Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kaszu tylko pogadaj z tymi z firmy, bo jeśłi chodzi o sterownik to mam jedną niepewność

z jednej strony producent mówi o tym że urządzenie może sterować grzałką max 4,5 kW, ale mój kolega zamki (jest też użytkownikiem forum WB) uważa że lepiej dodatkowo dołożyć stycznik by zabezpieczyć się przed niespodziankami.

Twoja grzałka ma 1,5 kW moja ma mieć 2kW i to jedyne co mnie zastanawia......

ale powtarzam producent zapewnił mnie że 4,5 kW jest graniczne....

 

i niestety potwierdzili że urządzenie nie może pracować w ujemnych temp nie poniżej -5stC, ale składowane może być nawet do -40stC

 

sugeruje dokupić od razu obudowę hermetyczną, rozwiąże problemy z montażem....

Urodziłem się zmęczony,

Żyję, by odpocząć...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/4/#findComment-147636
Udostępnij na innych stronach

Kaszu tylko pogadaj z tymi z firmy, bo jeśłi chodzi o sterownik to mam jedną niepewność

z jednej strony producent mówi o tym że urządzenie może sterować grzałką max 4,5 kW, ale mój kolega zamki (jest też użytkownikiem forum WB) uważa że lepiej dodatkowo dołożyć stycznik by zabezpieczyć się przed niespodziankami.

Twoja grzałka ma 1,5 kW moja ma mieć 2kW i to jedyne co mnie zastanawia......

ale powtarzam producent zapewnił mnie że 4,5 kW jest graniczne....

Hunter ,

 

bez obaw , używam taki sterownik już od trzech tygodni. Obciążony jest grzałką 2kW

a na próbę podłączyłem 2 x 2kW i nic niepokojącego się nie działo.

Przy histerezie 0,5 bezwładność grzałki powoduje wzrost temp ok 3-5 st.C powyżej zakładanej oraz spadek ok 1,5-2 st.C

Niestety wędzę w garażu blaszanym i temp otoczenia jest taka jak na zewnątrz.

Dobrze ,że nie przekracza tych -5 bo bym musiał go ( sterownik ) umieścić w komorze wędzarni :lol:

Tu trzeba zastosować jakąś konkretną obudowę .

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/4/#findComment-147639
Udostępnij na innych stronach

Tu trzeba zastosować jakąś konkretną obudowę .

 

pozdrawiam

wydaje mi się , że to niewiele da będzie przemarzał przez wyświetlacz .Chyba że będzie zamknięty w jakiejś skrzynce dodatkowo

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/4/#findComment-147670
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam że tak późno się odzywam.

 

Myślę, że problem z histerezą będzie się pojawiał przy zastosowaniu innego termostatu, szczególnie jeżeli kapilara jest w znacznej odległości od grzałki. Wpływ na to ma także szybkość wymiany powietrza czy wielkość wsadu. Nie zważając na większe odchylenia, średnią temperaturę wędzenia mamy taką samą i nie ma to większego wpływu na jakość wędzonych produktów.

 

Natomiast na pieczenie wyrobów to moc grzałki zdecydowanie wpłynie na czas tego procesu. Biorąc pod uwagę że wędzarnia nie jest urządzeniem przemysłowym to proces ten nie podlega rygorom czasowym. Ponadto używając grzałki dużej mocy powoduje miejscowe przegrzanie ścianek co może mieć wpływ na trwałość izolacji oraz może spowodować niekorzystną pracę generatora lub niepożądany zapłon . Moc grzałki jest dobrana dla tego urządzenia w taki sposób by mogło przejść przez szereg badań które uprawniają do bezpiecznego użytkowania (CE).

 

A jeżeli chodzi o grzanie i utrzymywanie temperatury, to moim zdaniem należało by zastosować regulator mocy który by dozował odpowiednią ilość mocy w stosunku do żądanych potrzeb. Nie ukrywam, że pracujemy teraz nad wdrążeniem takiego rozwiązania.

