Skocz do zawartości

Ciekawostki znalezione w sieci...


Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,

 

wyczytane na jednym z portali ...

 

Przez chwilę pomyślmy bo lepiej już nie będzie.

Polska 2054. ZUS po raz kolejny podniósł emerytalną poprzeczkę.

Rodzina Pyziołów: Wacek Pyzioł, nestor rodu, lat 104, operator koparki, dorabia do pensji rozwożąc butle gazowe. Czasami zapomina do czego służy koparka, ale to nic. Zeszyt z opisem nosi przy sobie, nie widzi na jedno oko ale drugie o 40% osłabione, ale życzliwi przechodnie zawsze poczytają o co biega.

Żona Wacka Krystyna Pyzioł, lat 101, księgowa. Kochane wnuczki dowożą ja do roboty, na zmiany przeliczają słupki liczb, co przy czterdziestu prawnuczkach przebiega dość sprawnie i pozycja Krystyny w firmie jest nie do zakwestionowania.

Antoni Pyzioł, syn Wacka i Krystyny, lat 80, leśniczy z zaawansowanym Alzheimerem . Okrutny Niemiec rzuca Antonim po całym powiecie. GPS wszyty w portki informuje wnusie o miejscu pobytu dziadka. ZUS oddala tysiąc czternaste podanie o rentę.

Małżonka Antoniego Marianna, lat 78, laborantka w zakładach chemicznych. Jest po sześciu wybuchach i dwóch wyciekach trucizn. Okopcona, lecz pełna wigoru.

Drugi syn Wacka, Leszek Pyzioł, lat 78. Murarz i tytan pracy. Jeden poziom budynku w rewelacyjnym czasie ośmiu lat. Dwóch pomocników, obaj po 70 lat kryją Lesia jak mogą. Żona Leszka, Józefa, lat 74, fryzjerka. Z konieczności strzyże owce. Im jest wszystko jedno jak wyglądają po robocie Józefy.

Kolejny syn Wacka, Marian Pyzioł, lat 76, operator dźwigu żurawia. Mieszka na stałe w kabinie. Nie opłaca mu się schodzić bo trochę to trwa. Wnusie dowożą prowiant i DVD ze zrzędzeniem żony, Teofili Pyzioł, lat 75, położnej z Parkinsonem czasowo zawieszonej w czynnościach zawodowych po trzech upuszczeniach noworodków.

Kolejne dziecko Wacka i Krystyny Pyziołów córka Stefania Krążol, lat 82, pilotka wycieczek zagranicznych, której i tak nikt nie słucha bo często angielskie słowa miesza z rumuńskimi i rosyjskimi. U Stefani historia potrafi wyglądać nieco dziwnie i bywa, że Jaćwięgowie leją Krzużaków pod Koronowem a Henryk Pobożny zostaje małżonką księcia Witolda, przez co wzmacnia się przymierze Sasów i Hetytów. Na marginesie, mąż Stefani, Leon Krążol, lat 95, chirurg na rencie inwalidzkiej, bo ZUS sprytnie przeliczył wydatki na Krążola i wydatki na ofiary jego trzęsących się dłoni. Krążol wygrał. Może zwiedzać świat za 1000 zł renty. Ostatni syn Wacka i Krystyny, Wiesław, lat 69, policjant z wydziału kryminalnego na rok przed emeryturą . Ostatni sukces- wielogodzinny pościg i aresztowanie dziewięćdziesięcioletniego złodzieja batonów.

Wśród przedstawicieli trzeciej generacji na uwagę zasługuje Jreneusz Pyzioł, syn Antoniego i Marianny Pyziołów, lat 58, po przeszczepie nerki i dwóch zawałach nadal lata helikopterem GOPR-u. ZUS uzależnia prawo do renty od trzeciego zawału. ( wszystkie podobieństwa do ewentualnych rzeczywistych Pyziołów i Krążolów są przypadkowe).

