jumbo Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #701 Opublikowano 9 Grudnia 2014 ...wowa , słoniny się nie pekluje....nastrzyk do mięsa ok 60ml/kg - ale nie w jedno miejsce , ale w kilka- kilkanaście.....solankę masz za mocną nawet dla słonolubnych - zrób 8%... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/29/#findComment-389157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowa50 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #702 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Dzieki-czyli musze dolac jeszcze 1 litr wody-wtedy bede mial 8%,najwyzej doloze jeszcze jedna szynke-mam duzy pojemnikPopatrz a ja zawsze slonine peklowalem razem z miesem...ale chyba jej to nie zaszkodzi?...Nastrzyk robilem w kilka miejsc-czyli jeszcze wykonac jeden raz 60ml x ilosc kg szynki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/29/#findComment-389163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #703 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Słoninę traktuje się solą nie peklosolą. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/29/#findComment-389167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowa50 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #704 Opublikowano 9 Grudnia 2014 ok-czyli wyjme ja z zalewy-i jak przygotowac do wedzenia? wystarczy natrzec sola? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/29/#findComment-389183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #705 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Obsusz i dopiero zasól i niech "dojrzewa" parę dni (nie wiem kiedy planujesz wędzenie)a potem do wędzarni. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/29/#findComment-389186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowa50 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #706 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Dzieki panowie-planuje peklowac 5 dni-potem obsuszanie i we wtorek wedzenie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/29/#findComment-389190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #707 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Nie do konca rozumiem o co chodzi z tym nastrzykiwaniem....dla 5 dni jest podane ilosc 1-1,50 i 60ml w jednym nastrzyku...ale na 1 kg miesa czy na calosc?Na całość podana jest ilość łączna nastrzyków 900 ml i 460 g peklosoli na 4 litry, jeśli o tej samej tabeli mówimy. W jeden kilogram powinieneś wstrzyknąć 90 ml. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/29/#findComment-389194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwbabilon Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #708 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Głupich pytań ciąg dalszy. Jak wypadnie peklowanie w temperaturze do minus pięciu stopni? Czy ktoś już próbował? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/29/#findComment-389196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #709 Opublikowano 9 Grudnia 2014 ...bardzo się spowolni proces peklowania - może nawet na 14 - 21 dni...może zamarznąć...jak chcesz na balkonie peklować , to ok , ale obłóż pojemnik tekturą albo czymś ocieplaczowym... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/29/#findComment-389197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #710 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Głupich pytań ciąg dalszy. Jak wypadnie peklowanie w temperaturze do minus pięciu stopni? Czy ktoś już próbował?Po co próbować skoro należy peklowac w 4-8 stopniach. Nie kumam. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/29/#findComment-389198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #711 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Jak wypadnie peklowanie w temperaturze do minus pięciu stopni? Czy ktoś już próbował? Zimą jak mróz, to tak się pekluje, jak lód zaczyna łapać wierzch solanki - wtedy przenoszę do cieplejszego miejsca, solanka ma wtedy -4, 8 stopnia. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/29/#findComment-389201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #712 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Paweł , może kolega dostał wilczy bilet w kuchni (lodówce) od ważniejszych w domu.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/29/#findComment-389202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowa50 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #713 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Nie do konca rozumiem o co chodzi z tym nastrzykiwaniem....dla 5 dni jest podane ilosc 1-1,50 i 60ml w jednym nastrzyku...ale na 1 kg miesa czy na calosc?Na całość podana jest ilość łączna nastrzyków 900 ml i 460 g peklosoli na 4 litry, jeśli o tej samej tabeli mówimy. W jeden kilogram powinieneś wstrzyknąć 90 ml. nie to tabela ktora sobie kiedys zapisalem na tym forum: http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htmale troche wyzej zostalem zbesztany za 400g na 4 litry...a teraz zalecasz mi 460 na tyle samo wody?.