Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Swój próg słoności musisz sobie dopiero ustalić praktycznie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-256114
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 85
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam potrzebuje zapeklowac 8kg mięsa do środy a za bardzo nie wiem jak stężenie solanki zrobić pomóżcie

poszukaj tabeli DZIADKA (tabela peklowania mokrego) - rewelacja, i sprawdza się zawsze !! masz podane na jaką ilość mięsa(kg.) ile dać wody i ile poklosoli na ile dni peklowania !!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-256120
Udostępnij na innych stronach

Na stronie głównej znajdziesz także kalkulator opracowany w oparciu o tabelę Dziadka. Z tym to już pojedziesz bez problemu. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-256121
Udostępnij na innych stronach

W nawiązaniu do tej "piany" osida....

Marian ma rację to wyłazi z nitów w garze.

Mam nastawione w 4 naczyniach, dziś sprawdzałem i jest piana!

Taka rzadka, wysoka, biała- jak na zdjęciach osida.

Garnek jest ok, wygodny- wieczorem obniżę zalewę poniżej nitów.

Osid, Marian ja mam taki garnek z "pierdonki"- 2 szt 13l....

No jazda jest "po taniości" :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-256309
Udostępnij na innych stronach

ja też mam gara z "robala" :) na wage były to pomyślałem "nada się do parzenia" a teraz w nim pekluję ;)

wymień solankę na nową dla pewności, ja tak zrobiłem i nową zalałem poniżej nitów kilka cm i jest ok na razie, jeśli mogę tak powiedzieć bo ja nadal walczę z temperaturą

i latam z garami na noc do domku (10*-11*) a jak wychodzę do pracy to na 0* i tak co dzień yyyhhhh może spróbuję z tym zamrażaniem wody w butelkac plastikach, teraz weekend to można pomierzyć temp. i mniej więcej określić na ile taka butla starczy i o ile oobniży temp.

chociaż coś trukali w tv że jakieś ocieplenie/odwilż idzie to może będę miał ze 3-4* w ganku i przeniosę tam mięsko.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-256313
Udostępnij na innych stronach

co temperatury to też patrze podejrzliwym wzrokiem na termometr. Mięsko trzymam w garażu i w najciepleszym miejscu mam 2 st. Wydaje mi sie że ciut za niska tem. Ale tez słyszłem o kilku cieplejszych dniach w przyszłym tygodniu bo tu u nas we Wrocławiu to w nocy około -10st*

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-256326
Udostępnij na innych stronach

teraz w nim pekluję

Możesz spodziewać się po peklowaniu rdzawych plamek na dnie garnka :sad:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-256330
Udostępnij na innych stronach

u nas we Wrocławiu to w nocy około -10st*

u mnie na wiosce było -14* :) a w ganku miałem -1* bo mi kaloryfer pękł i muszę wymienić.

Możesz spodziewać się po peklowaniu rdzawych plamek na dnie garnka

skąd te plamnki :shock: ?? jakaś reakcja z solą ? przecież to gar do gotowania więc nie powinien reagować z solami/kwasami ?! aż normalnie dzisiaj zajrzę na dno jak będę mięsko obracał :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-256338
Udostępnij na innych stronach

Moje gary wpradzie nie z owada, ale z MarcPolu, ale też muszę się im bliżej przyjrzeć. Wczoraj obracałam w nich mięso i nic nie zauważyłam. Ktoś tu polecał peklowanie w wiaderku i tak trzeba będzie zrobić.
Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-256341
Udostępnij na innych stronach

Ktoś tu polecał peklowanie w wiaderku

Możesz popytać w sklepach spożywczych, marketach o pojemniki po "spożywce" - sałatki, surówki, śledzie ... też są dobre do peklowania. Takie pojemniki są wyrzucane, można je przygarnąć :wink:, mają regularne kształty i można je dobrze ustawiać w lodówce.

 

pozdro

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-256352
Udostępnij na innych stronach

a ja znalazłem coś takiego:

http://allegro.pl/pojemnik-na-zywnosc-atestowany-zielon-10l-ptpa7944-i2871969884.html

nadadzą się ?? niby nie są hermetyczne a te po ogórasach czy kapuście jak są dobre to nie przepuszczają powietrza, wiem bo do pracy woże sobie zupki właśnie w takich pojemniczkach małych po kapuście kiszonej :) i latają po samochodzie a nic się nie wylewa :) i wiczko można "zassać" i cały czas pozostaje wklęsłe

 

a swoją drogą to przydałby się jakiś spis naczyń w których można peklować mięsko na mokro/sucho z oznaczeniami, nie wiem czy gdzieś nie widziałem na forum ale nie mogę znaleźć, butelki na pewno można używać z oznaczeniem PP, oraz PC do parzenia zamiast osłonek kiedyś próbowałem :devil:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-256354
Udostępnij na innych stronach

Osid nie kupuj tylko do sklepu, cmok Panią kierowniczkę w rączkę i dostaniesz kupę białych wiaderek po np rybce. :wink:

Są niższe, ale szersze i ta sama pojemność 10L.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-256390
Udostępnij na innych stronach

dostaniesz kupę białych wiaderek po np rybce.

