Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Brałem pod uwagę Kenwooda 700 i ten model mi najbardziej pasował. Wielkość, waga, regulowane obroty. A Ty pakujesz mi profi sprzęt za 2500,

Od głupi Toshiba.

Czy Wy wszyscy nie zauważyliście że kolega Witek już wybrał?! Nie wiem tylko po co pyta, aby obrażać?!

Witku wyobraź sobie że jestem amatorem przez jeszcze mniejsze "a" niż Ty. Pracuję na zelmerku bo taki przed laty kupiłem. Nie do wyrobów ale po prostu na potrzeby domowe. Napisałem Ci o minusach (z których hałas jest najmniejszym), Paweł pisał o tym samym - przede wszystkim mała gardziel. Jeżeli nie pasuje Ci wilk to ok, rozumiem. Wybierz z tego tematu pozytywy (szeroka gardziel, ślimak, noże, sitka, nie wiem -wagę, gabaryty, wygląd itd) i po spisaniu tego co chcesz dostosuj maszynkę. I masz odpowiedź. Nie musi to być produkt A czy B może to będzie Z.

Uszanuj to że ludzie poświęcają swój czas aby Ci pomóc najlepiej jak potrafią i nie obrażaj się nawet jak Cię irytują.

Zadałeś pytanie to odpowiadają. Zauważyłeś że część z nich ma dwie maszynki? Może iść tą drogą?! Dla żony leciutki zelmer dla siebie porządny sprzęt. Inna bajka, to tak sobie myślę, a co by się stało gdyby żona w ogóle nie dotykała się maszynki, a Ty po prostu byś zmielił jej mięso (wtedy nie było by zmartwienia że musi dźwigać). 

Masz tyle wiedzy w tym temacie że wystarczy bez emocji przeczytać to jeszcze raz i tak jak napisał Marek podjąć samemu decyzję.

Każdy Ci napisał na czym i dlaczego pracuje, większość napisała czym się kierowała przy zakupie i nic nowego się nie dowiesz.

A obrażając dowiesz się jeszcze mniej ;)

do zawieszenia małego obrazka na ścianie, potrzebuje: młota wyburzeniowego, wielkiego kompresora, 34 śrubokrętów, wkrętarki z zestawem 256 bitów, 6 zestawów kołków rozporowych, wiertarki udarowej

Nie-no, to w jaki inny sposób powiesić ten obrazek? :cry::laugh:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Panie Witku czas wydorośleć,podjąć męską decyzję i kupić....
  mocno łamię się na zaproponowanym przez Ciebie Bizerba FW N22/82, tylko on w przeciwieństwie do modelu FW N32/98 kółek nie ma, a na tym mi najbardziej zależałoby :)

to mały wilczek 12.A

czy mógłbyś rozszerzyć wypowiedź. Jak na razie, to binio1111 konkretny model przedstawił, który zresztą storpedował TOSCHIBA.

Teraz mój
a konkretnie ? czy to jakaś tajemnica jest ?
[Dodano: 19 lis 2018 - 11:28]

Nie wiem tylko po co pyta, aby obrażać?!
  kogo i w jakim poście obraziłem ?
[Dodano: 19 lis 2018 - 11:31]

Każdy Ci napisał na czym i dlaczego pracuje
  sęk w tym, że tylko binio1111 podał konkretny model na którym pracuje. Wybacz, ale proponowanie dla amatora sprzętu takiego jak Bizerba to chyba raczej żart jest.

ja Alinko sądzę, że tylko my dwoje tu jesteśmy amatorami i to przez małe a, a reszta to sami profesjonaliści. Jak nie kupimy 30-sto kilowego grzmota z przekładnia olejową, to nas najpierw zabije hałas, a potem wyjdzie beznadziejne mięso, które nada sie jedynie dla psa, pod warunkiem, że będzie to wołowina.

To tak tylko pierwszy z brzegu skoro nie rozumiesz ;)

I kilka innych "ironicznych" wpisów.