 

Pozdrawiam,

Borniak

Borniak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/4/#findComment-147707
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Moi drodzy najpierw kilka tekstów skopiowanych z strony producenta www.borniak.pl

 

"Zestawienie elementów produkowanych przez naszą firmę oraz części współpracujących dawały możliwość zrealizowania każdego pomysłu."

 

"by nasze produkty spełniały Państwa oczekiwania."

 

"Jak utrzymać odpowiednią temperaturę w czasie wędzenia?

Szafa wędzarnicza ma podwójne ścianki wypełnione pianką poliuretanową z atestem higienicznym. Zainstalowana grzałka z termoregulatorem nagrzewa komorę do żądanej temperatury i utrzymuje jej stan. Dioda świecąca na panelu wskazuje czy grzałka jest załączona."

 

"Czy wędliny można upiec po wędzeniu czy koniecznie należy je parzyć?

Produkty uwędzone w Borniaku nie wymagają parzenia. Za pomocą regulatora należy podnieść odpowiednio temperaturę ,aby wewnątrz wędzonki uzyskać 68 - 70 stopni Celsjusza. Proces ten znacznie przedłuża trwałość wędlin. Wskazane jest kontrolować temperaturę wewnątrz surowca za pomocą termometru zewnętrznego."

 

A teraz kilka cytatów Producenta.

Myślę, że problem z histerezą będzie się pojawiał przy zastosowaniu innego termostatu,

Bzdura. Wyżej bardzo dokładnie opisałem jak udawało mi się utrzymywać temp. w wędzarni a bezwładność była na poziomie 3-4 stopni a nie tak jak jest fabrycznie w moim ezgemplarzu - 30-40 stopni.

 

 

średnią temperaturę wędzenia mamy taką samą i nie ma to większego wpływu na jakość wędzonych produktów.

Po pierwsze są na tym forum większe autorytety niż sz.p. Borniak, którzy mówią wyraźnie - starać się utrzymywać stałą temp. W przypadku mojego Borniaka dość trudno nazwac stałą temperaturę, która waha sie w granicach 40-70 stopni.

Po drugie wyżej wstawiłem tekst ze strony producenta z zakładki pytania i odpowiedzi i producent wyraźnie zaznaczył, że temp stała grzałka i regulator pozwolą nam utrzymać.

 

Natomiast na pieczenie wyrobów to moc grzałki zdecydowanie wpłynie na czas tego procesu. Biorąc pod uwagę że wędzarnia nie jest urządzeniem przemysłowym to proces ten nie podlega rygorom czasowym.

Jak się to ma do tekstu zamieszczonego na stronie producenta w zakładce pytania i odpowiedzi, że wędzonki spokojnie można upiec w wędzarni i nie trzeba ich parzyć. Nadmienię tutaj, że w przypadku mojego Borniaka nie ma opcji przypieczenie bo nie mam szans uzyskać w środku temp 90 stopni choćbym nie wiem jak długo grzał. Testowałem to o czym poinformowałem i Szanowną Brać (przy okazji produkcji kiełbasy halusi) i producenta. Dlatego stwierdzenie, ze dopieczenie produktów jest tylko kwestia czasu ma sens jedynie wtedy kiedy założymy, że będziemy od teraz grzać tą wędzarnie aż do lata gdy temp na zewnątrz podskoczy do ok 35 stopni i wtedy może uda się wędzarnie rozkulać do tych 90 stopni :) Jednak jeżeli z produkcją wędzonek chcemy się uporać w jeden dzień a temp na dworze wynosi (tak jak w przypadku moich testów) 10 stopni - możemy zapomnieć o tym.

 

 

 

A jeżeli chodzi o grzanie i utrzymywanie temperatury, to moim zdaniem należało by zastosować regulator mocy który by dozował odpowiednią ilość mocy w stosunku do żądanych potrzeb. Nie ukrywam, że pracujemy teraz nad wdrążeniem takiego rozwiązania.

Ja to (razem merytoryczna pomocą kilku szanownych kolegów z tego forum) zrobiłem w ciągu tygodnia i gotowy przepis jest podany wyżej. Wystarczył tydzień testów, ponadto niecałe 200 zł (koszt grzałki i sterownika temp) i wędzarnia zadziałała.

