Skocz do zawartości

Wyroby wędzone


Gość Efffa

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Parówki powinny być tylko muśnięte dymem, kolor masz aż "za"...

 

Zdecydowanie tak jak mówi EAnna, tylko muśnięte dymem, aby leciutko podkreślić smak. Kiedyś zrobiłem celowo tytułem próby takie ciemniejsze, nieco bardziej podwędzone, i jak dla mnie takie mocniej odymione parówki jak też i serdelki są po prostu "nie tym wyrobem" :D .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 178
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

"Nigdy więcej",

Ja to powtarzam od lat, za każdym razem

Najbardziej pracochłonny wyrób w warunkach domowych

kolor blady, coś słabo łapało ale po bliska 1.5 h wyjęłam pomimo koloru,

Parówki powinny być tylko muśnięte dymem, kolor masz aż "za"...

Emulsja, widoczna w białej misce jest bardzo dobra technicznie

Gratuluję wyrobu i życzę odporności na molestowanie rodziny :clap::clap::clap:

Oj Kochana, powiem, że skrycie miałam nadzieję, że zerkniesz do mnie bo bardzo zawsze cenię Twoje uwagi. Bardzo się starałam, a stresu co nie miara. To jednak dobrze, że zaufałam swojej intuicji. Wcześniej się naoglądałam zdj i wydawało się, że wszystkie zawsze ciemniejsze Wam wychodziły (wieprzowe). Myślę, że nikt nie będzie mnie musiał namawiać, sama chętnie do nich wrócę, jak tylko odpocznę

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 05 maj 2020 - 16:25]

 

Parówki powinny być tylko muśnięte dymem

Z tym sie zgadzam co do joty :D . A że wole wyroby delikatniej wędzone tym bardziej. Zwykle dzike wychodzi ciemniejsze czasami wiśniowe - co nie znaczy, że przeciągnięte w dymie. Puki co w domu parówek nie robiłem ;)
A tak czasowo mniej więcej da się określić? Jakieś ramy, abym miała porównanie. Przyznam, że miałam delikatny dymek, nie jest nachalny zapach ani smak.

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 05 maj 2020 - 16:32]

 

Parówki powinny być tylko muśnięte dymem, kolor masz aż "za"...

Zdecydowanie tak jak mówi EAnna, tylko muśnięte dymem, aby leciutko podkreślić smak. Kiedyś zrobiłem celowo tytułem próby takie ciemniejsze, nieco bardziej podwędzone, i jak dla mnie takie mocniej odymione parówki jak też i serdelki są po prostu "nie tym wyrobem" :D .

Serdelki teraz to mój kolejny plan :D

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 05 maj 2020 - 16:32]

 

Odważyłam się zrobić parówki, wieprzowe z przepisu Sivona.

Kiedyś trzeba było Ewa. :D

Parówki pierwsza klasa :clap:

Dziękuję bardzo :)

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A tak czasowo mniej więcej da się określić?

Po osuszeniu ok. 50 min. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ewa gratuluję wyrobu, poradziłaś sobie wyśmienicie. Piękne parówki. :clap:  :clap:  :clap: Zawsze powtarzam, że parówki w domowych warunkach bez kutra to najbardziej pracochłonny i najtrudniejszy technologicznie wyrób.Teraz to już ze wszystkim sobie poradzisz :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ewa gratuluję wyrobu, poradziłaś sobie wyśmienicie. Piękne parówki. :clap: :clap: :clap: Zawsze powtarzam, że parówki w domowych warunkach bez kutra to najbardziej pracochłonny i najtrudniejszy technologicznie wyrób.Teraz to już ze wszystkim sobie poradzisz

Jeszcze raz to samo. Potwierdzam. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ewa gratuluję wyrobu, poradziłaś sobie wyśmienicie. Piękne parówki. :clap::clap::clap: Zawsze powtarzam, że parówki w domowych warunkach bez kutra to najbardziej pracochłonny i najtrudniejszy technologicznie wyrób.Teraz to już ze wszystkim sobie poradzisz :)

Dzięki, czyli wstydu nie przyniosłam ;)

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 05 maj 2020 - 23:16]

A jakim domowym sprzętem "kutrowałaś" ?

