chudziak Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #801 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Czy ktos z Was ma nasiona lubczyka? bardzo lubie ten smak i zapach , ale tutaj nie mam mozliwosci kupienia eli55 mam dla Ciebie nasiona odezwij się na PW Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-391676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #802 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Witam,pytanie może i nie jest głupie,ale zadam je tutaj -jak studzicie kiełbasy ,i inne wyroby [szyki,schaby itp] po parzeniu?Jedni piszą ,ze w temp. 40 stopni żeby nie było szoku termicznego zanurzając w wodzie na kilkanaście min ,potem do chłodnego pomieszczeniaInni ,wkładają do zimnej wody jeszcze inni piszą,żeby tylko zraszać [prysznicem kilka min],Są tacy ,którzy chłodzą tylko powietrzem...Która z tych metod da wyrób najbardziej soczysty?[pomijając ,ze niektórzy soczystość osiągają zagotowując wstępnie kilka min wyroby-oprócz chyba kiełbasy]Zapytam jeszcze ,ale to chyba nie ma juz większego znaczenia ,czy lepiej po uwędzeniu parzyć i ostudzone do zamrażarki ,czy uwędzone i ostudzone do zamrażarki ,potem po rozmrozeniu -parzenie?Do tej pory robiłam pierwszym sposobem ,ale dziś mam sporo wkładu i nie wiem,czy mi się będzie chciało parzyć to wszystko odrazu... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-391854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #803 Opublikowano 20 Grudnia 2014 @beatag, studzenie kiełbas tradycyjnych (czyt. niewysokowydajnych) powinno odbywać się w powietrzu, chyba że są to wyroby z masy homogenizowanej czy bardzo tłustestudzenie wędzonek w letniej wodzie podnosi nieco soczystość ale obniża trwałość i naraża zbędnie na zakażenia bakteryjne - biorąc za i przeciw lepiej w powietrzu czy lepiej po uwędzeniu parzyć i ostudzone do zamrażarki ,czy uwędzone i ostudzone do zamrażarki ,potem po rozmrozeniu -parzenie? lepiej jest zamrozić po wędzeniu i parzyć po rozmrożeniu - struktura mięsa jest mniej uszkodzona i wyrób jest bardziej "bezpieczny" biologicznie, Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-391861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #804 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Czyli jezeli już studzimy to w letniej wodzie [ja nie będe długo przetrzymywać i w zamrazarce]Zrobiłam z kiełbas -trochę szynkowej, kiełbase szlachty,trochę kruchej ,trochę frankfurterek ,czyli nie moczyć tylko po sparzeniu do garażu?Z wędzonek [szynka,karkówka,schab, polędwiczka]chyba pomocze trochę w tej letniej wodzie i do garażuOdnośnie kolejności parzenia i zamrażania ,czy zamrazania i parzenia ,to ten drugi sposób może mniej pracochłonny [nie wszystko w jednym dniu ] oprócz tego ,ze póżniej robimy to z reguły pojedynczo i czekamy na rozmrozenie ,sparzenie ,ostudzenie ,wychłodzenie i dopiero konsumpcja. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-391876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #805 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Z wędzonek [szynka,karkówka,schab, polędwiczka]chyba pomocze trochę w tej letniej wodzie i do garażu beatag, przecież abratek Ci poradził biorąc za i przeciw lepiej w powietrzu zrób tak .Teraz jest na tyle chłodno i wietrznie na dworze ,że w mig ostygnie.Ja osobiście nie studzę wodą. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-391883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #806 Opublikowano 20 Grudnia 2014 SDM uczy, że wędzonki wkłada się na 5-10 minut do zimnej wody (z kranu) po czym wiesza się w przewiewnym miejscu do wystudzenia. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-391896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #807 Opublikowano 20 Grudnia 2014 z kiełbasami uczy tak samo Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-391899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #808 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Chodzi mi generalnie o uzyskanie soczystości w wyrobie.W czasie studzenia następuje częściowe wyparowanie wody zawartej w produktach.Abratek się kiedyś wypowiada,ze studzenie w zimnej wodzie powoduje szok termiczny? i skórka na wyrobie [ dot. kiełbas] staje się twarda?Bagno pisze ,ze po wyjęciu z parzenia przekłada wyroby do wody o temp. 40 stopni i trzyma je 10-15 min.SDM uczy ,ze wędzonki i kiełbasy wkłada się do zimnej wody...To kogo mam słuchać?? