wojtek933 Opublikowano 27 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #451 Opublikowano 27 Lipca 2014 Znaczy większość pisze że optymalne rozwiązanie to te 100g soli na 1l wody i chyba przy tym zostanę. Czyli ilość wody mogę zwiększać dowlonie żeby mięso było przykryte, pilnując przy tym żeby zikszać też ilość soli? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-363650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #452 Opublikowano 27 Lipca 2014 No to jestem w mniejszości, bo wczoraj szynki zalałem solanką 900g peklosoli rozpuszczonej w 10l wody zimnej z kranu, a polędwice 850gram/10l. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-363651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 27 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #453 Opublikowano 27 Lipca 2014 Chyba jednak nie jestes w mniejszości o czym pewnie wiesz 850gram/10l. Ja takie stężenie stosuję do peklowania ale pekluję zwykle 12 dni .Większe elementy nastrzykuję na początku . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-363652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdanop Opublikowano 28 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #454 Opublikowano 28 Lipca 2014 Witam.Po przeczytaniu paru porad porad i sugestii Doświadczonych Kolegów, stwierdziłem, że są dwie "szkoły" parzenia wędzonek. Jedna sugeruje ok. 50 minut na kilogram, a druga 10 minut na centymetr przekroju.Jako, że nie posiadam termometru bagnetowego, parząc szynke i karczek (kawałki po ok. 60 dkg/przekrój ok. 10 cm) dobrałem czas parzenia do przekroju. I moim zdaniem wyrób wyszedł nieco za suchy.Gdybym parzył "wg. wagi", obawiam się , że temperatura w środku mogłaby nie osiągnąć wymaganej wartości. Jak to jest, zatem z tymi czasami ?Przecież przy 60 dkg wychodzi ok. 30-40 minut, a biorąc pod uwagę przekrój - minut powinno być 100. Ja parzyłem ok. 80 a i tak sądzę, że za długo. Czekam na ciekawe sugestie oraz wyjaśnienia powyższego dylematu :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-363683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 28 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #455 Opublikowano 28 Lipca 2014 sugestie oraz wyjaśnienia powyższego dylematu :-) Jeśli chodzi o sugestie to jedna kup termometr Jeśli chodzi o dylemat to mięso mięsu nierówne, temperatura wędzonki i wody na starcie również przeważnie różna a Ty nawet nie wiesz jaka ... więc - kup termometr Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-363685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 28 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #456 Opublikowano 28 Lipca 2014 bo z tego co piszą uczeni tabela jest dla słono-lubnych. Faktem jest , iż Polacy mają problem z solą . Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-363686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdanop Opublikowano 28 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #457 Opublikowano 28 Lipca 2014 (edytowane) sugestie oraz wyjaśnienia powyższego dylematu :-) Jeśli chodzi o sugestie to jedna kup termometr Jeśli chodzi o dylemat to mięso mięsu nierówne, temperatura wędzonki i wody na starcie również przeważnie różna a Ty nawet nie wiesz jaka ... więc - kup termometr Coś tam jednak wiem odnośnie temperatur . Wędzonki prosto z wędzarni, temperatura wody na starcie ok. 100 . Edytowane 28 Lipca 2014 przez bogdanop Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-363688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 28 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #458 Opublikowano 28 Lipca 2014 Wędzonki prosto z wędzarni, temperatura wody na starcie ok. 100 . No tak "coś tam" to dobre określenie - kup termometr bo na "czuja" bawiąc się w prognozy i wyliczanki trafisz raz a siedem nie Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-363692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 28 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #459 Opublikowano 28 Lipca 2014 (edytowane) Jedna sugeruje ok. 50 minut na kilogram, a druga 10 minut na centymetr przekroju. No i... pojechane... Z tym pierwszym się można zgodzić , ale drugie .. dotyczy wyrobów Parzonych w osłonkach ( barierowych , termo-kurczliwych ... itp ) Dlatego masz ''suche'' . Pozdrawiam ! Ps. A termometr... też można zakupić ( Po co masz być.... jak żaba we mgle... ) Edytowane 28 Lipca 2014 przez Einshell Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-363696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdanop Opublikowano 28 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #460 Opublikowano 28 Lipca 2014 No i to jest odpowiedź . Jasna i precyzyjana. A termometr pewnie, że można kupić . Chociaż i żaby i mgła też są potrzebne .