Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W tych maszynkach o których tu piszemy czas pracy jest dość krótki , z tego  co czytałem wynosi 10-15 min po czym należy odczekać ok 5 min. 

Edytowane przez szrekPL
19 minut temu, Bagno napisał(a):

Pamiętam jak na jednym ze zlotów korzystaliśmy z maszynki do mielenia mięsa  której musieliśmy studzić korpus silnika. W tym czasie należało rozdrobnić 80 kg mięsa na rożnych siatkach.

Nie miałem na myśli przemiału ,,masowego"tylko na potrzeby domowe.

Więc tego typu maszynki są wystarczające.Należy zwrócił uwagę na zespół mielący aby był najlepiej ze stali nierdzewnej chodź aluminium anodowane też jest do akceptacji i był demontowany od korpusu co ułatwia jego umycie ,oraz co najważniejsze ,aby nożyki i sitka były standardowe i w miarę dostępne na rynku polskim.

Rozmawiałem ze swoim głosem rozsądku no i dalej czytam o tych wilkach, mam mętlik w mojej małej głowie... Jak to śpiewał jeden piosenkarz... Ale zmiana koncepcji i chyba jednak poszukam 22ki... 

54 minuty temu, szrekPL napisał(a):

Rozmawiałem ze swoim głosem rozsądku no i chyba jednak poszukam 22ki... 

I to jest dobre rozwiązanie chodź nie tanie.Czasami można ,,wyrwać" Spomasza Nakło NMK 110 w przyzwoitej cenie.Jest zasilany 380 V ale zawsze można dokupić falownik z 230V na 380 V.Silnik S1 przeznaczony do pracy ciągłej.

• Like 1
  • Upvote 1
7 godzin temu, bilu72 napisał(a):

dokupić falownik z 230V na 380 V.Silnik S1 przeznaczony do pracy ciągłej.

To nie są tanie urządzenia, lepiej odrazu kupić wilka na 230V i nie obcyndalać się z wężem 3 fazowym pod nogami :facepalm:.

• Like 1

No to Piotrze bierz 22.

Może na zlotach z niej skorzystamy 😜

Tak na poważnie.

Łatwiej dokupisz sitka i przy większym przerobie nie robisz przerw.

Kwestia nówka czy używka. W używce tak jak pisał Jacek w przypadku 380V dodatkowe wydatki jakbyś chciał ją na 230V przestawić. Tylko że z reguły taki wiekowy sprzęt jest bardziej nie do zdarcia.

Masz ciężki orzech do zgryzienia.

Powodzenia. 😃

• Like 1
3 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

To nie są tanie urządzenia, lepiej odrazu kupić wilka na 230V i nie obcyndalać się z wężem 3 fazowym pod nogami :facepalm:.

Trzy fazy to tylko dwie żyły więcej tak więc nie wiele grubszy od trzy żyłowego,Falownik na rynku wtórnym to też nie tak wielki wydatek,w przyszłości można wykorzystać go do regulacji obrotów innymi urządzeniami bez straty mocy jak to jest w. przypadku regulatorów obrotów.Sprzęt kupiony z epoki Pr... jest o wiele trwalszy niż teraźniejsze lśniące ,,mercedesy"Nakło można też w przyszłości rozbudować o różne przystawki współpracujące z nim.Oczywiście jest to sprzęt do większych produkcji a nie kilkudziesięciu kilogramów od czasu do czasu. 

• Like 1
5 godzin temu, bilu72 napisał(a):

Trzy fazy to tylko dwie żyły więcej tak więc nie wiele grubszy od trzy żyłowego

Zawsze urządzenia trójfazowe w mieszkaniu sprawiają kłopot ponieważ rzadko kto w kuchni montuje gniazda siłowe, jak już to do indukcji, mieszkając w bloku z reguły zasilenie lokalu jest jednofazowe.

5 godzin temu, bilu72 napisał(a):

Falownik na rynku wtórnym to też nie tak wielki wydatek,w przyszłości można wykorzystać go do regulacji obrotów innymi urządzeniami bez straty mocy

Nie takie hop do przodu z falownikami. Żeby zbudować prosty układ sterowania silnikiem przy zastosowaniu falownika trzeba mieć odpowiednią wiedzę.

To ja się spytam o sitka.

Hendi do wilka 12 ma trochę chudsze niż ja mam oryginalne sitka. Różnica wg sprzedających chudsze od moich o 0,5 - 1mm.

Wiedza z Forum - bardziej nakrętkę dokręcić.

