Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Będę wdzięczny za sugestie ... odnośnie marki, modelu. Proszę słać na pw, coby nie było reklamy ;)

 

Z góry dzięki.

"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/34/#findComment-221765
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

586.5A

to jest niestety ten mniejszy zelmerek - imho odpuść sobie kupowanie kolejnych, coraz większych sitek, bo i tak ślimak będzie miażdżył mięso i będzie wychodziła parówka

lepiej rozejrzyj się za jakąś większą maszynką

 

zelmerek nadaje się tylko do mielenia mięsa ścięgnistego, tzw III

Nie do końca się z Tobą zgodzę. Można jak proponował jeden z Kolegów ( :blush: niestety nie pamiętam który, wybacz "starej sklerozie" ), obciąć w nożu 2 ostrza i będzie O.K., bo praktycznie zmniejszymy obroty noża.

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/34/#findComment-221791
Udostępnij na innych stronach

obciąć w nożu 2 ostrza i będzie O.K.

będzie trochę lepiej ale nie będzie O.K. :cry:

także tuning ślimaka polegający na zaokrągleniu krawędzi też nie pomaga

 

tak przerobiony zelemerek i tak wymięka w porównaniu ze zwykłą ręczną "10", o "22" z dorobionym napędem nie wspominając

 

problem małego zelmerka polega na cofaniu się farszu sprzed sitka wstecz i ponownym cięciu przez nóż i miażdżeniu przez ślimak

 

ktoś z forum testował maszynkę Kenwooda, za ok. 1000zł - zdaje się, że zdała egzamin masarski ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/34/#findComment-221813
Udostępnij na innych stronach

zelmerek nadaje się tylko do mielenia mięsa ścięgnistego, tzw III

No to żeś pojechał :grin: .A ja większość swoich mielonek robię zelmerkiem nr 8. sitko 6mm bo do 3 kg mięsa wilka nie bedę brudził.A jak wychodzą to wiesz gdzie szukać. :tongue:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/34/#findComment-221815
Udostępnij na innych stronach

A ja większość swoich mielonek robię zelmerkiem nr 8

a ja piszę o małym, czyli o 5

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/34/#findComment-221816
Udostępnij na innych stronach

a ja piszę o małym, czyli o 5

To dobrze ,że wyjaśniłeś bo pisałeś ogólnie o zelmerku, choć nóż dwuskrzydłowy i siatka 6mm też da radę tylko wszystko musi być ostre i nie należy mocno pchać mięsa tylko wrzucać małe kawałki.

 

Kenwooda, za ok. 1000zł - zdaje się, że zdała egzamin masarski

To za tę cenę można kupić alfe 22 lub 32 i trochę ruchu nie zaszkodzi a jak ktoś jeszcze ma smykałkę do majsterkowania to dokupi silnik i ma super maszynę do wszystkiego.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/34/#findComment-221821
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

jakby troszkę temperatura za wysoka była?

Bo wędzonki były podpiekane- pieczone.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/34/#findComment-228826
Udostępnij na innych stronach

Bo wędzonki były podpiekane- pieczone.

O tym nie pomyślałem :blush: http://emoty.blox.pl/resource/36_1_42.gif , honory zwracam http://www.swiat-rozrywki.w8w.pl/galeria/albums/pliki%20swiat/emotikony/poklon.gif
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/34/#findComment-228829
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...
Nic dodać nic ująć. :clap: :clap: :clap:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/34/#findComment-233401
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ze względu na obecne i przyszłe możliwości a raczej brak możliwości wędzenia pozostaje mi tylko produkcja wyrobów niewędzonych.

Na pierwszy rzut poszła łopatka prawie w sosie własnym. Z ok. 3kg wyszło 8 słoików.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/34/#findComment-234292
Udostępnij na innych stronach

w szczególności chodzi mi o zawatość i przyprawy.

Surowiec: mięso łopatki pokrojone mniej więcej 2x2cm bez klasyfikacji, z łopatki powykrawane grubsze ścięgna, tętnice i "krwiaki".

 

Peklowanie 3 godziny temperatura pokojowa(mieszanka peklująca 20g/kg 50/50 z zwykłą solą). Razem z peklosolą do mięsa dodałem żelatynę 6g/kg oraz pieprz 2g/kg.

 

Mięso podzieliłem na dwie części:

 

Pierwsza poszła w słoiki ściśle upchana i zalana wywarem z przypraw(jałowiec, kolendra, ziele angielskie, liść laurowy)

 

Druga wymieszana z czosnkiem i majerankiem.

 

Pasteryzowane 2 krotnie w gotującej wodzie(następnym razem spróbuję przeprowadzić pasteryzację w 75 stopniach)

 

I tyle :wink:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/34/#findComment-234301
Udostępnij na innych stronach

(następnym razem spróbuję przeprowadzić pasteryzację w 75 stopniach)

Obawiam się ,że będzie twarde.Ja słonolubny daję 17g/kg.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/34/#findComment-234303
Udostępnij na innych stronach

Obawiam się ,że będzie twarde

czyli pasteryzacja tylko w gotującej wodzie, czy przedłużyć czas peklowania do 48h?

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/34/#findComment-234307
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.