M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Czy Wy wszyscy nie zauważyliście że kolega Witek już wybrał?
  brać pod uwagę, a wybrać to wielka różnica, natomiast w wypowiedzi są inne informacje.

dziekuje wszystkim za wypowiedzi, bardzo merytoryczne i pomocne. Teraz pomóżcie Alince w wyborze, ja już swój model mam wybrany.

sęk w tym, że tylko binio1111 podał konkretny model na którym pracuje. Wybacz, ale proponowanie dla amatora sprzętu takiego jak Bizerba to chyba raczej żart jest.

A myślisz że "Ci z Wilami" to pisali tylko teoretyzując?

Ja odnosiłem wrażenie że Ci ludzie mają takie sprzęty. Ba, niektórzy nawet pisali dlaczego właśnie takie kupowali.

[Dodano: 19 lis 2018 - 11:40]

Teraz pomóżcie Alince w wyborze, ja już swój model mam wybrany.

A pochwalisz się czy to TOP SECRET?

M.Rej

A pochwalisz się czy to TOP SECRET?

przecież napisałem, nie doczytałeś ?

P.S. nie znam angielskiego

[Dodano: 19 lis 2018 - 11:49]

Ja odnosiłem wrażenie że Ci ludzie mają takie sprzęty.

ale mnie nadal interesowały poszczególne modele, a nie taaaakie sprzęty. I może chciałbym sie dowiedzieć, dlaczego maszyna XXXX 12 jest lepsza, lub gorsza od maszyny YYYY12. Dokładnie tak jak o Kenwoodzie MG 700. Na podstawie filmu ........

Czy uważasz, że każda z tych maszyn jest taka sama ? a może jedna ma więcej zalet od wad,  a druga wręcz odwrotnie. Binio1111 podał, ja powieliłem i TOSCHIBA  storpedował, każąć mi sie bujac po rosyjskich stronach. Nic, nie znalazłem, ale ziarno zostało zasiane, chyba jest coś z nią nie tak.

Jedna to porządny kawałek stali, a inna tylko ciężki grzmot, który wytrzyma okres gwarancyjny i będzie warta, tyle ile da lokalny skup złomu ? Jedna ma dyzy wlot a inna tylko trochę większy.

Czy nie uważasz, że proponowanie maszyny za kilkadziesiąt tysięcy do domu to nie jest ironia ? kpina ? bo ja uważam, że jest.

Może niech EAnna pozamiata temat i pozostawi na pierwszej stronie : kup pan 12-tke będziesz Pan zadowolony, a jak nie to 22-kę i będzie gitarra. Model i producent nieistotny.

Edytowane przez witek1965
Od głupi Toshiba.

Dziekuje :D

to powinni dostarczać do każdego sita osobny ślimak

Postaraj sie czytac ze zrozumieniem

Ale rowniez zle dobrany skok slimaka w stosunku do ilosci i ogolnego przekroju otworow w sitku

Witku 1965  Koncze dyskusje z Toba i zycze powodzenia z tym co kupisz lub nie kupisz

Nie-no, to w jaki inny sposób powiesić ten obrazek? :cry::laugh:

W sklepie sa taczki, cegly betoniarki itd tez sie przyda do powieszenia obrazka, przecierz potem trzeba bedzie sciane wymurowac :tongue:

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Do pracy ciągłej,silnik bezszczotkowy,gardziel typu "unger" odzielana od napędu.
Solidny niemiecki sprzęt już do śmierci posłuży.Wszystko spasowane tj.ślimak z
gardzielą(zero luzów).komplet sitek Glasharta Zico to ok tys.zl.Radzi sobie
świetnie z twardym podgardlem,jak wołowiną śbięgnistą.No ale jak powiedział
kiedyś kol.Yogi Hobby kosztuje.Pamiętaj że dobra mała Bizerba to trzeba się

liczyć ok 4 tys. w tanie bym nie wchodził (poczytać specyfikację)

post-40148-0-28140200-1542624778_thumb.jpg

post-40148-0-46131300-1542624789_thumb.jpg

No ale jak powiedział kiedyś kol.Yogi Hobby kosztuje.

