Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko opiera się na Twoich domysłach, przypuszczeniach, teoriach.

Może i kolega Andyandy jedynie się domyśla, przypuszcza i teoretyzuje, ale i tak robi kawał świetnej roboty, wskazując słuszny kierunek. Jako pierwszy na forum miał odwagę zerwać zasłonę milczenia i narażając się na krytykę włożyć kij w mrowisko. Należy to docenić, bo wcale nie jest łatwo głosić niepopularne tezy i przeciwstawiać się dogmatom, tradycji i obyczajom.

Andyandy - nie przejmuj się, rób swoje. Taki to już jest los pionierów :grin:

Powoli, zgodnie współpracując, prędzej czy później dojdziemy do sedna problemu, zmierzymy, zbadamy, zważymy te wszystkie węglowodory, aldehydy i fenole i wypracujemy rzetelne i niepodlegające dyskusji zalecenia konstrukcyjne i eksploatacyjne.

To znaczy Ty to zrobisz :) Ja jestem za cienki w te klocki, ale trzymam kciuki i życzę Ci wytrwałości.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

Zapraszam na moją stronę

vtec, i Vice Versa. Nie mniej, moje wyroby i wyroby osób - które korzystają z moich porad mają bardzo smaczne i bardzo ładne wędzonki. Spalają dużo niej drewna, nie otrzymują kwaśnych i z goryczką w smaku wędzonek. Najważniejsze, że nie wołają pomocy!

Mój stosunek do informacji publikowanych w internecie wielokrotnie już zamieszczałem. W tym wypadku też ma zastosowanie.

Więc zastosuj proste doświadczenie, wybuduj pomnik ogrodowy i spróbuj ocenić wyroby. Wygląd trwałość i smak :wink:

vtec, i Vice Versa. Nie mniej, moje wyroby i wyroby osób - które korzystają z moich porad mają bardzo smaczne i bardzo ładne wędzonki.

Potwierdzam ;) Dzięki tym poradom właściwego opalania udało mi się uzyskać i kolor jaki chciałem i smak ..... nawet na "pomniku ogrodowym" zwanym wędzarnią :smile:

Dla tego właśnie trzeba najpierw czytać forum i czerpać z niego wiedzę, a budować dopiero w następnej kolejności.

Szkoda tylko,że wiadomości te tak późno zostały opublikowane na forum,bo co niektórzy już wybudowali pomniki i co teraz mają z tym zrobić :question:

Przedtem były tylko zachwyty, ohy i ahy nad pięknem wybudowanych zamków z betonu i cegły. Teraz okazało się ,że wszystko jest be i nas truje :shock:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Zamierzam wybudować wędzarnię niestety nigdzie nie mogę znaleźć cennych wskazówek na ten temat:-)

Problem w tym iż nie chce budować z kanałem ale tradycyjną takiej jakiej używaliśmy czyli prosta bryła powiedzmy prostokąt u góry wędliny na dole jakieś 160cm poniżej ogień...

Zastanawiam sie również dlaczego wszyscy budują dymne czyli z kanałem hmmm?

Moja będzie wkomponowana w mur z kamienia na rogu ogrodzenia z bloczków betonowych w środku mniej więcej szer 64cm głębokość 45cm wysokość 2m oczywiście zwężenie u góry i ładny komin. Całość będę obkładał kamieniem itp. generalnie będzie wyglądać ślicznie.

Proszę o cenne wskazówki

jagra, przeczytaj post nad Twoim. To jest moim zdaniem sedno sprawy.

Jeżeli się nauczysz wędzić, to dobre wędzonki uzyskasz w każdej wędzarni - niezależnie czy jest do beczka, borniak, pomnik, wędzarnia Andyandy'ego, itd... W jednych będzie to łatwiejsze, w drugich trudniejsze.

Zauważ, że cały ostatni wątek dotyczy jedynie kwestii tzw. "trucia". Moim zdaniem takie przedstawianie sprawy jest nadużyciem, w świetle braku jakichkolwiek dowodów na ten temat.