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-391907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #809 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Posłuchaj - o soczystości wyrobu nie decyduje jak wychłodzisz, tylko jak prowadzisz obróbkę termiczną. Wodą to chłodzę parówki, pasztetową, salcesony - i chyba nic więcej. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-391914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kofikan Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #810 Opublikowano 20 Grudnia 2014 A kaszankę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-391921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #811 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Też wychładzasz w zimnej wodzie. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-391928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys5 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #812 Opublikowano 20 Grudnia 2014 (edytowane) Szanowni forumowicze ,od dłuższego czasu czytam forum ,znalazłem fajny przepis na sos [zdaje się ze vinigret] który może być do kapusty pekińskiej z dodatkiem czerwonej cebuli Niestety nie zapisałem go , a teraz nie mogę go odszukać Bardzo proszę o pomoc Życzę dobrych , szczęśliwych Swiąt Bożego Narodzenia Krzys Edytowane 20 Grudnia 2014 przez chudziak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-391949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #813 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Myślę że to ten w temacie karkówki Maxella Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-391953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #814 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Myślę że to ten w temacie karkówki Maxella Czyli tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10728-kark%C3%B3wka-z-piekarnika-w-mojej-marynacie/page-2?do=findComment&comment=391407 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-391959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys5 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #815 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Bardzo serdecznie dziękuję własnie o to mi szło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-391961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #816 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Słuchajcie jeszcze Was troche pomęcze- otóz jestem na etapie rozgrzewania kuchenki do pieczenia kiełbasy szlachty.mam kawałek 1,4kg w kątnicy wieprzowej. Ile to piec? Drugą taką szt chcę parzyć -tu nie ma problemu do temp. wew 72 stopnie w wodzie o temp 75-80. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-391998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #817 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Ja parzyłbym do 68- maks 70 ... piekłbym dokładnie tak samo Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-392003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olcmar Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #818 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Witam,pytanie może i nie jest głupie,ale zadam je tutaj -jak studzicie kiełbasy ,i inne wyroby [szyki,schaby itp] po parzeniu?Jedni piszą ,ze w temp. 40 stopni żeby nie było szoku termicznego zanurzając w wodzie na kilkanaście min ,potem do chłodnego pomieszczeniaInni ,wkładają do zimnej wody jeszcze inni piszą,żeby tylko zraszać [prysznicem kilka min],Są tacy ,którzy chłodzą tylko powietrzem...Która z tych metod da wyrób najbardziej soczysty?[pomijając ,ze niektórzy soczystość osiągają zagotowując wstępnie kilka min wyroby-oprócz chyba kiełbasy]Zapytam jeszcze ,ale to chyba nie ma juz większego znaczenia ,czy lepiej po uwędzeniu parzyć i ostudzone do zamrażarki ,czy uwędzone i ostudzone do zamrażarki ,potem po rozmrozeniu -parzenie?Do tej pory robiłam pierwszym sposobem ,ale dziś mam sporo wkładu i nie wiem,czy mi się będzie chciało parzyć to wszystko odrazu...Czy mój post jest widoczny ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-392011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #819 Opublikowano 20 Grudnia 2014 olcmar - tak jest widoczny Twój post bedący cytatem postu beatag z Twym pytaniem o widoczność . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-392014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #820 Opublikowano 20 Grudnia 2014 No cóż-pieczenie kiełbasy szlachty zakończyło sie po pół godz w temp. 140stopni -przykrym akcentem -nastąpił wytrysk soku [żeby była jasność ] jak z fontanny maleńką maleńką dziureczką od igły, w którą broń boże nie wbijałam szpikulca ! Fonntanny nie mogłam nijak zatamować Wyjęłam tą kiełbasę i włożyłam do woreczka do pieczenia .Kontynuuję pieczenie w worku ,bojąc się sprawdzić ile to ma w środku temp.Chyba jeszcze z godzinę potrzymam? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-392016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olcmar Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #821 Opublikowano 20 Grudnia 2014 No właśnie a cytowałem mój post z pytaniami ?To czy mój wczorajszy post jest widoczny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-392027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #822 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Za wysoka temperatura Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-392028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #823 Opublikowano 20 Grudnia 2014 140stopn Beatko 75-90st.C Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-392035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #824 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Chodzi mi generalnie o uzyskanie soczystości w wyrobie.W czasie studzenia następuje częściowe wyparowanie wody zawartej w produktach. Abratek się kiedyś wypowiada,ze studzenie w zimnej wodzie powoduje szok termiczny? tak Beato, takie krótkie wychładzanie w letniej wodzie pozwala na poprawienie soczystości ale sa tego i minusy - bezpieczniej moim zdaniem jest wyjąć wyroby o stopień niżej i chłodzić w powietrzu.........I faktycznie pisałem że nie w zimnej a w letniej (ok 40 stopni) a to jest taka drobna subtelna różnica - właśnie dla "dębienia" powierzchni, co idealnie zgadza się z tym : Bagno pisze ,ze po wyjęciu z parzenia przekłada wyroby do wody o temp. 40 stopni i trzyma je 10-15 min. tak więc albo ja nie umiem pisać, albo ktoś po prostu nie umie czytać ze zrozumieniemnotabene ten sposób studzenia wędzonek stosowałem właśnie po rozmowach z Andrzejem jeszcze przed powstaniem SDM - jednak potem tego zaprzestałem zarówno z przyczyn o których już wspomniałem jak i z.... lenistwa - wolę wędzonki wyjąć przy 67..... SDM uczy, że wędzonki wkłada się na 5-10 minut do zimnej wody (z kranu) z kiełbasami uczy tak samo no tak........ wobec takich argumentów ja nie mam szans jak wynika z powyższego, inne sa nauki szkolne a inne tezy na forum.......o ile mnie pamięć nie myli...... A teraz "słowo na niedzielę"...Hmmm.... jakiś czas temu obiecałem sobie (oczywiście po forumowych przepychankach) że powstrzymam się od pisania na forum jak i udzielania rad.....- serce się krajało gdy niejednokrotnie zmuszony czytać totalne brednie, trwałem w postanowieniu.... jednak chęć pomocy a czasem ochrony zdrowia, czy surowca wygrała i zacząłem udzielać sugestii na PW.... a ostatnio oficjalnie.....niestety, przekonuję się że NIE WARTO!!!..... - nie warto, głównie dlatego że jest tendencja taka, że "mądrość nowych" i zadufanie w sobie jest ponad miarę.... - po pierwszych 5 kilogramach wyrobu już "nie pogadasz" a na każdą uwage pełna obraza.... Może tym razem ............ Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-392036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #825 Opublikowano 20 Grudnia 2014 (edytowane) Śmiałkowie piekli w 180 stopniach -ja w 130-140...W torebce na dole pełno soków.Nie wiem,czy dobrze smakowo zakończy się ten esperyment??Chyba rozwinę te torebke i sprawdzę ile tam tych stopni w środku ,bo już z półtorej godz męcze ją w tym piekarniku?Zbójaszku -już po ptokach -proces pieczenia dobiega końca...Abratek -dziś wszystkie swoje kiełbaski studzę na balkonie .,a wędlinki jutro bedę mrozić. Edytowane 20 Grudnia 2014 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/33/#findComment-392038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.