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/5/#findComment-208898
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 823
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/5/#findComment-208945
Udostępnij na innych stronach

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/5/#findComment-209695
Udostępnij na innych stronach

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/5/#findComment-211331
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Cała prawda o jajach :wink:

 

http://wyborcza.pl/1,75476,11493479,Jedzcie_jaja__Na_sniadanie__na_obiad__na_kolacje.html?as=1

 

Ostatnio u mnie spożycie ich wzrosło!

 

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/5/#findComment-213117
Udostępnij na innych stronach

Cała prawda o jajach :wink:

dietykon w moim przypadku średnio 3-5 dziennie . Już 12 lat mija :grin:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/5/#findComment-213195
Udostępnij na innych stronach

WHO w swoich wyliczeniach chyba nie bierze pod uwagę własnoręcznie pisanej literatury pięknej :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/5/#findComment-213932
Udostępnij na innych stronach

A najgorsze że jakieś dupki zarobiły sporo kasy za stworzenie tych bzdurnych statystyk :devil: - i to naszej kasy podatników...

 

już tu widać że myślenie boli...:

W naszym kraju nie tylko mniej pijemy alkoholu, ale także spada spożycie mocnych trunków. Najczęściej pijemy alkohole niskoprocentowe.

 

to normalne że skoro ludzie pędzą na potęgę - i to wcale nie tylko ze względu na ceny ale i jakość - to spada sprzedaż alkoholi mocnych, piwo choć coraz popularniejsze wśród "domowych wytwórców" to jednak jeszcze jest w mniejszości
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/5/#findComment-213970
Udostępnij na innych stronach

to normalne że skoro ludzie pędzą na potęgę - i to wcale nie tylko ze względu na ceny ale i jakość - to spada sprzedaż alkoholi mocnych, piwo choć coraz popularniejsze wśród "domowych wytwórców" to jednak jeszcze jest w mniejszości

 

Dla tego są mniejsze wpływy do budżetu i zaraz pewnie podniosą akcyzę na wyroby alkoholowe ;d

 

Cóż ja się tym nie martwię ;d

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/5/#findComment-213973
Udostępnij na innych stronach

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/5/#findComment-214260
Udostępnij na innych stronach

O, ooo chodzą sobie http://www.strzalowo.eu/

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/5/#findComment-214261
Udostępnij na innych stronach

Źródło takie sobie... Ale informacja jak najbardziej na czasie. Niedobrze się robi :devil: http://www.fakt.pl/Grill-z-kielbasa-oszukana-kielbasa,artykuly,155721,1.html

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/5/#findComment-215661
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Źródło WP. Kuchnia

 

 

Co naprawdę siedzi w szynce?

 

Powinna być soczysta, różowa, jędrna. I zazwyczaj, gdy kupujemy ją w sklepie, taka właśnie jest. Ale jakimi sposobami ten efekt jest uzyskiwany? Niestety, zakłady produkujące przepiękne szynki często stosują niezbyt czyste sztuczki. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę kupując szynkę.

 

 

Kiedyś ta wędlina była wytwarzana z najlepszego mięsa, czyli z szynki wieprzowej. Dziś jednak wystarczy, by producent spełniał odpowiednie wymogi sanitarne i weterynaryjne, a to, z czego ją zrobi, nie jest już tak ważne. I tak większość wyrobów smakuje prawie tak samo. Rozwój nowoczesnych technologii sprawił, że tradycyjna polska szynka to rarytas, który coraz rzadziej można spotkać w sklepach. Producent robi wszystko, by zarobić - i to jest logiczne. Jednak sposoby, którymi ten zarobek uzyskuje, nie wychodzą nam na zdrowie.

 

Najważniejszym kryterium, którym powinniśmy kierować się w czasie zakupów, jest zawartość mięsa. Im więcej, tym lepiej. Niestety nie ma przepisów, które regulowałyby, ile mięsa musi być w szynce. Zamiast tego mamy jedynie deklarację producenta. Przedsiębiorca opracowuje recepturę i zgodnie z nią produkuje. Inspektorzy sprawdzają jedynie, czy skład wyrobu jest zgodny z tym, co głosi etykieta, czy też dodawane są inne składniki.

