Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Czy ktos z Was ma nasiona lubczyka? bardzo lubie ten smak i zapach , ale tutaj nie mam mozliwosci kupienia :)

eli55    mam dla Ciebie nasiona odezwij się na PW :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-391676
Udostępnij na innych stronach

Witam,pytanie może i nie jest głupie,ale zadam je tutaj -jak studzicie kiełbasy ,i inne wyroby [szyki,schaby itp] po parzeniu?

Jedni piszą ,ze w temp. 40 stopni żeby nie było szoku termicznego zanurzając w wodzie na kilkanaście min ,potem do chłodnego pomieszczenia

Inni ,wkładają do zimnej wody jeszcze inni piszą,żeby tylko zraszać [prysznicem kilka min],Są tacy ,którzy chłodzą tylko powietrzem...

Która z tych metod da wyrób najbardziej soczysty?[pomijając ,ze niektórzy soczystość osiągają zagotowując wstępnie kilka min wyroby-oprócz chyba kiełbasy]

Zapytam jeszcze ,ale to chyba nie ma juz większego znaczenia ,czy lepiej po uwędzeniu parzyć i ostudzone do zamrażarki ,czy uwędzone i ostudzone do zamrażarki ,potem po rozmrozeniu -parzenie?

Do tej pory robiłam pierwszym sposobem ,ale dziś mam sporo wkładu  i nie wiem,czy mi się będzie chciało parzyć to wszystko odrazu...

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-391854
Udostępnij na innych stronach

@beatag, studzenie kiełbas tradycyjnych (czyt. niewysokowydajnych) powinno odbywać się w powietrzu, chyba że są to wyroby z masy homogenizowanej czy bardzo tłuste

studzenie wędzonek w letniej wodzie podnosi nieco soczystość ale obniża trwałość i naraża zbędnie na zakażenia bakteryjne - biorąc za i przeciw lepiej w powietrzu

 

 

 

czy lepiej po uwędzeniu parzyć i ostudzone do zamrażarki ,czy uwędzone i ostudzone do zamrażarki ,potem po rozmrozeniu -parzenie?
lepiej jest zamrozić po wędzeniu i parzyć po rozmrożeniu - struktura mięsa jest mniej uszkodzona i wyrób jest bardziej "bezpieczny" biologicznie,
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-391861
Udostępnij na innych stronach

Czyli jezeli już studzimy to w letniej wodzie [ja nie będe długo przetrzymywać i w zamrazarce]

Zrobiłam z kiełbas -trochę szynkowej, kiełbase szlachty,trochę kruchej ,trochę frankfurterek ,czyli nie moczyć tylko po sparzeniu do garażu?

Z wędzonek [szynka,karkówka,schab, polędwiczka]chyba pomocze trochę w tej letniej wodzie i do garażu

Odnośnie kolejności parzenia i zamrażania ,czy zamrazania i parzenia ,to ten drugi sposób może mniej pracochłonny [nie wszystko w jednym dniu ] oprócz tego ,ze póżniej robimy to z reguły pojedynczo i czekamy na rozmrozenie ,sparzenie ,ostudzenie ,wychłodzenie i dopiero konsumpcja.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-391876
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z wędzonek [szynka,karkówka,schab, polędwiczka]chyba pomocze trochę w tej letniej wodzie i do garażu
  

  beatag, przecież abratek Ci poradził

 

biorąc za i przeciw lepiej w powietrzu
zrób tak  .

Teraz jest na tyle chłodno i wietrznie na dworze ,że w mig ostygnie.

Ja osobiście nie studzę wodą.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-391883
Udostępnij na innych stronach

z kiełbasami uczy tak samo ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-391899
Udostępnij na innych stronach

Chodzi mi generalnie  o uzyskanie  soczystości w wyrobie.W czasie studzenia następuje częściowe wyparowanie wody zawartej w produktach.

Abratek się kiedyś wypowiada,ze studzenie w zimnej wodzie powoduje szok termiczny? i skórka  na wyrobie [ dot. kiełbas] staje się twarda?

Bagno pisze ,ze po wyjęciu z parzenia przekłada wyroby do wody o temp. 40 stopni i trzyma je 10-15 min.

SDM uczy ,ze wędzonki i kiełbasy wkłada się do zimnej wody...

To kogo mam słuchać??

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-391907
Udostępnij na innych stronach

Posłuchaj - o soczystości wyrobu nie decyduje jak wychłodzisz, tylko jak prowadzisz obróbkę termiczną. Wodą to chłodzę parówki, pasztetową, salcesony - i chyba nic więcej. :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-391914
Udostępnij na innych stronach

Szanowni forumowicze ,od dłuższego czasu czytam forum ,znalazłem fajny przepis na sos [zdaje się ze vinigret] który może być do kapusty pekińskiej z dodatkiem czerwonej cebuli Niestety nie zapisałem go , a teraz nie mogę go odszukać Bardzo proszę o pomoc Życzę dobrych , szczęśliwych Swiąt Bożego Narodzenia Krzys :)

Edytowane przez chudziak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-391949
Udostępnij na innych stronach

Myślę że to ten w temacie karkówki Maxella ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-391953
Udostępnij na innych stronach

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-391959
Udostępnij na innych stronach

Słuchajcie jeszcze Was troche pomęcze- otóz jestem na etapie rozgrzewania kuchenki do pieczenia kiełbasy szlachty.mam kawałek 1,4kg w  kątnicy wieprzowej. Ile to piec? Drugą taką szt chcę parzyć -tu nie ma problemu do temp. wew 72 stopnie w wodzie o temp 75-80.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-391998
Udostępnij na innych stronach

Ja parzyłbym do 68- maks 70 ... piekłbym dokładnie tak samo ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-392003
Udostępnij na innych stronach

Witam,pytanie może i nie jest głupie,ale zadam je tutaj -jak studzicie kiełbasy ,i inne wyroby [szyki,schaby itp] po parzeniu?

