Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wędzonki będą jak te wrota to mistrzostwo świata. :clap:

Wątroba bez wsparcia nie da rady.... :-)

http://www.facebook.com/WorynyKartyWspomnien

No i oby forma treści nie przerosła... :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Dzień Dobry Wszystkim,

 

Zbieram się powoli do przebudowy wędzarni - dodatkowe palenisko do wędzenia na ciepło.

Mam złe doświadczenia z zaprawą szamotową (pęka na mrozie) w sieci znalazłem coś takiego - BETON ŻAROODPORNY KRUSZYWO SZAMOT BOS 135 - 20 Kg - ale sprzedawca tez ostrzegł że po 2-3 latach może pod wpływem mrozów popękać - co o tym sądzicie ? Może lepiej zastosować mocny beton (1:1 cement z żwirem ) ?

 

pzdr

SZAMOT

No i oby forma treści nie przerosła... :)

miejmy nadzieję ;) niestety taką już mam przywarę... albo coś robię najlepiej jak potrafię, albo nie robię tego wcale... :D nie żebym mówił, że w beczce to gorzej... bo jak operator dobry to i w szafce na ubrania zajefajnie uwędzi, ale beczka psułaby mi pomysł na zagospodarowanie działki, a ze mnie na razie dupa nie zadymiarz... więc zaczynam od wędzarni :D

JaFuzz, JA broń boże nie neguję Twojego pomysłu na zagospodarowanie Twojego terenu... Już wiele raz przekonaliśmy się na forum, że niestety, ale pomnik nie sprawdził się bo i projekt do dup.y i operator z pierwszej łapanki ... chodzi o to, że wkład finansowy masz bardzo duży, a szkoda by było, abyś musiał udawać, że jest wszystko ok... oby tak nie było... ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

myth jak najbardziej Ciebie rozumiem :D Zanim zabrałem się za budowę, przewertowałem wiele stron tego forum... bardzo spodobał mi się pomysł na wędzarnię kolegi Jack'a... skoro Jego wędzarnia działa więc mam nadzieję, że i w mojej coś się zadymić uda :lol:

Jeśli jakieś błędy konstrukcyjne którykolwiek z Kolegów zauważa, to bardzo proszę wytykajcie mi je na bieżąco... a będę się starał na bieżąco je usuwać... od tego jest właśnie forum... nie wrzucam fotek aby się chwalić wybudowanym pomnikiem, tylko po to abym mógł czerpać z Waszej wiedzy :grin:

JaFuzz, Kiedyś mówiono przez żołądek do serca, a mogę powiedzieć, przez kasę p rozum. To nie wszystko. JaFuzz jak wiesz wędzonki powiedzą prawdę. Korzystaj z wiedzy forum, lub dąż do własnej "prawdy" :wink:

JaFuzz, Kiedyś mówiono przez żołądek do serca, a mogę powiedzieć, przez kasę p rozum. To nie wszystko. JaFuzz jak wiesz wędzonki powiedzą prawdę. Korzystaj z wiedzy forum, lub dąż do własnej "prawdy" :wink:

W kwestii samego wędzenia na pewno nie będę dążył do własnej prawdy :D bo po co... a skoro samemu potrafi się zrobić to czy tamto, to w czym problem, że się buduje beczkę czy kombajn skoro wkładem jest własna praca? Zawsze chętnie kolegę sąsiada zaproszę na testy wędzarni... bo Borowiec koło Gdańska :)

JaFuzz, Podobnie jest z wędzeniem! temperatura, czas, wilgotność, odległość i straty. Wiadomo, nic w przyrodzie nie ginie tylko zmienia właściciela. Jednak zostańmy przy wymianie i przemianie tego co dobrego wędzenia dotyczy. :wink:

Witam Was ponownie wędzarnia zrobiona i powiem jestem zaskoczony efektami :grin:

Szafa stoi do góry nogami gdyż małe drzwiczki były na górze a teraz są na dole kwestią było dospawanie nakrętek pod zawiasy aby drzwiczki nie wypadły. Dorobiłem szybry w dole w oryginalnych otworach gdzie widać blachę na zawiasach (dokładanie drewna) oraz dekielki przesuwne, przez co można fajnie dobrać ciąg i regulować temperaturę no i nie trzeba otwierać dolnych drzwiczków do dokładania drewna tylko podnosimy klapkę i już.

Wędziłem przy zamkniętych szybrach z dołu przez 4h temperatura na początku wynosiła koło 50 C potem wzrosła do 55 C i tak już zostało po otwarciu szybrów temperatura wewnątrz bez trudu podskoczyła do ponad 80 C. Teraz co nie co o palenisku, wymyśliłem to tak iż palenisko leży na cegłach a nad paleniskiem dwa sita akurat miałem taką blachę nawiercaną o oczkach 0,5 cm na tym situ leży sobie cegła w celu dociśnięcia sit oraz zmniejszeniu ciągu, nad sitami znajduję się taka foremka aby nie dopuścić do kapania tłuszczu (kilka kropel tłuszczu do ognia i może być po wszystkim :lol: :lol: ) reszta jak widać półeczki z kątowników do wyboru a szyber górny to blacha na zawiasach. Miernik temperatury od jakiegoś samochodu czujnik w środku górnej komory.