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/29/#findComment-389203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #714 Opublikowano 9 Grudnia 2014 ..wowa - kto Cię zbeształ?????????? ..hę? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/29/#findComment-389204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #715 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Ja korzystam z prostej tabeli ze sklepu Mira .Wejdx na jego bloga ,lub na sklep i kliknij pozycję sól peklowa .tam masz fajny ,prosty kalkulator na 8-10 dni peklowania . Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/29/#findComment-389207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwbabilon Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #716 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Paweł , może kolega dostał wilczy bilet w kuchni (lodówce) od ważniejszych w domu.... Szlabanu nie dostałem bo to ja mieszm w garach tylko lodówka pełna i nie mam gdzie peklować, a święta tuż tuż Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/29/#findComment-389208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowa50 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #717 Opublikowano 9 Grudnia 2014 ..wowa - kto Cię zbeształ?????????? ..hę?Alez Jumbo....ja Twoja uwage przyjalem z cala pokora -jako nowicjusz... Pozatym tez nie lubie za slonych wyrobow...Ale mam juz maly metlik w glowie... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/29/#findComment-389210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #718 Opublikowano 9 Grudnia 2014 (edytowane) PIS67 autorytatywnie powiedział wszem i wobec , że można na świeżym powietrzu wowa , to zrób sobie nawet 7% - nastrzyk , jaki Ci wyjdzie to będzie ok , bo to nie laboratoriummoże poszukaj tabeli rogera lub szczepana Edytowane 9 Grudnia 2014 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/29/#findComment-389212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowa50 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #719 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Ja korzystam z prostej tabeli ze sklepu Mira .Wejdx na jego bloga ,lub na sklep i kliknij pozycję sól peklowa .tam masz fajny ,prosty kalkulator na 8-10 dni peklowania .dzieki Beatag- zaraz tak zrobie-tylko mieso mam juz w zalewie od paru godzin...ale chyba moge wniesc poprawki... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/29/#findComment-389213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #720 Opublikowano 9 Grudnia 2014 (edytowane) Tu masz linka http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html Na jego głónej stronie ma fajny blogSklep jest na stronie głównej -po prawej stronie. Edytowane 9 Grudnia 2014 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/29/#findComment-389214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #721 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Tu masz linka http://www.wyrobydom...lankamokro.html Masakra ten kalkulator... , ale wymyślił.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/29/#findComment-389215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowa50 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #722 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Nooo...dzieki,w sumie nie rozni sie to od mojego przepisu-ale rzeczywiscie prostsze w obsludze... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/29/#findComment-389216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #723 Opublikowano 9 Grudnia 2014 (edytowane) Jak dla mnie prosty i ja z niego korzystam.A co w nim takiego masakrycznego? Edytowane 9 Grudnia 2014 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/29/#findComment-389217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #724 Opublikowano 9 Grudnia 2014 (edytowane) Dla nowicjusz którzy jeszcze nie ogarniają... i nie tylkohttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9471-nowy-kalkulator-kolegi-skalara50/page-5?do=findComment&comment=350159 Edytowane 9 Grudnia 2014 przez Hektor Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/29/#findComment-389233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #725 Opublikowano 12 Grudnia 2014 nie to tabela ktora sobie kiedys zapisalem na tym forum: http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm ale troche wyzej zostalem zbesztany za 400g na 4 litry...a teraz zalecasz mi 460 na tyle samo wody?....Jakoś przeoczyłem ten wpis, wg tej tabeli było 560 g i trzeba było płukać w wodzie w peklowaniu. Nie ograniczaj się tylko do 8-10 dni i tu masz trzy tabele, DZIADKA starszą ( tą z której skorzystałeś), nowszą i Szczepana. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5503-tabele-peklowania-zebrane-przez-sylwka-57/Jest jeszcze gdzieś ściągawka rogera ale nie pamiętam gdzie. A jak wybitnie nie będziesz miał miejsca w lodówce, to podam Ci nasze kursowe z SDM, dobowe peklowanie, będziesz pan zadowolony. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/29/#findComment-389730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.