Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Moje pierwsze wędzenie, prawie rok temu ale...

 

Obsychanie, w tle wędzarnia z beczki wujka.

http://img297.imageshack.us/img297/4366/wdzonkisuszoneprzedwdze.jpg

 

I tu przerwa bo bateria w aparacie padła

 

Po wędzeniu

http://img297.imageshack.us/img297/8440/wdzonkipowdzeniu.jpg

 

Po parzeniu

http://img297.imageshack.us/img297/8109/wdzonkipoparzeniu.jpg

 

Efekt jaki uzyskałem, tylko dzięki "Akademi Dziadka", wielkie podziękowania.

 

Dopiero teraz odważyłem się zarejestrować na stronie, chociaż odwiedzam ją prawie rok.

 

WaRo58

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/9/#findComment-94067
Udostępnij na innych stronach

Dopiero teraz odważyłem się zarejestrować na stronie, chociaż odwiedzam ją prawie rok.

 

Piękne wyroby i witamy w naszym gronie . Cieszę się , bo widzę pięknie osznurowane wędzonki a nie w siateczkach .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/9/#findComment-94068
Udostępnij na innych stronach

Waro58 .My nie gryziemy :grin: .Witamy w szeregach Wędzarniczej Braci

 

 

 

A siateczki to grzech? :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/9/#findComment-94071
Udostępnij na innych stronach

Waro58 .My nie gryziemy :grin: .Witamy w szeregach Wędzarniczej Braci

To jak pochłaniacie Wasze wyroby, przez maszynke i w otwór gębowy? :lol:

 

Dzięki za uznanie, Waszym towarzystwem jestem bardzo zaszczycony.

 

WaRo58

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/9/#findComment-94073
Udostępnij na innych stronach

No nie gryziemy nowo przybyłych.Kanibalizm zakazany. :devil:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/9/#findComment-94075
Udostępnij na innych stronach

Witam Kolegę.

Jestem naprawdę pełen podziwu, - gratuluję.

Pozdrawiam.

Dziękuję bardzo, ale największą zasługę ma kolega Dziadek.

Tylko dzięki Niemu miałem taki efekt i nie zniechęciłem się.

 

WaRo58

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/9/#findComment-94077
Udostępnij na innych stronach

A siateczki to grzech? :wink:

Dobrze wiesz że nie grzech . Dla mnie jednak szyneczka osznurowana to jest to . :smile: Bardzo a bardzo mi się podoba .

 

 

Pozdrawiam

 

[ Dodano: Wto Gru 29, 2009 20:58 ]

ale największą zasługę ma kolega Dziadek.

Ja to rozumiem , jednak jesteś dobrym albo bardzo uczniem , i to się chwali :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/9/#findComment-94079
Udostępnij na innych stronach

No to jeszcze się pół roku później, pierwszy raz, szynka 10kg z kością:

 

Po peklowaniu:

http://img692.imageshack.us/img692/5342/popeklowaniu.jpg

 

Wędzenie:

http://img692.imageshack.us/img692/2310/wdzeniew.jpg

 

Suszenie przed drugim wędzeniem:

http://img692.imageshack.us/img692/5776/suszenie.jpg

 

I w końcu to na ci Wszyscy czekamy:

http://img692.imageshack.us/img692/5093/szynkapoparzeniu.jpg

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/9/#findComment-94080
Udostępnij na innych stronach

Browarek obowiązkowow był, w lodóweczce jego miejsce najczęściej się znajduje.

Na zdjęciu nie umieściłem, bom litościwy, po co robić apetyt Tym, Którym go zabrakło.

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/9/#findComment-94095
Udostępnij na innych stronach

I ja w tym roku pokusiłem się na produkcję kiełbas grubych.

Pierwsza była kminkowa, wyszła rewelacyjnie, wszystkie wyszły super, nawet się nie spodziewałem takiego efektu.

Kminkowa parzona z dodatkową dawką kminku.

Jedyna uwaga, wyszła troszkę za sucha, ale w smaku super.

 

Następna kiełbaska cztery zioła, po modyfikacji wyszło pięć ziół.

Dałem mniej lubczyku, a w to miejsce pietruszka.

Oczywiście zioła suszone.

Kiełbasa jak dla mnie bez uwag, poprostu rewelacja, już zostanie u mnie na stałe.

Podobnie jak krakowska suszona i kiełbaska smaczna Pedra, też po drobnych modyfikacjach.

A oto pięcio ziołowa.

Reszta innym razem.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/9/#findComment-94319
Udostępnij na innych stronach

Dalsza część wędlin Świątecznych, ale po raz pierwszy.

Kiełbaska smaczna Pedra, bardzo smaczna, choć lekko przesolona, bo nawaliła mi waga

i sól dodawałem na łyzeczki.

Po niewielkich modyfikacjach - więcej czosnku, więcej gorczycy i więcej kminku mielonego.

I chyba zbyt wiele wołowinki, bo wyszło twardawe, ale super, super, super !

Dzięki za przepis.

Kiełbaska w czasie obsuszania.

 

 

I w przekroju.

 

Reszta innym razem.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/9/#findComment-94410
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Na Święta wykonałem roladę schabową pieczoną. Osobiście niezdarnie i bez wprawy wyciąłem

z półtuszy boczek razem ze schabem, zapeklowałem na mokro 10 dni, w środek farsz kiełbasy z maszynki + czosnek i wyszło jak widać na załączonych obrazkach. :grin:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/9/#findComment-96452
Udostępnij na innych stronach

A ja popełniłem dzisiaj kiełbaskę i indyczka. I troszkę za mocno kiełbaskę przypiekłem.

http://img268.imageshack.us/img268/6682/zdjcie0070m.th.jpg

 

Użyłem po raz pierwszy termometru elektronicznego WT-2 i jestem zawiedziony. Jak wbiłem w indyka to mi pokazało temperaturę 32 stopni (a był prosto z wędzarni). Tymczasem stary termometr pokazywał ok 55. Po ok 45 minutach na starym miałem 70 stopni a na nowym 57. Sprawdzałem również w wodzie. Normalny rtęciowy i stary wbijany miały 80 a nowy elektroniczny 74,5. Co jest nie tak?

Pozdrawiam Tadzik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/9/#findComment-96496
Udostępnij na innych stronach

Co jest nie tak?

jeśli jesteś absolutnie pewien tego rtęciowego to znaczy że mozna reklamować wadliwy produkt
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/9/#findComment-96497
Udostępnij na innych stronach

A ja popełniłem dzisiaj kiełbaskę

- i dlatego termometr nie działa prawidłowo. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/9/#findComment-96499
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
To są podstawy tradycji. :grin: Przyjedź do SDM to zobaczysz jak sie to robi. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/9/#findComment-97954
Udostępnij na innych stronach

ciornydoktor,

Myślę , że nie tylko słyszał ale i wielokrotnie próbował , lecz sa to metody dla osób bardzo doświadczonych w zawodzie.Nie wiem czemu (bez obrazy) odnoszę wrażenie iż masz ochotę "błysnąć" wiedzą i praktyką. To bardzo słuszne , lecz gdyby odbywało się to w innym tonie...DZIADEK posiada wiedzę na temat mięsa i pracy z nim przeogromną lecz służy pomocą i bardzo merytoryczną radą. Może Ty też tak spróbujesz ? :rolleyes:

Pozdrawiam

Bogdan

Jeszcze nigdy nie było tak źle by nie mogło być jeszcze gorzej... ;-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/9/#findComment-97955
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.