Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj davido 31

Wpisz w wujka google "meat grinder mg-50" a nastepnie

na pozycji pierwszej jest link "50 Meat Grinder on eBay-eBay.com.au"  i na ebay

wyskoczy Ci na drugej pozycji /tak jest u mnie/ ta maszyna

za $189.95 dollarow australijskich a takze sa nastepne dwie po AU $300.21. 

Wystepuje tutaj pod marka "Sunmile SM-G50".

Dlaczego jest taka roznica w cenie to ja nie wiem.

Tylko jak pisalem moja jest dosc glosna i zakloca odbior telewizora.

Waldek

Dlaczego jest taka roznica w cenie to ja nie wiem.

Prawdopodobnie różnica między silnikami. Te droższe maszynki są wyposażane w silniki 2kW i w metalowe kółka zębate w przekładniach.

Tylko jak pisalem moja jest dosc glosna

Głośność maszynki mi nie przeszkadza bo po nocach nie mielę mięsa. :D

Takie zdanie znalazłem w opisach tych maszynek: 350W Meat Grinder with Maximum Locked Power 1000W.

Czyli coś  jak w moim Zelmerku
nom. 200W

max. 500W

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

Gość ArkoGdynia

Mój Zelmerek (ZMM 1200.84) ma takie parametry:

znamionowa :260 W

maksymalna: 650 W

Motor Block Power: 1900W 

Czyli widać że tamta jest trochę silniejsza.... moim zdaniem będzie dobry sprzęt na "lata" .

moim zdaniem będzie dobry sprzęt na "lata" .

Też tak myślę. 113kg/h przerobu mięsa nie jest źle. Waga tej maszynki 6kg mówi mi, że nie jest zrobiona z plastiku. ;)

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia

moim zdaniem będzie dobry sprzęt na "lata" .

Też tak myślę. 113kg/h przerobu mięsa nie jest źle. Waga tej maszynki 6kg mówi mi, że nie jest zrobiona z plastiku. ;)

Myślę,że jakbyś przerzucił 113 kg mięsa do maszynki to Ty byś się zagrzał nie maszynka

Myślę,że jakbyś przerzucił 113 kg mięsa do maszynki to Ty byś się zagrzał nie maszynka

Chyba miałeś na myśli ton a nie kilogramów  :D 113 kg to ja na klatę wyciskam ;)

Znalazłem filmik z podobną maszynką. Jak słychać trochę jęczy przy mieleniu kurczaka na sitku 5mm

Edytowane przez davido31

Moja wędzarnia

trochę jęczy przy mieleniu kurczaka na sitku 5mm

Szkoda że nie pokazali jak mielą podgardle albo łopatkę  .  Pierś kurczaka to ja w dłoni zmielę :D

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Jęczy gorzej niż zelmer.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

Waga tej maszynki 6kg mówi mi, że nie jest zrobiona z plastiku.

MOja wazy 28 kg, sama jej nie podniose, troszke wiecej niz Twoja  :laugh:

Pierś kurczaka to ja w dłoni zmielę

Andrzejku to takie lapki silne masz? ;)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Andrzejku to takie lapki silne masz? ;)

Aniu może nie silne ale pierś kurczaka nie może być przykładem na dobre mielenie maszynki :D z powodu swojej delikatności :D

Pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

No właśnie a filmik jest demonstracyjny.

Wysłane z mojego SM-N9005

Moja wędzarnia

No właśnie a filmik jest demonstracyjny.

Wyraźnie słychać spadek obrotów  przy dociśnięciu mięsa.

Ono powinno być samo zabierane a maszynka IMO powinna tylko przyjemnie mruczeć.

Nie wyobrażam sobie mielenia pręgi na "2" lub "2,5".

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Witam

Podobny odglos wydaje moja.

Ja nie mam problemu z mieleniem lopatki czy wolowiny na sitku 2.5mm a takze

na wiekszych  numerach, Czasem przy mieleniu mrozonej sloniny na 4mm

gdy za duzo podasz moze sie ztrzymac /bezpiecznik wyrzuci/ ale to nie jest wielki

problem,maszynka ma bieg wsteczny,wlaczasz na chwike wsteczny i znowu do przodu.

Zwroc uwage na cene ;zemler 339 euro a ta podobna do mojej AU$189.9 lub AU$300.

