Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Znaczy większość pisze że optymalne rozwiązanie to te 100g soli na 1l wody i chyba przy tym zostanę. Czyli ilość wody mogę zwiększać dowlonie żeby mięso było przykryte, pilnując przy tym żeby zikszać też ilość soli?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-363650
Udostępnij na innych stronach

No to jestem w mniejszości, bo wczoraj szynki zalałem solanką 900g peklosoli rozpuszczonej w 10l wody zimnej z kranu, a polędwice 850gram/10l. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-363651
Udostępnij na innych stronach

Chyba jednak nie jestes w mniejszości o czym pewnie wiesz  :laugh:

 

 

850gram/10l.

 Ja takie stężenie stosuję do peklowania ale pekluję zwykle 12 dni .Większe elementy nastrzykuję na początku . 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-363652
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Po przeczytaniu paru porad porad i sugestii Doświadczonych Kolegów, stwierdziłem, że są dwie "szkoły" parzenia wędzonek. Jedna sugeruje ok. 50 minut na kilogram, a druga 10 minut na centymetr przekroju.

Jako, że nie posiadam termometru bagnetowego, parząc szynke i karczek (kawałki po ok. 60 dkg/przekrój ok. 10 cm) dobrałem czas parzenia do przekroju. I moim zdaniem wyrób wyszedł nieco za suchy.

Gdybym parzył "wg. wagi", obawiam się , że temperatura w środku mogłaby nie osiągnąć wymaganej wartości. Jak to jest, zatem z tymi czasami ?

Przecież przy 60 dkg wychodzi ok. 30-40 minut, a biorąc pod uwagę przekrój - minut powinno być 100. Ja parzyłem ok. 80 a i tak sądzę, że za długo.

 

Czekam na ciekawe sugestie oraz wyjaśnienia powyższego dylematu :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-363683
Udostępnij na innych stronach

 

 

sugestie oraz wyjaśnienia powyższego dylematu :-)

 

Jeśli chodzi o sugestie to jedna kup termometr ;)

Jeśli chodzi o dylemat to mięso mięsu nierówne, temperatura wędzonki i wody na starcie również przeważnie różna a Ty nawet nie wiesz jaka ... więc - kup termometr ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-363685
Udostępnij na innych stronach

 

sugestie oraz wyjaśnienia powyższego dylematu :-)

 

Jeśli chodzi o sugestie to jedna kup termometr ;)

Jeśli chodzi o dylemat to mięso mięsu nierówne, temperatura wędzonki i wody na starcie również przeważnie różna a Ty nawet nie wiesz jaka ... więc - kup termometr ;)

 

 

Coś tam jednak wiem odnośnie temperatur :). Wędzonki prosto z wędzarni, temperatura wody na starcie ok. 100 :).

Edytowane przez bogdanop
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-363688
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wędzonki prosto z wędzarni, temperatura wody na starcie ok. 100 .

 

No tak "coś tam" to dobre określenie ;)  - kup termometr bo na "czuja" bawiąc się w prognozy i wyliczanki  trafisz raz a siedem nie  ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-363692
Udostępnij na innych stronach

Jedna sugeruje ok. 50 minut na kilogram, a druga 10 minut na centymetr przekroju.

  No i... pojechane... :facepalm:   Z tym pierwszym się można zgodzić , ale drugie .. dotyczy wyrobów Parzonych  w osłonkach ( barierowych , termo-kurczliwych ... itp ) Dlatego masz ''suche'' . Pozdrawiam ! Ps. A termometr... też można zakupić ( Po co masz być.... jak żaba we mgle...  :D

Edytowane przez Einshell
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-363696
Udostępnij na innych stronach

 

 

biorąc pod uwagę przekrój - minut powinno być 100. Ja parzyłem ok. 80 a i tak sądzę, że za długo.

 

 

Coś tam jednak wiem odnośnie temperatur . Wędzonki prosto z wędzarni, temperatura wody na starcie ok. 100

 

 

wyrób wyszedł nieco za suchy.

Jeżeli wędlinę o przekroju fi100 i temp. początkowej wędzarni (czyli jakiej???) włożyłeś do wody o temp. 100 st.C to nie dziw się, że wyszła przeparzona.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-364484
Udostępnij na innych stronach

:yes: Wtedy będzie bardziej ''soczysta'' , bo sie białko ścina :)

 

A przy 75 C białko się nie ścina ? :cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-364972
Udostępnij na innych stronach

Szynki zawsze parzę wrzucając je na wrzątek, parę minut i obniżam temperaturę dolewając zimną wodę. Przy takiej metodzie zawsze wychodzi soczysta, parzę w temp 75 stopni do osiągnięcia pożądanej temp wewnątrz.:)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-364974
Udostępnij na innych stronach

Miro... To było pytanie retoryczne ? ;)  Białko się ścina już w okolicach 41-42 stopni :cool: Zależy ... czy prosto z wędzarni , czy z lodówki parzył... :rolleyes:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-364976
Udostępnij na innych stronach

Miro... To było pytanie retoryczne ? ;)  Białko się ścina już w okolicach 41-42 stopni :cool: Zależy ... czy prosto z wędzarni , czy z lodówki parzył... :rolleyes:

Prosto z wędzarni mięso i tak ma już ścięte białko na zewnątrz, chyba że wędzimy na zimno, to może być różnie.

Prosto z lodwki wrzucić mięso do wrzątku, to też jakaś nowość. Po co ?

 

Proszę pomyślec co dzieje się z zewnętrzną częścią mięsa z wędzarni czy też z lodówki, po wrzuceniu na wrzątek i gotowaniu przez 10 minut.

