Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

PacanWojciech, niestety ale już zrobiłem folią do środka ale wełnę udało mi się owinąć srebrną taśmą która podobno wytrzymuje 120 stopni. Będzie to spełniać swoja rolę?

Co do izolacji komory mam dwie opnie i nadal nie wiem co robić :devil:

Marcin

Pooglądaj sobie w moim wątku fotki i wszystko będziesz wiedział jak co i po kolei.

Wędzarnia Adama

A jak nie to tu następna podpowiedź i więcej nie potrzeba kombinować.

Dołączona grafika

Wędzarnicza gastro-faza.

MarcinK, zrobiles dobrze , i nie miej juz zadnych wątpliwosci . :grin:

[ Dodano: Wto 27 Lis, 2012 23:06 ]

Kazik45, i pieknie , wedzi juz teraz dobrze ? , BOS ma mniej kielbasy do spożycia ?, po przeczytaniu posta widac ze przemawia przez Ciebie doswiadczenie ,kazde rozwiazanie sie zazebia , wykorzystałes materialy dostepne " pod ręka" gratulacje . :clap: Pozdrawiam

Z tym doświadczeniem to ...(chyba że masz na myśli życiowe;-) ) Bos właściwie wciął ponad połowę, bo taka była wysuszona, że nie dawało rady jeść. Miała być wołowa, ale: sitko nie takie, receptura "do kitu", nie podam z jakiej strony, ale nie naszej(!). Chociaż miała wiele pozytywnych opinii (chyba na zasadzie "milusiej") to okazało się że tzw. "chłam". W ostateczności traktowałem ją jako przegryzkę do żucia na działce, a Bos jako nagrodę za byle co.

Dziś też było wędzenie: papryk suchych ostrej i słodkiej, śliwek oraz podwędzanie mojego a'la chorizo.

Obawiać się trzeba nie tych co mają inne zdanie, lecz tych, co maja inne zdanie, ale są zbyt tchórzliwi by je wypowiedzieć.

http://czarkuchnirymowany.blogspot.com/

Przejrzałem temat, dostałem od jednego z kolegów maila gdzie podstawowe info są wyłożone "jak krowie na rowie" co zdecydowanie mi pomogło w zrozumieniu tematu.

Plan sobie rozrysowałem, wiem mniej/więcej jak ma to wyglądać ale ............ w zasadzie planujemy rozbudowę domku tzn. wywalenie jednej ściany i powiększenie o kilka m2 kuchni.

Czy jeśli jedną ze ścian wymyśliłbym w cegle to czy wmontowana w taką ścianę wędzarnia z otworem na wędzonki i paleniskiem wewnątrz domku spełniałaby swoje zadanie ?

paleniskiem wewnątrz domku spełniałaby swoje zadanie ?

Na pewno spełni, czy aby będzie tam miejsce dla Ciebie :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

paleniskiem wewnątrz domku spełniałaby swoje zadanie ?

Na pewno spełni, czy aby będzie tam miejsce dla Ciebie :wink:
Się zmieszcze, i jeszcze zmieści się szklaneczka z kroplami rosy z Tullamore :thumbsup: :grin:

szklaneczka z kroplami rosy z Tullamore

Te krople nie są mi obce :thumbsup:ale tą budowę rozważ :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

ale tą budowę rozważ :wink:

Budowę rozważe a kropelek na dzisiaj wystarczy chociaż ciężko się od nich oderwać. Jutro też jest dzień.
Darek K., raczej poradz sie konstruktora , w sprawie wmontowania wedzarni , sciana , scianą , ale trzeba tu połaczyc fundamentowanie wedzarni, z fundamentem sciany , komina etc. wszystko jest mozliwe , tylko za jaka cene i czy takie rozwiazanie bedzie wygodne . Pozdrawiam .
Wojciech Pacan
  • 2 tygodnie później...