Trafiłam na takiego sprzedawcę co ma wymiar moich sitek, ale chyba z głupimi się na rozum pozamieniał, 1 szt - 169 zł. :facepalm:

To w sitka.com.pl za te pieniądze mam prawie dwa sitka.

To teraz mam pytanie. 😚 

W moich sitkach największe ma dziurki 10.

Sitka.com.pl mają jeszcze z dziurkami 13,16 i 18.

Jakie sitka dokupić oprócz szarpaka?

13 minut temu, mamuśka napisał(a):

z dziurkami 13,16 i 18.

Dziurka to jest no wiesz a otworek w sitku😉.Dorotko kup sobie siatki w rozmiarze co 2 mm będziesz miała pełen komplet do wszelkich zastosowań na długie lata.

Edytowane przez Grzewlod
  • Like 1
12 minut temu, mamuśka napisał(a):

To ja się spytam o sitka.

Hendi do wilka 12 ma trochę chudsze niż ja mam oryginalne sitka. Różnica wg sprzedających chudsze od moich o 0,5 - 1mm.

Wiedza z Forum - bardziej nakrętkę dokręcić.

Trafiłam na takiego sprzedawcę co ma wymiar moich sitek, ale chyba z głupimi się na rozum pozamieniał, 1 szt - 169 zł. :facepalm:

To w sitka.com.pl za te pieniądze mam prawie dwa sitka.

To teraz mam pytanie. 😚 

W moich sitkach największe ma dziurki 10.

Sitka.com.pl mają jeszcze z dziurkami 13,16 i 18.

Jakie sitka dokupić oprócz szarpaka?

Dorota ceny na sitka.pl są netto dolicz vat chyba że kupujesz bez, pomimo tego są i tak w dobrej cenie oglądam dalej....

Ja bym wziął 13 i 18

• Like 1

No wiedziałam 😃

Godzinę temu, Grzewlod napisał(a):

Dziurka to jest no wiesz

Sitka mają takie do 12 Hendi (wcześniej się rąbłam pisząc rozmiary:facepalm:, okulary muszę zmienić😚)

Śred. otworu W-12 (Hendi)

Φ 3 63,03              
Φ 4;5;6 50,14              
Φ 8;10;12;14;16;18 46,55              
Φ 20;22;24;26;28 -              
Szarpak                   59,13

To dla mnie 12, 14, 16, 18, szarpak i będę miała komplet. 😃:clap::frantics:

Na ten moment do cen doliczyłam 20% (bo to nie hurt) i jeszcze 23%.

To sitko nierdzewka 1 szt / 68,71 zł, a szarpak 87,26 zł.

4 sitka i szarpak - 362,10 zł to tak max wychodzi, ale coś spróbuję ugrać.😜

30 minut temu, mamuśka napisał(a):

12, 14, 16, 18, szarpak

Ok, co będziesz kręcić na 18  mając szarpak ?. Mając 12 i 16 można się obejść  bez 14 ......

Tak tylko piszę , bo części z tych co mam  nie wykorzystuję , lub 1 raz na kilka lat.

• Upvote 1

Muskie - to ryba 🙃

38 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Poniżej 10 mm masz siatki ?

Poniżej mam, łącznie z 10 mm. Cierpię na brak tych większych. 

Ja wiem Waldku że mając 12 i 16 trochę zbędna jest 14. Jak coś to z nówkami jak przyjdzie pora mnie zakopią.😉 Zbyszek zaakceptował potrzebę, to teraz już siedzę cicho.😜

• Like 1
  • Upvote 1

To ja jeszcze zamieszam Dorocie w głowie... mój kolega  z zakładów mięsnych w rozmowie o sitkach powiedział że lepsze są ze stali zwykłej niż z nierdzewki argumentując to tym że zwykłe wolniej się tępią bądź dłużej są ostre, wiadomość niepotwierdzona  !!! Proszę o dementi szanownych użytkowników...:D

Edytowane przez szrekPL
  • Like 1

Ty potworze 😜 Czytałam o tym na naszym Forum.

To teraz ja namieszam. 😃

Ciekawy temat  

W tym temacie Andrzej (Bagno) - poleca firmę  http://www.max-pol.pl

i używa. sitek i noży od nich ( "czarne" i hartowane).

Stety, niestety pójdę chyba zgodnie z zasadą nie mieszania materiałów. Mając noże z nierdzewki to sitka będą z tego samego materiału.

Dalej mieszam Piotrowi 😜:clap:

Może wilk W-70 (z dawnych czasów), do tego noże i sitka "czarne" hartowane, i sprzęt nie do zajechania.😃