Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wcale nie czytasz? Chociaż tą stronę trzeba było przejrzeć. Pięć postów wyżej, ostatnio kolega pisał.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/720-plany-budowy-wędzarni/?p=366322

przejrzyj wędzarnie z tego linku http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni powiedz która ci sie podoba a my ci doradzimy co dalej robić do wiosny masz czas nie trać go na projektowaniu tylko czytaj te forum masz podane wszystko na tacy więc poco wyważać otwarte drzwi

 

 

Moje pytania dotyczą własnie tej rury. Ona jest nieocieplona. Czy jeśli ułożę ją pomiędzy paleniskiem a komorą wędzarni na podsypce z kruszca, owinę wełną mineralną i od góry i po bokach również zasypię kruszcem (na tym wyleję płyt betonową) to będzie to prawidłowe rozwiązanie?
 

Tu jest problem podstawowy. Ocieplając rurę zmniejszysz straty przy prawidłowym opalaniu , a  chcąc podnieść temperaturę przy dłuższym wędzeniu nagrzejesz  wlot rury mocniej i zacznie dopalać część substancji lotnych zawartych w dymie. Musisz wybrać rodzaj wędzenia. Na zimno z rurą, a na ciepło bez rury. Jeżeli wędzarnia ma być tą uniwersalną należy wybrać z paleniskiem obszernym i bezpośrednio pod komorą lub tuż przy komorze wędzarniczej. Jeżeli wybierzesz wędzarnie z kanałem  będzie problem zimą i wędzeniem na ciepło przy zachowaniu parametrów jakościowych dymu. Jednak przy wędzarni kanałowej w każdym przypadku, zużycie drewna jest dużo większe. Ilość spalonego drewna przekłada się na ilość wytworzenia benzopirenu. Niestety to ma bezpośredni wpływ na  zawartość benzopirenu w wędlinach. Dlatego preferuję wędzarnie duże - stabilne i ciepłe. Wędzarnie w których spalamy jak najmniejszą ilość opału, a do uwędzenia potrzeba najmniejszej temperatury spalania z najmniejszą ilością żaru. Musisz wybrać sam na co się decydujesz - głupkowaty wyraz twarzy sąsiadów chwalących modną wg ich mniemania budowlę, czy dobry smak i własne zdrowie. :)         

Gość ArkoGdynia
Musisz wybrać sam na co się decydujesz - głupkowaty wyraz twarzy sąsiadów chwalących modną wg ich mniemania budowlę, czy dobry smak i własne zdrowie.  

 

Oczywiście można połączyć przyjemne ( zdrowe) z pożytecznym ( atrakcyjne wizualnie) :) ale to już na etapie projektowania trzeba wszystko rozważyć  a co najważniejsze... później w użytkowaniu prawidłowo przeprowadzać cały proces aby całość była i funkcjonalna i bezpieczna!

 

 

 

Moje pytania dotyczą własnie tej rury. Ona jest nieocieplona. Czy jeśli ułożę ją pomiędzy paleniskiem a komorą wędzarni na podsypce z kruszca, owinę wełną mineralną i od góry i po bokach również zasypię kruszcem (na tym wyleję płyt betonową) to będzie to prawidłowe rozwiązanie?

 

Moje rozwiązanie..... https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9837-moja-pierwsza-wędzarnio-grill-arkogdynia/?p=363940  i dalej info o ociepleniu rury......

Powodzenia w projektowaniu....

 

Z Dymnym pozdrowieniem..... 

Edytowane przez ArkoGdynia

 

 

Oczywiście można połączyć przyjemne ( zdrowe) z pożytecznym ( atrakcyjne wizualnie) ale to już na etapie projektowania trzeba wszystko rozważyć  a co najważniejsze... później w użytkowaniu prawidłowo przeprowadzać cały proces aby całość była i funkcjonalna i bezpieczna!

Prawie się udało gdyby: 

  1. Komora paleniska zbyt wąska na prawidłowe spalanie opału.  
  2. kanał dymny jest za długi
  3. komora nie była zrobiona z ponad 100 cegieł chociaż ocieplona wewnątrz powoduje straty przy prawidłowym opalaniu i wymusza większe zużycie opału w połączeniu z kanałem i małym paleniskiem                                    

​Najważniejsze że smakuje i sąsiad ma na co popatrzeć.   

Witam w temacie  Wędzarni , mam pytanie czy ktoś zrobił lub ma plany na wędzarnię z rozprowadzeniem ciepłego powietrza do suszenia grzybów lub owoców ?

  • 2 tygodnie później...

Oto moja wędzarnia którą wzorowałem ma wzór wiatraka ;) Proszę o wszelakie opinie te pozytywne jak i negatywne  (które zmobilizują mnie do poprawy)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A to oto co wyszło dziś z pierwszego wędzenia:

 

Gość ArkoGdynia

No Tzar... wszystko było wręcz idealnie do momentu ukazania się paleniska i przewodu dymowego..... Komora wykonana z największą finezją  :clap:  :clap:

Jedyne co w komorze bym zmienił to wielkość drzwiczek... Twoje są moim zdaniem za małe i mogą być niewygodne przy takiej komorze.... 

Co do przewodu dymowego...... nierdzewka czy ocynk.....jeżeli ocynk to do wyrzucenia!! Podczas nagrzewania wydzielają się bodajże tlenki cynku, które są bardzo niezdrowe!! Dodatkowo ta długość przewodu jest nie do przyjęcia! Zmniejsz do max 1m a dodatkowo musisz tą rurę ocieplić, bo wiejący wiaterek oraz obecnie panujące warunki wychładzają Ci bardzo mocno dym i dla tego musisz mocniej palić w tej malutkiej kozie....

A teraz palenisko.....moim skromnym zdaniem za małe, dodatkowo paląc na ruszcie masz za pewne duże problemy z tym żeby utrzymać w palenisku zam żar bez ognia?! a jak ogień to i nieodpowiednie warunki spalania drewna a co w następstwie czarne wędzonki i dodatkowo duża ilość benzopirenów czyli WWA w wyrobach, co oczywiście nie wpływa korzystnie na ich zdrowotność.....

 

Ja na Twoim miejscu tą przepiękną konstrukcję przebudował bym w następujący sposób....

1) wymurował bym palenisko ze zwykłej pełnej cegły - powstał by taki postument dla komory.

2) dał bym duże drzwiczki do paleniska oraz szyber dolotowy fi 200 z szybrem

3) postawił bym "wiatraka" na postumencie ( oczywiście przykręcić porządnie co by nie odleciał !!)

4) Zwiększył drzwi do komory oraz zamontował jakiś sprytny patent na stalowej lince i kołowrotku do podnoszenia daszku!

 

Tak ja to bym widział.....

 

Z Dymnym pozdrowieniem...... 

  • 2 miesiące temu...

Witam, po przegladzie forum mam juz jakąs wizje na budowę chciał bym tylko jeszcze się upewnic czy dobrze kombinuje. Zacznijmy od posadzki to myśle o wylaniu płyty zbrojonej gotową siatką z drutu 3 i o oczku 20/20 na grubość 10cm po czym wykorzystać czerwoną cegłe i z niej zacząc stawiać wedzarnie z paleniskiem bezposrednim.

Teraz pytanko czy komin 80/80cm bedzie odpowiedni dla paleniska jak i komory wedzarniczej?

Jaką wysokośc paleniska 60cm starczy?

Z tego co się dowiedziałem palenisko najlepiej robic bez rusztów czy w takim wypadku plyta betonowa nie będzie pekać od ciepła gdy bezposrednio na niej bedzie się palic?

jakiej wielkości otwór dymny do komory i czy sklepienie paleniska betonowac ?

Jakiej wysokosci komora wedzarnicza i czy zakanczac sklepieniem na płasko czy robic dach w czubie i tu myslałem o wykorzystaniu desek sosnowych?

Oraz co lepiej komin z szyberkiem do regulacji dymu czy dziury po bokach ?

prosił bym o wyrozumiałośc dla poczatkującego i odpowiedz na pytanka orasz wasze rady Pozdrawiam

 

 

prosił bym o wyrozumiałośc
  No dobra Marcinek , bo ''wizja'' z za mgły i to gęstej ... :rolleyes: Po raz - Jakie ''ogólne wymiary ma mieć docelowo Twoja wędzarnia ?

 

czy komin 80/80cm bedzie odpowiedni
Chyba miałeś na myśli milimetry... :rolleyes::facepalm:

 

palenisko najlepiej robic bez rusztów
  Dokładnie :thumbsup:  Wymierz tak , żeby położyć cegły na dnie paleniska :cool: I ogólnie ... ma to być wędzarnia ''kanałowa'' czy z paleniskiem bezpośrednim...? bo nie określiłeś... :cry:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''

post-71305-0-80840300-1424932669_thumb.jpg ma wygladac na wzór z rysunku budowane z czerwonej cegły dach z desek sosnowych komin oparty na sklepieniu wiążącym cała budowle.

Edytowane przez Małgoś
ORTOGRAFIA!!!!
  • 1 miesiąc temu...

Mam pytanie - czy do murowania wędzarni z kamienia wapiennego można używać zaprawy cementowo-wapiennej?

Portal o Jaskiniach Jury Krakowsko-Częstochowskiej
Jaskinie Jury

A dla czego nie chcesz kanału

 

Bo on nie chce budować lokalnej kanalizacji, tylko wędzarnię, a do tego kanał nie jest konieczny :D

  • 3 tygodnie później...