Witam

Posiadam już jedną tradycyjną wędzarnię, ale teraz ze względu na urodzenie nowego członka rodziny potrzebuję zbudować coś bardziej "samoobsługowego"

Wybór padł na wędzarkę z elektryczną grzałką sterowaną termostatem i dymogenerator wykorzystujący efekt Venturiego.

Mój plan przedstawia się następująco:

http://img189.imageshack.us/img189/4427/wedzarnia.png

Wiem, że na rynku dostępne są gotowe wędzarki działające na tej zasadzie, ale ich koszt nie pozwala mi ich nabyć.

Wykorzystam materiały które mam: blachę stalową czarną z której pospawam komorę, następnie obłożę watą i boazerią na stelażu drewnianym.

Śrubunki do dymogeneratora będą z rury stalowej bez ocynku, skrzynka na trociny pospawana z blachy stalowej.

Pompka do dymogeneratora zakupiona na allegro za 25 zł z regulacja mocy.

Nie mam termostatu - rozważam mechaniczny (30zł) lub elektroniczny (100zł).

na allegro znalazłem taki:

http://img845.imageshack.us/img845/9384/termostatl.jpg

Do elektronicznego termostatu będę potrzebował dodatkowo przekaźnik.

Jako grzałka posłuży kuchenka elektryczna 1,5 kW z regulacją mocy grzania.

Na dole zamontuje wentylator do wymuszania przepływu powietrza przy suszeniu wędlin. Otwór wlotowy będzie miał szyber do kontroli ilości powietrza. Podobny szyber planuję na kominie wylotowym.

Rozważałem termostat dwukanałowy - włączający grzałkę przy zbyt niskiej temperaturze i wentylator przy zbyt wysokiej.

Tyle planów.

Proszę szanownych forumowiczów o ewentualne praktyczne rady i uwagi - na etapie planowania łatwiej będzie ewentualne błędy skorygować.

Z wędzarniczym pozdrowieniem CZUJ DYM

Marcin

Co ma dymić nie utonie...

Witam wszystkich

Take czytajac te wszystkie posty postanowilem zbudowac wlasna wedzarnie .

Mam juz stara lodowke i chcialbym z niej zrobic wedzarnie elektryczna na zrebki.Troche juz czytalem tutaj o tym jednak wole sie spytac was by jakiego babola nie zrobic,takze mam pare pytan

trza haki,komin -szyber,termometr ,jezeli cos pominalem poprawcie mnie.Teraz

1.Jaka grzalke do tej lodowy kupic i gdzie ?

2.Czy po wmontowaniu grzalki zreby wrzucac bezposrednio na nia czy tez dac jakas blache/tacke powyzej/ponizej niej ?

z gory dzieki za pomoc

Wracam ponownie do wątku budowy mojej wędzarni. Po skorzystaniu z waszych rad wędzarnia wygląda jak poniżej. Deflektor (wcześnie go pomyliłem z dyfuzorem) jest oparty wstępnie na cegłach ale będzie wkrótce przyspawany do nóżek. Płytę zrobiłem tradycyjnie ale z płaskowników i jest OK po wstępnym paleniu bez wędzonek. Temperatura się wahała między 60-80 stopni. 60 przy zamkniętych drzwiczkach, oraz ~80 przy lekko uchylonych. Max uzyskałem 90 stopni. Jaka jest najlepsza temperatura do wędzonek? Wyloty dymu mogę regulować od całkowicie odsłoniętych aż do zasłoniętych. Pekluje mi się już szynka, boczek i baleronik. Za 2 dni odbędzie się 1-sze wędzenie.