Kilka zdjęć to nie ma wyglądać to ma wędzić :grin: :grin:

Witam,

 

przeczytałem i zapoznałem się z tematami budowy wędzarni ale pomimo tych wszystkich informacji nadal mam kilka wątpliwości:

 

1. Czy stosować bezpośrednie palenisko czy jednak oddalone? Gdyż opinie są podzielone..

2. Nigdzie nie znalazłem informacji jak dopasować wielkość paleniska do wielkości wędzarni?

 

Moją wędzarnie planuje zbudować w sposób opisany poniżej.

 

Palenisko o wymiarach wewnętrznych 55x65x55 gł./szer./wys. postawione na nóżkach gdyż chce też wykorzystywać je do pieczenia chleba (wyłożone cegłą szamotową) i teraz mam pytanie:

1.czy jeśli dam 60 cm (dł.) kanał dymny jako pośrednie rozwiązanie między paleniskiem bezpośrednim a kanałami dymnymi to czy będzie ok?

2. Sama wędzarnia będzie postawiona na podmurówce betonowej a wykonana z drewna obita dwustronnie drewnem z uchylnym dachem. Wymiary 65x75x110 gł./szer./wys.

 

Jaką wielkość wsadu można uwędzić w wędzarni o takich wymiarach?

Dodam iż wędliny robię tylko dla siebie i 5kg kiełbasy plus jakaś polędwica, szyneczka lub kurczak to wszystko max zakładam 6-7 kg wyrobu.

 

Nad paleniskiem wymuruje grill i dla tego skłaniam się do bocznego paleniska ale proszę o uwagi i ewentualnie o poprawki co do mojego pomysłu?

 

 

Nie chciał bym zrobić bubla który do niczego nie będzie się nadawał.

 

Pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakręconych..

proszę o uwagi

Jeśli palenisko ma być piecem chlebowym, to trzeba je dobrze nagrzać dużym ogniem. Czy oddalona o 60 cm drewniana chatka nie zajmie sie od niego. Może trzeba będzie ją zdjąć?

Po przeczytaniu porad mistrzów dochodzę do wniosku, że szamotu należy unikać. Potrzebny jest do pieców, w których spala się paliwo w wysokich tempetaturach /węgiel/, lub tam, gdzie ma on magazynować ciepło /piec akumulacyjny/.

W wędzarni nie powinno palić się intensywnie, z dużą temp, bo dym wtedy zawiera szkodliwe składniki. Materiał wedzarni ma zapewnić dobrą izolację cieplną, bo wtedy mało drewna zużyjemy i nie przejmujemy się mroźną pogodą. Szamot to duża pojemność cieplna, więc długie rozgrzewanie i powolne zmiany temperatury. Stabilizacja temperatury jest może korzystna, ale gdy chcemy szybko zmienić temp, to szamot przeszkadza.

proszę o uwagi

Jeśli palenisko ma być piecem chlebowym, to trzeba je dobrze nagrzać dużym ogniem. Czy oddalona o 60 cm drewniana chatka nie zajmie sie od niego. Może trzeba będzie ją zdjąć?

 

Faktycznie o tym nie pomyślałem..

 

Zrezygnuje z tego pomysłu i proszę o dalsze uwagi..

 

Czy w tym wypadku palenisko wykonać z cegły palonej?

 

Choć dużo osób na forum ma paleniska wyłożone szamotem..

Szamot w palenisku nie jest jakimś wykroczeniem, jeśli już się go ma i nie trzeba go drogo kupować, to niech by był. Izolacja termiczna - ta uwaga dotyczy głównie materiału samej komory wędzarni, tu przede wszystkim jest ważna.

sama wędzarnia będzie od środka obita boazeria a na zewnątrz deskami sosnowymi.

 

Jeśli ktoś może odpowiedzieć na moje pozostałe pytania to będę wdzięczny..

 

Pozdrawiam

A czemu ma być ładna w środku? Daj boazerię z wierzchu i nie obawiaj się sosnowych dech w środku. Wędzonki nie stracą smaku i zapachu / wystarczy unikać smolnych i jeszcze mokrych dech/. Są rejony w Europie /Schwarzwald/ gdzie wędzi się drewnem iglastym, a wyroby te słyną na cały świat.

A czemu ma być ładna w środku? Daj boazerię z wierzchu i nie obawiaj się sosnowych dech w środku. Wędzonki nie stracą smaku i zapachu / wystarczy unikać smolnych i jeszcze mokrych dech/. Są rejony w Europie /Schwarzwald/ gdzie wędzi się drewnem iglastym, a wyroby te słyną na cały świat.

