Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Po długim czasie wędzenia w beczce postanowiłem zbudować wędzarnię drewnianą.

Coś na kształt tego.

https://archiwum.allegro.pl/oferta/wedzarnia-ogrodowa-drewniana-debowa-wysylka-gratis-i6819961981.html

 

Mam już zrobione ściany z deski sosnowej z piórem gr. 2cm.

Wymiary ściany to ok 50cm x 100.

Przeczytałem dziś sporo postów andyandy, sverige2, maxella, abartka, mira i reszty speców.

Po tym wszystkim zwariowałem już.

 

W beczce nakrytej materiałem i paleniskiem pod ziemią oddalonym o 60 cm trochę zrobiłem wędzonki,ryby, kiełbasy, wędzonki wyglądały nieźle i były smaczne choć się pociły troszkę szczególnie kiełbasa ( raz tylko zrobiły się troszkę kwaskowate) zazwyczaj miały mocy zapach dymu ale były zbliżone do produktów prawidłowych :)

 

Plan był taki że robię wędzarnie drewnianą z paleniskiem oddalonym o ok 150 cm i . W wielu postach polecacie jednak palenisko pod wędzarnią z deflektorem. Poza tym andy pisał że minimalne wymiary wędzarni z paleniskiem to 70x70 a najlepiej 1m. Jestem chyba jeszcze w stanie powiększyć ściany do 70 cm. Do tej pory miałem świadomość że wędzarni z paleniskiem oddalonym są lepsze, i większość osób u których widziałem takie posiada.

 

Nie chce robić kolosa 1m x 1m x 1m bo może mi nie wystarczyć desek.

 

Dlatego parę pytań do powyższych fachowców.

 

1.Czy warto jednak poszeżyć te ściany o 1 dechę do 65 cm??

2. Co z paleniskiem, budować naziemny kanał o długości 150 cm bo z tego co wiem łatwiej regulować temperaturę ,czy dać pod wędzarnią??

3. Chciałem zrobić komin na górze by miało to jakiś wygląd (zamiast worka jutowego) zastanawiam się czy wystarczy tak 15x15 czy jednak zastosować rozwiązanie Andyego z otworami 6cm na dwóch bokach wędzarni(przysłanianymi)??

 

Góra oczywiście będzie otwierana i będą drzwiczki do podglądu wędzonek.

 

Nie będzie to pełna profeska ale chciałem spróbować bardziej profesjonalnego wędzenia.

Pomożecie??

 

Pozdrawiam

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/
Udostępnij na innych stronach

 

zazwyczaj miały mocy zapach dymu ale były zbliżone do produktów prawidłowych

To  zrób poprawną wędzarnię i rób wyroby prawidłowe a nie tylko zbliżone do nich. ;)

 

Odp. 1 - warto

 

2. Co z paleniskiem, budować naziemny kanał o długości 150 cm bo z tego co wiem łatwiej regulować temperaturę ,czy dać pod wędzarnią??

Z tą łatwiejszą regulacją temp. to jakaś teoria spiskowa chyba  :cry:.  Daj palenisko pod komorę  - będziesz zadowolony.

 

3. Możesz zrobić komin do ozdoby. ;)

Najlepsze otwory po bokach , uchylany dach a na końcu komin (poza tym 15x15 jest za mały)

 

 

 

Nie chce robić kolosa 1m x 1m x 1m

To zrób komorę 65 -75 (w środku)  x 120 - 130 wysokości  - lepsza jest komora wyższa szczuplejsza niż niska i krępa (lepsze rozprowadzenie dymu i temp.) Będziesz mógł wówczas wieszać na dwóch poziomach. Mniejszej komory nie rób , szkoda roboty. Zrobienie większej niewiele podniesie cenę ,za to komfort obsługi bardzo.

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-597861
Udostępnij na innych stronach

 

 

"To  zrób poprawną wędzarnię i rób wyroby prawidłowe a nie tylko zbliżone do nich.  ;)"

 

Po prostu z tego co robili znajomi wydawały się najlepsze :P

 

 

 

Z tą łatwiejszą regulacją temp. to jakaś teoria spiskowa chyba   :cry:.  Daj palenisko pod komorę  - będziesz zadowolony.

 

 

 

Pojęcia nie mam, miałem świadomość że im dłuższy tj. 100-150 tym niższa temp. dymu będzie ale skoro tak pisze Andy sporo ludzi to potwierdza to będzie pod wędzarnią

 

 

 

Najlepsze otwory po bokach , uchylany dach a na końcu komin (poza tym 15x15 jest za mały)

 

 

Tak myślałem, to du.. nie będzie komina tylko będzie zawadzał  :D  zrobię otwory regulowane 6 lub 8 cm na dwóch bokach przez całą głębokość

 

 

To zrób komorę 65 -75 (w środku)  x 120 - 130 wysokości  - lepsza jest komora wyższa szczuplejsza niż niska i krępa (lepsze rozprowadzenie dymu i temp.) Będziesz mógł wówczas wieszać na dwóch poziomach. Mniejszej komory nie rób , szkoda roboty. Zrobienie większej niewiele podniesie cenę ,za to komfort obsługi bardzo.