http://img24.imageshack.us/img24/2448/img0968640x480.jpg

http://img846.imageshack.us/img846/2257/img0972640x480.jpg

http://img708.imageshack.us/img708/1456/img0975640x480.jpg

http://img832.imageshack.us/img832/7546/img0976640x480.jpg

http://img811.imageshack.us/img811/8358/img0977640x480.jpg

luukas, potrenuj opalanie przy otwartych drzwiczkach tak, aby uzyskać 50 st. Mniejsze ognisko więcej żaru i tylko tlące się szczapy. Otwór z komory do paleniska zrób mniejszy o połowę deflektor pozostaw w tym rozmiarze. :wink:
luukas, Andyanndy , ma kolego racje , palenisko masz wielkie jak w zamkowym kominku ogrzewajacym komnaty , raczej bedziesz piekl niz wedzil , przy tej wielkosci ciezko bedzie utrzymac temperature na poziomie 50 stopni ,sam piszesz ze przy lekko uchylonych drzwiczkach uzyskales 80 stopni, jesli Ci zostały plaskowwniki bez trudu zmniejszysz otwor z komory do paleniska .Pozdrawiam :grin:
Wojciech Pacan
Myślę że nie będzie problemu z utrzymaniem max 50 stopni. Chciałem przepalić wędzarnie i dokładałem często drzewa, kumulując go w jednym miejscu i dodatkowo dmuchając żeby ogień rozpalał sie z żaru, chciałem utrzymać wysoką temp. przez jakiś czas. Gdy zamykałem drzwiczki, temp. po krótkim czasie spadała do ~40stopni i mniej jak ogień zanikał. Pod drzwiczkami mam otwór wlotowy powietrza o średnicy 2cm żeby nie zadusić ognia przy zamkniętych drzwiczkach i żeby zawsze trochę świeżego powietrza dochodziło. Będę go zakrywał jak temp. zacznie wzrastać powyżej 50 stopni. Otwór z paleniska sobie pomniejszę.
  • 2 tygodnie później...

Panowie chcę wybudować grilo wędzarnie a jako że budowniczy ze mnie żaden nie chciał bym postawić jakiejś pokraki nie nadającej się do niczego

szukam kogoś godnego polecenia (jakiegoś fachowca) który wymurował by mi w okolicach wa-wy wędzarnie w rozsądnych pieniądzach

ewentualnie namiar na jakieś gotowce

dziękuję za ewentualną pomoc

pozdrawiam

Panowie , macie wspólny problem na dwa rózne rozwiazania , po pierwsze musicie widziec jaka wedzarnia Was interesuje - wiec do rysowania i szkicowania .jak juz bedziecie mieli wyobrazenie , pierwszy z Panów moze dac ogloszenie lub tez poprosi kolegów na forum , o wskazanie rzemieslnika , drugi moze zaczac robic preleminarz zaczyajac od wydatkow na materialy z czescia praktyczna zadeklarowal ze sobie poradzi .Jesli niechcecie rysowac to jak dobrze przejrzycie posty forum ( wedzarnia bogdana na przyklad lu innego kolegi ) Ci nie beda napewno trzymac w tajemnicy rozwiazan technicznych i pomogą je zmaterializowac w postaci rysunków czy tez szkiców .Pozdrawiam
Wojciech Pacan

dziękuję za informacje / poczytałem poradnik który dostałem na maila i......

...... całkiem zgłupiałem :shock:

z tego co wyczytałem to wędzarnia / gril który planowałem postawić w ogrodzie niewątpliwie był by jego ozdobą ale do wędzenia mógł by się sprawdzać lekko mówiąc ŚREDNIO (szczególnie w zimę)

dlatego nie wiem czy nie zakupić innego gotowego :???:

zależy mi na jak najlepszym smaku wędlin (typowo staropolskich)

jeśli dobrze przeczytałem to najlepsza jest w takim wypadku wędzarnia drewniana ?

mam domek gospodarczy w którym zawsze panuje plusowa temperatura (z kominem) więc mogę tam umiejscowić wędzarnie ?

proszę o jakąś podpowiedz ?

- bradley odpada ze względu na cenę itp

może jakiś sprawdzony gotowiec w cenie do +- 1000 zł ?

prosty w obsłudze a zarazem dający możliwość zrobienia pysznych domowych wyrobów

przepraszam że zawracam ale mam straszny mętlik w głowie

dziękuję za wszelkie odpowiedzi

pozdrawiam

mam domek gospodarczy w którym zawsze panuje plusowa temperatura (z kominem) więc mogę tam umiejscowić wędzarnie ?

