lukasF Opublikowano 11 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Maja 2018 Witam. Po długim czasie wędzenia w beczce postanowiłem zbudować wędzarnię drewnianą.Coś na kształt tego.https://archiwum.allegro.pl/oferta/wedzarnia-ogrodowa-drewniana-debowa-wysylka-gratis-i6819961981.html Mam już zrobione ściany z deski sosnowej z piórem gr. 2cm.Wymiary ściany to ok 50cm x 100.Przeczytałem dziś sporo postów andyandy, sverige2, maxella, abartka, mira i reszty speców.Po tym wszystkim zwariowałem już. W beczce nakrytej materiałem i paleniskiem pod ziemią oddalonym o 60 cm trochę zrobiłem wędzonki,ryby, kiełbasy, wędzonki wyglądały nieźle i były smaczne choć się pociły troszkę szczególnie kiełbasa ( raz tylko zrobiły się troszkę kwaskowate) zazwyczaj miały mocy zapach dymu ale były zbliżone do produktów prawidłowych Plan był taki że robię wędzarnie drewnianą z paleniskiem oddalonym o ok 150 cm i . W wielu postach polecacie jednak palenisko pod wędzarnią z deflektorem. Poza tym andy pisał że minimalne wymiary wędzarni z paleniskiem to 70x70 a najlepiej 1m. Jestem chyba jeszcze w stanie powiększyć ściany do 70 cm. Do tej pory miałem świadomość że wędzarni z paleniskiem oddalonym są lepsze, i większość osób u których widziałem takie posiada. Nie chce robić kolosa 1m x 1m x 1m bo może mi nie wystarczyć desek. Dlatego parę pytań do powyższych fachowców. 1.Czy warto jednak poszeżyć te ściany o 1 dechę do 65 cm??2. Co z paleniskiem, budować naziemny kanał o długości 150 cm bo z tego co wiem łatwiej regulować temperaturę ,czy dać pod wędzarnią??3. Chciałem zrobić komin na górze by miało to jakiś wygląd (zamiast worka jutowego) zastanawiam się czy wystarczy tak 15x15 czy jednak zastosować rozwiązanie Andyego z otworami 6cm na dwóch bokach wędzarni(przysłanianymi)?? Góra oczywiście będzie otwierana i będą drzwiczki do podglądu wędzonek. Nie będzie to pełna profeska ale chciałem spróbować bardziej profesjonalnego wędzenia.Pomożecie?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 12 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Maja 2018 (edytowane) zazwyczaj miały mocy zapach dymu ale były zbliżone do produktów prawidłowychTo zrób poprawną wędzarnię i rób wyroby prawidłowe a nie tylko zbliżone do nich. Odp. 1 - warto 2. Co z paleniskiem, budować naziemny kanał o długości 150 cm bo z tego co wiem łatwiej regulować temperaturę ,czy dać pod wędzarnią??Z tą łatwiejszą regulacją temp. to jakaś teoria spiskowa chyba . Daj palenisko pod komorę - będziesz zadowolony. 3. Możesz zrobić komin do ozdoby. Najlepsze otwory po bokach , uchylany dach a na końcu komin (poza tym 15x15 jest za mały) Nie chce robić kolosa 1m x 1m x 1mTo zrób komorę 65 -75 (w środku) x 120 - 130 wysokości - lepsza jest komora wyższa szczuplejsza niż niska i krępa (lepsze rozprowadzenie dymu i temp.) Będziesz mógł wówczas wieszać na dwóch poziomach. Mniejszej komory nie rób , szkoda roboty. Zrobienie większej niewiele podniesie cenę ,za to komfort obsługi bardzo. Edytowane 12 Maja 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-597861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 12 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Maja 2018 "To zrób poprawną wędzarnię i rób wyroby prawidłowe a nie tylko zbliżone do nich. ;)" Po prostu z tego co robili znajomi wydawały się najlepsze :P Z tą łatwiejszą regulacją temp. to jakaś teoria spiskowa chyba . Daj palenisko pod komorę - będziesz zadowolony. Pojęcia nie mam, miałem świadomość że im dłuższy tj. 100-150 tym niższa temp. dymu będzie ale skoro tak pisze Andy sporo ludzi to potwierdza to będzie pod wędzarnią Najlepsze otwory po bokach , uchylany dach a na końcu komin (poza tym 15x15 jest za mały) Tak myślałem, to du.. nie będzie komina tylko będzie zawadzał zrobię otwory regulowane 6 lub 8 cm na dwóch bokach przez całą głębokość To zrób komorę 65 -75 (w środku) x 120 - 130 wysokości - lepsza jest komora wyższa szczuplejsza niż niska i krępa (lepsze rozprowadzenie dymu i temp.) Będziesz mógł wówczas wieszać na dwóch poziomach. Mniejszej komory nie rób , szkoda roboty. Zrobienie większej niewiele podniesie cenę ,za to komfort obsługi bardzo. Dorzucę jedną dechę i będzie ok 65, tu nie o komfort chodzi tylko o wędzenie. Sugeruję się tym że Andy zastrzegał że komora nie może być mniejsza niż te 70 . Kiedyś chciałem z alledrogo kupić a tam wszystkie drewniane po 50 cm i piecyki po 25 cm więc trochę się przeraziłem tym piecykiem. Robiłem sporo w beczce i wychodziło spoko i kolorystycznie i w smaku. Zapach zawsze był mocno dymny ale to wędzonki. Najwięcej to się chyba kurczaków nawędziłem, nie było osoby której by nie smakowały. Wiec nie zwracałem szczególnie uwagi w czym wędzę póki nie wszedłem na stronę o budowie wędzarni. Uświadomiłem sobie ilę błędów popełniałem bo ktoś mnie tak nauczył np podgaszanie wodą Więc chcę