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-363713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #461 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 biorąc pod uwagę przekrój - minut powinno być 100. Ja parzyłem ok. 80 a i tak sądzę, że za długo. Coś tam jednak wiem odnośnie temperatur . Wędzonki prosto z wędzarni, temperatura wody na starcie ok. 100 wyrób wyszedł nieco za suchy. Jeżeli wędlinę o przekroju fi100 i temp. początkowej wędzarni (czyli jakiej???) włożyłeś do wody o temp. 100 st.C to nie dziw się, że wyszła przeparzona. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-364484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdanop Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #462 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Ale to była szynka, a czytałem tu porady, żeby szynkę przez pierwsze 10 minut parzenia potraktować wyższą temperaturą wody. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-364967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #463 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Wtedy będzie bardziej ''soczysta'' , bo sie białko ścina Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-364968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #464 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Wtedy będzie bardziej ''soczysta'' , bo sie białko ścina A przy 75 C białko się nie ścina ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-364972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #465 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Szynki zawsze parzę wrzucając je na wrzątek, parę minut i obniżam temperaturę dolewając zimną wodę. Przy takiej metodzie zawsze wychodzi soczysta, parzę w temp 75 stopni do osiągnięcia pożądanej temp wewnątrz. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-364974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #466 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Miro... To było pytanie retoryczne ? Białko się ścina już w okolicach 41-42 stopni Zależy ... czy prosto z wędzarni , czy z lodówki parzył... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-364976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #467 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 (edytowane) Miro... To było pytanie retoryczne ? Białko się ścina już w okolicach 41-42 stopni Zależy ... czy prosto z wędzarni , czy z lodówki parzył... Prosto z wędzarni mięso i tak ma już ścięte białko na zewnątrz, chyba że wędzimy na zimno, to może być różnie.Prosto z lodwki wrzucić mięso do wrzątku, to też jakaś nowość. Po co ? Proszę pomyślec co dzieje się z zewnętrzną częścią mięsa z wędzarni czy też z lodówki, po wrzuceniu na wrzątek i gotowaniu przez 10 minut.Praktycznie ta zewnętrzna część wyrobu będzie przeparzona, a jeśli szynka będzie mała w przektoju, to cała ulegnie przeparzeniu. Edytowane 7 Sierpnia 2014 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-364986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #468 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 A to nowość jakąś kolega pisze ... A zastanów się może co się stanie z temperaturą wody ja wrzycisz do niej coś o dużo niższej temperaturze a potem pomyśl co piszesz ...Tylko mi nie pisz że gar ma 30l a szynka 20dkg Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-364999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #469 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Ok Robercie masz rację. Pozdrawiam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-365001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #470 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Nie mogę już edytować, więc piszę nowy post. Mam takie nieodparte wrażenie drogi Robercie, że gdybym napisał TAK, to jest poprawna metoda parzenia, to Ty napisałbyś NIE, tak nie wolno !Napisałem NIE, a Ty piszesz .... pomyśl co piszesz, czyli nigdy nie parzyłeś wędzonek prosto z wędzarni, więc g....wiesz.No to sobie myślę, co takiego tragicznego stanie się z wodą o temperaturze wyjściowej parzenia załóżmy 75 C gdy włożę do niej wędzonki prosto z wędzarni o temperaturze około 50-60 C ? No myślę i nic tragicznego wymyślić nie mogę. A może jednak, wbrew fizyce temperatura wody nagle spadnie do 0 C, potem woda zmieni stan skupienia i stanie się lodem, a potem to już nie jestem w stanie myśleć co jeszcze z nią może się stać. Przepraszam, mój umysł nie jest w stanie tego przewidzieć.....SORY ! Ps.Mam również nieodparte wrażenie, że od pewnego czasu nie jestem na tym forum mile widziany. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-365017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #471 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Co się stanie pytasz temperatura wody spadnie o ile i w jakim czasie temperatury się wyrównają to zależy od różnicy temperatur dwóch ciał, ich masy i powierzchni ... to zasada termodynamiki.Co się stanie potem ... potem tempetatury się wyrównają i bez dostarczania energii tak będzie trwało. Ponieważ w przyrodzie nie ma układów idealnych woda i wsadzona wędzonka zaczną razem stygnąć aż wyrówna się ich temperatura z temperaturą otoczenia i wsio...Wybacz ale Twoje rozterki wewnętrzne to są Twoje rozterki skoro piszesz innym żeby pomuśleli co się dzieje to najpierw pomyśl sam ...Tylko tyle i aż tyle i nie ma tu żadnych odobistych wycieczek których się doszukujesz. Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-365027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #472 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 (edytowane) woda i wsadzona wędzonka zaczną razem stygnąć aż wyrówna się ich temperatura z temperaturą otoczenia Woda i wedzonki najpierw wyrownuja swoje temperatury ,a potem dostosowuja sie do temp. otoczenia. Chlodna albo sie nagrzewaja; Edytowane 7 Sierpnia 2014 przez Olek.P Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-365032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #473 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Mam również nieodparte wrażenie, że od pewnego czasu nie jestem na tym forum mile widziany. Ej.. Ejjjj ... No co TY zwariował ...? Po jakim ''...'' tak stwierdziłeś ? Musisz tu być Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-365047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #474 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Woda i wedzonki najpierw wyrownuja swoje temperatury ,a potem dostosowuja sie do temp. otoczenia. Chlodna albo sie nagrzewaja;Witam sorki brachu coś nie doczytałeś wszak kolega napisał Co się stanie potem ... potem tempetatury się wyrównają i bez dostarczania energii tak będzie trwało. Ponieważ w przyrodzie nie ma układów idealnych woda i wsadzona wędzonka zaczną razem stygnąć aż wyrówna się ich temperatura z temperaturą otoczenia i wsio...A co do parzenia wszak wrzucamy na wrzątek na około 10 minut potem obniżamy temperaturę a to czy wrzucamy bezpośrednio z wędzarni czy nie ma wpływ na czas parzenia a nie na soczystość, ale o tym szanowni koledzy wszyscy wiecie wiec o co kaman@bogdanop, Musisz kolego rozgraniczyć dwie rzeczy czas parzenia całych kawałków takich jak szynka i innych wyrobów, piszesz, że szynkę i baleron parzyleś około 80 minut jeżeli dobrze cię zrozumiałem, czas parzenia zależy od wielu czynników o czym też Ci koledzy zasugerowali, żeby nie przedłużać powiem to co już wiesz termometr i jeszcze raz termometr bo bez tego zawsze są problemy. Ps przerobiłem to już na sobie, ale to było wtedy kiedy o takich termometrach nikt nawet nie pomyślał, "więc po co Ci ten ból głowy" Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-365055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #475 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 woda i wsadzona wędzonka zaczną razem stygnąć aż wyrówna się ich temperaturaOlek.P, dnia 07 Sie 2014 - 21:45, napisał: Woda i wedzonki najpierw wyrownuja swoje temperatury ,a potem dostosowuja sie do temp. otoczenia. Chlodna albo sie nagrzewaja; Witam sorki brachu coś nie doczytałeś wszak kolega napisałTak na marginesie, przy wyrownaniu Temperatur nie moga obydwa ciala rownoczesnie stygnac zawsze cieplejsze stygnie a zimniejsze podnosi temperature. Baca prosze czytac z uwaga. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-365056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.