Maclisek Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1726 Opublikowano 5 Lutego 2020 Czyli bez rozbiórki i przeróbki się nie obejdzie . Będziemy tworzyć kibelek. Podstawa murowana . Komorą do wedzenia drewniana. Może uda się zwrócić trochę zakupionych gratów będzie na drzewo . Bede relacjonowac budowle . Dzięki za wytłumaczenie i pomoc krzychuzab . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/70/#findComment-656056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maclisek Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1727 Opublikowano 5 Lutego 2020 Dzięki sverige2 za podrzucenie 2 tematów. Przeczytane . Jutro rozbiórka "parowozu" i dzialamy od nowa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/70/#findComment-656168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eland Opublikowano 7 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1728 Opublikowano 7 Lutego 2020 Czyli bez rozbiórki i przeróbki się nie obejdzie . Będziemy tworzyć kibelek. Podstawa murowana . Komorą do wedzenia drewniana. Może uda się zwrócić trochę zakupionych gratów będzie na drzewo . Bede relacjonowac budowle . Dzięki za wytłumaczenie i pomoc krzychuzab .I to jest prawidłowy kierunek , powodzenia i w przyszłości pyszności życzę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/70/#findComment-656336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maclisek Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1729 Opublikowano 12 Lutego 2020 Udało się jakoś to wyprowadzić. Mam nadzieję że teraz idę w dobrym kierunku pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/70/#findComment-656776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawoo124 Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1730 Opublikowano 17 Lutego 2020 Panowie jakiej zaprawy używacie do murowania paleniska z starych cegieł? Szamotowa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/70/#findComment-657281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1731 Opublikowano 17 Lutego 2020 Panowie jakiej zaprawy używacie do murowania paleniska z starych cegieł? Szamotowa?Nie ma potrzebg stosowania szamotowej. Zwykla zaprawa murarska. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/70/#findComment-657288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drondon Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1732 Opublikowano 20 Lutego 2020 Witam wszystkich. Zachęcony prezentacją Waszych wyrobów, postanowiłem i ja wymienić dotychczasową wędzarynkę blaszaną na sławny "kibelek". Wylałem fundament, wymurowałem palenisko o wymiarach 3.5x3.5x8 cegieł, na to położyłem wcześniej wylany strop. Na górze zmajstrowałem komorę wysoką na 150cm, z dwóch stron obitą deską pióro-wpust 21mm. Po lekturze forum, do tej pory wszystko było w miarę jasne, natomiast mam kilka pytań odnośnie dachu:- czy otwory dymowe po obu stronach komory wystarczą (myślę zrobić po 5 otworów 8cm na stronę), czy powinien być uchylny dach?- czy wewnątrz, nad komorą, dach może być płaski (poziomy), czy lepiej jak będą skosy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/70/#findComment-657610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1733 Opublikowano 20 Lutego 2020 Witam wszystkich. Zachęcony prezentacją Waszych wyrobów, postanowiłem i ja wymienić dotychczasową wędzarynkę blaszaną na sławny "kibelek".Wylałem fundament, wymurowałem palenisko o wymiarach 3.5x3.5x8 cegieł, na to położyłem wcześniej wylany strop. Na górze zmajstrowałem komorę wysoką na 150cm, z dwóch stron obitą deską pióro-wpust 21mm.Po lekturze forum, do tej pory wszystko było w miarę jasne, natomiast mam kilka pytań odnośnie dachu:- czy otwory dymowe po obu stronach komory wystarczą (myślę zrobić po 5 otworów 8cm na stronę), czy powinien być uchylny dach?- czy wewnątrz, nad komorą, dach może być płaski (poziomy), czy lepiej jak będą skosy?Ad.1 Uchylny dach ułatwia sprawę odpowiedniej wymiany powierza podczas osuszania więc może się przydać Ad.2 Dach może być płaski, ale lepiej jak jest nie co sprofilowany... żeby "dym swobodnie kierował się do wyjścia" [Dodano: 20 lut 2020 - 11:38] Udało się jakoś to wyprowadzić. Mam nadzieję że teraz idę w dobrym kierunku pozdrawiam Idziesz w dobrym kierunku tylko ten otwór na drzwi trochę mały Jak masz możliwość to powiększ trochę... będziesz miał łatwiej operować drewnem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/70/#findComment-657612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maclisek Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1734 Opublikowano 20 Lutego 2020 Otwór paleniska to 42x32 cm , drzwiczki od pieca chlebowego ( już zakupione ) Mam pytanko jakiej wielkości otwór w stropie zrobić i jakiego kształtu ( 200 czy 250 mm ) czy na kształt wedzarni coś w prostokacie ? Widziałem na prezentacjach z budowy wedzarni szyber w otworze stropu , czy też zastosować? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/70/#findComment-657627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maclisek Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1735 Opublikowano 24 Lutego 2020 Może któryś z kolegów podpowie jaki zrobić otwór w stropie ,jakiej wielkości ( myślałem coś o 250 lub 280 mm średnicy) Czy może dwa po bokach paleniska ( 150 mm ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/70/#findComment-658163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1736 Opublikowano 24 Lutego 2020 I dwa deflektory będziesz robił?Jeden otwór centralnie, na "wiadro" - jakim dysponujesz takie wstawiaj, 200-220 już będzie OK, Czym większy otwór zrobisz tym większy deflektor będziesz musiał zmajstrować.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/70/#findComment-658164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefunk Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1737 Opublikowano 24 Lutego 2020 Cześć, przymierzam się do pierwszego wędzenia, chciałem zrobić samodzielnie DG, ale po czytaniu postów o zawieszaniu zrębków, gaśnięciu i smole, uznałem, że nie chce tracić czasu na dopieszczanie sprzętu, tylko kupiłem gotowca na olx. Na początek chce zrobić wędzarnię z zamykanego grilla który posiadam, mam nadzieję, że wędliny mogą leżeć na ruszcie (nie muszą wisieć), później pewnie beczkę. Z uwagi na porę roku muszę jeszcze dorobić grzałkę, myślałem o czymś takim: https://allegro.pl/oferta/orygnialna-grzalka-dolna-piekarnika-amica-1300w-6702131423 Do tego deflektor ... tylko z jakiej blachy musi być wykonany? Czy muszę użyć kwasówki, czy na kilka(naście) wystarczy mi surowa, wtedy mógłbym ją dostać w lokalnym markecie. Sterować chce za pośrednictwem Sonoff'a TH16, mam parę zalegających sztuk, można będzie ustawić temperaturę wyłączania/włączania oraz podglądać temperaturę przez aplikację. Jeżeli to nie wypali to zainwestuję w PID'a. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/70/#findComment-658181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1738 Opublikowano 24 Lutego 2020 Znajdź sobie grzałkę w tym stylu: https://allegro.pl/oferta/grzalka-termoobiegu-mastercook-wrozamet-2kw-230v-8377604412Zajmie mniej miejsca. Jak poszukasz to znajdziesz tam też gotowe zestawy z takimi grzałkami, sterownikiem i deflektorem.Potrzebujesz czegoś podobnego.Czarna zwykła blacha bez żadnego ocynku się nadaje - tylko rdza ją będzie łapała i czyści się gorzej niż nierdzewka.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/70/#findComment-658191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefunk Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1739 Opublikowano 24 Lutego 2020 Widziałem gotowe zestawy za 400 pln, gdzie koszt części w moim przypadku to pewnie max 40 zł. Miejsce na dole wędzarni raczej nie jest problemem, widziałem, że sporo osób na forum używa tych od piekarnika. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/70/#findComment-658193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1740 Opublikowano 24 Lutego 2020 Napisałeś, że chcesz skorzystać z grill-a, później z beczki. Ta grzałka którą podałeś wymiar ma 40cmx35cm - musi być odsunięta od elementów konstrukcyjnych minimum 10cm - ta którą ja zaproponowałem ma 20cm średnicy i też jest od piekarnika :-).Jak wciśniesz tą dużą i niczego nie spalisz to też się nadaje - ta mniejsza byłaby wygodniejsza po prostu.Te gotowe zestawy wyłącznie jako wzór do deflektora - są też z kwadratowymi/prostokątnymi grzałkami.Niestety nie mając zdjęć/wymiarów trudno jest cokolwiek doradzić - a szczególnie kształt deflektora.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/70/#findComment-658195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maclisek Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1741 Opublikowano 24 Lutego 2020 I dwa deflektory będziesz robił?Jeden otwór centralnie, na "wiadro" - jakim dysponujesz takie wstawiaj, 200-220 już będzie OK, Czym większy otwór zrobisz tym większy deflektor będziesz musiał zmajstrować.--RomiiReflektor to nie problem. Wiadra mam różne ( 200 , 250 , 280 , 300 ) robimy jedna dziure i zalewamy strop. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/70/#findComment-658196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek GB Opublikowano 28 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1742 Opublikowano 28 Lutego 2020 Czy ktoś z was kupował gotowa wedzarnie elektryczna??