 

Według fachowców z kilograma mięsa może powstać nie więcej niż 80 dkg wędliny. Tymczasem wielu producentów potrafi „wycisnąć” z tego kilograma 1,5 a w niektórych przypadkach nawet i 2 kg wędliny! Jak to się dzieje? Tradycyjna szynka to jedynie mięso, sól i przyprawy. W przypadku dzisiejszej szynki jest inaczej. Wystarczy przeczytać etykietę na opakowaniu, by włosy stanęły dęba. Bywa, że zawartość mięsa wynosi jedynie 65 proc., resztę stanowią substancje wypełniające i stabilizujące (azotanowa solanka, żelatyna, białko sojowe), zastępujące wędzenie i konserwanty. Na liście mogą się także znaleźć jajka czy mąka ziemniaczana.

 

Tak powstaje tzw. wysoko wydajna szynka. Produkt uzyskuje się dzięki dodaniu solanki, przez to mięso traci jednak apetyczną barwę, konsystencję, trwałość. Trzeba więc napakować je kolejnymi substancjami. Aby wchłonęło jak najwięcej solanki, a przy okazji się nie rozleciało, trzeba więc dodać m.in. fosforany (E450-E-452). Dobrze wiążą (żelują) też karageny (E 407) oraz gumy roślinne. W zakładach produkcyjnych znajdują się specjalne urządzenia z tysiącem igieł, które wstrzykują w mięso białko sojowe. Zwiąże ono tyle solanki, że z 1 kg zrobi się 1,5 kg. W szynce prasowanej, produkowanej z rozdrobnionego mięsa wieprzowego wydajność można zwiększyć nawet do 200 proc! Do tego trzeba dodać jeszcze coś, co polepszy smak – najczęściej glutaminian sodu - oraz konserwanty np. azotyn sodu, dzięki którym szynka będzie miała apetyczny różowy kolor. Takie szynki oczywiście nie są wędzone w wędzarni. Brązowy, przepiękny kolor skórki uzyskuje się używając specjalnych barwników - rozpyla się je lub nastrzykuje nimi wędlinę albo zanurza się w nich szynki.

 

 

Najlepsze szynki na świecie są przygotowywane w naturalny sposób i dlatego też sporo kosztują. Prawdziwa szynka wiejska to ok. 95 proc. mięsa, reszta to przyprawy i tylko 2 proc. wody. Szynka hiszpańska (serrano) czy włoskie prosciutto to wędliny, które przede wszystkim są suche - nie wolno wstrzykiwać do nich wody!

 

By nie dać się oszukać, najlepiej czytać etykiety. Sprzedawca ma obowiązek podać nam skład produktu. Jednak w praktyce ta metoda raczej się nie sprawdza, chyba, że kupujemy pakowane kawałki szynki np. hipermarkecie. Gdy po wędlinę w plasterkach ustawia się kolejka, na pewno nie będzie już tak łatwo.

 

Czy można więc rozpoznać „oszukaną” szynkę w inny sposób? Spróbujmy. Po pierwsze zwróćmy uwagę na ładny połysk. Gdy po przekrojeniu wędlina błyszczy i mieni się jak tęcza, oznacza to, że zostały do niej dodane wypełniacze, takie jak białko sojowe czy skrobia modyfikowana. Przekrojona szynka powinna być wilgotna, ale nie błyszcząca. O jakości szynki świadczy też kruchość - dobra musi łatwo się kroić. Gdy z kolei w wędlinie znajdziemy żelowe grudki, bądźmy pewni, że producent, by związać wodę z mięsem i zwiększyć wagę szynki, dodaje zagęstniaczy. Jeśli przy krojeniu zauważymy wyciekający płyn, oznacza to, że mięso podczas produkcji zostało naszprycowane zagęszczoną solanką, która sztucznie zwiększa objętość i wagę szynki. I na koniec - złotawa skórka. Prawdziwie wędzona powinna być ciemna, sucha i – niestety - brudząca. Jeśli takich oznak szynka nie ma, oznacza to, że nie została uwędzona w dymie, a pomalowana preparatem dymu wędzarniczego. :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/5/#findComment-216896
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...
  • 4 tygodnie później...

