Maxell Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Swój próg słoności musisz sobie dopiero ustalić praktycznie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-256114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tito3 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Witam potrzebuje zapeklowac 8kg mięsa do środy a za bardzo nie wiem jak stężenie solanki zrobić pomóżcie Cytuj tito Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-256119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Witam potrzebuje zapeklowac 8kg mięsa do środy a za bardzo nie wiem jak stężenie solanki zrobić pomóżcieposzukaj tabeli DZIADKA (tabela peklowania mokrego) - rewelacja, i sprawdza się zawsze !! masz podane na jaką ilość mięsa(kg.) ile dać wody i ile poklosoli na ile dni peklowania !! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-256120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Na stronie głównej znajdziesz także kalkulator opracowany w oparciu o tabelę Dziadka. Z tym to już pojedziesz bez problemu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-256121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 14 Grudnia 2012 W nawiązaniu do tej "piany" osida....Marian ma rację to wyłazi z nitów w garze.Mam nastawione w 4 naczyniach, dziś sprawdzałem i jest piana!Taka rzadka, wysoka, biała- jak na zdjęciach osida.Garnek jest ok, wygodny- wieczorem obniżę zalewę poniżej nitów.Osid, Marian ja mam taki garnek z "pierdonki"- 2 szt 13l....No jazda jest "po taniości" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-256309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 14 Grudnia 2012 ja też mam gara z "robala" na wage były to pomyślałem "nada się do parzenia" a teraz w nim pekluję wymień solankę na nową dla pewności, ja tak zrobiłem i nową zalałem poniżej nitów kilka cm i jest ok na razie, jeśli mogę tak powiedzieć bo ja nadal walczę z temperaturą i latam z garami na noc do domku (10*-11*) a jak wychodzę do pracy to na 0* i tak co dzień yyyhhhh może spróbuję z tym zamrażaniem wody w butelkac plastikach, teraz weekend to można pomierzyć temp. i mniej więcej określić na ile taka butla starczy i o ile oobniży temp.chociaż coś trukali w tv że jakieś ocieplenie/odwilż idzie to może będę miał ze 3-4* w ganku i przeniosę tam mięsko. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-256313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 14 Grudnia 2012 co temperatury to też patrze podejrzliwym wzrokiem na termometr. Mięsko trzymam w garażu i w najciepleszym miejscu mam 2 st. Wydaje mi sie że ciut za niska tem. Ale tez słyszłem o kilku cieplejszych dniach w przyszłym tygodniu bo tu u nas we Wrocławiu to w nocy około -10st* Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-256326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 14 Grudnia 2012 teraz w nim peklujęMożesz spodziewać się po peklowaniu rdzawych plamek na dnie garnka :sad: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-256330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 14 Grudnia 2012 u nas we Wrocławiu to w nocy około -10st*u mnie na wiosce było -14* a w ganku miałem -1* bo mi kaloryfer pękł i muszę wymienić. Możesz spodziewać się po peklowaniu rdzawych plamek na dnie garnkaskąd te plamnki :shock: ?? jakaś reakcja z solą ? przecież to gar do gotowania więc nie powinien reagować z solami/kwasami ?! aż normalnie dzisiaj zajrzę na dno jak będę mięsko obracał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-256338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Moje gary wpradzie nie z owada, ale z MarcPolu, ale też muszę się im bliżej przyjrzeć. Wczoraj obracałam w nich mięso i nic nie zauważyłam. Ktoś tu polecał peklowanie w wiaderku i tak trzeba będzie zrobić. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-256341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Ktoś tu polecał peklowanie w wiaderkuMożesz popytać w sklepach spożywczych, marketach o pojemniki po "spożywce" - sałatki, surówki, śledzie ... też są dobre do peklowania. Takie pojemniki są wyrzucane, można je przygarnąć :wink:, mają regularne kształty i można je dobrze ustawiać w lodówce. pozdro Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-256352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 14 Grudnia 2012 a ja znalazłem coś takiego:http://allegro.pl/pojemnik-na-zywnosc-atestowany-zielon-10l-ptpa7944-i2871969884.html nadadzą się ?? niby nie są hermetyczne a te po ogórasach czy kapuście jak są dobre to nie przepuszczają powietrza, wiem bo do pracy woże sobie zupki właśnie w takich pojemniczkach małych po kapuście kiszonej i latają po samochodzie a nic się nie wylewa i wiczko można "zassać" i cały czas pozostaje wklęsłe a swoją drogą to przydałby się jakiś spis naczyń w których można peklować mięsko na mokro/sucho z oznaczeniami, nie wiem czy gdzieś nie widziałem na forum ale nie mogę znaleźć, butelki na pewno można używać z oznaczeniem PP, oraz PC do parzenia zamiast osłonek kiedyś próbowałem :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-256354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Osid nie kupuj tylko do sklepu, cmok Panią kierowniczkę w rączkę i dostaniesz kupę białych wiaderek po np rybce. :wink: Są niższe, ale szersze i ta sama pojemność 10L. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-256390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 16 Grudnia 2012 dostaniesz kupę białych wiaderek po np rybce.Piekarnie i cukiernie czasem mają wiadra po np. owocach , też można spróbować ,ja mam takie około 30 litrów , wchodzi do lodówki . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-256673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karashell Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Witam wszytkich zadymiaczy. Mam taki maly problem robie wedzonki na swieta i zrobilem zalewe ale pomylilem pojemnik i dalem peklosol+sol 50% na 50% czy mieso mi sie zapekluje ??? co mam zrobic moze nowa zalewa ?ile dac teraz peklosoli zeby mieso nie bylo za slone, pekluje 7 dni od czwartku 7,5 kg miesa dalem 3l wody i 360 gr pek+sol prosze o porady pozdrawiam wszytkich Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-256918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Jeżeli dałeś 50% peklosoli i 50% soli to tak zostaw nic strasznego się nie stanie mięsko na pewno się zapekluje Natomiast co do ilości twojej mieszanki peklosól +sól to nie wiem czy to nie będzie za słone Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-256938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karashell Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 17 Grudnia 2012 peklowalem wedlug tabeli dziadka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-257001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 17 Grudnia 2012 To napewno będzie ok Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-257003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-stasek- Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Według tabeli dziadka jak robiłem to dla mnie było za słone ( niejednokrotnie nadmieniano, że dziadek należy do osób słonolubnych z całym szacunkiem, każdy ma inny smak, więc niektórym taka ilość soli odpowiada) o ile się nie pomyliłem to zrobiłeś solankę 10,7142...%-wąrobiłem test na moje kubki smakowe i to co podajesz to na moją słoność o 100% za dużo dla mnie 7,5% to max a najlepiej 5% pozdrawiam Cytuj http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-257005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 17 Grudnia 2012 ja zanim trafiłem na forum to kupowałem sól peklową w takich małych paczkach po 50gr. i tam był przepis żeby te właśnie 50gr. rozpuścić w 0,5 L. wody i tak robiłem, rozpuszczająć taką ilość soli w takiej ilości wody żeby mi mięsko zakryła i zawsze wszystkim smakowało :)teraz robiłem solankę wg. tabeli na 10 kg. mięsiwa i dałem 4L. wody i 400gr. soli w proporcji 70%- sól peklowa, 30%- sól niejodowana, mam nadzieję że wyjdzie dobrze ! dodam jeszcze iż nigdy nie nastrzykiwałem mięsa i trzymam w solance ok 12-14 dni kawałki o wasze ok 1,5-2.0 kg. nigdy też nie płukałem mięsa po wyjęciu z solanki! ot, wisi sobie poporrostu i obcieka, potem osuszanie w wędzarni i dym !! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-257006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karashell Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 17 Grudnia 2012 co mam zrobic zeby ujac troche slonosci bo nie chce zeby bylo za slone myslalem ze wedlug tabeli bedzie ok... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-257012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karashell Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 17 Grudnia 2012 jak dlugo moczyc zeby bylo ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-257016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-stasek- Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 17 Grudnia 2012 rozcieńczyć solankę (dolać wody) jak dolejesz jeszcze 1 litr wody to wyjdzie około 8,25% solankajednak to twoja decyzja co zrobisz a kolegów z większym doświadczeniem poproszę o potwierdzenie wyliczeń błąd jaki popełniłeś (moim zdaniem) to taki, że nie ustaliłeś wcześniej na mniejszej ilości jaki próg słoności ci najbardziej odpowiada ( ja robiłem próby na 4 kawałkach karczku po 0,5 kg) Cytuj http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-257018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 17 Grudnia 2012 ja bym nie robił nic bo dałeś wg. tabeli sól ! ja też bym tyle dał gdybym peklował 7dni na mokro !! jak chcesz to rozcieńczaj, ja mam teraz wsadzone 8,5kg. w solankę z 4 litrów wody i 400gr. soli ! ZAWSZE takie stężenie robiłem ale na 12-13 dni peklowania i wszystkim smakowało skróciłeś czas do tygodnia to i solanka musi być mocniejsza, a tak jak pisał kolega, musisz sam ustalić próg słoności pod własne podniebienie, ale jeśli jesteś przyzwyczajony do sklepowych wędlin to powinno ci smakować Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-257027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ypsir Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 19 Grudnia 2012 moj problem jest troszeczke inny,choc tez dotyczy solanki,a mianowicie braku informacji o niej.Kupilem szyneczke i juz chcialem zabierac sie do peklowania(oczywiscie zgodnie z tabela dziadka),gdy nagle przeczytalem na ulotce,ze miesko bylo juz zapeklowane:( (mieszkam w uk tu wszystko moze sie zdazyc).Slonosc 1-10 na 6.MOje pytanko brzmi:czy powinienem dodac tylko przypraw i peklowac na sucho(oczywiscie samymi ziolami bez peklosoli),czy moczyc w wodzie,az pozbede sie slonego smaku i zapeklowac samemu?Dziekuje za poradyA moze uwedzic juz takiego"gotowca"???Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-257327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.