 

Reasumując. Kupiłem to urządzenie jako 100% sprawne. Nie dziwnym jest, że spodziewałem się iż będzie działać dokładnie tak jak producent na swojej stronie napisał. Okazało się, że tak nie jest.

Urządzenie to po prostu nie jest dopracowane. Sam musiałem je dopracować wkładając trochę pieniędzy i poświęcając swój czas na testy, które powinien wykonać producent.

 

Mam nadzieje, że ta opinia znajdzie się na stronie producenta w zakładce opinie tak jak się.

znalazły inne opinie z tego forum.

 

Jeżeli od razu wiedziałbym od producenta, że żeby dobrze działa ta wędzarnia to muszę ją sobie przerobic i dolożyć kilka rzeczy to i tak bym ją kupił za te 1850 zł. Niestety producent o niczym takim mnie nie poinformował wobec tego uważam, że włożone przeze mnie pieniązki powinny mi zostać przez producenta zwrócone. A za przeprowadzone testy wystarczy mi zwyczajne - DZIEKUJĘ :):)

 

Pozdrawiam wszystkich poniedziałkowo :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/4/#findComment-147990
Udostępnij na innych stronach

Koszu,

Widzę że obszernie opisałeś swoje problemy.

Mam pytanie, czy oprócz wyżołądkowania się na forum, zadąłeś jakieś pytanie Producentowi? Złożyłeś jakąś reklamacje? Dostałeś jakąś odpowiedz? Jeśli tak, to jaką?

(nie dotyczy wypowiedzi/pytań/odpowiedzi na forum)

 

PS

Jestem pierwszym który kupił produkt Borniaka, przepalił już ponad 300 kg zrębek i działa bez zastrzeżeń.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/4/#findComment-148123
Udostępnij na innych stronach

Tak. Rozmawiałem z producentem i usłyszałem "AHA, hmmmmm" Tylko tyle. Zaproponowałem żeby (skoro jak się okazało nie tylko ja mam ten problem z Borniakiem) przenieść tą dyskusję tutaj na forum na co producent się zgodził czego dowodem jest jego wpis. A po to się tak "wyżołądkowałem" żeby producentowi było łatwiej okreslić gdzie jest problem. Bo jak już pisałem wcześniej cały czas mam nadzieje, że to tylko awaria mojego egzemplarza a nie wada konstrukcyjna.

 

 

 

Szanowny Toshibo mam nadzieje, że nie podchodzisz do tych moich wywodów jak do czepiania czy wymyślania problemów. Po prostu napisałem tutaj i poinformowałem producenta o tym co jest nie tak na co uzyskałem odpowiedz zamieszczoną wyżej.

 

I tak na koniec żeby uciąć wszelkie spekulacje - jeżeli ktos by mi w tej chwili zadal pytanie czy warto kupić Borniaka - ja bym powiedział, że zdecydowanie TAK z tym że trzeba trochę go dopracować i troche gotówki włożyć i już :)

 

Pozdrawiam serdecznie.

 

[ Dodano: Pon 21 Lut, 2011 22:54 ]

Jestem pierwszym który kupił produkt Borniaka, przepalił już ponad 300 kg zrębek i działa bez zastrzeżeń.

Rozumiem że masz Borniaka 150. Uzyskujesz w nim bez problemów temp 90 stopni przy pełnym załadunku i jak ustawisz na regulatorze 50 stopni to tak temp Ci się utrzymuje. Tak?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/4/#findComment-148125
Udostępnij na innych stronach

Natomiast na pieczenie wyrobów to moc grzałki zdecydowanie wpłynie na czas tego procesu. Biorąc pod uwagę że wędzarnia nie jest urządzeniem przemysłowym to proces ten nie podlega rygorom czasowym.

czyli nadal wędzarnia z przeznaczeniem do wędzenia i podpiekania rybek :shock:

 

napiszę może trochę jaśniej proces który chciał zrobić Koszu w wędzarni tj pieczony

baleron,którego nie zrobił:

#osadzanie 30min.

#osuszanie 150min.