tak a propos konta WB na facebooku :grin: :grin: :grin:

 

 

"Wykupienie Face.com przez Facebook oznacza teoretyczną możliwość połączenia szybkiego rozpoznania twarzy i automatycznego pozyskania informacji dostępnych dzięki największemu serwisowi społecznościowemu na Ziemi. W skrajnych przypadkach może to oznaczać: skieruję na Ciebie kamerę i wiem o tobie wszystko. Benefity z punktu widzenia marketera byłby oczywiste", dodaje Michał Gonera. I faktycznie, pójście w tę stronę mogłoby oznaczać rewolucję w świecie reklamy. Co ciekawe, tego typu rozwiązania są już obecne na rynku. Za przykład można tu podać inteligentne bannery reklamowe produkcji firmy NEC, które w Japonii są już na porządku dziennym. Mają one formę tablicy świetlnej o wysokości ok. dwóch metrów i są rozsiane głównie po centrach handlowych. W chwili, gdy klient staje naprzeciw, zamontowana w bannerze kamera decyduje jaką reklamę mu wyświetlić – maseczki z alg, nowego rodzaj whisky, a może leku na serce? Zasada działania jest prosta: urządzenie określa płeć i wiek odbiorcy, a następnie dobiera specjalnie pod niego reklamę odpowiedniego produktu. To bardzo efektywny sposób kuszenia klientów, który płynnie przekłada się na wzrost sprzedaży

 

"Wiele rozwiązań, o których pisałem 10 lat temu tworząc wizje przyszłości, już jest na rynku", zauważa dr inż. Maciej Smiatacz z Wydziału Elektroniki, Telekomunikacji i Informatyki Politechniki Gdańskiej. "Systemy monitoringu wykrywają podejrzanych, samochody rozpoznają zmęczonego, przysypiającego kierowcę (bądź pilota), analiza obrazu twarzy może ułatwiać życie osobom obłożnie chorym, a telewizory mogą automatycznie blokować nieodpowiednie treści, gdy przed ekranem znajdzie się dziecko."

 

Wedle pogłosek, przed swoją śmiercią Steve Jobs – po tym, jak podbił rynek telefonów i komputerów – miał wielokrotnie snuć marzenia o zrewolucjonizowaniu świata telewizji. Jeśli jednak dojdzie do takiej rewolucji, to najprawdopodobniej nie za sprawą Apple'a, a właśnie połączonych sił Facebooka i Face.com. Bo przecież, skoro obecnie telewizor jest w stanie wykryć dziecko w pomieszczeniu, co stoi na przeszkodzie, by zrobił zdjęcie temu, kto go aktualnie ogląda i – podobnie jak inteligentny banner – wybrał stosowne reklamy pod niego, na podstawie informacji z jego konta na Facebooku?

 

http://www.forbes.pl/styl-zycia/artykul/techno/dlaczego-facebook-chce-rozpoznawac-twarze,28239,1

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/5/#findComment-225254
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Tak uratowały się świnie od śmierci w rzeźni.

 

http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/614191,wypadek-tira-przewozacego-swinie-zdjecia,2,id,t,sg.html#galeria-material

 

http://d.polskatimes.pl/k/r/10/5a/a8/4ffaab9102200_p.jpg?1341831767

 

Część świń zginęła na miejscu.

Jak podejrzewa się, nie miały pasów bezpieczeństwa. :shock:

 

Co będzie z ofiarami wypadku dalej? :shock:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/5/#findComment-227001
Udostępnij na innych stronach

Co będzie z ofiarami wypadku dalej?

No jak to Marku, Ty nie wiesz ???

Będzie smaczna konserwa puszkowa w Twojej ukochanej "Piedrące", sprzedawana pod nazwą "Mielonka Asfalotowa-Świerza".. :grin: :grin: :grin:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/5/#findComment-227019
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.