Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie się nad tym zastanawiałem. Czy wystarczy. Tylko taką otwodnicą dysponuję. Na pewno dodam jeszcze po 3 na stronę. Będzie ich w sumie 14 (są po obu stronach). Wystarczy czy mimo wszystko powiększyć?

Zdecydowanie powiększ! No i to co mnie Binio doradził!!! Zrób skośny dach!!! Rzeczywiście nic się nie skrapla! Ja zrobiłem dodatkowo uchylny, chociaż na razie nie miałem potrzeby otwierania go ale gdyby była potrzeba, to mam taką możliwość! Poza tym podoba mi się :) Pozdrawiam serdecznie, Tadek 

Moim zdaniem nie aż tyle kombinacji! Jeśli dobrze policzyłem odkręcenie 44 wkrętów, zrobienie kantówek do stelarza z kątowników, i przykręcenie do nich tych desek, co masz + dodatkowych! Na tym etapie jeszcze można! Ja przerabiałem i nie żałuję!  

 

Ja przerabiałem i nie żałuję!

:thumbsup: . Robimy tak , żeby potem nie żałować popełnionego "grzechu zaniechania"  :)  ;) 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Ja przerabiałem i nie żałuję!

:thumbsup: Nikt tu nie chce zle , pamiętaj by drzwiczki były na całą szerokość komory - co byś np. siatkę mógł wsunąć bez jak blache w piekarniku ;)

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Witam

 

Mam kilka pytań dotyczących mojego pomysłu na wędzarnie, proszę o wskazówki i ewentualnie wybicie pomysłu z głowy;)

 

Otóż wędzarnia miała by być z paleniskiem bezpośrednim, murowana z pełnej cegły. Nad paleniskiem byłby strop betonowy na wysokość jednej cegły z otworem około 25cm średnicy. Cały problem co do którego ma wątpliwości jest na górze, ponieważ wędzarnia będzie w środku w takiej szopie, wiacie i musiałbym wyprowadzić komin,  na dach. Ogólnie mam takie założenie, że nad komorą do wędzarnia robię drugi strop z dziurą na wkład ceramiczny taki jak stosuje się w kominach sr. 180-200mm i nad wylanym stropem robię komin z takich pustaków kominowych około 50cm nad dachem szopy, w środku komina jest oczywiście wkład ceramiczny izolowany wełną (tak jak w dzisiejszych kominach) W środku nad stropem robię szyber w środku wkładu ceramicznego, który będzie regulował ilość dymu w komorze.  Nad kominem robię daszek który zapobiegnie wpadaniu wody do środka

 

 

Czy taka koncepcja będzie spełniała swoje zadanie i ma szanse powodzenia? Z tego co oglądałem na forum to większość wędzarni jest w otwartym terenie gdzie regulacja jest  z boków albo z tyłu. Robiąc ją w środku mam tylko możliwość regulacji szybrem w kominie. Boję się, że powietrze będzie się skraplać i kapać na wędzonki, ale temu mógłbym zaradzić montując jakiś okapnik pod wylotem i miedzianą rurkę która to odprowadzi.

 

Proszę o rady i wskazówki.

Cześć,

Również zaczynam budowę murowanej wędzarni, powiedz proszę czy na dolocie z paleniska do komory z takim rozwiązaniem (murowana, bezpośrednie palenisko) stosujesz rozwiązanie konstrukcyjne z klasycznym deflektorem (blacha nad dolotem) czy szybrem w dolocie. Czy to w ogóle ma jakieś znaczenie bo słyszałem, że deflektor w murowanej jest nie do końca niezbędny ?

(murowana, bezpośrednie palenisko)

  jeżeli bez stropu to

deflektor

  zbędny

 

jeżeli strop z otworem to

deflektor

konieczny

 

klasycznym deflektorem

  rozprasza dym

szybrem w dolocie.

 chwilowo na czas kontroli  odcina dopływ dymu , spełniają całkiem inną rolę/funkcje  więc nie możesz podchodzić

czy

w znaczeniu lub . Szyber nie jest konieczny ale jest z nim wygodniej ,  deflektor jest potrzebny - w wędzarniach ze stropem , a i niektórych kanałowych

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Maciekzbrzegu

 

Dziękuje z a informację. A od czego zależy czy też na co wpływa, że strop jest lub go nie ma. Czy w przypadku braku stropu są inne, specjalne zasady wykonania konstrukcji np. wymiarowe ?

A od czego zależy ,

Pewnie od tradycji :laugh:  Swego czasu była dyskusja kanałowa , bezpośrednia i właściwie nie wyjaśniono dlaczego i jakie jest źródło , iż są oba rozwiązania są stosowane . To tym bardziej ze stropem czy bez

czy też na co wpływa, że strop jest lub go nie ma

  pewnie obawy o bezpieczeństwo p-poż i przypalenie wędzonek  ale jednej i drugiej trzeba doglądać

są inne, specjalne zasady wykonania konstrukcji np. wymiarowe ?

na pewno zastosować siatkę w bezpośredniej pod wędzonkami , ale jest kilka wędzarni na forum bez w tym kol Bagno i działają (stosują wózki), konstrukcyjnie są murowane i drewniane , wymiarowo  to podobnie jak kibelek ca 2 m wysokości podstawa 1mx1m .