Piekarnie i cukiernie czasem mają wiadra po np. owocach , też można spróbować ,ja mam takie około 30 litrów , wchodzi do lodówki .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-256673
Udostępnij na innych stronach

Witam wszytkich zadymiaczy. Mam taki maly problem

robie wedzonki na swieta i zrobilem zalewe ale pomylilem pojemnik i dalem peklosol+sol 50% na 50% czy mieso mi sie zapekluje ??? co mam zrobic moze nowa zalewa ?ile dac teraz peklosoli zeby mieso nie bylo za slone, pekluje 7 dni od czwartku 7,5 kg miesa dalem 3l wody i 360 gr pek+sol prosze o porady pozdrawiam wszytkich

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-256918
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli dałeś 50% peklosoli i 50% soli to tak zostaw nic strasznego się nie stanie mięsko na pewno się zapekluje Natomiast co do ilości twojej mieszanki peklosól +sól to nie wiem czy to nie będzie za słone

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-256938
Udostępnij na innych stronach

Według tabeli dziadka jak robiłem to dla mnie było za słone ( niejednokrotnie nadmieniano, że dziadek należy do osób słonolubnych z całym szacunkiem, każdy ma inny smak, więc niektórym taka ilość soli odpowiada)

 

o ile się nie pomyliłem to zrobiłeś solankę 10,7142...%-wą

robiłem test na moje kubki smakowe i to co podajesz to na moją słoność o 100% za dużo dla mnie 7,5% to max a najlepiej 5%

 

pozdrawiam

http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-257005
Udostępnij na innych stronach

ja zanim trafiłem na forum to kupowałem sól peklową w takich małych paczkach po 50gr. i tam był przepis żeby te właśnie 50gr. rozpuścić w 0,5 L. wody i tak robiłem, rozpuszczająć taką ilość soli w takiej ilości wody żeby mi mięsko zakryła i zawsze wszystkim smakowało :)teraz robiłem solankę wg. tabeli na 10 kg. mięsiwa i dałem 4L. wody i 400gr. soli w proporcji 70%- sól peklowa, 30%- sól niejodowana, mam nadzieję że wyjdzie dobrze ! :)

dodam jeszcze iż nigdy nie nastrzykiwałem mięsa i trzymam w solance ok 12-14 dni kawałki o wasze ok 1,5-2.0 kg. nigdy też nie płukałem mięsa po wyjęciu z solanki! ot, wisi sobie poporrostu i obcieka, potem osuszanie w wędzarni i dym !!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-257006
Udostępnij na innych stronach

rozcieńczyć solankę (dolać wody) jak dolejesz jeszcze 1 litr wody to wyjdzie około 8,25% solanka

jednak to twoja decyzja co zrobisz a kolegów z większym doświadczeniem poproszę o potwierdzenie wyliczeń

 

błąd jaki popełniłeś (moim zdaniem) to taki, że nie ustaliłeś wcześniej na mniejszej ilości jaki próg słoności ci najbardziej odpowiada ( ja robiłem próby na 4 kawałkach karczku po 0,5 kg)

http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-257018
Udostępnij na innych stronach

ja bym nie robił nic bo dałeś wg. tabeli sól ! ja też bym tyle dał gdybym peklował 7dni na mokro !! jak chcesz to rozcieńczaj, ja mam teraz wsadzone 8,5kg. w solankę z 4 litrów wody i 400gr. soli ! ZAWSZE takie stężenie robiłem ale na 12-13 dni peklowania i wszystkim smakowało :) skróciłeś czas do tygodnia to i solanka musi być mocniejsza, a tak jak pisał kolega, musisz sam ustalić próg słoności pod własne podniebienie, ale jeśli jesteś przyzwyczajony do sklepowych wędlin to powinno ci smakować ;)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-257027
Udostępnij na innych stronach

moj problem jest troszeczke inny,choc tez dotyczy solanki,a mianowicie braku informacji o niej.Kupilem szyneczke i juz chcialem zabierac sie do peklowania(oczywiscie zgodnie z tabela dziadka),gdy nagle przeczytalem na ulotce,ze miesko bylo juz zapeklowane:( (mieszkam w uk tu wszystko moze sie zdazyc).Slonosc 1-10 na 6.MOje pytanko brzmi:czy powinienem dodac tylko przypraw i peklowac na sucho(oczywiscie samymi ziolami bez peklosoli),czy moczyc w wodzie,az pozbede sie slonego smaku i zapeklowac samemu?

Dziekuje za porady

A moze uwedzic juz takiego"gotowca"???

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/3/#findComment-257327
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.