jak być powinno.

 

Może jak z termoobiegiem, to nie trzeba otwierać drzwiczek? Może temperatura nie była do końca taka, jaka była ustawiona? A może po prostu trzeba suszyć dużo dłużej niż wszędzie piszą?

 

Tyle zostało z 1,2 kg ligawy. Troszkę już zjadłem, ale nie na tyle, żeby zmienić obraz tego co wyszło. Kawałki leżą na kartce A4.

 

post-92650-0-37713100-1525791308_thumb.jpg

post-92650-0-19618300-1525791310_thumb.jpg

post-92650-0-73563100-1525791311_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-597650
Udostępnij na innych stronach

Ja robię jerky beef w suszarce do grzybów i warzyw . Do marynaty spróbuj dodać sos teriyaki

 

post-40398-0-93037900-1525812898_thumb.jpg

 

 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-597678
Udostępnij na innych stronach

 

 

robię jerky beef

Z jakiego mięśnia robisz?

Wg mnie ligawa jest za twarda.

Najlepsze są mięśnie grzbietowe (rostbef, antrykot), "oko" biodrówki i zrazowa górna.

Mają najmniej włókien kolagenowych. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-597680
Udostępnij na innych stronach

Kupuję wołowinę na zrazy :facepalm:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/49/#findComment-597682
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.