Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Za mała odległość od spodu wędzarni zdławi swobodny wypływ dymu.10 cm to już jest jakiś kanał wylotu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Za mała odległość od spodu wędzarni zdławi swobodny wypływ dymu.10 cm to już jest jakiś kanał wylotu

Mirku ja pisałem od odległości od grzałki a nie od spodu czyli dna wędzarni. W moim przypadku odległość wynosi 11 cm ,czy tak być może? 

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Żeby była jasność bo rozmawiamy chyba o czymś innym.

Jedziemy od spodu:

1- dno wędzarni.

2- blacha pod grzałką -   3-4cm nad dnem.(może stać na nóżkach)

3- grzałka -  2-3cm nad dolną blachą.

4- blacha nad grzałką - 3cm (może być i 5cm jak masz miejsce)

5- następnie jeszcze jedna blacha 3-5cm wyżej ( jak coś skapnie , to nie będzie się palić)

Dobrze jest w blasze pod grzałką wyciąć otwór (otwory) ale nie bezpośrednio pod prętem oporowym  ,tylko przesunięty/e  w "puste" miejsce. Otworem/otworami będzie zaciągać powietrze ze spodu dzięki temu grzałka będzie lepiej chłodzona i nie będzie w środku "świecić" na biało ;) . Jeżeli zrobimy otwór bezpośrednio pod grzałką , to promieniowanie podczerwone będzie bardzo nagrzewać spód wędzarni. (myślę , że rozumiecie o co chodzi).

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

No brachu napisałeś to w taki sposób że nawet i ja się kapnołem Dzięki ci bardzo a teraz na poważnie sposób twój bardzo mi pasuje w mojej wędzarni i go zastosuje Dzięki jeszcze raz Pozdrawiam

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Jeszcze otwory w blasze nad grzałką.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

witam. jestem na etapie murowania wędzarni,i potrzebuję doradztwa jakie szerokie i jakie długie dzwiczki do paleniska zrobic.   A wymiary paleniska wewnątrz to:dł.65cm x 40cm. dziękuję za pomoc.Łukasz

Szerokość maksymalnie jaką możesz. Wysokość o maksymalnie jaką możesz ale 15 cm poniżej stropu aby Ci dym nie uciekał. Czyli u Ciebie 65x25. Ta komora paleniska trochę niska Ci wyszła. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Trochę to małe. Nie wiem jaki będziesz miał obrys komory pewnie jakieś 70x55. Niby starczy ale jak zwykle w miarę wędzenia apetyt rośnie. A to jak jest kielbaska to przy okazji wedzonka, a to dołożymy serek, a to kości dla pieska, a to coś dla sąsiada, rodziny i nagle ciasno jak diabli. Jak możesz to powiększ, jak nie cóż będziesz częściej wędził.

Ps.

Ja tylko dla siebie, okazjonalnie, na forum wielokrotnie to przerabialismy łącznie z moim przypadkiem. Kończy się stwierdzeniem większą była by lepsza ????. Mi się marzy taka 1x1 m. Nic marzenia są od tego aby je spełniać.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Dziękuję za informacje.komora wymiary wew.80x80cm,i właśnie mi się zdaje że powiększę palenisko. Może być małe względem komory.

Witam , buduje właśnie wędzarnie o wymiarach 1x1x2m . Kupiłem regulator Rex-c100. W zestawie dostałem Ssr 40A . Czy 40A pociągnie trzy grzałki , każdą o mocy 2000W ? Łącznie 6000W , czy pod każdą grzałke zastosować osobny ssr , powiedzmy o mocy 20A ?

[Dodano: 10 wrz 2018 - 06:51]

Czy Radiator jest konieczny do przekaźników ssr ?

Przy napięciu 230V i mocy 6000W wychodzi mi , że prąd będzie nieco ponad 26A , więc 40ka powinna wytrzymać - radiator już raczej potrzebny.