Wiem, bylem u Wieska pare razy, cos tam "poczytalismy" no i cos tam ukrecilismy wspolnie :laugh:

Malo ze zrobil sobie cala masarnie w wydzielonym klimatyzowanym pomieszczeniu to sprzecik tez mial OK

A jego Zona robi swietne kluski slaskie - Pozdrowienia

Marku z Bielska, fajny "wilczek"  :clap:  widze ze nadajemy na wspolnej czestotliwosci :laugh:

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Toshiba praca połączona z pasją ma być przyjemnością :) ,a jak nie jest to po co to robić ;)

słonecznie pozdrawiam Marek

Teraz pomóżcie Alince w wyborze, ja już swój model mam wybrany.

CzytaM teraz ten wątek naprawdę z przykrością.

Nie lubię nigdzie takich sytuacji, przepychanek, pyskówek , gównoburzy.

Osobiście pytałam bo chciałam rozjaśnić sobie wiedzę w temacie,

ale momentami czułam się jak mała zagubioma dziewczynka,

zastanawiająca się czy się odezwać czy nie

Witek, skoro wybrałeś to kupuj i zdaj mi relację.

Skoro potrzebujemy tego samego, to poczekam na Twoją opinię.

Edytowane przez Alinka

momentami czułam się jak mała zagubioma dziewczynka,

Coś w tym jest, bo Witek na siebie ściągnął uwagę a na koniec się wypiął i nie napisał co wybrał. (a może teraz nowy wątek: co wybrał Witek. I teraz będziemy zgadywać :D )

przecież napisałem, nie doczytałeś ?

mocno łamię się na zaproponowanym przez Ciebie Bizerba FW N22/82, tylko on w przeciwieństwie do modelu FW N32/98 kółek nie ma, a na tym mi najbardziej zależałoby :)

brać pod uwagę, a wybrać to wielka różnica

Doczytałem tylko że się łamiesz ale w sumie to mi wszystko jedno czy się złamałeś czy nie. :facepalm:

Alinka na pewno Ci tutaj pomogą SiBy tylko może napisz jeszcze raz o potrzebach, oczekiwaniach. Bo przez tą gówno-burzę ciężko będzie odnaleźć drobną istotkę w potrzebie :)  

M.Rej

czy mógłbyś rozszerzyć wypowiedź
Wilk mniejszy to 12 większy 22 - ot całe rozszerzenie wypowiedzi - część SiBów ma  wilka 12 i sobie chwalą jak ktoś lubi większe zabawki to kupuje 22 - teraz kwestia jakości - jak masz zamiar robić 4 razy w roku to każdy amatorski 12 tka  się nada ,a jak się rozkręcisz to już będziasz wiedział co chcesz 

Muskie - to ryba 🙃

Witek na siebie ściągnął uwagę a na koniec się wypiął i nie napisał co wybrał.

Moim zdaniem to wybrał ten sprzęt  https://www.expondo.pl/royal-catering-wilk-do-miesa-140-kg-h-eco-10010741

ja mu podpowiedziałam że tu jest taniej o 70 zł https://www.hurtowniaprzemyslowa.pl/profesjonalna-maszyna-wilk-do-mielenia-miesa-140-kgh-230v-royal-catering-rcfw-140-850eco-p-6451.html

W expondo dają trzy lata gwarancji, w w/w hurtowni dwa lata.

Uważam jednak że nie ma to znaczenia bo przy normalnej eksploatacji,

jest to sprzęt na dziesięciolecia 

Alinko napisałem wcześniej że na Twoim miejscu rozważyłbym tego wilka 12 za 7set coś.będzie lepszy pd zelmerka i cena i waga nie zabija. Mielić będzie lepiej niż zelmer 8. Będzie grzał się szybciej niż mój ale i tak wystarczy żeby z jednego podejścia zmielić 15kg.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

na pewno Ci tutaj pomogą SiBy

Wróbelku, już mi SiBy pomogli :D 

Okazuje się że jeśli się przerabia ok 100kg mięsa rocznie,

i nie ma się na ten cel miliona monet, to wyboru dużego się nie ma.

Najpierw myślałam o tym

https://www.hurtowniaprzemyslowa.pl/profesjonalna-maszyna-wilk-do-mielenia-miesa-70-kgh-230v-royal-catering-rcfw-70-600eco-p-6450.html

bo nie drogi, w miarę lekki i cichy...poziom hałasu 67,2 dB

niestety, ma wąskie gardło i dwustronne zaczepy przy sitkach   

No to jeśli nie ten, to kolejny z kolekcji, czyli ten co Witek wybrał za 779 zł

albo nowa Zelmerka za 399 ale to ostateczność.