Praktycznie ta zewnętrzna część wyrobu będzie przeparzona, a jeśli szynka będzie mała w przektoju, to cała ulegnie przeparzeniu.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-364986
Udostępnij na innych stronach

A to nowość jakąś kolega pisze ... :(

A zastanów się może co się stanie z temperaturą wody ja wrzycisz do niej coś o dużo niższej temperaturze a potem pomyśl co piszesz ...

Tylko mi nie pisz że gar ma 30l a szynka 20dkg ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-364999
Udostępnij na innych stronach

Ok Robercie masz rację. 

Pozdrawiam.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-365001
Udostępnij na innych stronach

Nie mogę już edytować, więc piszę nowy post.

 

Mam takie nieodparte wrażenie drogi Robercie, że gdybym napisał TAK, to jest poprawna metoda parzenia, to Ty napisałbyś NIE, tak nie wolno !

Napisałem NIE, a Ty piszesz .... pomyśl co piszesz, czyli nigdy nie parzyłeś wędzonek prosto z wędzarni, więc g....wiesz.

No to sobie myślę, co takiego tragicznego stanie się z wodą o temperaturze wyjściowej parzenia załóżmy 75 C gdy włożę do niej wędzonki prosto z wędzarni o temperaturze około 50-60 C ?

 

No myślę i nic tragicznego wymyślić nie mogę. 

 

A może jednak, wbrew fizyce temperatura wody nagle spadnie do 0 C,  potem woda zmieni stan skupienia i stanie się lodem,  a potem to już nie jestem w stanie myśleć co jeszcze z nią może się stać.

 

Przepraszam, mój umysł nie jest w stanie tego przewidzieć.....SORY !

 

Ps.

Mam również nieodparte wrażenie, że od pewnego czasu nie jestem na tym forum mile widziany.

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-365017
Udostępnij na innych stronach

Co się stanie pytasz temperatura wody spadnie o ile i w jakim czasie temperatury się wyrównają to zależy od różnicy temperatur dwóch ciał, ich masy i powierzchni ... to zasada termodynamiki.

Co się stanie potem ... potem tempetatury się wyrównają i bez dostarczania energii tak będzie trwało. Ponieważ w przyrodzie nie ma układów idealnych woda i wsadzona wędzonka zaczną razem stygnąć aż wyrówna się ich temperatura z temperaturą otoczenia i wsio...

Wybacz ale Twoje rozterki wewnętrzne to są Twoje rozterki skoro piszesz innym żeby pomuśleli co się dzieje to najpierw pomyśl sam ...

Tylko tyle i aż tyle i nie ma tu żadnych odobistych wycieczek których się doszukujesz.

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-365027
Udostępnij na innych stronach

woda i wsadzona wędzonka zaczną razem stygnąć aż wyrówna się ich temperatura z temperaturą otoczenia

Woda i wedzonki najpierw wyrownuja swoje temperatury ,a potem dostosowuja sie do temp. otoczenia.

Chlodna albo sie nagrzewaja;

Edytowane przez Olek.P
pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-365032
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam również nieodparte wrażenie, że od pewnego czasu nie jestem na tym forum mile widziany.
Ej.. Ejjjj ... No co TY zwariował ...? Po jakim ''...'' tak stwierdziłeś ? :( Musisz tu być :thumbsup:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-365047
Udostępnij na innych stronach

Woda i wedzonki najpierw wyrownuja swoje temperatury ,a potem dostosowuja sie do temp. otoczenia. Chlodna albo sie nagrzewaja;

Witam sorki brachu coś nie doczytałeś wszak kolega napisał 

 

Co się stanie potem ... potem tempetatury się wyrównają i bez dostarczania energii tak będzie trwało. Ponieważ w przyrodzie nie ma układów idealnych woda i wsadzona wędzonka zaczną razem stygnąć aż wyrówna się ich temperatura z temperaturą otoczenia i wsio...

A co do parzenia wszak wrzucamy na wrzątek na około 10 minut potem obniżamy temperaturę a to czy wrzucamy bezpośrednio z wędzarni czy nie ma wpływ na czas parzenia a nie na soczystość, ale o tym szanowni koledzy wszyscy wiecie wiec o co kaman

@bogdanop, Musisz kolego rozgraniczyć dwie rzeczy czas parzenia całych kawałków  takich jak szynka i innych wyrobów, piszesz, że szynkę i baleron parzyleś około 80 minut jeżeli dobrze cię zrozumiałem, czas parzenia zależy od wielu czynników o czym też Ci koledzy zasugerowali, żeby nie przedłużać powiem to co już wiesz termometr i jeszcze raz termometr bo bez tego zawsze są problemy. Ps przerobiłem to już na sobie, ale to było wtedy kiedy o takich termometrach nikt nawet nie pomyślał, "więc po co Ci ten ból głowy"

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-365055
Udostępnij na innych stronach

woda i wsadzona wędzonka zaczną razem stygnąć aż wyrówna się ich temperatura

Olek.P, dnia 07 Sie 2014 - 21:45, napisał: Woda i wedzonki najpierw wyrownuja swoje temperatury ,a potem dostosowuja sie do temp. otoczenia. Chlodna albo sie nagrzewaja; Witam sorki brachu coś nie doczytałeś wszak kolega napisał

Tak na marginesie,

przy wyrownaniu Temperatur nie moga obydwa ciala rownoczesnie stygnac zawsze cieplejsze stygnie a zimniejsze podnosi temperature.

 

Baca prosze czytac z uwaga.

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/19/#findComment-365056
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.