Edytowane przez binio1111

Witam. Jako świeżak od pewnego czasu analizuje rożnego rodzaju projekty wędzarni. Za około 2 tyg rozpoczynam budowę swojej, jednak przed rozpoczęciem chciałbym uzyskać kilka porad. Wstępny plan jest taki :Płyta 15cm zbrojona z czego około 5 cm wystaje nad ziemie. Palenisko z cegły pełnej murowane zaprawa ogniotrwała 4 cegły na 9 cegieł wysokie + 10 cegła do wylewki stropu. Strop 6cm z otworem fi200. Deflektor regulowany na śrubach.Palenisko w środku wyjdzie około 88cm na 55cm wysokie. Komora- konstrukcja kantówka 45x45, na wielkość paleniska wysokość komory bez dachu około 140-150cm. Zewnętrzna cześć obita boazeria iglasta 14 lub 19 mm, w środek wełna 5cm i wewnątrz obite świerk lub sosna skandynawska 14lub 19mm + blacha czarna 0,5mm. Boczne otwory wylotowe 6cm i kaszek uchylany ( wnętrze boazeria skandynawska bez blachy + wełna 5 i na zewnątrz boazeria świerk sosna + gont. Drzwi tez będą podwójne jak ściany z wełna i blacha. I tu pojawiają się pytania, 1) czy na wylewkę i stop zastosować beton ogniotrwały? 2) czy wnętrze może być wyłożone iglakiem skandynawskim? Jak zamontować w tak cienkim stropie szyber skoro otwór jest fi200.

Nie musisz murować ani wylewać zaprawą/cementem ogniotrwałym.  Szyber nie jest potrzebny wcale,  otwór możesz  możesz kawałkiem blachy. Jak już chcesz szyber to wbetonuj w stropie rurkę (1,1/2 cala)  przez  środek otworu ,potem wytnij w otworze i nawlecz w środek pręt (do pręta przyspawaj/przykręć okrągłą blachę o średnicu otworu i masz szyber)

Witajcie, domowym wędzenie zajmuję się już dość długo, dotychczas beczka itp ale teraz planuję budowę drewnianego elektryka.

Założenia:

-komora szer 70 x głęb 50 x wys 100-120 (zastanawiam się) - komora podwójne deskowanie i 50mm wełny

-dymbox

-główna grzałka min 2000W - pytanie: czy w tak dużej ocieplonej komorze wystarczy?

zamontowany wentylator termoobiegu (suszenie wsadu) - czy montować dodatkowo grzałkę termoobiegu? I gdzie go montować? Na dole, z boku?

Może po prostu wentylator na dole i dodatkowe zasilenie grzałki głównej tak by mogła awaryjnie podgrzać powietrze ruszone przez wentylator?

-sterownik REX C100 - czy będzie ok? chyba, że polecacie inny

Sterownik, pompkę generatora i wszystko inne planuję schować w obudowie wędzarni (oddzielna komora pod dachem). Chyba jedynie powietrze do pompki muszę doprowadzić...hmmm

Do tego naturalnie oświetlenie wewnątrz.

Koszty z materiałami i wyposażeniem które muszę zakupić wyliczyłem na ok 1200 zł +/- 100 zł

Pozdrawiam, będę wdzięczny za wszelkie sugestie :-)

główna grzałka min 2000W - pytanie: czy w tak dużej ocieplonej komorze wystarczy?

Latem do samego wędzenia .

Wszelkie wiatraki nie są konieczne - jak chcesz to rób.

Sterownik - pamiętaj , żeby dobrać obciążenie styków , lub dołożyć przekaźnik

główna grzałka min 2000W - pytanie: czy w tak dużej ocieplonej komorze wystarczy?

Latem do samego wędzenia .

Wszelkie wiatraki nie są konieczne - jak chcesz to rób.

Sterownik - pamiętaj , żeby dobrać obciążenie styków , lub dołożyć przekaźnik

Dzięki

No to pomyślę o większej grzałce bo wędzenie bożonarodzieniowe jak najbardziej

wiatrak przyda się żeby szybko osuszyć, więc dołożę

Tak, przekaźnik do REX C100 obowiązkowo. Chciałem 25DA ale może kupię 40DA

Przekaźnik bierz 40A - to są chińskie sprzęty , więc trzeba brać poprawkę. Jak jest napisane 40 to znaczy , że 30 powinno wytrzymać ;).