#wędzenie całkowite od 40 do 70min (pożądany kolor)

#pieczenie w temp.80-90'C to jest jakieś nieporozumienie...aby temp.doszła do 70'C w

rdzeniu potrzeba by było 500minut :!: przy temp.otoczenia jakiej robił Koszu,nie

wspomnę o błędach technologicznych jak miejscowe przesuszenia wędlin,a już

całkowicie zapomnijmy o pieczeniu wszelakich pieczeni z dodatkiem warzyw jak

cebulka itp.

całkowity czas baleronu wędzonego i pieczonego to 730minut-czyli 12godzin :!:

nic tylko cieszyć się

 

Ponadto używając grzałki dużej mocy powoduje miejscowe przegrzanie ścianek co może mieć wpływ na trwałość izolacji oraz może spowodować niekorzystną pracę generatora lub niepożądany zapłon . Moc grzałki jest dobrana dla tego urządzenia w taki sposób by mogło przejść przez szereg badań które uprawniają do bezpiecznego użytkowania (CE).

#zastosować deflektor

#zastosować lepszą izolację odporną na wys.temp.

#generator przystosowany do wysokich temp.lub wyjmowany na czas pieczenia

 

A jeżeli chodzi o grzanie i utrzymywanie temperatury, to moim zdaniem należało by zastosować regulator mocy który by dozował odpowiednią ilość mocy w stosunku do żądanych potrzeb. Nie ukrywam, że pracujemy teraz nad wdrążeniem takiego rozwiązania.

o regulatorze to już koledzy z forum napisali,tylko wziąść pod uwagę aby był spory

zapas mocy (na pewno nie moc 500-700W),żeby było co regulować....

 

OBECNE URZąDZENIE POWINNO BYć WYCOFANE ZE SPRZEDAżY

JAKO NIE FUNKCJONALNE LUB ZMODYFIKOWANE.W PRZECIWNYM RAZIE

DLA MNIE JEST TO NADAL WęDZARNIA DO WęDZENIA RYBEK I TO NIE

PODCZAS UJEMNYCH TEMPERATUR (elektronika).

 

p.s.Koszu jeżeli nie złożyłeś reklamacji nie oczekuj że producent poniesie Twe

wydatki sam od siebie jak Ty mu o tym nie powiedziałeś,lepiej zachowywać się

jak politycy wysłuchać i nic nie robić :wink:

post ze względu na ostry ton wygaszam

pozdrawiam

 

[ Dodano: Wto 22 Lut, 2011 10:58 ]

vtec jeżeli dałem wygaszenie postu to chyba miałem powód....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/4/#findComment-148159
Udostępnij na innych stronach

Marek z Bielska, Należy zastosować grzałkę większej mocy 2000 kw z regulacja na triaku, płynna i odpowiednim sterowaniem i pomiarem temperatury. Grzałka dużej mocy nie powinna zostać włączona przez stycznik lub przekaźnik na pełna moc. Komora jest przystosowana do innego typu grzałek i tu się zgadzam z tym co napisał kol. Borniak.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/4/#findComment-148428
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie.

 

Dzisiaj uskuteczniam kolejne wędzenię w moim Borniaku (po przeróbkach) i mimo, że wędzarnia pracuje w temp zewn. - 3 stopnie udało mi sie bez problemów wędzić w zakresie temp 50 - 54 stopnie a w tej chwili piekę 8 kg kabanosów w temp 82 - 86 stopni.

 

Grzałka 1500W naprawdę wystarcza :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/4/#findComment-148531
Udostępnij na innych stronach

Witam Ponownie.

 

Moi drodzy mój Borniak w końcu chodzi jak złoto :)

 

Wczoraj zamontowałem regulator temp:

http://thermoplus.pl/katalog/regulatory/regulatory-temperatury/es10.html

 

Koszt z przesyłką i obudową - 179 zł.

 

Wcześniej zamontowałem grzałkę - 1500 W - koszt 44 zł.

 

I teraz przy nastawieniu temp 55 stopni - temp. waha się w granicach 53,5 stopnia - 56,5 stopnia czyli 3 stopnie :cool: Mistrzostwo świata.

