Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli bez rozbiórki i przeróbki się nie obejdzie . Będziemy tworzyć kibelek. Podstawa murowana . Komorą do wedzenia drewniana. Może uda się zwrócić trochę zakupionych gratów ;) będzie na drzewo . Bede relacjonowac budowle . Dzięki za wytłumaczenie i pomoc krzychuzab .

Czyli bez rozbiórki i przeróbki się nie obejdzie . Będziemy tworzyć kibelek. Podstawa murowana . Komorą do wedzenia drewniana. Może uda się zwrócić trochę zakupionych gratów ;) będzie na drzewo . Bede relacjonowac budowle . Dzięki za wytłumaczenie i pomoc krzychuzab .

I to jest prawidłowy kierunek , powodzenia i w przyszłości pyszności życzę

Panowie jakiej zaprawy używacie do murowania paleniska z starych cegieł? Szamotowa?

Nie ma potrzebg stosowania szamotowej. Zwykla zaprawa murarska.

Witam wszystkich. Zachęcony prezentacją Waszych wyrobów, postanowiłem i ja wymienić dotychczasową wędzarynkę blaszaną na sławny "kibelek".

Wylałem fundament, wymurowałem palenisko o wymiarach 3.5x3.5x8 cegieł, na to położyłem wcześniej wylany strop. Na górze zmajstrowałem komorę wysoką na 150cm, z dwóch stron obitą deską pióro-wpust 21mm.

Po lekturze forum, do tej pory wszystko było w miarę jasne, natomiast mam kilka pytań odnośnie dachu:

- czy otwory dymowe po obu stronach komory wystarczą (myślę zrobić po 5 otworów 8cm na stronę), czy powinien być uchylny dach?

- czy wewnątrz, nad komorą, dach może być płaski (poziomy), czy lepiej jak będą skosy?

Witam wszystkich. Zachęcony prezentacją Waszych wyrobów, postanowiłem i ja wymienić dotychczasową wędzarynkę blaszaną na sławny "kibelek".

Wylałem fundament, wymurowałem palenisko o wymiarach 3.5x3.5x8 cegieł, na to położyłem wcześniej wylany strop. Na górze zmajstrowałem komorę wysoką na 150cm, z dwóch stron obitą deską pióro-wpust 21mm.

Po lekturze forum, do tej pory wszystko było w miarę jasne, natomiast mam kilka pytań odnośnie dachu:

- czy otwory dymowe po obu stronach komory wystarczą (myślę zrobić po 5 otworów 8cm na stronę), czy powinien być uchylny dach?

- czy wewnątrz, nad komorą, dach może być płaski (poziomy), czy lepiej jak będą skosy?

Ad.1 Uchylny dach ułatwia sprawę odpowiedniej wymiany powierza podczas osuszania więc może się przydać :thumbsup:

Ad.2 Dach może być płaski, ale lepiej jak jest nie co sprofilowany... żeby "dym swobodnie kierował się do wyjścia" :thumbsup:

[Dodano: 20 lut 2020 - 11:38]

Udało się jakoś to wyprowadzić. Mam nadzieję że teraz idę w dobrym kierunku :) pozdrawiam

Idziesz w dobrym kierunku tylko ten otwór na drzwi trochę mały ;) Jak masz możliwość to powiększ trochę... będziesz miał łatwiej operować drewnem ;)

post-100626-0-10760400-1582198855_thumb.jpg

Otwór paleniska to 42x32 cm , drzwiczki od pieca chlebowego ( już zakupione )

Mam pytanko jakiej wielkości otwór w stropie zrobić i jakiego kształtu ( 200 czy 250 mm ) czy na kształt wedzarni coś w prostokacie ?

Widziałem na prezentacjach z budowy wedzarni szyber w otworze stropu , czy też zastosować?

post-100626-0-43905000-1582565913_thumb.jpg

Może któryś z kolegów podpowie jaki zrobić otwór w stropie ,jakiej wielkości ( myślałem coś o 250 lub 280 mm średnicy)

Czy może dwa po bokach paleniska ( 150 mm ) ?

I dwa deflektory będziesz robił?

Jeden otwór centralnie, na "wiadro" :) - jakim dysponujesz takie wstawiaj, 200-220 już będzie OK, 

Czym większy otwór zrobisz tym większy deflektor będziesz musiał zmajstrować.

--

Romii

Cześć, przymierzam się do pierwszego wędzenia, chciałem zrobić samodzielnie DG, ale po czytaniu postów o zawieszaniu zrębków, gaśnięciu i smole, uznałem, że nie chce tracić czasu na dopieszczanie sprzętu, tylko kupiłem gotowca na olx. Na początek chce zrobić wędzarnię z zamykanego grilla który posiadam, mam nadzieję, że wędliny mogą leżeć na ruszcie (nie muszą wisieć), później pewnie beczkę. Z uwagi na porę roku muszę jeszcze dorobić grzałkę, myślałem o czymś takim:

https://allegro.pl/oferta/orygnialna-grzalka-dolna-piekarnika-amica-1300w-6702131423

Do tego deflektor ... tylko z jakiej blachy musi być wykonany? Czy muszę użyć kwasówki, czy na kilka(naście) wystarczy mi surowa, wtedy mógłbym ją dostać w lokalnym markecie.

Sterować chce za pośrednictwem Sonoff'a TH16, mam parę zalegających sztuk, można będzie ustawić temperaturę wyłączania/włączania oraz podglądać temperaturę przez aplikację. Jeżeli to nie wypali to zainwestuję w PID'a.

Znajdź sobie grzałkę w tym stylu: https://allegro.pl/oferta/grzalka-termoobiegu-mastercook-wrozamet-2kw-230v-8377604412

Zajmie mniej miejsca. Jak poszukasz to znajdziesz tam też gotowe zestawy z takimi grzałkami, sterownikiem i deflektorem.

Potrzebujesz czegoś podobnego.

Czarna zwykła blacha bez żadnego ocynku się nadaje - tylko rdza ją będzie łapała i czyści się gorzej niż nierdzewka.

--

Romii

Widziałem gotowe zestawy za 400 pln, gdzie koszt części w moim przypadku to pewnie max 40 zł.

Miejsce na dole wędzarni raczej nie jest problemem, widziałem, że sporo osób na forum używa tych od piekarnika.

Napisałeś, że chcesz skorzystać z grill-a, później z beczki. Ta grzałka którą podałeś wymiar ma 40cmx35cm - musi być odsunięta od 

elementów konstrukcyjnych minimum 10cm - ta którą ja zaproponowałem ma 20cm średnicy i też jest od piekarnika :-).

Jak wciśniesz tą dużą i niczego nie spalisz to też się nadaje - ta mniejsza byłaby wygodniejsza po prostu.

Te gotowe zestawy wyłącznie  jako wzór do deflektora - są też z kwadratowymi/prostokątnymi grzałkami.

Niestety nie mając zdjęć/wymiarów trudno jest cokolwiek doradzić - a szczególnie kształt deflektora.

--

Romii

I dwa deflektory będziesz robił?

Jeden otwór centralnie, na "wiadro" :) - jakim dysponujesz takie wstawiaj, 200-220 już będzie OK,

Czym większy otwór zrobisz tym większy deflektor będziesz musiał zmajstrować.

--

Romii

Reflektor to nie problem. Wiadra mam różne ( 200 , 250 , 280 , 300 ) robimy jedna dziure i zalewamy strop. Dzięki

Czy ktoś z was kupował gotowa wedzarnie elektryczna??

[Dodano: 28 lut 2020 - 03:40]

PIT BOSS PRO SERIES 4-SERIES VERTICAL WOOD PELLET SMOKER

Pit Boss Pro Series 4-Series Vertical Wood Pellet Smoker

• 3 tygodnie później...

Cześć,

Zbudowałem wędzarke w oparciu o wypaloną beczkę 200L. Na ten moment jest ocieplona folią zagrzejnikową, na dole jest grzałka z grilla ogrodowego, sterowana przez sonoff'a z sondą temperatury. Na górze jest komin 12x12x15cm. Teraz do rzeczy ...

Wędziłem wczoraj kiełbasę, wg. instrukcji z tego przepisu:

https://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=5.&Itemid=4

(korzystałem tylko z instrukcji wędzenia, kiełbasa była z karkówki i łopatki, w sumie 1.5kg dość drobno zmielonych, w jelicie 32, dodana szklanka wody)

Mam problem z wilgocią, wczoraj podczas wędzenia, w 3 etapie, po podniesieniu temp do 80 stopni zauważyłem, że kiełbasa zrobiła się mokra (na początku tego nie widziałem). Gdzie jest błąd? Brak wlotu powietrza w dole beczki? Pod koniec wędzenia nawierciłem 3 dodatkowe (20mm), czy to wystarczy?

Drugi problem to temperatura, wg instrukcji z linku po tym czasie wędzenia i 80 stopniach na koniec, kiełbasa w środku powinna mieć 70 stopni, mi się udało dojść do 53 stopni po (w sumie) 3h i ostatecznie poddałem się i sparzyłem (co trwało jakieś 3 min).

W jakich temperaturach byl pierwszy i drugi etap wedzenia?

[Dodano: 24 mar 2020 - 14:19]

Czy na beczce od wewnątrz też były kropelki wody?

Po nawierceniu otworów, dzisiaj już nie zauważyłem tych kropli na kiełbasie, ale po wyjęciu z kiełbasy lała się woda, załączam wykres temperatur z wędzarki, czy coś nie tak z procesem?

Wody dałem szklankę, mięso to 800g schab, 800g karkówka, 300g słoniny.

obsuszanie 1h w 30 stopniach, resztę widać na wykresie.

Co do mielenia ... tłustsze kawałki karkówki i słoninę na oczkach 2.7, karkówka na 8 i schab na szarpaku.

post-101024-0-74703200-1585150289_thumb.jpg

post-101024-0-28902300-1585150298_thumb.png

Szklanke wody to ja daje na 7 kg farszu kielbasy. Nie wiem czy male sitko do sloniny i karkówki to z przepisu czy inwencja wlasna. Na moje to błąd.

Co do osuszania to wedze bez dymogeneratora (drewnem) i osuszam w wyższej temp. Przy 30 stopniach kielbasa się nie wygrzeje i nie osuszy.

Wbrew uwag na zdjęciu wygląda niezle. Moze mnie poprawią bardziej doswiadczeni wędliniarze.

Jestem totalnie zielony w temacie, dałem to co akurat ładnego znalazłem w sklepie, a sitka to w pełni inwencja własna.

Rozumiem, że osuszasz bez dymu w wyższej temp? Czyli te 2 pierwsze godziny w 40 stopniach powinny być jeszcze bez dymu?