Jak najbardziej.

Do komina możasz dobudować wędzarnię z paleniskiem bezpośrednim.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Maykim, za wymienione pieniadze to nie bardzo wiem co kupisz piszesz +- 1000.00 złotych, tzn. do 1000złotych , czy wydatek z tolerancja 1000 zlotych.

jesli chcesz wydac tylko do 1000 zlotych to musisz zabrac sie za wedzarnie sam , zrob zdjecia domku gospodarczego , komina , terenu wokoł domku ,spróbuje CI cos podpowiedziec , zamęt w głowie to już dobry objaw - tzn, że Cie temat " męczy " ,wyslij na pw lub tez załacz do postu . Jest trochę czasu bys jeszcze mogł zdązyc weędzic na zbliżajace się świeta wielkanocne .Podaj wysokosc i przekrój komina w tym domku oraz oinformacje czy jest on uzywany np.do odporowadzania spalin z pieca co. Pozdrawiam

P.S. czy mógłbyś mi przesłac poradnik , ktory otrzymałeś na mojego emaila .

Wojciech Pacan
  • 4 tygodnie później...

Jako, że to mój pierwszy post na tym forum, chciałbym się ładnie przywitać i życzyć wszystkim wszystkiego dobrego :-)

Męczy mnie od jakiegoś czasu temat wędzarni- chciałbym takowe urządzenie zrobić/ zaadaptować i nie wiem, czy dobrze kombinuję...

Najbardziej pasowałoby mi kupić urządzenie Borniak, ale jest dla mnie za mały i za mało reprezentacyjny. Dlaczego zależy mi na prezencji? Ano dlatego, że wędzarnię chciałbym także używać latem do wędzenia rybek i sprzedaży ich, jako urozmaicenie oferty altany gastronomicznej (wykonanej z drewna).

Wymyśliłem sobie, że metalową beczkę 200l ocieplę wełną mineralną z ekranem i obłożę boazerią, a w całej tej konstrukcji wytnę drzwiczki i będzie OK.

Jednak przejrzałem Allegro i znalazłem wędzarnie drewniane z daszkiem otwieranym i drzwiczkami.

O, taką:

http://allegro.pl/50styldrew-wedzarnia-wedzarka-domek-grill-w-2-i2958913115.html

Do tego myślę zastosować DG Borniaka lub Bradley'a (choć ten drugi trochę za drogi w zakupie i eksploatacji).

Niby receptę na powstanie wędzarni mam, ale nurtuje mnie jeszcze jedna kwestia...

Chciałbym, aby w mojej wędzarni było dwoje drzwiczek- z tyłu drewniane, a z przodu (od klienta) szklane, np wkład szybowy taki, jak w oknach.

Jak myślicie- czy szyba zda egzamin, czy nie będzie się zadymiać i ociekać smołą?

Zdaję sobie sprawę z tego, że niewiele będzie przez nią widać podczas wędzenia, ale po wędzeniu śledziki ładnie by się prezentowały w takiej drewnianej wędzarce.

Poza tym chciałbym w wędzarni "podtrzymywać" golonki i inne dania- również ładnie je prezentując (poza czasem wędzenia)

Jeżeli swój post umieściłem w niewlaściwym miejscu, to proszę moderatora o jego przesunięcie.

zibi_1973 zerknij __TU__ kolega zrobił "kibelek" - z tyłu u Ciebie dasz szybę, z przodu drzwi, pod spodem palenisko na opał tradycyjny albo wstawiasz (piszę to w skrócie ) maszynkę do dymu Dymo Generator, zastępczo możesz wstawić jakieś grzałki do utrzymania temp.

poszukaj na forum i na stronie głównej jest wszystko o co sie dopytujesz :)

Pozdrawiam cieplutko

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

zibi_1973, Może sam coś zbudujesz, ja korzystając z pomysłów kolegów zrobiłem taka zadymiarkę

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9621

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!