 

 

 

Dorzucę jedną dechę i będzie ok 65, tu nie o komfort chodzi tylko o wędzenie. Sugeruję się tym że Andy zastrzegał że komora nie może być mniejsza niż te 70  :hmm:. Kiedyś chciałem z alledrogo kupić a tam wszystkie drewniane po 50 cm i piecyki po 25 cm  :devil:  więc trochę się przeraziłem tym piecykiem. Robiłem sporo w beczce i wychodziło spoko i kolorystycznie i w smaku. Zapach zawsze był mocno dymny ale to wędzonki. Najwięcej to się chyba kurczaków nawędziłem, nie było osoby której by nie smakowały. Wiec nie zwracałem szczególnie uwagi w czym wędzę póki nie wszedłem na stronę o budowie wędzarni. Uświadomiłem sobie ilę błędów popełniałem bo ktoś mnie tak nauczył np podgaszanie wodą :)

 

Więc chcę zrobić wędzarnie która będzie pozbawiona większych wad, w technikę będę mocno doszkalał.

 

Dzięki za pomoc, jak ktoś obeznany w temacie może jeszcze skomentować lub wyrazić opinię będę wdzięczny, jak postawię wrzucę kolegom fotki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-597866
Udostępnij na innych stronach

I zapamiętaj sobie jedno, kanały są dobre i potrzebne, ale tylko w kanalizacji. Ty jednak potrzebujesz i budujesz wędzarnię która ma wędzić, być łatwa, prosta i niekłopotliwa w obsłudze, oraz zużywać niezbyt wiele drewna, czy dedukuję prawidłowo :D ??? Przeczytaj sobie więc ten oto temat, ale od samego początku, do samiusieńkiego końca. Poznasz drogę Piotra, i wiele rzeczy będzie od razu znacznie bardziej zrozumiałe po lekturze. Piotr na pewno nie odmówi odpowiedzi, gdy będiesz miał do niego ew. jakieś pytania, to bardzo uczynny kolega :D .

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10434-beczka-piotra/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-597868
Udostępnij na innych stronach

I zapamiętaj sobie jedno, kanały są dobre i potrzebne, ale tylko w kanalizacji. Ty jednak potrzebujesz i budujesz wędzarnię która ma wędzić, być łatwa, prosta i niekłopotliwa w obsłudze, oraz zużywać niezbyt wiele drewna, czy dedukuję prawidłowo :D ??? Przeczytaj sobie więc ten oto temat, ale od samego początku, do samiusieńkiego końca. Poznasz drogę Piotra, i wiele rzeczy będzie od razu znacznie bardziej zrozumiałe po lekturze. Piotr na pewno nie odmówi odpowiedzi, gdy będiesz miał do niego ew. jakieś pytania, to bardzo uczynny kolega :D .

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10434-beczka-piotra/

Dziękuję Sverige2 i Binio1111. Zabieram się za lekturę. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-597873
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem taki projekt.

Komora z deski sosnowej z piórem gr 2 cm.

Wymiary zewnętrzne.

Będą drzwiczki małe go podglądu wędlin

 

Palenisko szer gł 65 cm wewnątrz wys 55 wewnątrz.

Drzwiczki paleniska na całym przodzie.

 

Gdzie trzeba zrobić szyber i deflektor płomienia?? Trzeba go dać w postach Piotra nic nie było na ten temat.

 

Macie pomysły by coś skorygować??

post-42070-0-34145200-1526204919_thumb.jpg

Edytowane przez lukasF
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-597912
Udostępnij na innych stronach

Szyber nie potrzebny. Deflektor "stroisz" do komory . Trzeba przepalić wędzarkę i z pomocą termometru ustawić deflektor , tak aby był równy rozkład temp. w całej komorze. (z reguły stawia się go 8-20cm nad otworem , średnica 10-20 cm większa niż otwór dymowy ) W palenisku musi być nadproże nad drzwiczkami (otworem) wysokości 15-25 cm - bo inaczej duża ilość dymu i temp. będzie uciekać przez otwór "omijając" komorę. W komorze wysokości 110cm raczej nie powiesisz na dwóch poziomach)

No właśnie

 

Dorzucę jedną dechę i będzie ok 65, tu nie o komfort chodzi tylko o wędzenie

 

Pisząc "komfort wędzenia" miałem na myśli to , że nie trzeba cały czas pilnować , przekładać kije w czasie wędzenia itd.  Większa komora jest stabilniejsza w temperaturze i trudniej  coś niechcący przypiec.  - wiec chodzi właśnie o wędzenie ;):)

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-597914
Udostępnij na innych stronach

Deflektor będzie robiony. Z tego co wywnioskowałem po rysunkach Andyego to ok 55% szerokości wnętrza więc zrobię 30-35 cm.

 

Nadproże o tym nie pomyślałem. Zrobię pewnie ok 50 % wysokości.  :angel:

 

Dwa poziomy - może wyda jakoś  :D, zrobię po 40 cm listwy. nie chce z wysokością szaleć bo się nie dostanę potem. Palenisko 55 strop 5 cm i 95 do otworu u góry. Cholera i tak za wysoko będzie. Może jednak zrobić duże drzwi z przodu ??