Jeżeli się nauczysz wędzić, to dobre wędzonki uzyskasz w każdej wędzarni

Wydaje mi się,że się w swojej nauczyłem wędzić i w miarę dobrze i ekonomicznie opalać, nie mniej jednak gdybym pewne rzeczy wiedział przed budową to zrobił bym inaczej.Przede wszystkim dotyczy to wielkości samego paleniska. :mellow:

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

bo co niektórzy już wybudowali pomniki i co teraz mają z tym zrobić

Po prostu nauczyć się w nich odpowiednio wędzić :!:

Jest to możliwe - niejeden z naszych Braci jest tego przykładem

Ponadto w całym tym temacie chodzi o kancerogenność dymu wędzarniczego - ja nie demonizowałbym tak tego faktu (nie do końca jest on udowodniony klinicznie) - bardziej szkodliwe (i klinicznie zbadane) jest samo spożywanie "czerwonego" mięsa .

Oczywiście nie staram się tutaj pominąć problemu właściwej budowy wędzarni, ale zwrócić uwagę, że nie wolno tego tak demonizować, bo nadmierne rozdmuchanie tego problemu może doprowadzić do bagatelizowania innych - również bardzo ważnych ze względów zdrowotnych etapów produkcji wędzonek.

[ Dodano: Pią 05 Paź, 2012 09:23 ]

Zauważ, że cały ostatni wątek dotyczy jedynie kwestii tzw. "trucia". Moim zdaniem takie przedstawianie sprawy jest nadużyciem, w świetle braku jakichkolwiek dowodów na ten temat.

Widzę, że vtec, już poruszył ten problem zanim zdążyłem wkleić swój post.

Mam takie same zdanie na ten temat.

Pozdrawiam Wirus.

jagra napisał/a:

bo co niektórzy już wybudowali pomniki i co teraz mają z tym zrobić

Po prostu nauczyć się w nich odpowiednio wędzić :!:

Polecam też wyrzucenie rusztu z paleniska dla tych, którzy go zamontowali....

Zamierzam wybudować wędzarnię niestety nigdzie nie mogę znaleźć cennych wskazówek na temat który mnie interesuje..

Problem w tym iż nie chce budować z kanałem ale tradycyjną takiej jakiej używaliśmy czyli prosta bryła powiedzmy prostokąt u góry wędliny na dole jakieś 160cm poniżej ogień...

Moja będzie wkomponowana w mur z kamienia na rogu ogrodzenia z bloczków betonowych w środku mniej więcej szer 64cm głębokość 45cm wysokość 2m oczywiście zwężenie u góry i ładny komin. Całość będę obkładał kamieniem itp. generalnie będzie wyglądać ślicznie.

Proszę o cenne wskazówki :wink:

Z góry dziekuje

Polecam też wyrzucenie rusztu z paleniska dla tych, którzy go zamontowali....

Rusztu od samego początku nie używałem

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

Prawie wszystkie wędzarnie typu "pomnik" można zmodernizować przez wyłożenie komory drewnem i przebudowanie paleniska na bezpośrednie, przebudowa komina itp. A czy trują ? i jak trują? na te pytania jest brak odpowiedzi przedstawionych przez odpowiednie instytucje - dlaczego? Bo się im w głowach nie mieści żeby budować takie "dymarki" z kanałami, badać spalanie i właściwości powstałego dymu. Nikt nie przeznaczy funduszy na badanie czegoś co nigdy nie będzie miało zastosowania w handlu lub przemyśle. Pozostaje literatura na ten temat, badania dostępne na necie i odpowiednie wyciągnięcie wniosków. Pisałem, że każdy może wędzić jak komu się podoba i na czym chce! bo ja i tak tego nie będę jadł. :wink:

Nikt nie pisze tutaj o badaniu wędzarni :!: :!: :!:

Chodzi o badania szkodliwości związków dymu wędzarniczego.

Każdy grill jest większym "trucicielem" od najgorzej zbudowanej i niewłaściwie opalanej "pomnikowej" wędzarni.

Pozdrawiam Wirus.

Zamierzam wybudować wędzarnię niestety nigdzie nie mogę znaleźć cennych wskazówek na temat który mnie interesuje..

Proszę o cenne wskazówki :wink:

Z góry dziekuje

fachowo to się nazywa wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim i jest tego mnóstwo na forum w tym dziale

Wirus, są grille gazowe, elektryczne i węglowe - określ, które są toksyczne?

Zapewne te, których dopala się kapiący tłuszcz na grzałki lub rozrzedzony węgiel. To jest pikuś.

Grille nie dają dymu, więc musisz wybrać!!!

Może podpowiesz jak ta niebieska substancja się nazywa. Podpowiem: dioksyna, kerazyna czy nicyna?

które są toksyczne?