 

Poza tym gdy chce podpiec mięsko zmieniam tylko nastawienie regulatora i bez problemów uzyskuję temp 90 stopni (bezwładność temp - 3,5 stopnia)

 

Zaznaczę, że w ogóle nie korzystam z fabrycznej grzałki i regulatora temp z kapilarą.

 

Pozdrawiam wszystkich. Jakby ktoś miał jakiś problem z Borniakiem to mogę służyć za eksperta :) O temp w tej wędzarni wiem wszystko :):):)

 

[ Dodano: Czw 03 Mar, 2011 11:26 ]

Oczywiście to że Borniak działa tak perfekcyjnie to zasługa wszytskich uczestników tej dyskusji. Bardzo dziekuję za wszelka pomoc.

 

Pan Borniak powinien nam z okazji tłustego czwartku postawić wielkiego pączka za dopracowanie jego produktu :):)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/4/#findComment-149947
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zamontowałem regulator temp:

http://thermoplus.pl/katalog/regulatory/regulatory-temperatury/es10.html

 

Koszt z przesyłką i obudową - 179 zł.

 

 

Koszu ,

 

mam do Ciebie prośbę...

jak będziesz robił zdjęcia Borniaka ,wykonaj kilka fotek w zbliżeniu obudowy do ES10 z różnych ujęć.

Chciałem ją kiedyś kupić ale ponieważ zamieszczone na stronie producenta zdjęcie jest "mało czytelne" to nie mogłem się zdecydować. ( cena )

 

pozdrawiam

 

Źle czyni , Kto nic nie czyni

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/4/#findComment-150124
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie.

Wklejam parę fotek z przeróbki "Borniaka"150

Praca na tym przerobionym sprzęcie to sama uciecha , wszystko działa , a i wędliny dobrze uwędzone no i pieczenie osiągalne. Grzałka 2300 W , wystarczający zapas mocy , jednakowa temp.w całej wędzarni .

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/4/#findComment-151155
Udostępnij na innych stronach

Wszystko ładnie i z pewnością działa lepiej od oryginału ..... Brawo za inwencję

Ale przerabiającym sugeruję umieścić główną grzałkę poniżej generatora ... a nie powyżej jak tu. Grzałki nie musimy wędzić .... ;) . Stosujesz sterowanie 2 czujnikowe więc montaż symetryczny tych czujników tak naprawdę nic nie daje przy centralnym mocowaniu grzałki, przy takim układzie powinniśmy mierzyć miejsce najgorętsze i najzimniejsze a sterować uśrednioną ...... ;) a Ty mierzysz dwa chłodne praktycznie z jednakową temperaturą .... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/4/#findComment-151245
Udostępnij na innych stronach

Tylko pewnie po gwarancji

Oczywiście że po gwarancji .... ;) co nie zmienia faktu że lepiej mieć coś co działa po prostu lepiej a co tam się ma popsuć ? ..... jesli generator dymu to wymienią lub naprawią bo on modyfikowany nie był ...... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/4/#findComment-151295
Udostępnij na innych stronach

wszystko działa

Tylko pewnie po gwarancji za ingerencję w produkt :???:

Z tym sie jak najbardziej liczylem , takze z dodatkowymi kosztami , w tym wypadku chodzilo mi o konstrukcje mobilnego sprzetu ktory dobrze pracuje , moim zdaniem pracuje b.dobrze.

 

Co do umieszczenia grzalki , powiem tyle - ponizej DG zbyt ciasno , a i podloze moglo by temp. nie wytrzymac , zbyt duza moc grzalki.

 

Te dwa czujniki temp. umiescilem na wysokosci poziomu zawieszania wedzonek , przerobka jeszcze w dalszym ciagu bedzie testowana.

 

 

A to kabanosy wg.przepisu "halusi" wedzone juz na przerobionym "Borniaku" mniam , przepis superowy.Temp. dodatkowo mierzona na roznych wysokosciach sada termometru.

 

Za wszystkie uwagi i pochwaly serdecznie dziekuje.

 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/4/#findComment-151346
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.