żeby szybko osuszyć,

No może szybciej niż konwekcyjnie , ale nie licz na ekspress ;).  Zimne  mięso w ciepłej komorze i tak się poci do dopóty , dopóki  jego temperatura się nie podniesie - więc nie tylko wiatr się liczy ale i czasu trochę potrzeba.

No to pomyślę o większej grzałce

Moim zdaniem lepiej dać dwie grzałki mniejsze (np.po 2000W) niż jedną krowę 4000W.  Duża ma większą bezwładność i dłużej grzeje po wyłączeniu no i jak się "upali"  w czasie wędzenia to robi się problemik ;) Jak masz dwie to w razie awarii i na jednej jakoś da się umęczyć , ale robotę się skończy - Znam z autopsji -   Z łącznej mocy 4200W  "wypadła"  mi grzałka 2000W w czasie dopiekania. Jakoś dociągnąłem na 2200W - gdybym miał tylko jedną miałbym problem.

• 2 tygodnie później...
Witajcie

Chcę wybudować wędzarnię która z pewnych względów musi być z klinkieru. Przeglądając forum znalazłem kilka konstrukcji i kilka rozwiązań. Wymiar zewnętrzny to 90x65 (daje mi to wewnętrznie ok 65x40 lub 75x50 w zależności od tego jak dał bym cegłę ale czy to nie za mało?) i tu już mam problem z wysokością paleniska. Wysokość komory chciałbym zrobić ok 1m tak aby w przyszłości móc zawiesić 2 poziomy wyrobów (na 50 i 90cm). Odnośnie paleniska wiem tylko tyle że pomiędzy stropem a górną częścią drzwi paleniska powinno być minimum 15cm ale co z całkowitą wysokością?

Moim problemem jest mały problem z izolacją która będę jednak chciałbym w komorze wędzarniczej zrobić grilla. W jednym z tematów znalazłem rozwiązanie problemu jednak czy to mi się nie spali (miał bym odstęp 1-2cm od tego "koryta")? Chodzi o coś takiego

post-46146-0-07559400-1471893122_thumb.j

Tylko czy od tego nie spali mi się ocieplenie z desek? Pomysł polegał na tym aby palenisko grilla znajdowało się w jakimś odstępie od desek oraz mniej więcej w połowie wysokości drzwiczek od komory wędzarniczej. na tę okoliczność chciałem zrobić drzwiczki dzielone na pół tak jak by 4 drzwi do komory tj wędzę mam całe drzwi do dyspozycji a jak grilluję to mogę otworzyć tylko górne drzwiczki komory.

post-93964-0-52927800-1538579042_thumb.png

Mam możliwość obicia blachą wnętrza wędzarni czy uchroniło by mnie to przed zapłonem desek? 

Jako że chciałbym mieć 2 w 1 czy muszę mieć komin oraz otwory w górnej części komory? tj na czas wędzenia otwory w górnej części komory otwarte a szyber w kominie zamknięty a przy grillowaniu odwrotnie. Dzięki takiemu rozwiązaniu nie było by problemu z wychładzaniem komory przez komin chyba że się mylę.

Wagę pomniczka wyliczyłem na minimum 500kg w związku z tym muszę zrobić fundament i tu widziałem różne rozwiązania. Chciałbym zrobić płytę o grubości ok 20cm ze zbrojeniem. fundament będzie jednocześnie "podłogą" paleniska. Podłoga paleniska będzie miała spadek do drzwi ok2%. Strop paleniska chciałbym zrobić również betonowy o grubości 6,5cm również zbrojony. Właśnie co do stropu mam pytanie ponieważ znalazłem dwie wykluczające się wersje chodzi o to czy mogę dać w strop zbrojenie? Znalazłem informację że przez to może pękać strop ze względu na różną rozszerzalność temperaturową zbrojenia oraz betonu. Podłoga w komorze będzie również wykonana ze spadkiem w stronę drzwiczek.

