redzed Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 5 Maja 2019 Indyk super! Od dawna mam zamiar coś podobnego zrobić. Teraz będę musiał! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 5 Maja 2019 Indyk super! Od dawna mam zamiar coś podobnego zrobić. Teraz będę musiał! dziękuję :) [Dodano: 05 maj 2019 - 18:14] sernikale taki numer to byl za malucha teraz to aniol nie pies ten mój Lucky też za szczeniaka sernik zjadł, miał wtedy 5 miesięcy, teraz ma troszkę ponad rok i jak widać tylko sobie spogląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 5 Maja 2019 Indyk super! Od dawna mam zamiar coś podobnego zrobić. Teraz będę musiał! Jak już Cię tak przyparło i jak się nie boisz sparz go do 60ºC w środku a poczujesz różnicę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 5 Maja 2019 Indyk super! Od dawna mam zamiar coś podobnego zrobić. Teraz będę musiał!Jak już Cię tak przyparło i jak się nie boisz sparz go do 60ºC w środku a poczujesz różnicę. Byłabym ostrożna z udzielaniem takich rad. Nie bez powodu drób i dziczyzna należy do grupy mięs, które wymagają odp obróbki cieplej i nie wolno schodzić poniżej odp temperatur. Ba, nie tylko mięso drobiowe ale też i jajka. Nawet beza włoska z surowych białek jest odpowiednio sparzana syropem cukrowym o odp temperaturze aby zniwelować możliwość zatrucia się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 5 Maja 2019 Filet z piersi indyka Aż otwieram gębę .... Twoje wyroby super wykonane.... a przekaz fotograficzny to wysoka półka . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 5 Maja 2019 Filet z piersi indyka Aż otwieram gębę .... Twoje wyroby super wykonane.... a przekaz fotograficzny to wysoka półka . PozdrawiamDziękuję Ci bardzo, dla każdego coś dobrego wg gustów domowników - tłuste, chude, delikatne, ostre Nie zapomniałam o nikim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 5 Maja 2019 Indyk super! Od dawna mam zamiar coś podobnego zrobić. Teraz będę musiał!Jak już Cię tak przyparło i jak się nie boisz sparz go do 60ºC w środku a poczujesz różnicę. Byłabym ostrożna z udzielaniem takich rad. Nie bez powodu drób i dziczyzna należy do grupy mięs, które wymagają odp obróbki cieplej i nie wolno schodzić poniżej odp temperatur. Ba, nie tylko mięso drobiowe ale też i jajka. Nawet beza włoska z surowych białek jest odpowiednio sparzana syropem cukrowym o odp temperaturze aby zniwelować możliwość zatrucia się.Co do drobiu to celowo zaznaczyłem ,ale Krzysio to taki fachowiec ,że wie w czym rzecz.Co do dziczyzny to nie wiem skąd masz takie informacje,ale zupełnie nie masz racji.Polędwica czy polędwiczka z dzika,sarny,daniela itd.peklowana i wędzona nie poddana obróbce termicznej to lepszy rarytas od wieprzowej.Jak kiedyś trafi Ci się jakaś dziczyzna to polecam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 5 Maja 2019 No widzisz, jestem nauczona iż dziczyzny lepiej nie spożywać w stanie surowym, niedogotowanym i wędzonym w niskiej temperaturze. Dr n. med. Piotr Czynsz. Wprawdzie androlog, seksuolog, biegły sądowy, pedagog ale zapalony myśliwy hobbysta. Wprawdzie przedmiotem była psychopedagogika i patologia edukacji zdrowotnej, zaburzeń psychoruchowych lecz lubił odbiegać od tematu głównego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 5 Maja 2019 (edytowane) A mnie uczyli weterynarze - myśliwi, którzy te wyroby spożywają.Może jakieś źródła pisane dlaczego nie. Edytowane 5 Maja 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 5 Maja 2019 (edytowane) W handlu w sieciach spotkacie polendwice lososiowa z indyka produkowana przez Morliny. Jest to wyrób wedzony na zimno, surowy. Pisalem kiedyś o tym. W sieciach handlowych, koncernach miesnych nikt nie zaryzykuje wyrób z ktorym może być problem, zwłaszcza zdrowotny, nie chodzi nawet o odszkodowania bo to w Polsce są wątpliwe że