Wiem do czytałem to już na forum po prostu chce docieplić wędzarnie poprzez podwójne obicie..

Zaplanowałeś duże wymiary paleniska - to bardzo dobrze. W skrzynię tej wielkości na pewno wejdą planowane ilości mięska.

Andyandy proponuje między warstwami ścian cienką wełnę mineralną, a komu jak komu, ale Jemu bym zaufał w ciemno.

Moją wędzarnie planuje zbudować w sposób opisany poniżej.

 

Palenisko o wymiarach wewnętrznych 55x65x55 gł./szer./wys. postawione na nóżkach gdyż chce też wykorzystywać je do pieczenia chleba (wyłożone cegłą szamotową) i teraz mam pytanie:

1.czy jeśli dam 60 cm (dł.) kanał dymny jako pośrednie rozwiązanie między paleniskiem bezpośrednim a kanałami dymnymi to czy będzie ok?

2. Sama wędzarnia będzie postawiona na podmurówce betonowej a wykonana z drewna obita dwustronnie drewnem z uchylnym dachem. Wymiary 65x75x110 gł./szer./wys.

 

 

 

Ok.. Ważna rzecz czy przy w/w rozmiarach paleniska i komory rozmiar (średnica) 120 mm przewodu dymnego w postaci rury z czarnej blachy będzie odpowiednia?

Jeśli nie to może dwie takie rury obok siebie po 120 mm dać?

 

W Castoramie są w przystępnej cenie ale nie ma większych średnic..

 

Proszę o podpowiedź..

 

Pozdrawiam

Jeżeli nie zacząłeś jeszcze prac, to zaufaj Andyandy, tak jak ja to uczyniłem.

Jestem po próbnych przepaleniach, aby zniwelować zapach świeżej konstrukcji (blacha, drewno i beton). Przy okazji poznawałem zasady panowania nad dymem i temperaturą.

 

Szamot rozwaliłem kilofem i dałem jako gruz w betonową wylewkę fundamentu wędzarni. Do betonu dodałem substancji hydrofobowej, aby nie ciągnął wody.

 

"Przekopałem" się przez chyba wszystkie opisy wędzarni i wybrałem tą, której kiedyś za nic bym nie zbudował.

 

Nie wydaje mi się dobrym pomysłem mezalians wędzarni z piecem chlebowym, bo oba urządzenia mają inne zadania i sposób działania.

Może lepiej przy wędzarni zbudować osobno piec chlebowy?

 

Zwróć się do autorytetu.

 

P.S. Już na wstępnym testowym etapie jestem zadowolony ze swojej konstrukcji. W długi majowy weekend odbędzie się pierwsze wędzenie.

Ja mogę przeć swój projekt ale na CD bo mam 0k 500 zdjęć - :lol: - budowy u Mnie--- piec chlebowy, girl,wędzarnia oraz płyta żeliwna wraz z piekarnikiem żeliwnym..---całość stawiał mi zdun :blush: ale wszystkie etapy roboty udokumentowałem. :grin: ..Może się przyda---proszę o podanie adresu emali prześle końcowe zdjęcie jak to wygląda lub wysłanie do Mnie zapytania na dl100@o2.pl ---bo nie mogę wstawić tylu zdjęć........POZDRAWIAM-----wszystko wraz z piecem chlebowym sprawdza się w 100% :clap: --

Z pieca chlebowego już zrezygnowałem gdyż nie jestem w stanie prawidłowo go zrobić,

 

potrzebuje tylko porady co do wielkości kanału dymnego i ewentualnie długości jego.

 

Sam myślałem żeby dać tak z 60 - 80 cm, w tedy otrzymam coś pośredniego między paleniskiem bezpośrednim a kanałem dymnym..

 

Gdyż duże palenisko pozwoli na rozłożenie żaru lub opalanie mniejszą ilością drewna co pozwoli wędzić na zimno a jak napalę mocniej to spokojnie na ciepło 55 stopni i więcej dla podpiekania.

 

Sama wędzarnia będzie drewniana obita obustronnie z poduszką powietrzną i uchylnym daszkiem na potrzeby wędzenia :)

 

 

Na kanał dymny znalazłem w Castoramie rury kominowe z czarnej blachy ale max rozmiar to fi 120 mm i zastanawiam się czy to nie mało i czy czasem mogę dać dwie takie rury obok siebie ale wyjścia przesunięte i na to deflektor :) [ o o ]

 

Coś takiego jak narysowałem wyżej w nawiasach tylko obok siebie,

chyba że do wielkości mojej wędzarki (wymiary podane kilka postów wyżej) wystarczy jedna rura fi 120 to wtedy wyjście zrobię na środku..

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.