Ani te, ani te, ani te. :D Na cos trzeba umrzeć. Ważne, że ze smakiem. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Na cos trzeba umrzeć.

Ale może lepiej, żeby to się stało bezboleśnie. Czasem na raka nawet morfina nie pomaga :(

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

Zapraszam na moją stronę

Ale nie starszmy się już tak bardzo tym truciem, bo nowi przestaną wogóle piec, grillować i wędzić.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Andyandy, czy ja gdzieś napisałem o tym, że grill produkuje dym :question:

Proszę czytać moje posty ze zrozumieniem :!:

A jeśli chodzi o "sklepowe dodatkowe świństwa", których tak się obawiasz - o dymieniu tu mowa więc - substytut dymu wędzarniczego w "markietowych" wyrobach - to zapewniam Cię, że powinieneś mniej się go obawiać niż dymku z Twojej wędzarni.

W przeciwieństwie do niektórych nie tylko internet i "google" są źródłem moich wiadomości - naprawdę z tą "googlową wiedzą" trzeba trochę uważać.

Pytanie

Podpowiem: dioksyna, kerazyna czy nicyna?

jest poniżej ............ wiec nie będę już z Tobą polemizował.

Jeśli będziesz miał ochotę na dalszą dyskusję zapraszam na PW.

Pozdrawiam Wirus.

W przeciwieństwie do niektórych nie tylko internet i "google" są źródłem moich wiadomości

Podziel się tą wiedzą z nami, tak wiesz, po koleżeńsku, za darmochę :)

przysłowie chińskie

Thomas Jefferson

Zapraszam na moją stronę

czy ja gdzieś napisałem o tym, że grill produkuje dym

Proszę czytać moje posty ze zrozumieniem

, a tak! napisałeś !

Każdy grill jest większym "trucicielem" od najgorzej zbudowanej i niewłaściwie opalanej "pomnikowej" wędzarni.

wyjaśniam: Kapiący tłuszcz na grzałki lub rozżarzony węgiel drzewny dymi na niebiesko i zawiera dioksyny - silny środek toksyczny będący również mutagenem. W smaku jednak pyszny. I tu się z Tobą zgadzam. A co mają do tego Google to wyszukiwarka i nie jest toksyczna wręcz pożyteczna, natomiast internet dostępem do źródła informacji. A poniżej mieszka sąsiad. :grin:

wyjaśniam: Kapiący tłuszcz na grzałki lub rozżarzony węgiel drzewny dymi na niebiesko i zawiera dioksyny - silny środek toksyczny będący również mutagenem. W smaku jednak pyszny.

Czyli nie grillować ? :cry:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Maxell, Nie straszę, tylko wybieram kompromis pomiędzy własnymi dobrymi wyrobami na odpowiednim sprzęcie i prawidłowo obsługiwanym, a chemią i dodatkowym świństwami - wypełniacze serwowane w sklepach.

My także to wybieramy i taki cel przyświeca od poczatku stronie i forum.

Czasem jeste w stosunku do Ciebie lekko uszczypliwy, ale nie bierz tego zbytnio do serca. :grin: Chodzi mi po prosto o to, byś trochę zmienił sposób przekazywania swoich wiadomości. Nie przekonuj ludzi na siłę, nie krytykuj ich planów i budów. Pomagaj w prosty sposób. Jeśli np coś Ci sie nie podoba, piszesz, że to jest złe, okropne, nic z tego nie wyjdzie poza trucizną. Musisz zrobić tak i tak. A przecież można podejśc do tego inaczej: np. Kolego bardzo fajne urzadzenie zrobiłeś i to w dodatku sam. Spróbuj pierwszego wedzenia i podziel się z nami wynikami w postaci zdjęć i opisu. Jesli coś będzie nie tak, to pomożemy Ci poprawić błędy.

Spokojnie i grzecznie w stosunku do budowniczego.

Liczę na Ciebie.

Andyandy, a np. o HCA waść słyszał - naprawdę zapraszam na PW - tutaj już kończę, bo ......... :grin: ...... mam święto (co prawda obchody jutro) i ..... mi się nie chce :wink: .
Pozdrawiam Wirus.
witam, mam pytanie, czy dzwiczki paleniska mozna malowac od wewnatrz czy nie? pomalowalem od zewnartrz a w srodku pordzewialy, a jeszcze nie skonczylem budowy, dziekuje za porady
Podróżnik