zrobić wędzarnie która będzie pozbawiona większych wad, w technikę będę mocno doszkalał. Dzięki za pomoc, jak ktoś obeznany w temacie może jeszcze skomentować lub wyrazić opinię będę wdzięczny, jak postawię wrzucę kolegom fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-597866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Maja 2018 I zapamiętaj sobie jedno, kanały są dobre i potrzebne, ale tylko w kanalizacji. Ty jednak potrzebujesz i budujesz wędzarnię która ma wędzić, być łatwa, prosta i niekłopotliwa w obsłudze, oraz zużywać niezbyt wiele drewna, czy dedukuję prawidłowo ??? Przeczytaj sobie więc ten oto temat, ale od samego początku, do samiusieńkiego końca. Poznasz drogę Piotra, i wiele rzeczy będzie od razu znacznie bardziej zrozumiałe po lekturze. Piotr na pewno nie odmówi odpowiedzi, gdy będiesz miał do niego ew. jakieś pytania, to bardzo uczynny kolega .https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10434-beczka-piotra/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-597868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 12 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Maja 2018 I zapamiętaj sobie jedno, kanały są dobre i potrzebne, ale tylko w kanalizacji. Ty jednak potrzebujesz i budujesz wędzarnię która ma wędzić, być łatwa, prosta i niekłopotliwa w obsłudze, oraz zużywać niezbyt wiele drewna, czy dedukuję prawidłowo ??? Przeczytaj sobie więc ten oto temat, ale od samego początku, do samiusieńkiego końca. Poznasz drogę Piotra, i wiele rzeczy będzie od razu znacznie bardziej zrozumiałe po lekturze. Piotr na pewno nie odmówi odpowiedzi, gdy będiesz miał do niego ew. jakieś pytania, to bardzo uczynny kolega .https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10434-beczka-piotra/Dziękuję Sverige2 i Binio1111. Zabieram się za lekturę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-597873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 13 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Maja 2018 (edytowane) Zrobiłem taki projekt.Komora z deski sosnowej z piórem gr 2 cm.Wymiary zewnętrzne.Będą drzwiczki małe go podglądu wędlin Palenisko szer gł 65 cm wewnątrz wys 55 wewnątrz.Drzwiczki paleniska na całym przodzie. Gdzie trzeba zrobić szyber i deflektor płomienia?? Trzeba go dać w postach Piotra nic nie było na ten temat. Macie pomysły by coś skorygować?? Edytowane 13 Maja 2018 przez lukasF Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-597912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 13 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Maja 2018 (edytowane) Szyber nie potrzebny. Deflektor "stroisz" do komory . Trzeba przepalić wędzarkę i z pomocą termometru ustawić deflektor , tak aby był równy rozkład temp. w całej komorze. (z reguły stawia się go 8-20cm nad otworem , średnica 10-20 cm większa niż otwór dymowy ) W palenisku musi być nadproże nad drzwiczkami (otworem) wysokości 15-25 cm - bo inaczej duża ilość dymu i temp. będzie uciekać przez otwór "omijając" komorę. W komorze wysokości 110cm raczej nie powiesisz na dwóch poziomach)No właśnie Dorzucę jedną dechę i będzie ok 65, tu nie o komfort chodzi tylko o wędzenie Pisząc "komfort wędzenia" miałem na myśli to , że nie trzeba cały czas pilnować , przekładać kije w czasie wędzenia itd. Większa komora jest stabilniejsza w temperaturze i trudniej coś niechcący przypiec. - wiec chodzi właśnie o wędzenie Edytowane 13 Maja 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-597914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 13 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Maja 2018 Deflektor będzie robiony. Z tego co wywnioskowałem po rysunkach Andyego to ok 55% szerokości wnętrza więc zrobię 30-35 cm. Nadproże o tym nie pomyślałem. Zrobię pewnie ok 50 % wysokości. Dwa poziomy - może wyda jakoś , zrobię po 40 cm listwy. nie chce z wysokością szaleć bo się nie dostanę potem. Palenisko 55 strop 5 cm i 95 do otworu u góry. Cholera i tak za wysoko będzie. Może jednak zrobić duże drzwi z przodu ?? Komfort wędzenia - wszystko jasne . Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-597923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Maja 2018 Tak to u Bejota wygląda : Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-597930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 13 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Maja 2018 WOOOW . Tylko nieco mniejsza, piękne dzieło Podobną też postaram się zrobić, na pewno nie będzie taka perfect bo część desek mam na 75 wysokości ale coś wymodzę a cegiełki z odzysku. A jaki boski wkład Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-597943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Maja 2018 Tu masz sporo wędzarni a wędzarnia z filmu jest na 4 pozycji https://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-598027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 17 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Maja 2018 Zrobiłem wentylację ale niestety zrąbała mi się otwornica i użyłem większej, otwory są 68 mm po cztery na dwa boki.Niestety przy zamkniętych otworach wyszły szczeliny po 5mm. nie będzie to przeszkadzać czy zrobić zaślepki 5mm na bokach by można było całkowicie zamknąć wentylację. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-598216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 17 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Maja 2018 (edytowane) Nie będzie przeszkadzać wędzeniu, pieczeniu. Przeszczelniona też nie jest dobrze.Co najwyżej zobaczysz czy nie pchają się tamtędy jakieś żyjątka, jak nie wędzisz nie sądzę bo zapach odstrasza ale.I najwyżej w tedy zaslepić Edytowane 17 Maja 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-598217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 17 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Maja 2018 Tak jak Maciek napisał - Nigdy nie zamykasz szczelnie przy wędzeniu - jest ok Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-598258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 8 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Września 2018 (edytowane) Dobra, trochę się zeszło ale wędzarka gotowa. Miałem awarię pilarki. Palenisko wewnątrz 70x70x50, komora 67x67x130.Robią się na test dwie kury i dorsz. Może to dzieło sztuki nie jest, ale to pierwsze murowanie i wędzarka. Edytowane 8 Września 2018 przez lukasF Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-606324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Września 2018 Kury czy kurczaki bo to zasadnicza różnica.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-606325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 8 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Września 2018 Kury czy kurczaki bo to zasadnicza różnica.?Oświeć mnie Kurczak był na etykiecie . Pierwsze wrażenia:Temperatura mega stabilnie 45-50 st. C.Delikatny płomyk się pojawia co 15-25 min. wystarczy rozgarnąć i znika.Nie wiem jak to jest, ale jak miałem beczkę z kanałem to gaszenie było co 5-10 min i to wodą a tu nie ma tego problemu.Pomysł w progiem trafiony bo dymek ucieka do komory a nie na zewnątrz. Paleniska nie zatykałem niczym. Trochę mniej dymu przez to ale zobaczymy co to wyjdzie, na razie jest gitarka.Dzięki Panowie za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-606336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Września 2018 Weź starą kurę i kurczaka i sparz jedno i drugie w wodzie o tej samej temperaturze a zobaczysz różnicę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-606340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 8 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Września 2018 Weź starą kurę i kurczaka i sparz jedno i drugie w wodzie o tej samej temperaturze a zobaczysz różnicę.aaa. Rozumiem. Kurczaki 1.7 kg z Lidla. To nie kury ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-606342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 8 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 8 Września 2018 No i gitara . Trochę za niskie drzwi zrobiłeś , ale to Ty się będziesz męczył . Pomyśl jeszcze nad kawałkiem blachy , żeby przysłonić palenisko gdyby wiatr dymał prosto w otwór.Teraz pekluj szynki Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-606343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Września 2018 Co ty chcesz od tych drzwi? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-606347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 9 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 9 Września 2018 (edytowane) Będą drzwi do paleniska zrobione z blachy albo drewna podbitego blachą. Drzwi do komory mogą być upierdliwe ale jak będzie pełna wędzarnia, wiec jak będę chciał coś z dołu wyciągnąć przy pełnej górze to może być kłopot. Wystarczy nie ładować ostatniego poziomu na full i zostawić jeden rządek wolny. Analizując temat, taka sytuacja wcale nie często będzie miała miejsce, ponieważ na 1 rząd wejdzie nawet ok 12 kurczaków Niestety wczoraj byłem zbyt mocno zmęczony (dźwiganiem puszki) by zrobić zdjęcie wędzonek i wrzucam już po leżakowaniu w lodówce.Smak super, wędzone na jabłoni. Delikatny i subtelny smak dymu. Trochę przesadziłem z ilością soli do ryby (100 g/L , 3h), ale na zimno jest w miarę spoko. PS. Blade są na zdjęciach, w realu trochę lepiej. Lecz nie ujmuję to smakowi PS 2. Z tą stabilną temperaturą wędzarni nadal jestem w szoku, bez Waszej pomocy była by lipa, Dzięki jeszcze raz. Edytowane 9 Września 2018 przez lukasF Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15252-w%C4%99dzarnia-drewniana-pomocy/#findComment-606365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.