Innego wyboru nie ma niestety

[Dodano: 19 lis 2018 - 13:32]

Alinko napisałem wcześniej że na Twoim miejscu rozważyłbym tego wilka

Binio tego właśnie rozważam. 

Muszę dopytać tylko kolegi meblarza,

czy półka w szafce wytrzyma obciążenie 20 kg :D

teraz kwestia jakości - jak masz zamiar robić 4 razy w roku to każdy amatorski 12 tka się nada ,a jak się rozkręcisz to już będziesz wiedział co chcesz

I to jest merytoryczna wypowiedź. Zresztą nie pierwsza jaka padła spod Twojej klawiatury. Szacun.

Jakoś mało kto chciał zauważyć, jak wskazałem, że są  12-stki i 12-stki, które dzieli przepaść cenowa i do jakich potrzeb jest mi ten sprzęt potrzebny. Natomiast nakładano nacisk na to, czy aby na pewno potrafię czytać i czy ja w ogóle wiem co to takiego jest maszynka do mielenia mięsa, łącznie z zaznajomieniem mnie z budową maszynki, którą eksploatuje od prawie 30 stu lat ( no dobra, niech będzie 25). Co więcej, kolega wróbel75 już dwukrotnie wskazał jakiego dokonałem wyboru, więc po co ja mam się jeszcze w tej kwestii udzielać.

Jak dokonam zakupu Alinko, pierwsza się o tym dowiesz.

[Dodano: 19 lis 2018 - 13:55]

i to jest 8-ka wg wszelkich wskazań

[Dodano: 19 lis 2018 - 13:58]

rozważyłbym tego wilka 12 za 7set

masz na myśli tego Royala RCFW 140-850ECO  ?

jest dość głosny, bo aż 72,5 dB. W porównaniu do 67,2 dB tej ósemki to ogromna różnica. Szukałem tego parametru w takiej jak Twoja TC-12l, ale nie podają.

I jeszcze jedno spostrzeżenie Alinko. W tym droższym sklepie przesyłka jest free, więc różnica wyniesie już tylko 50 zł, a za tyle dodatkowy rok gwarancji to chyba warto.

są  12-stki i 12-stki, które dzieli przepaść cenowa

Różnice w cenie mogą być spowodowane różnymi względami : Pierwsze to firma (i tu nieraz płacimy drożej za to samo co u innych mniej znanych jest tańsze - a towar i tak chiński)

Z czego wykonane - alumin. czy stal szlach. , moc silnika , jakość /rodzaj przekładni , długość dopuszczalnego czasu pracy  (cyklu pracy)   i jeszcze to o czym już  pisałem (po jakim kursie Euro sprzedawca zakupił kontener towaru)

Wszystkie które mają identyczny zespół mielący będą mielić tak samo - tylko jedna pochodzi 15min  i będzie gorąca inna po 30 min będzie ciepła.Jedna pod "naporem" podgardla zwolni obroty , druga nawet nie zauważy co mieli. Tańsza wykonana z gorszej jakości materiałów też szybciej się rozsypie (jakość trybów itd) Z stąd też  różnice w cenie.   - są też "końcówki" serii i wyprzedaże starych zapasów wówczas można kupić  towar dobrej jakości w niższej cenie.

Edytowane przez binio1111

dokładnie tak, tez o tym napisałem. Liczyłem raczej na wypowiedzi dotyczące konkretnych urządzeń w stylu : ta sie sypie, ta jest głośna, ale nie do zajechania, w tej jest drogi osprzęt i serwis, a ta po przerobieniu 30 kg zaczyna lekko się grzać, ale z małymi wyjątkami nie otrzymałem takich konkretów.   Czyli nie ma sensu ładować się w maszynę do pracy ciągłej, wykonanej z ekstra materiałów, skoro głowica jest identyczna jak w tej do użytku domowego, a i tak jej nie zajadę.  Czyli w przypadku Royala, seria ECO.