Ja dokupilem sitka w Polsce za smieszna cene w porownaniu do ceny z Niemiec lub

Anglii.Decyzja nalezy do Ciebie.Co mge podpowiedziec,obojetnie przy zakupie jednej

z nich,skontaktuj sie ze sprzedawca i zapytaj zewnetrzna srednice sitek.Ja w Polsce

kupilem do kazdego sitka noz i tak w komplecie je uzywam /oszczednosc na ostrzeniu/.

Waldek

Waldek, do ciebie mam pytanie, dlaczego w Polsce a nie tutaj? Cena? Znalazlam kilka sklepow, maja sitka roznych rozmiarow.  Tylko cena, no jest odpowiednia.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Ja nie mam problemu z mieleniem lopatki czy wolowiny na sitku 2.5mm a takze na wiekszych numerach,

No ale Ty masz 1000 W nie?

Dzisiaj rozmawiałem z jednym z dystrybutorów i powiedział mi, że ta maszynka Caterlite ma 350 W maksymalnie. :hmm: Nie wiem co myśleć bo  Beeketal FW300 też ma 300 W a to jest profesjonalny wilk . :rolleyes:

Patrzyłem jeszcze na Hendi 198 ale ta maszynka ma dziwny rozmiar sitek i ich mocowanie.

Edytowane przez davido31

Moja wędzarnia

Witaj ANNM

No wlasnie ta cena, ja w Polsce kupilem 12 kompletow /sitko i nozyk/

i koszt z przesylka to mniej jak 50%.

Pozdrawiam-Waldek

No wlasnie ta cena, ja w Polsce kupilem 12 kompletow /sitko i nozyk/ i koszt z przesylka to mniej jak 50%. Pozdrawiam-Waldek

Podaj mi namiary, zmierze swoje i tez zamowie. Te ceny sa na prawde odrobine wygorowane :hmm:  

Be you.

The world will adjust.

Zrezygnowałem jednak z tej Caterlite bo coś mi pachnie badziewiem.

Znalazłem małego włoskiego wilka Star FTSM 101 rozmiar 8" Maszynka jest nówka funkiel ale kupiona w 2006 i w ogóle nie używana. Cena 190 euro plus wysyłka. Gość mi pisał, że kosztowała swego czasu 280 euro plus noże i sitka 120 euro.  Razem 400 euro.
Opyla się ją wziąć? Targować się jeszcze? :)

post-72541-0-35671100-1452910687_thumb.jpg

post-72541-0-05925600-1452910688_thumb.jpg

post-72541-0-75672300-1452910688_thumb.jpg

post-72541-0-46604400-1452910689_thumb.jpg

post-72541-0-14888300-1452910690_thumb.jpg

post-72541-0-44935700-1452910691_thumb.jpg

post-72541-0-10434900-1452910692_thumb.jpg

post-72541-0-62673400-1452910633_thumb.jpg

post-72541-0-54328800-1452910634_thumb.jpg

post-72541-0-33376200-1452910635_thumb.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=kfYmf9lAQ2Y&feature=youtu.be

Edytowane przez davido31

Moja wędzarnia

Dawidzie, ten "wilczek", to dobrej klasy sprzęt, ale do mielenia mięska na kotlety mielone i hamburgery w gastronomii i jadłodajniach. Taki sprzęt klasy Zelmer Diana, w lepszym wydaniu. Jeżeli jednak oprócz hamburgerów, parówek czy mortadeli lubisz dobre kiełbasy, z ładnymi kawałkami mięsa, to ten sprzęt nie jest najlepszym rozwiązaniem. Bliższe wyjaśnienie przesłałem Ci na PW.

Tu masz pogląd Dawidzie jak powinien wyglądać wałek do mielenia mięsa.

http://img03.staticclassifieds.com/images_tablicapl/326075325_8_644x461_nadziewarka-szatkownica-wilk-miesa-_rev001.jpg

Bardzo dziękuję Jareczku za info. Teraz wiem już jakiego sprzętu szukać.

Wysłane z mojego SM-N9005

Edytowane przez davido31

Moja wędzarnia

Davido nie słuchaj bzdur.

Nie przerabiasz na raz całej świni i na domowe potrzeby w zupełności starczy.

Sam przy mniejszych ilościach mielę na maszynce Zelmer nr 5 i spokojnie daję sobie rady.

Gdyby było inaczej, wszyscy musieli by mieć co najmniej Alfy 32 z napędem.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK