Skocz do zawartości

Wyroby witta i nie tylko......


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

A sąsiadka

Sąsiadka chyba również zadowolona.  :D

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/9/#findComment-665094
Udostępnij na innych stronach

 Mielonka wieprzowa z karkówki w słoiku.

 

Składniki:

 

1,2 kg karkówki wieprzowej

50 ml wody

 

Przyprawy na 1  kg farszu:

Peklosól                               -  16 g

Pieprz czarny nat. miel.       -    3 g

Czosnek świeży                   -    2 g

Majeranek suszony              -    2 g

 

Przygotowanie:

Mięso kroimy w małe kawałki i peklujemy na sucho przez 48 godzin w temperaturze 5°C.

Po tym okresie mielimy na sitku 8 mm. Dodajemy przyprawy, wodę i dobrze mieszamy do osiągnięcia kleistości.

Napełniamy w przygotowane słoiczki 1,5 cm od rantu i tyndalizujemy 2-3 krotnie w odstępach 1- 2 dniowych. Przez dodanie wody wytworzyła się galaretka, którą bardzo lubię. 

post-86407-0-97442800-1588150817_thumb.jpg

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/9/#findComment-665169
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Przepis na kapustę, którą robię na zloty i zawsze do grilla.

Jest dużo zapytań o przepis, dlatego podaję również tu, w moim kąciku kulinarnym, aby łatwiej było do znalezienia.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17018-v-ogólnopolski-zimowy-zlot-w-zakopanem-zlotowe-przepisy/?p=660070

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/9/#findComment-671364
Udostępnij na innych stronach

Jak to niektórzy mówia, trochę na śniadanko:

Krakowska parzona , boczek parzony i trochę cieńkiej kiełbaski:

post-86407-0-97664700-1594977868_thumb.jpg

post-86407-0-06924700-1594978090_thumb.jpg

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/9/#findComment-671728
Udostępnij na innych stronach

 

 

bardzo ladne

Dzięki Karol , były już braki lodówkowe.

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/9/#findComment-671754
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak to niektórzy mówia, trochę na śniadanko:
 

 

Super zestaw  Witku,  na pewno starczy na niejedno śniadanko  :tongue:  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/9/#findComment-671794
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Nigdy nie robiłem kiełbasy żywieckiej.

Dzisiaj zrobiłem i wyszła bardzo dobra. Na śniadanko wystarczy  :D

Teraz się obsusza.

post-86407-0-62843900-1596820300_thumb.jpg

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/9/#findComment-673655
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nigdy nie robiłem kiełbasy żywieckiej.

To jest bardzo dobra kiełbasa   :thumbsup:

Moim drugim faworytem jest kminkowa  :tongue:

Kupowałam po jednym plasterku na bułce w drodze do szkoły  :laugh:

Również polecam.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/9/#findComment-673657
Udostępnij na innych stronach

 

 

To jest bardzo dobra kiełbasa

Jestem tego samego zdania Aniu  :thumbsup: 

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/9/#findComment-673659
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nigdy nie robiłem kiełbasy żywieckiej. Dzisiaj zrobiłem i wyszła bardzo dobra.
 

 

Z którego przepisu robiłeś Witku. :clap:

Wygląda elegancko, pewnie w swojej karierze raz robiłam  :facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/9/#findComment-673662
Udostępnij na innych stronach

Z którego przepisu robiłeś Witku

Halu, robiłem podobnie jak robię krakowską, jedyną różnicą są przyprawy.

Do żywieckiej dodałem 18 g peklosoli, 3 g pieprzu naturalnego, 5 g czosnku naturalnego i 2 g cukru, wszystko na 1 kg farszu. Dodałem 5% wody do całości . 

WpI - sitko 16 mm, wpII - 8 mm, wp III - 2 mm. 

WpI można jak się chce pokroić w kostkę ok. 3 x 3 cm. a następnie uplastycznić.

[Dodano: 07 sie 2020 - 20:25]

 

 

na zlot zdąży doschnąć

Mariusz, ja również podsuszam... spotkanie na zlocie.  

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/9/#findComment-673666
Udostępnij na innych stronach

Zywiecka jest bardzo dobra ..ja czasem  u nas kupuje cos w podobie z rena ...Juz kilka razy pytalam jak robia ale nie chca sie pochwalic  ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/9/#findComment-673680
Udostępnij na innych stronach

 

 

jedyną różnicą są przyprawy.

 

 

No i powinien  być mniejszy rozmiar osłonki .  :tongue::D  

 

 

Pozdrawiam :thumbsup:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/9/#findComment-673683
Udostępnij na innych stronach

 

 

No i powinien  być

I chyba wołowinki trochę - mówię o klasyku  :)  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/9/#findComment-673685
Udostępnij na innych stronach

Wołowina w moim wykonaniu obowiazkowo

 

Wołowinki też dałem ok.1 kg. Zapomniałem o niej napisać, a osłonki, mniejszych jak na krakowską nie miałem.

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/9/#findComment-673729
Udostępnij na innych stronach

 

Wołowina w moim wykonaniu obowiazkowo

Wołowinki też dałem ok.1 kg. Zapomniałem o niej napisać, a osłonki, mniejszych jak na krakowską nie miałem.

Nie jest ważne jak sie nazywa wyrób i jaki ma skład ważne że bez chemii i ma smakować ot i cały przepis na dobry wyrób ????????
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/9/#findComment-673766
Udostępnij na innych stronach

 

 

ważne że bez chemii i ma smakować

I to jest również moje podejście przy wykonywaniu wyrobów sposobem domowym.

Pozdrowienia 

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/9/#findComment-673801
Udostępnij na innych stronach

Tak wygląda żywiecka, którą robiłem, po 7 dniach obsuszania.

Wydaje mi się, że wystarczy. Zapakowana i do lodówki.

 

post-86407-0-73518900-1597393022_thumb.jpg

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/9/#findComment-674231
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.