Jedni piszą ,ze w temp. 40 stopni żeby nie było szoku termicznego zanurzając w wodzie na kilkanaście min ,potem do chłodnego pomieszczenia

Inni ,wkładają do zimnej wody jeszcze inni piszą,żeby tylko zraszać [prysznicem kilka min],Są tacy ,którzy chłodzą tylko powietrzem...

Która z tych metod da wyrób najbardziej soczysty?[pomijając ,ze niektórzy soczystość osiągają zagotowując wstępnie kilka min wyroby-oprócz chyba kiełbasy]

Zapytam jeszcze ,ale to chyba nie ma juz większego znaczenia ,czy lepiej po uwędzeniu parzyć i ostudzone do zamrażarki ,czy uwędzone i ostudzone do zamrażarki ,potem po rozmrozeniu -parzenie?

Do tej pory robiłam pierwszym sposobem ,ale dziś mam sporo wkładu  i nie wiem,czy mi się będzie chciało parzyć to wszystko odrazu...

Czy mój post jest widoczny ???
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-392011
Udostępnij na innych stronach

olcmar - tak jest widoczny Twój post bedący cytatem postu beatag z Twym pytaniem o widoczność .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-392014
Udostępnij na innych stronach

No cóż-pieczenie kiełbasy szlachty zakończyło sie po pół godz w temp. 140stopni -przykrym akcentem -nastąpił wytrysk soku [żeby była jasność  ] jak z fontanny maleńką maleńką dziureczką od igły, w którą broń boże nie wbijałam  szpikulca ! Fonntanny nie mogłam nijak zatamować Wyjęłam tą kiełbasę i włożyłam do woreczka do pieczenia .Kontynuuję pieczenie w worku ,bojąc się sprawdzić ile to ma w środku temp.Chyba jeszcze z godzinę potrzymam?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-392016
Udostępnij na innych stronach

Za wysoka temperatura ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-392028
Udostępnij na innych stronach

 

 

140stopn

:facepalm:

 

Beatko 75-90st.C :)

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-392035
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chodzi mi generalnie o uzyskanie soczystości w wyrobie.W czasie studzenia następuje częściowe wyparowanie wody zawartej w produktach. Abratek się kiedyś wypowiada,ze studzenie w zimnej wodzie powoduje szok termiczny?
tak Beato, takie krótkie wychładzanie w letniej wodzie pozwala na poprawienie soczystości ale sa tego i minusy - bezpieczniej moim zdaniem jest wyjąć wyroby o stopień niżej i chłodzić w powietrzu.........

I faktycznie pisałem że nie w zimnej a w letniej (ok 40 stopni) a to jest taka drobna subtelna różnica - właśnie dla "dębienia" powierzchni, co idealnie zgadza się z tym :

 

Bagno pisze ,ze po wyjęciu z parzenia przekłada wyroby do wody o temp. 40 stopni i trzyma je 10-15 min.
tak więc albo ja nie umiem pisać, albo ktoś po prostu nie umie czytać ze zrozumieniem

notabene ten sposób studzenia wędzonek stosowałem właśnie po rozmowach z Andrzejem jeszcze przed powstaniem SDM - jednak potem tego zaprzestałem zarówno z przyczyn o których już wspomniałem jak i z.... lenistwa - wolę wędzonki wyjąć przy 67.....

 

 

 

 

SDM uczy, że wędzonki wkłada się na 5-10 minut do zimnej wody (z kranu)

 

z kiełbasami uczy tak samo ;)
no tak........ wobec takich argumentów ja nie mam szans :mellow: jak wynika z powyższego, inne sa nauki szkolne a inne tezy na forum.......o ile mnie pamięć nie myli...... :hmm:

 

A teraz "słowo na niedzielę"...

Hmmm.... jakiś czas temu obiecałem sobie (oczywiście po forumowych przepychankach) że powstrzymam się od pisania na forum jak i udzielania rad.....- serce się krajało gdy niejednokrotnie  zmuszony czytać totalne brednie, trwałem w postanowieniu.... jednak chęć pomocy a czasem ochrony zdrowia, czy surowca wygrała i zacząłem udzielać sugestii na PW.... a ostatnio oficjalnie.....

niestety, przekonuję się że NIE WARTO!!!.....

 

- nie warto, głównie dlatego że jest tendencja taka, że "mądrość nowych" i zadufanie w sobie jest ponad miarę.... - po pierwszych 5 kilogramach wyrobu już "nie pogadasz" a na każdą uwage pełna obraza....
 

Może tym razem ............ :mellow:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-392036
Udostępnij na innych stronach

Śmiałkowie piekli w 180 stopniach -ja w 130-140...W torebce na dole pełno soków.Nie wiem,czy dobrze smakowo  zakończy się ten esperyment??

Chyba rozwinę te torebke i sprawdzę ile tam tych stopni w środku ,bo już z półtorej godz męcze ją w tym piekarniku?

Zbójaszku -już po ptokach -proces pieczenia dobiega końca...

Abratek -dziś wszystkie swoje kiełbaski studzę na balkonie .,a wędlinki jutro bedę mrozić.

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-392038
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.