zostaną wypłacone konsumentowi, a utratę reputacji, koszty wycofania produktu, zwłaszcza jak produkt jest niszowy. Tak że nie jestem przekonany do koniecznosci parzenia drobiu w każdym przypadku. Ja filetów peklowanch wedzonych z indyka, kurczaka nie parze a wedzę w temp 50-55 stopni. Rzecz jasna nikogo nie namawiam. Edytowane 5 Maja 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 5 Maja 2019 wyroby wędzone Effy...Smacznie wyglądają, są wykonane możliwie bezpiecznie i mnie to przekonuje...Jak mnie uczyli budowlańcy i drogowcy to właśnie tak mi zostało...Reszta mi przekazywała doświadczenia i to też zrozumiałem... lusseirosss[Dodano: 05 maj 2019 - 21:46] Maćku... ja drugi... Ale prawie równo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 5 Maja 2019 (edytowane) Może jakieś źródła pisane dlaczego nie.Arkadiuszu, źródła pisane w tamtym momencie nie były mi potrzebne, wystarczył mi wykład, prezentacje badania przedstawione przez wykładowcę, sytuacje patowe bo to głównie na przypadkach negatywnych były omawiane pewne zagadnienia. Natomiast nie miałam potrzeby szukania pozycji pisanych aby udowadniać ich zgodność lub też nie. [Dodano: 05 maj 2019 - 21:58]W handlu w sieciach spotkacie polendwice lososiowa z indyka produkowana przez Morliny. Jest to wyrób wedzony na zimno, surowy.Proszę wyrób firmy Morliny opakowanie z tyłu, taki drobniejszy druk - wędzona, parzona [Dodano: 05 maj 2019 - 22:02] Reszta mi przekazywała doświadczeniauwierz doświadczenia i zdjęcia przedstawione zostały mi w pamięci na długo aż do teraz hehehe pomimo, że to pedagogika była to mi ta dziczyzna właśnie najbardziej utknęła w pamięci Edytowane 5 Maja 2019 przez Efffa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 5 Maja 2019 Effa...i to też zrozumiałem Ukłaniam serde(l)cznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 5 Maja 2019 Effa...i to też zrozumiałem Ukłaniam serde(l)cznie uwielbiam Twoje żarciki językowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 5 Maja 2019 spłonionem na licu purburakowo...wielokroć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 5 Maja 2019 (edytowane) . Proszę wyrób firmy Morliny opakowanie z tyłu, taki drobniejszy druk - wędzona, parzona Tylko to nie ta "polendwica " a ta https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9311-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-z-piersi-indyka/https://jestpieknie.pl/co-warto-jesc-poledwica-lososiowa-z-indyka-morliny/ . Potwierdzam jest surowa wędzona i smaczna , czasami jadam i żyje przynajmniej na ten moment Edytowane 5 Maja 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 5 Maja 2019 Jaką bym nie znalazła z gotówcow producent podaje to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 5 Maja 2019 (edytowane) Jaką bym nie znalazła z gotówcow producent podaje to samo Uwierz Ale sa inni producenci . https://gizewski.pl/PL/produkty-dojrzewajace-premium.html ten produkt jest identyczny ? jak z Morlin, a w ofercie mają jeszcze gęś https://gizewski.pl/images/produkty/GI%C5%BBEWSKI_PREMIUM/polgesek_dojrzewajacy.jpg ale kaczka https://gizewski.pl/images/produkty/GI%C5%BBEWSKI_PREMIUM/filet_z_kaczki_dojrzewajacy.jpg .Gdzie kaczki wsród drobiu najcześciej podejrzewane są o nosicielstwo salmonelii. Swego czasu StefanS raczej wykluczył zastosowanie drobiu do wyrobów dojrzewających . I teraz czy mamy do czynienia z "radosnym" nazewnictwem czy faktycznie są to wyroby dojrzewające ? . Stawiałbym na to pierwszeNa pewno są surowe peklowane i wędzone i smaczne . Coś się linki nie otwierają strona producenta https://gizewski.pl/PL/więc trzeba z niej wejść . Edytowane 5 Maja 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 5 Maja 2019 (edytowane) Nie dało się dopisać sorry za offtopa w Twoim wątku, bo tu o Twoich wyrobach a ja tu pisze o innych, jeszcze kryptoreklamę uskuteczniam . Tak że jak przeszkadza to do kosza Edytowane 5 Maja 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 6 Maja 2019 Nie dało się dopisać sorry za offtopa w Twoim wątku, bo tu o Twoich wyrobach a ja tu pisze o innych, jeszcze kryptoreklamę uskuteczniam . Tak że jak przeszkadza to do kosza Nie no spoko, nawet ciekawe o produktach marketowych. Szczególnie kaczka surowa mnie zainteresowała. Wszak kaczka jest w ogóle nosicielem salmonelli, jaja zabronione w produkcji lodów. I ta polędwica łososiowa z indyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 6 Maja 2019 Szczególnie kaczka surowa mnie zainteresowała Bezpieczeństwo ponad wszystko - robimy dla siebie i bliskich Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 6 Maja 2019 Szczególnie kaczka surowa mnie zainteresowała Bezpieczeństwo ponad wszystko - robimy dla siebie i bliskich zainteresowała w sensie, że zdziwiła, zszokowała. Nie to, że zainteresowała i zachęciła do produkcji. W takich tematach to ja zawsze ostrożna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 6 Maja 2019 zainteresowała w sensie, że zdziwiła, zszokowała. Nie to, że zainteresowała i zachęciła do produkcji Przecież wiem mnie też Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 6 Maja 2019 (edytowane) Arkadiuszu, źródła pisane w tamtym momencie nie były mi potrzebne, wystarczył mi wykład, prezentacje badania przedstawione przez wykładowcę, sytuacje patowe bo to głównie na przypadkach negatywnych były omawiane pewne zagadnienia. Natomiast nie miałam potrzeby szukania pozycji pisanych aby udowadniać ich zgodność lub też nie. Są tacy co to dzieci nie szczepią bo kilku konowałów tak powiedziało. Szkoda ,że nie zgłębiłaś tematu nieco głębiej bo Twoja kategoryczna wypowiedź jest moim zdaniem błędna.Żadne znane mi opracowania na temat dziczyzny nie potwierdzają tego co piszesz a przeczytałem i przerobiłem tego sporo ( 1-2 dziki w miesiącu)..Może coś mi umknęło i dlatego poprosiłem o źródła, ale jak widzę nie możesz takiego wskazać.Oczywiście mięso musi być badane tak jak innych zwierząt i najlepiej metodą wytrawiania,ale taka ciekawostka ,że w USA dzików się nie bada tylko mrozi głęboko na dłuższy czas i wtedy giną wszystkie bakterie.Z tą piersią też bym nie przesadzał bo "półgęsek litewski" to klasyk wykonywany od pokoleń. Szczególnie kaczka surowa mnie zainteresowała. https://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-drobiowe/34-polgeski-litewskie. Edytowane 6 Maja 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 6 Maja 2019 (edytowane) Szkoda ,że nie zgłębiłaś tematu nieco głębiej bo Twoja kategoryczna wypowiedź jest moim zdaniem błędna 1. Trichinellosis from consumption of wild game meatLorraine McIntyre, Sue L. Pollock, Murray Fyfe, Alvin Gajadhar, Judy Isaac-Renton, Joe Fung and Muhammad MorshedCMAJ February 13, 2007 176 (4) "Freezing meat is not sufficient to prevent trichinellosis. Meat should be cooked thoroughly at a temperature of at least 77°C to achieve an internal temperature of 71°C."[Dodano: 06 maj 2019 - 12:42] że w USA dzików się nie bada tylko mrozi głęboko na dłuższy czas i wtedy giną wszystkie bakteriemrożenie nie zabija (cytat wyżej). Mrożenie powoduje kruszenie dziczyzny czego następstwem jest łatwiejsza później obróbka cieplna oraz struktura mięsa, ponieważ dzięki kryształkom lodu "rozbijają" się twarde mięśnie. Nie wiem skąd taka wiedza odnośnie dziczyzny w USA ponieważ powyższe publikacje znalazłam na stronie CDC - Centers for Disease Control and Prevention, CDC – agencja rządu federalnego Stanów Zjednoczonych wchodząca w skład Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej, której właśnie dotyczyły ów zajęcia z dr n.med. o których wcześniej pisałam. Na Twoją prośbę wygrzebałam stare notatki Edytowane 6 Maja 2019 przez Efffa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.