[Dodano: 28 lut 2020 - 03:40]PIT BOSS PRO SERIES 4-SERIES VERTICAL WOOD PELLET SMOKER Pit Boss Pro Series 4-Series Vertical Wood Pellet Smoker Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/70/#findComment-658501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefunk Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1743 Opublikowano 20 Marca 2020 Cześć, Zbudowałem wędzarke w oparciu o wypaloną beczkę 200L. Na ten moment jest ocieplona folią zagrzejnikową, na dole jest grzałka z grilla ogrodowego, sterowana przez sonoff'a z sondą temperatury. Na górze jest komin 12x12x15cm. Teraz do rzeczy ... Wędziłem wczoraj kiełbasę, wg. instrukcji z tego przepisu: https://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=5.&Itemid=4 (korzystałem tylko z instrukcji wędzenia, kiełbasa była z karkówki i łopatki, w sumie 1.5kg dość drobno zmielonych, w jelicie 32, dodana szklanka wody) Mam problem z wilgocią, wczoraj podczas wędzenia, w 3 etapie, po podniesieniu temp do 80 stopni zauważyłem, że kiełbasa zrobiła się mokra (na początku tego nie widziałem). Gdzie jest błąd? Brak wlotu powietrza w dole beczki? Pod koniec wędzenia nawierciłem 3 dodatkowe (20mm), czy to wystarczy? Drugi problem to temperatura, wg instrukcji z linku po tym czasie wędzenia i 80 stopniach na koniec, kiełbasa w środku powinna mieć 70 stopni, mi się udało dojść do 53 stopni po (w sumie) 3h i ostatecznie poddałem się i sparzyłem (co trwało jakieś 3 min). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/70/#findComment-660549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1744 Opublikowano 20 Marca 2020 Zrób jakieś zdjęcia wędzarni. Gdzie jest palenisko? Co za otwory nawiercałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/70/#findComment-660614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefunk Opublikowano 24 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1745 Opublikowano 24 Marca 2020 (edytowane) Wygląda to tak Edytowane 24 Marca 2020 przez Stefunk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/70/#findComment-661040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 24 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1746 Opublikowano 24 Marca 2020 W jakich temperaturach byl pierwszy i drugi etap wedzenia? [Dodano: 24 mar 2020 - 14:19] Czy na beczce od wewnątrz też były kropelki wody? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/70/#findComment-661054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefunk Opublikowano 24 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1747 Opublikowano 24 Marca 2020 Pierwszy etap suszenia byl w 30 stopniach przez godzine, pozniej wg. instrukcji w linku. Nie pamietam czy byly kropelki na beczce Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/70/#findComment-661098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefunk Opublikowano 25 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1748 Opublikowano 25 Marca 2020 Po nawierceniu otworów, dzisiaj już nie zauważyłem tych kropli na kiełbasie, ale po wyjęciu z kiełbasy lała się woda, załączam wykres temperatur z wędzarki, czy coś nie tak z procesem? Wody dałem szklankę, mięso to 800g schab, 800g karkówka, 300g słoniny. obsuszanie 1h w 30 stopniach, resztę widać na wykresie. Co do mielenia ... tłustsze kawałki karkówki i słoninę na oczkach 2.7, karkówka na 8 i schab na szarpaku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/70/#findComment-661165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 25 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1749 Opublikowano 25 Marca 2020 Szklanke wody to ja daje na 7 kg farszu kielbasy. Nie wiem czy male sitko do sloniny i karkówki to z przepisu czy inwencja wlasna. Na moje to błąd. Co do osuszania to wedze bez dymogeneratora (drewnem) i osuszam w wyższej temp. Przy 30 stopniach kielbasa się nie wygrzeje i nie osuszy. Wbrew uwag na zdjęciu wygląda niezle. Moze mnie poprawią bardziej doswiadczeni wędliniarze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/70/#findComment-661179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefunk Opublikowano 26 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1750 Opublikowano 26 Marca 2020 Jestem totalnie zielony w temacie, dałem to co akurat ładnego znalazłem w sklepie, a sitka to w pełni inwencja własna. Rozumiem, że osuszasz bez dymu w wyższej temp? Czyli te 2 pierwsze godziny w 40 stopniach powinny być jeszcze bez dymu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/70/#findComment-661247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.