Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie radzę przerabiać 15 kg mięsa na Zelmerku. Prędzej czy później padnie. Po drugie, Zelmerki miażdżą mięso podczas mielenia. Maszynka 22 ma dużo większą komorę mielenia i ślimak nie miażdży mięsa, a jedynie podaje pod nóż. Ponadto np dwukrotne mielenie na zelmerku dużej ilości mięsa trąca o masochizm ;)
Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...

Nie radzę przerabiać 15 kg mięsa na Zelmerku. Prędzej czy później padnie.

Są Zelmerki i Zelmerki :grin: Mój Zelmerek 15 kilogramów przerabia w 10 minut i się nawet leciutko nie zagrzeje. I co jak co ale na nie miażdży mięsa :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Mam Zelmerka Symbio 1400 watów. Robię przeciętnie raz w miesiącu kiełbasę (około 15-18 kg) jednorazowo.

Mielę na drobno więcej niz zwyczajnie się przyjmuje z proporcji bo czasami dochodzę do 50 % masy. Mielę od razu na stosowny rozmiar bez mielenia najpierw na grubo a potem na drobno. Maszynki nie oszczędzam. Ino gaz... :P

Nie mam najmniejszego problemu.

W między czasie maszynka ta służy mi do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane czy kartoflaka . Cisnę pyry że prawie by przelazły przez tą przystawkę bez włączania do prądu.

Służy mi już ponad dwa lata.

Polecam.

mam zelmera symbio 1500 W i do domowego wyrobu wędlin sprawdza się znakomicie, nie zagrzał się mi nigdy, plusem dla tego sprzętu jest to że można zanabyć przystawkę młynek żarnowy i mamy świeżo zmielony pieprz czy ziele angielskie, o przystawkach do warzyw nie wspomnę, jak przyszło by mi znowu trzeć ziemniaki na placki czy buraczki na ćwikłę ręcznie to wolałbym już tego nie jeść :grin:

fakt ze nadziewanie to taki trochę masochizm ale jak ktoś lubi i ma odrobinę wprawy to i do tego idzie przywyknąć, jedno jest pewne że przy wyborze marnej podróby alfy i zelmerka lepiej kupić to drugie, przynajmniej jest pewność że będzie mielić a nie kutrować

Nie wiem czy w dobrym temacie piszę, ale na pewno czytają go osoby które poszukują maszynek do mielenia mięsa więc:

Wczoraj byłem na "Pchlim targu" który odbywa się co niedzielę we Włocławku. Targ na którym sprzedawane jest wszystko, mydło i powidło. Od przedmiotów z zachodu z "wystawek", starocie itd., dosłownie wszystko (widziałem nawet protezę lewej nogi).

Ceny maszynek używanych marki ALFA nr 5, 8, 10 wahały się od 20 zł do 35 w zależności nie od stanu technicznego maszynki, a "widzimisię" sprzedawcy. Można było wybrać sobie z tego porządny sprzęt. Z tym że trzeba sobie zdawać sprawę, że maszynki te są pakowane i rozpakowywane co tydzień, wystawiane są na dworze (deszcz, śnieg) i trzeba by je trochę odnowić, choć były też perełki zabrane przed chwilą z czyjeś kuchni.

Widziałem maszynki niemieckiej marki Alexanderwerk w rozmiarach 5 i 10 ale to już coś dla koneserów, sprawne były w 100%, ale posiadają specyficzne sitka. Był też sprzęt produkcji chyba radzieckiej z wytłoczonym wizerunkiem koziołka na gardzieli maszynki.

Do kupienia była ALFA nr 12 (taka 10 tylko z czterema nóżkami jak w 22 lub 32) z napędem za 150zł sprzedawca zapełniał że działa na 100%, wizualnie do drobnej kosmetyki.

Zapraszam na Kujawy po sprzęt :grin:

Może uda mi się kiedyś upolować 22 lub 32 to się pochwalę.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.

Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.

• 1 miesiąc temu...

Witam, już chciałem kupić Zelmera a tu czytam różne przykre opinie dot. wyrabiania kiełbas za ich pomocą. Nie źle namieszaliście mi w głowie:). To co mnie martwi to negatywne opinie dot miażdżenia mięsa oraz napełniania kiełbas a na tym mi bardzo zależy.

- O co chodzi z tym problemem napełniania kiełbas, co się dzieję? Wolno idzie czy co? Nikt tego nie opisał.

- Czy mięso jest mocno zgniecione? Czy powoduje to mała średnica? Czy pocięcie mięsa na mniejsze kawałki likwiduje ten problem?

Nie chcę wydawać majątku na maszynkę a Zelmery są tanie. Rozważam jeszcze Knewood MG510 http://www.ceneo.pl/505260 ale czy on będzie lepszy?? Boję się, że kupię droższy sprzęt a będzie tak samo źle napełniał dlatego proszę o opis problemu.

Mam Zemera 8 i na moje potrzeby domowe mi wystarcza . Też miałem takie dylematy ale widzałem tu na forum u niektórych osób takie kiełbasy robione zelmerem że ślina mnie zalewała . Do nadziewania i tak najlepsza nadziewarka jakiej byś nie miał maszynki a zelmerek mieląc do 10 kg nawet się nie zająknie . Mi poradzono że jak nie szaleję z ilościami to zelmerek wystarczy a jak większe ilości to bym sobie podarował . I Ty też się nad tym zastanów . Ja mieląc zawsze daję rozmiar sitka większy niż w recepturze ( średnio o 1 rozmiar ) . Jest tylko jeden problem w przyszłości , że jakoś człowieka nachodzi robić tych kiłbas więcej i więcej :D

wysłane za pomocą Tapatalk

Ja mieląc zawsze daję rozmiar sitka większy niż w recepturze ( średnio o 1 rozmiar )

A jak w przepisie będzie szarpak dwunerkowy to co zastosujesz o numer większe?. :D  :tongue:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

A jak w przepisie będzie szarpak dwunerkowy to co zastosujesz o numer większe?. :D:tongue:

Zawsze można pokroić nożem mięso . :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Zawsze można pokroić nożem mięso

A jaki numer noża zastosować?  :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Czy ma ktoś tego typu maszynkę? http://allegro.pl/maszynka-do-miesa-nr-22-cynowana-do-napedu-4-sitka-i3633368140.html

To koło do recznego mielenia to chyba nie najlepszy pomysł, korba byłaby lepsza.

Czy w ogóle istnieje ręczna nowa dobra maszynka ?  (szukam 22)

Czy w ogóle istnieje ręczna nowa dobra maszynka ?  (szukam 22)

Na pewno istnieją   . Widziałem takowe . Alfa 22  kosztowała około 350 zł jak dobrze pamiętam  . Sklep Rzeźnicki Gniezno  . :D

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

http://www.komorniklegionowo.pl/podstrony/licytacje.html

Jakby kogoś interesowało. 

Wiem ze to przykre jak komuś sie nie uda w życiu. No ale cóż.....

Dodano: 25 październik 2013 - 12:04

więcej tego jest na www.licytacje.komornik.pl

Dodano: 25 październik 2013 - 12:08

http://www.licytacje.komornik.pl/Notice/Details/100315

pozdrawiam

Michał

Nie radzę przerabiać 15 kg mięsa na Zelmerku. Prędzej czy później padnie. Po drugie, Zelmerki miażdżą mięso podczas mielenia. Maszynka 22 ma dużo większą komorę mielenia i ślimak nie miażdży mięsa, a jedynie podaje pod nóż. Ponadto np dwukrotne mielenie na zelmerku dużej ilości mięsa trąca o masochizm ;)

W zeszły piatek pojechałem 18 kg na zelmerku. Jakieś 60% na grubo a reszte na drobno. Cały czas gaz do dechy. Zero problemu. Ale nozyki i siatki ostre.

Trzeba pamietać żeby nożyki i siatki myć i dokładnie suszyć w ciepłym. Nie dopuszczać do zbrazowienia "rudą" bo to tepi wyżej wymienione w tępie expresowym. To suszenie niezależnie od firmy z jakiej jest maszynka. To ma kroić a nie miażdzyć.

Trochę za późno się o tym dowiedziałem :( . Moje sitka są właśnie pokryte taką rudawą powłoką i faktycznie podczas ostatniego mielenia coś mi nie grało. Jak sie ostrzy nóż to wiem, ale jak ostrzy sie sitka?

pozdrawiam

Michał

Jak sie ostrzy nóż to wiem, ale jak ostrzy sie sitka?

Zanosi się do ostrzenia jednocześnie sitko z nożykiem .

Dodano: 28 październik 2013 - 12:46

Najlepiej jak to zrobi fachowiec na tzw "magnesówce"

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Moje sitka są właśnie pokryte taką rudawą powłoką

ja zawsze po mieleniu, myję od razu sitka i noże, wycieram do sucha i nacieram olejem, byle jakim jadalnym jaki mam pod ręką, i wkładam do torebek śniadaniówek, nic mi nie rdzewieje :)

• 3 tygodnie później...

W Zelmerze jest tak: rozmiar komory to cyfra po kropce, np Zelmer 886.88 to komora nr 8 i takie sitka kupujesz.

Kolega wyżej też tak podał, pisaliśmy w tym samym czasie;)

Edytowane przez Bandolini

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

Zapraszam na moją stronę

• 1 miesiąc temu...

Witam, już chciałem kupić Zelmera a tu czytam różne przykre opinie dot. wyrabiania kiełbas za ich pomocą. Nie źle namieszaliście mi w głowie:). To co mnie martwi to negatywne opinie dot miażdżenia mięsa oraz napełniania kiełbas a na tym mi bardzo zależy.

- O co chodzi z tym problemem napełniania kiełbas, co się dzieję? Wolno idzie czy co? Nikt tego nie opisał.

- Czy mięso jest mocno zgniecione? Czy powoduje to mała średnica? Czy pocięcie mięsa na mniejsze kawałki likwiduje ten problem?

Nie chcę wydawać majątku na maszynkę a Zelmery są tanie. Rozważam jeszcze Knewood MG510 http://www.ceneo.pl/505260 ale czy on będzie lepszy?? Boję się, że kupię droższy sprzęt a będzie tak samo źle napełniał dlatego proszę o opis problemu.

Czy zakupiłeś już kenwooda?

Ja dziś dostałem przesyłkę i dam znać co i jak po Świętach ;)

maszynka do mielenia mięsa jak sama nazwa wskazuje służy generalnie do mielenia. I Zelmer jest jak najbardziej do polecenia. Daje rade. Natomiast do napełniania służy nadziewarka. Funkcja nadziewania w maszynce jest powiedzmy funkcją dodatkowa , uzupełniającą. 

Naprawdę niewiele jest maszynek które nie miażdżą farszu. 

Jak masz pare złoty oszczędności to kup Zelmera lub manualną Alfę. A jeżeli dodatkowo masz dobry układ z "gwiazdorem" to zamów nadziewarkę. Jaką? Poczytaj na forum

pozdrawiam

Michał