Witam jestem nowy mam pytanie czy takie coś sie nada na budowę grillo-wędzarni. http://olx.pl/oferta/cegla-czerwona-z-rozbiorki-CID628-ID9XZZZ.html#3c4fccfa2c??

Kolego nie wiem jak daleko musisz wieżć ta cegłe , ale jesli u Ciebie jest w pobliżu sklad budowlany , to ja kupuje cegłe klasy 150 i lepiej po 0,80gr , transport przy weikszej ilosci gratis , a przy mniejszej 30 zlotych - uwazam ze roznica ceny jest niewarta jakosci jak uzyskasz w cegle nowej , do tego cegłe nowa łatwiej murować niz z rozbiórki , jesli jest niedokladnie oczyszczona , ta cegla na zdjeciu jest z rozbiorki gdzie była murowana na zaprawe wapienna , po zbudowaniu z niej podstawy wedzarni lub całości ciagle bedziesz miał wykwity -wysolenia .Pozdrawiam

Wojciech Pacan

Jak zawsze zdania są podzielone, ja uwielbiam taką cegłę retro i wiele "rzeczy" z takiej właśnie zrobiłem, i w większości przypadków mając do wyboru i znając mniej więcej pochodzenie cegły, zawsze wybiorę tą tzw. "poniemiecką" rozbiórkową, bo przeważnie jest lepsza jakościowo od tej nowej nie wiadomo jak wypalanej, często byle jak, wiele też zależy od tego co za obiekt ma z tego powstawać

Hahaha no a mnie się majstry dziwili czemu wszystkie po rozbiórce czyszczę z zaprawy i układam w stos ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Jest to mój pierwszy post na forum chociaż zarejestrowałem się już dawno, dlatego chciałbym powitać wszystkich forumowiczów.

 

Od dawna chodzi mi po głowie pomysł budowy grillo-wędzarni.

 

Czy mam jakiekolwiek szanse żeby zmieścić wędzarnie z paleniskiem bezpośrednim i grill w wnęce tak jak widać na zajęciu. 

 

Jeżeli nie to zostaje tylko grill tylko czy to dobry pomysł na umiejscowienie grilla w takim ciasnym miejscu. 

 

Z pełnej cegły jest wymurowany komin gdzie jest przewidziany luft spalinowy własnie do grilla.

 

Nie potrafię tylko zaprojektować jak taki grill miałby wyglądać i wpiąć się do tego komina - rurą kwasówką czy wymurować komin grilla i przebić się do komina?

 

 

 

http://phototive.com/dm-1KUTRISB.jpg

 

http://phototive.com/dm-2RAQXDHI.jpg

 

 

 

Jestem pewein ze miejsce nie jest właściwe , pomijajac to ze jeszcze sciany bedziesz docieplał , to w tym miejscu masz wejscie do obiektu , tam musi byc przestrzeń , a tę   zmieniejszy otwarcie skrzydła , ponadto z boku widze garaż , czy chcesz mieć grila oraz  miejsce spotkan od frontu dzialki , ( od strony ulicy ? )  Pozdrawiam 

Wojciech Pacan

Garaż akurat jest nie od strony ulicy ale z tyłu działki :)

 

Taras który będzie w podcieniu budynku gospodarczego łączy się z głównym tarasem budynku mieszkalnego.

 

Wszytko jest zasłonięte od strony ulicy.  Nawet gril nie będzie widoczny bo też będzie przesłonięty pergolą która kiedyś powstanie.

 

Lokalizacja nie jest najgorsza.  

 

Moje pytanie o miejsce to pytanie czy wogóle jest tam miejsce na mały grill?

 

Drzwi po otwarciu nie wystają poza obrys widocznego komina z pełnej cegły.

 

 

Ale tak sobie myślę że może wystarczy miejsca na samą wędzarnie z paleniskiem bezpośrednim.

 

Wtedy z grilla mogę zrezygnować   Mam 100cm wolnej ściany ile potrzebuje szerokości na samą wędzarnie?

Kolejny piękny pomysł, wszystko w jednym pod wspólnym dachem. Jeżeli za ścianą jest sypialnia przebij otwór i obsługa z "popasem" na leżąco gwarantowana. 

 

 

Cos mi sie wydaje ze nie jest to wlasciwe miejsce na wedzarnie
I tej wersji pomocy trzymaj się!

Jeżeli lubisz dom w którym, przewaga zapachu pochodzi z wędzarni lub grilla, a tak będzie - nie widzę przeszkód. Czy uwzględniłeś kierunek wiatrów!

 

 

Jest to mój pierwszy post na forum chociaż zarejestrowałem się już dawno

Witaj na pokładzie i czytaj praktyczne wiadomości forum. :)     

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.