Już nie pamiętam na której stronie, bo tyle tego przejrzałem, były w ofercie same głowice (kompletne) z wykazem do jakich urządzeń pasują. Rozpiętość cenowa - pełen zakres.

Zmierzyłem natężenie dźwięku jaki emituje wyjec Zelmer. Niestety Royal emituje na tym samym poziomie :( tak więc jak ktoś potrzebuje cos cichego, to musi szukać poniżej 70 dB

Wróbelku, już mi SiBy pomogli :D

Tak to jest jak się czyta między klientami :blush:

A to Cieszę się

No to są dwa z istotniejszych minusów. Po pierwsze "przywiązujesz" się do jednego producenta, po drugie ciągle bluzgasz że mięso musisz kroić na kawałeczki przed mieleniem.

[Dodano: 19 lis 2018 - 14:56]

Liczyłem raczej na wypowiedzi dotyczące konkretnych urządzeń w stylu : ta sie sypie, ta jest głośna, ale nie do zajechania, w tej jest drogi osprzęt i serwis, a ta po przerobieniu 30 kg zaczyna lekko się grzać, ale z małymi wyjątkami nie otrzymałem takich konkretów

A ja odniosłem wrażenie że właśnie tak Ci pisali. Każdy pisał Ci o sprzęcie który posiada,posiadał lub miał z nim styczność. Ale ich wina było tylko jedna - nie zachwalali sprzętu który ty już sobie gdzieś podświadomie/świadomie wybrałeś.

Ale to już naprawdę ostatni post w tej kwestii.

Cieszę się z Tobą z Twojego wyboru, a może w przyszłości zechcesz podzielić się wrażeniami i doświadczeniem z tego sprzętu. :)

M.Rej

ta sie sypie, ta jest głośna, ale nie do zajechania, w tej jest drogi osprzęt i serwis, a ta po przerobieniu 30 kg zaczyna lekko się grzać

Bo nasze sprzęty nie pracują w masarniach ;) dzięki temu na razie się nie psują i brak jest takich informacji .  Co do grzania jednych czy drugich to Ci napisałem. (to co wiem o swojej i co mi mówił Pan z firmy o "nowszych" modelach)

Co do głośności to nie trzymaj się kurczowo tego co napisane na etykiecie - chińczyk napisze co chce (to samo dotyczy orientacyjnej wydajności)

Pewne jest to , że te co maja przekładnię utopioną w oleju są ciche i tyle.

Co do grzania jednych czy drugich to Ci napisałem

Do maszynki  ;)  olejowej 22 Wilka - jak wrzucę  ;) 15 kg jedynki na szarpaka albo nawet sitko 8mm to nic lekko ciepły , ale jak robie z 4-5 kg mięska IIIna  klej ;)  od razu na sitku 2 mm to szybko się grzeje :facepalm:

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Tak z ciekawości przejrzałem obecne wilki 22 dostępne w necie w cenie do 2000zł - wszystkie maja otwór załadunkowy ok 50mm czyli w sumie tak jak moja tc-12l (nawet mniej ) 

Z ciekawych wilków z systemem potrójnego mielenia UNGER  jest ten Yato 22

https://allegro.pl/maszynka-do-mielenia-miesa-220-kg-h-unger-yg-03232-i7410231637.html?bi_s=ads&bi_m=showitem%3Aactive&bi_c=ZWVmNzdiMjktYjYzYS00Zjk2LWFjOTgtOTcxOWQ4ZjZhNGJkAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=76598b2a-8b9e-4762-993d-00a8c6ec843b

2018-07::1533032025-pol-pl-maszynka-do-m

To samo co Royal a cena niższa

Mam jeszcze pytanie do Grehor1  :

Jaka jest średnica wlotu i jak się myje zespół mielący (część się demontuje a jak reszta?) ?

yato jak widzę rozszerza działalność

[Dodano: 19 lis 2018 - 16:16]

Tak z ciekawości przejrzałem obecne wilki 22 dostępne w necie w cenie do 2000zł - wszystkie maja otwór załadunkowy ok 50mm czyli w sumie tak jak moja tc-12l (nawet mniej )
  Royal, który mnie zainteresował 59 mm Edytowane przez witek1965