Malakser, micha 2 l z funkcją i ostrzem do kruszenia lodu, kenwood

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 05 maj 2020 - 23:17]

Ewo, super wyrób.. :clap:

Dziękuję :)

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 05 maj 2020 - 23:21]

@Maxell Dziękuję :) Wy wiecie ile mnie to nerwów kosztowało, gorąca linia z administracją ;)

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję cierpliwości przy barankach. Dzisiaj mnie trochę poniosło i zrobiłem 1,5 kg kiełbasek grillowych w baranim flaku. Nadziewałem ręczną maszynką i już chyba długo się nie wezmę za "baraninę".

Paróweczki zapewne pyszne w cienkim flaczku mniam mniam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję cierpliwości przy barankach. Dzisiaj mnie trochę poniosło i zrobiłem 1,5 kg kiełbasek grillowych w baranim flaku. Nadziewałem ręczną maszynką i już chyba długo się nie wezmę za "baraninę".

Paróweczki zapewne pyszne w cienkim flaczku mniam mniam.

Cierpliwość... Nawet nie wiedziałam, że mój zasób niecenzuralnego slownictwa jest aż tak potężny ;)

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kabanosiki, które @Muski przedstawił na FB, nie wiem czy tu też :) no i pyk o pierwszej w nocy

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

ed638cc29587b23300723569967f8712.jpg7e9ca7fe06bee16234d251e8cd754c8c.jpg09d264379b04e8bc43859be9f4190e96.jpg9414c6fbd7b341467e9614c671d17649.jpga36332afcd4d20684c7c4a296d4a927c.jpg1d7752ba4e418f30465eb9fc2b07221a.jpg

a34abc5aea887d3f4e25d0062098f357.jpg

Edytowane przez Efffa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Efffa paróweczki jak i kabanosy prima sort :thumbsup::clap:

Zwłaszcza że kabanosy podsuszane w piecu hutniczym (przedostatnie zdjęcie) :facepalm::D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

no i pyk

Aż u mnie było słychać.... :clap:

Pozdrowienia

:) nie ważne, która godzina. Pyk to pyk :)

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 07 maj 2020 - 09:47]

Efffa paróweczki jak i kabanosy prima sort :clap:

Zwłaszcza że kabanosy podsuszane w piecu hutniczym (przedostatnie zdjęcie) :facepalm::D

He he specjalnie polowałam na dymek, chciałam klimatyczne zdj zrobić ;)

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie ważne, która godzina. Pyk to pyk
:thumbsup:  :clap: I wszystko jasne :thumbsup:  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaskę wieprzową resztkową uwędziłam, z czosnkiem niedźwiedzim suszonym i świeżym czosnkiem (czosnek w ząbkach a nie świeży niedźwiedzi)

 

5a37eb253057629a1aa0afdae734b7f3.jpg74bcb7ff515eb6eec43b49b6c2f8b0ae.jpgba32f3affeda4e169e3bdfb6e0d76e9d.jpgc8c5a2996cd0708789ddae04d045d07d.jpg60b51aaf9dd08580dd3e10173642caa7.jpg6a81da861e6782b333d5bf298926e0ea.jpgff19f6a95889d05491a8a83b52468807.jpgc582b36839251883fe3e940fbfd23e6a.jpg

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka
[Dodano: 14 maj 2020 - 06:33]
Przysmaki dla moich przyjaciół. Oczywiście bez żadnych dodatków, wędzone lekko - później suszone są

 

bdf8a62e4065ad0d9c387f9b2cab4568.jpgf2f69eeacab68edce855e657bc4259d4.jpg9849e0008194ac88badcc06378af6a13.jpgf02f0e529a596e7b2227937a76a3b223.jpg6420bc720ae94369234ee933ffa07215.jpg

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Efffa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.