Na budowę paleniska chciałbym wykorzystać cegłę pełną a w komorze wykorzystać już tylko cegłę dziurawkę czy to dobry pomysł? poprawiło by to moim zdaniem właściwości cieplne komory.

Przepraszam że post pod postem ale nie wiem jak edytować post. Przyszedł mi do głowy jeszcze inny pomysł mianowicie na okres zimowy w którym i tak nie będę grillować zakładam deskowanie i mam ocieploną wędzarnie. Na okres ciepły wyciągam deski i mogę bez obaw grillować ale czy uda mi się bez problemu wędzić? 

Chciałbym taki nieduży samochód , żeby mało palił . No i jeszcze żebym mógł nim przewieść  5 ton cementu , no i czasem chciałbym nim polatać :laugh:.  

A teraz postaram się odpowiedzieć na kilka rzeczy bo niby nie znalazłeś - ;) Na forum jest już wszystko -trzeba poszukać.

Komorę najlepiej robić kwadratową a nie prostokątną (mówię o płaszczyźnie) lepszy /równiejszy rozkład temperatury i dymu. Palenisko zrób na wysokość co najmniej 55 cm (żeby dym nie uciekał nadproże 20cm) Te wymiary komory co proponujesz to trochę lipa. Zrób chociaż te 65x65 w środku. Wysokość 100cm i jak tam powiesisz na dwóch poziomach?  Może zmierzyłeś ile długości ma  powiedzmy szynka i pomnożyłeś przez 2 - musisz wziąć poprawkę na to , że to nie szafa z Ikea. Nie pakujemy ciasno , dolicz jeszcze trochę siatki + haki lub weź poprawke na polędwicę. Poza tym szynki wiszące na dolnym poziomie będą wówczas wisieć tuż przy dnie. Musi być jeszcze deflektor (ucieknie Ci z wysokości jakieś 15cm) i nie wieszamy bezpośrednio nad i obok deflektora (to jest gorąca strefa i będziesz od razu przypiekał mięso)  Do w miarę komfortowego wędzenia na dwóch poziomach potrzeba 120cm wysokości .

Teraz grill - jak zrobisz większą komorę to bez problemu obijesz ściany deskami , potem blachą i wstawisz "kuwetę" na węgiel i kratkę jaką chcesz (jak na Twoim zdjęciu)  Będzie luz , więc ściany się nie zapalą. Jak zrobisz ciasno to sam wiesz ;) Może się zapalić.  Zawsze możesz kupić lub zrobić wstawiany do komory grill z wysokimi ściankami bocznymi - nie taką płaską paterę .    Co do budowy samej wędzarni to zapraszam do zapoznania się z Tym materiałem : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14057-lektura-obowi%C4%85zkowa-przed-rozpocz%C4%99ciem-budowy-budujemy-w%C4%99dzarni%C4%99-z-andyandym/

Osobiście uważam Twój pomysł za nietrafiony  - zadałeś sobie pytanie co będzie jak zachce Ci się kiełbaski z grilla w czasie wędzenia?  :devil:

Lepiej po prostu obok wędzarni wymurować grill - jest wiele takich wędzarni na forum. Tu się wędzi a obok griluje . No ale Twój wybór.

Edytowane przez binio1111

Witajcie,

Jestem w trakcie budowy wędzarni i nurtuje mnie jedna rzecz a mianowicie czego wykonać kanał domowy pomiędzy paleniskiem a komorą wedzarnicza?

1. Czy wystarczy rura ze stali jak do kanałów dymowych np z Casto ? I jeśli nie będzie od niej dostępu to czy z czasem nie przesłali się lub nie będzie z nią innego problemu?

2. A może kanał ceramiczny?

Może ktoś z bardziej doświadczonych pomoże i podpowie co i jak ?

3. Czy szyber w kanale jest koniecznie wymagany?

Z góry dzięki za każdą rzeczową odpowiedzi pomoc

Witam

Przeglądam i przeglądam i nigdzie nie widzę informacji ile czasu trzeba przepalić wędzarnię?.1 raz a może 2 i jak długo? Jakaś konkretna temperatura ma być?