 

Komfort wędzenia - wszystko jasne  :tongue:. Dzięki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-597923
Udostępnij na innych stronach

WOOOW . Tylko nieco mniejsza, piękne dzieło :clap:

 

Podobną też postaram się zrobić, na pewno nie będzie taka perfect bo część desek mam na 75 wysokości ale coś wymodzę a cegiełki z odzysku.

 

A jaki boski wkład :devil:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-597943
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem wentylację ale niestety zrąbała mi się otwornica i użyłem większej, otwory są 68 mm po cztery na dwa boki.

Niestety przy zamkniętych otworach wyszły szczeliny po 5mm. nie będzie to przeszkadzać czy zrobić zaślepki 5mm na bokach by można było całkowicie zamknąć wentylację.

 

post-42070-0-83198100-1526549711_thumb.gif

post-42070-0-87611500-1526549728_thumb.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-598216
Udostępnij na innych stronach

Nie będzie przeszkadzać wędzeniu, pieczeniu. Przeszczelniona też nie jest dobrze.Co najwyżej zobaczysz czy nie pchają się tamtędy jakieś żyjątka, jak nie wędzisz nie sądzę bo zapach odstrasza ale.I najwyżej w tedy zaslepić Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-598217
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Dobra, trochę się zeszło ale wędzarka gotowa. Miałem awarię pilarki. Palenisko wewnątrz 70x70x50, komora 67x67x130.

Robią się na test dwie kury i dorsz. :) Może to dzieło sztuki nie jest, ale to pierwsze murowanie i wędzarka.

post-42070-0-74293300-1536429910_thumb.jpg

post-42070-0-21208800-1536430327_thumb.jpg

Edytowane przez lukasF
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-606324
Udostępnij na innych stronach

Kury czy kurczaki bo to zasadnicza różnica.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-606325
Udostępnij na innych stronach

Kury czy kurczaki bo to zasadnicza różnica.?

Oświeć mnie :) Kurczak był na etykiecie :) . Pierwsze wrażenia:

Temperatura mega stabilnie 45-50 st. C.

Delikatny płomyk się pojawia co 15-25 min. wystarczy rozgarnąć i znika.

Nie wiem jak to jest, ale jak miałem beczkę z kanałem to gaszenie było co 5-10 min i to wodą a tu nie ma tego problemu.

Pomysł w progiem trafiony bo dymek ucieka do komory a nie na zewnątrz. 

Paleniska nie zatykałem niczym. Trochę mniej dymu przez to ale zobaczymy co to wyjdzie, na razie jest gitarka.

Dzięki Panowie za podpowiedzi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-606336
Udostępnij na innych stronach

Weź starą kurę i kurczaka i sparz jedno i drugie w wodzie o tej samej temperaturze a zobaczysz różnicę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-606340
Udostępnij na innych stronach

Weź starą kurę i kurczaka i sparz jedno i drugie w wodzie o tej samej temperaturze a zobaczysz różnicę.

aaa. Rozumiem. Kurczaki 1.7 kg :) z Lidla. 

To nie kury :))

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-606342
Udostępnij na innych stronach

No i gitara :thumbsup:. Trochę za niskie drzwi zrobiłeś  , ale to Ty się będziesz męczył ;). Pomyśl jeszcze nad kawałkiem blachy , żeby przysłonić palenisko gdyby wiatr dymał prosto  w otwór.

Teraz pekluj szynki :)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-606343
Udostępnij na innych stronach

Co ty chcesz od tych drzwi?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-606347
Udostępnij na innych stronach

Będą drzwi do paleniska zrobione z blachy albo drewna podbitego blachą. Drzwi do komory mogą być upierdliwe ale jak będzie pełna wędzarnia, wiec jak będę chciał coś z dołu wyciągnąć przy pełnej górze to może być kłopot. Wystarczy nie ładować ostatniego poziomu na full i zostawić jeden rządek wolny. Analizując temat, taka sytuacja wcale nie często będzie miała miejsce, ponieważ na 1 rząd wejdzie nawet ok 12 kurczaków  :devil:  

 

Niestety wczoraj byłem zbyt mocno zmęczony :D  :facepalm: (dźwiganiem puszki) by zrobić zdjęcie wędzonek i wrzucam już po leżakowaniu w lodówce.

Smak super, wędzone na jabłoni. Delikatny i subtelny smak dymu. Trochę przesadziłem z ilością soli do ryby (100 g/L , 3h), ale na zimno jest w miarę spoko. 

 

PS. Blade są na zdjęciach, w realu trochę lepiej. Lecz nie ujmuję to smakowi  :clap:  :angel:  :D

 

PS 2. Z tą stabilną temperaturą wędzarni nadal jestem w szoku, bez Waszej pomocy była by lipa, Dzięki jeszcze raz.

post-42070-0-89038100-1536483726_thumb.jpg

Edytowane przez lukasF
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-606365
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.