Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów.

 

Proszę o Waszą opinię na temat tego przepisu na salami:

 

Mięso:

Wieprzowina kl.I 4kg - zmielona na sitku oczko 5mm

Wieprzowina kl.I lub II ścięgnista 4kg - zmielona na sitku oczko 3mm

Słonina ( tłuszcz twardy ) - 2kg zmielona na sitku oczko 5mm

 

Przyprawa Salami – 8dkg

Peklosól 18-20 dkg

 

Osłonka białkowa kaliber wg uznania

 

Produkcja:

- schłodzone mięso do ok 2 C rozdrabiniamy.

- dodajemy peklosól oraz przyprawę Salami.

- ponownie schładzmy mięso do temp 2 C

- nadziewamy farsz do sołonki

- nadziane osłonki wieszamy w miejscu o temp. 10-12 C przez 24h

- wędzimy ciepłym dymem ok 50 C przez 0,5h

- parzymy do osiągnięcia wewnątrz batonu temperatury 66-68 C

- schładzamy na powietrzu

- suszymy salami w temp. ok 30C przez 7-14 dni.

 

Wszelkie uwagi bardzo mile widziane.

Pozdrawiam Miro.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1541-salami/
Udostępnij na innych stronach

Mamy doczynienia z salami parzonym i suszonym, czyli kiełbasa gruba średniorozdrobniona suszona.

W wyniku zastosowania gotowej przyprawy typu salami będziemy mogli delektować się smakiem zrobionej przez nas kiełbasy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1541-salami/#findComment-33557
Udostępnij na innych stronach

Fajny przepisik, wygląda na prosty – i taki też jest.

Czyli musi się udać za pierwszym razem.

Nasycony człowiek sukcesem, może przejść do następnego etapu i samemu eksperymentować z przyprawami częściowo lub całkowicie zastępując gotową kompozycję smakowa, lub zostawić tak jak jest :cool:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1541-salami/#findComment-33558
Udostępnij na innych stronach

Przepis prosty, ale czy tego wedzenia 0,5 h nie jest za mało. Suszenie w 30 * jakoś mi to za ciepło. Robiłem salami parmeńskie ze stronki i salami o osłonie serowej Szczepana, ale bez sera i wyszły super. JK
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1541-salami/#findComment-33560
Udostępnij na innych stronach

Ja to mam zawsze problemy ze robieniem wszystkiego co trwa dłużej niż 1 dzień, po prostu cierpie jak na to patrze lub se o tym pomyśle.

Już przy wędzeniu zjem z wędzarni ze 2 kg kiełbasy zanim się dowędzi + buteleczkę do tego i wszystko gra

:lol:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1541-salami/#findComment-33561
Udostępnij na innych stronach

Szczególnie że w ostatnim czasie dorobiłem sobie napęd do nadziewarki, co całkowicie uniezależniło mnie od pomocników przy kręceniu :cool: .

Teraz to szukam powodów żeby coś nadziać, a jak już nadziej, to uwędzić no i żeby się nie zmarnowało trzeba zjeść i znów jest powód żeby coś zrobić :grin: .

Wędzarnia też się sama obsługuje, bo dorobiłem do niej chłodzenie (ten system fajnie obsusza wędzonki przed wędzeniem) i moim zadaniem jest teraz tylko dokładanie drewna – zauważyłem że o wiele mniej go zużywam. Normalne zużycie, przy ręcznym regulowaniu ognia/temperatury to pojemnik drewna/palenisko do pełna – spalało się 1,5 do 2 godzin, z „automatyką" nawet do 3 godzin.

Więc taki przepisie na salami mi się podoba, szkoda tylko że nie mam tej gotowej przyprawy :sad: .

Ale za miesiąc przyjadę do Polski, to sobie zamówię, jak rozumiem u Kolegi MIRO jest to możliwe :question: .

Też „martwi” mnie że tylko 0,5 godziny trzeba wędzić, więc na pewno przedłużę ten czas i zobaczę co wyjdzie :wink: .

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1541-salami/#findComment-33566
Udostępnij na innych stronach

- parzymy do osiągnięcia wewnątrz batonu temperatury 66-68 C

Ja wedliny suszone piekę w temp 75-85st.C (taki rozrzut ma termostat mechaniczny w piekarniku).

Po co je dodatkowo "namaczać" ? :cool:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1541-salami/#findComment-33567
Udostępnij na innych stronach

Też „martwi” mnie że tylko 0,5 godziny trzeba wędzić, więc na pewno przedłużę ten czas i zobaczę co wyjdzie .

 

Przeglądając przepisy na salami można zauważyć, że sporo z nich nic nie mówi o wędzeniu (szczególnie w oryginalnych włoskich przepisach). Jest to wędlina surowa, dojrzewająca. Wniosek z tego, że nie należy zbytnio przejmować się krótkim czasem wędzenia w przepisie podanym przez Miro. Wydaje mi się, że wędzenie to ma na celu dać wędlinie jedynie specyficzny smak i zapach wędzonki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1541-salami/#findComment-33568
Udostępnij na innych stronach

przyprawa do salami zawiera jakieś kultury startowe do wędlin dojrzewających

Moim skromnym zdaniem - nie zawiera. Kultury chyba nie kochają temperatury parzenia. Jeżeli tak jest jak mówię, to jest to kiełbasa suszona o smaku salami, który to smak nadaje przyprawa.

Ciekawi mnie, jaki skład ma ta przyprawa?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1541-salami/#findComment-33570
Udostępnij na innych stronach

Przyprawe ktora posiadam do salami z firmy Polsmaki "salamiteks" jest bez kultur, zawiera w sobie jakis dodatek dymu wedzarniczego. Z tego co wyczytalem przyprawe ta uzywa sie z dodatkiem kultur starterowych, ale i mozna uzyc bez.. calkiem dobra kielbaska wychodzi.

 

http://monki.us/~tier/dodatki/dodatki.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1541-salami/#findComment-33576
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się, że wędzenie to ma na celu dać wędlinie jedynie specyficzny smak i zapach wędzonki.

Dokładnie tak :grin:

 

Skład: przyprawy naturalne, izo-askorbinian sodu, glutaminian sodu, sacharoza, sól.

 

Przyprawa dostępna jest w sklepie:

http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/product_info.php/cPath/60/products_id/270

 

Tu rację ma

Mamy doczynienia z salami parzonym i suszonym, czyli kiełbasa gruba średniorozdrobniona suszona.

W wyniku zastosowania gotowej przyprawy typu salami będziemy mogli delektować się smakiem zrobionej przez nas kiełbasy.

Jadłem to salami i przyznam że jest dobre.Żałuje tylko że jeszcze nie mam gdzie wędzić, trzeba poczekać. :mellow:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1541-salami/#findComment-33580
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.