Po prostu w mojej ocenie wymagają takiego profesjonalnego podejścia jak wędzenie to wędzenie, a nie wędzenie przy okazji , piwko, praca na działce griil i spotkanie z przyjaciółmi  czy jakość tak , pewnie są tez mniej wybaczające błędy bo w kanałowej to trochę trudniej zjarać wędzonki . Ale jak opanujesz to chyba są prostsze i wydajniejsze bo jak patrzę to częściej je  spotkasz u "zawodowców" , rzemieślników niż takich amatorów jak ja :)

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Czy w przypadku braku stropu są inne, specjalne zasady wykonania konstrukcji np. wymiarowe ?

 

W przypadku braku stropu bezpieczniej dla konstrukcji i tak wylać wieniec ...a co do wymiarów to nic się nie zmienia. 

 

post-51562-0-04361400-1526314405_thumb.jpg

Zakładam, że dla kogoś jak ja zaczynającego (mogę się mylić ) "łatwiejsze" do kontrolowania będzie mimo wszystko opcja z deflektorem. Co do wymiarów moje palenisko to 93x76cm i wysokość (w trakcie murowania), planuje ok.7 cegieł, natomiast wysokość całości ok 180-200cm.

Fundament właściwy 15cm zbrojony siatką fi 12mm, posadowiony na ok.30cm chudziaka z resztkami płyt chodnikowych i słupków betonowych.

Z racji pozostałości po budowie cegły, pręty itp... obok wędzarni, stanie grill i trochę miejsca na drewno i blaty murowane. a potem kolejna długa lektura nauki wędzenia, prób i błędów :)

 

Pozdrawiam,

 

 

planuje ok.7 cegieł

zrób 7-8  do stropu

 

 

natomiast wysokość całości ok 180-200cm.

te  170-180 cm do najwyższego poziomu kijów + 20 cm nad nimi wolnej przestrzeni + daszek pewnie z jakimś spadem  to raczej 220-230 cm

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Wysoko, 220-230cm, oczywiście wymiary to po obrysie zewnetrznym paleniska. Dach planuje murowany z kominem , pozostał mi wkład ceramiczny 20 lub 22cm przekrój,  dodatkowo otwory z mozliwoscią przysłoniecia ich na wysokości lub może trochę powyżej ostatniego kija pod dachem. Drzwi paleniska wyczytałem, że dobrze jak bez progu aby łatwiej wymiatać popiół. Wymairy to szerokość 25cm i wysokość 28cm. Wystarczy? wyczytałem na forum, że miedzy górną krawedzią otworu do paleniska a stropem to min. 20cm i tego staram się trzymać, murując dalej w górę.

 

Pozdrawiam,

 

 

Wymairy to szerokość 25cm i wysokość 28cm. Wystarczy?

Jak dla mnie nie :) im większe tym lepsze,  rozmiar ma znaczenie  :laugh: . Pewnei takie dajesz bo są gotowe na Alledrogo 

 

 

Dach planuje murowany z kominem , pozostał mi wkład ceramiczny 20 lub 22cm przekrój,

Trochę proszenie się o kłopoty :) zimny strop , skropliny   z komina , uszczelnienie , przeplyw dymu gorszy niż przez otwory w ścianach

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

nie wymiar zupełnie nei podyktowany gotowcem z Ale!drogo, zreszta na tym etapie moge poszerzyc bo  w góre jeszcse temat otwarty.

Dach tj. sklepienie nie bedzie płaskie, wewnątrz strop będzie skosny jak to się zwykle stosuje w murowanych grillach czy wkladach komikowych i stąd również te dodatkowe, regulowane orwory pod dachem na scianie,

 

Chce sciany wew. komory wyłozyc deskami, może i te sklepienie dachu drewnem potraktować

Witam, jestem tu nowy lecz od dłuższego czasu śledzę forum i nie mogę znaleźć jaddoznacznej odpowiedzi jak powinny być wykonane otwory wentylacyjne w dolnej części wędzarni centralnie czy może jednak na którymś z boków. Przeglądając zdjęcia widzę że wiele osób nie posiada na dole żadnych otworów doprowadzających powietrze. Czy wówczas wędzonki nie będą się kisić?

Może ich nie widać , ale dolot powietrza jest w każdej (poprawnie wykonanej) wędzarni elektrycznej z DG. Z własnego doświadczenia powiem Ci , że lepiej  mieć dolot powietrza centralnie w podłodze (regulowany) Miałem na tylnej ściance u dołu , jak postawiłem komorę na palenisko , to do napowietrzenia stosuję już tylko dolot w podłodze. (lepszy rozkład temperatury niż jak dawałem powietrze dołem od tyłu

 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Czy nad otworem w centralnej części "podłogi" należy umieścić jakąś blachę,mówimy tu o doprowadzeniu powietrza.

Czy chodzi Tobie o wędzarnię tradycyjną z paleniskiem czy elektryczną z dymogeneratorem?

Na podłodze na deskach kładziesz blachę  , w tej blasze i w deskach podłogi wycinasz otwór . Możesz zrobić jakiś patent do regulacji. Nad otworem wstawiasz grzałkę pod którą też powinna być blacha - między blachą podłogi a blachą , która jest pod grzałką powinno być 2-3cm przestrzeni.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

cześć,

 

pytanie czysto techniczne, czy palenisko od wewnątrz zostawić po murowaniu surowe czy obrzucić zaprawą cos na kształt tynku, czy to ma jakieś znaczenie w procesie palenia ?

 

Pozdrawiam,

 

, czy to ma jakieś znaczenie w procesie palenia ?

Żadnego - . Tylko wymuruj równo i nie zostawiaj za dużych "półek" między cegłami - uzupełnij szczeliny zaprawą. Sadza i lekki popiół nie będą się wówczas tak osadzać na ściankach.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.