romk Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #926 Opublikowano 10 Lutego 2015 Może wią i piszą, a mi się podoba to - dyrek68, i tak myślę, czy mógłbym być dyrek67? Zmień nick i zobacz czy ładnie wygląda w postach,pis to taki mało popularny "wyraz" może bez polityki? (pytanie z gatunku głupich) Cytuj Romk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-404034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SETI2 Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #927 Opublikowano 13 Lutego 2015 Jak myślicie tłusta na Wasze oko czy nie ?http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/661/QPvShg.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-404431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #928 Opublikowano 13 Lutego 2015 Nie. Tłuszcz sprawdza się na grzbiecie, niedokładnie widać ale chyba nie ma tam za dużo. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-404433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #929 Opublikowano 13 Lutego 2015 Jak myślicie tłusta na Wasze oko czy nie ? Jak żebra widać, to chudzina jakaś. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-404462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SETI2 Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #930 Opublikowano 13 Lutego 2015 (edytowane) Nie była tłusta ledwie stykło żeby zrobić http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/673/ndE6m8.jpg Edytowane 13 Lutego 2015 przez SETI2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-404594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #931 Opublikowano 21 Lutego 2015 Panie i panowie, mam pytanko :na koniec jak sie mieso skaczy przy robieniu kielbasy, jest jakis sposob na popchanie resztki farszu z lejka?ja robilem to koncem okraglej drewnianej lyzki po zdjeciu lejka, moze jest jakis inny sposob? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-406260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #932 Opublikowano 21 Lutego 2015 Trochę bułki lub chleba. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-406262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #933 Opublikowano 21 Lutego 2015 dobre, dzieki Maxell Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-406265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #934 Opublikowano 21 Lutego 2015 Zawsze najprostsze rozwiązania okazują sie najlepszymi. Chlebek z lejka wypłuczesz i po sprawie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-406268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
isia Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #935 Opublikowano 23 Lutego 2015 no to teraz ja w sobotę odbyło się moje pierwsze życiu wędzenie. wędziłam kiełbasę i boczek. kiełbasa wyszła super, kolorek i smak jak dla mnie idealne, ale boczek mimo długiego wędzenia ok 6 godz w temp ok 55 stopni cały czas był blady, ledwo nabrał słomkowego koloru. poddałam się i zakończyłam wędzenie. boczek wylądował do parzenia i tu moje zdziwienie, boczek zrobił się ciemny po parzeniu, smak idealny. moje pytanie dlaczego ten boczek nie chciał nabrać koloru podczas wędzenia a podczas parzenia zrobił się bardzo ciemny?będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-406629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #936 Opublikowano 23 Lutego 2015 pytanie dlaczego ten boczek nie chciał nabrać koloru podczas wędzenia a podczas parzenia zrobił się bardzo ciemny? będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi Ogólnie wędliny wiec także boczuś ciemnieje po wyjęciu z wędzarni natomiast po parzeniu robi się jaśniejszy. Na zdjęciu boczku ewidentnie widać, że został zbyt mocno podwędzony a nawet byłbym skłonny do stwierdzenia, że z temperaturką troszkę zaszalałaś, takie mam wrażenie. Ja osobiście z takim przypadkiem nie miałem do czynienia może ktoś z SiB miał taki przypadek.I na koniec dobrze, że dociekasz ale jak na pierwszy raz jest ok, wiesz nie wszystko się da podpowiedzieć istotnym jest własne doświadczenie a te nabieramy wraz z ilością dokonanych wędzeń Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-406666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
isia Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #937 Opublikowano 23 Lutego 2015 Na zdjęciu boczku ewidentnie widać, że został zbyt mocno podwędzony a nawet byłbym skłonny do stwierdzenia, że z temperaturką troszkę zaszalałaś, takie mam wrażenie. ale przed parzeniem po wędzeniu wyglądał taknatomiast po parzeniu robi się jaśniejszy czyli u mnie na odwrót po parzeniu Na zdjęciu boczku ewidentnie widać, że został zbyt mocno podwędzony a nawet byłbym skłonny do stwierdzenia, że z temperaturką troszkę zaszalałaś, takie mam wrażenie. ale przed parzeniem po wędzeniu wyglądał taknatomiast po parzeniu robi się jaśniejszy czyli u mnie na odwrót po parzeniu z lewej przed parzeniem z prawej po parzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-406675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #938 Opublikowano 23 Lutego 2015 Isia. Czy masz termometr w wędzarni? Całość sprowadza się do nieprawidłowego osuszania, wędzenia w nieodpowiedniej temperaturze, źle skonstruowanej wędzarni itd. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-406682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
isia Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #939 Opublikowano 23 Lutego 2015 Isia. Czy masz termometr w wędzarni? Całość sprowadza się do nieprawidłowego osuszania, wędzenia w nieodpowiedniej temperaturze, źle skonstruowanej wędzarni itd.termometr był i temperatura skakała między 45 a 55 stopni.osuszałam godzinę w temp 45- 50stopni. ponieważ było to moje pierwsze wędzenie, dosyć często otwierałam drzwiczki zobaczyć co się tam dzieje, może tutaj jest wina, tylko nie mogę pojąć co spowodowało tak dużą zmianę koloru po tym parzeniukiełbasa moim zdaniem wyszła ok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-406697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #940 Opublikowano 23 Lutego 2015 (edytowane) A możesz napisać jaki to termometr, i gdzie fizycznie był umieszczony ? Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Edytowane 23 Lutego 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-406702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
isia Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #941 Opublikowano 23 Lutego 2015 A możesz napisać jaki to termometr, i gdzie fizycznie był umieszczony ? Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4termometr cyfrowy do mierzenia temp mięs, indyków itp włożony przez otwór wywiercony na ten termometr. końcówka termometru znajdowała się na poziomie 2 cm od boczku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-406704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetes Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #942 Opublikowano 23 Lutego 2015 Panie i panowie, mam pytanko :na koniec jak sie mieso skaczy przy robieniu kielbasy, jest jakis sposob na popchanie resztki farszu z lejka?ja robilem to koncem okraglej drewnianej lyzki po zdjeciu lejka, moze jest jakis inny sposob? PozdrowieniaWitam.Ja dorobiłem "popychacz", tj. kawałek pręta (nierdzewka) z nagwintowanym końcem na który zakładam dopasowany do danej średnicy lejka krążek wykonany z nakrętki od wody mineralnej i za pomocą tego przyrządu wypycham farsz do jelitka. Nie muszę używać ani chleba ani bułki.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-406716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #943 Opublikowano 23 Lutego 2015 Ale używając "chleb czy bułkę" masz przy okazji dokładnie wyczyszczony lejek w środku. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-406719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #944 Opublikowano 23 Lutego 2015 mi też zawsze wędzonki ciemnieją po parzeniu, po paru wędzeniach wyczujesz ten moment kiedy przestać. Ja wędzę głównie dębiną (jestem stolarzem i mam dostęp do zżynków) wygrzewanie i osuszanie tylko dąb wędzenie około 60%dąb i 40%owocowe a wiadomo że dąb wędzi na brązowo. isia a Ty jakim gatunkiem drewna wędzisz może tu jest powód koloru Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-406733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
isia Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #945 Opublikowano 23 Lutego 2015 isia a Ty jakim gatunkiem drewna wędzisz może tu jest powód koloru ja wędziłam jabłonią, ale pod koniec brakło i dosypałam wiśnię mi też zawsze wędzonki ciemnieją po parzeniu tobie też tak bardzo ciemnieją jak mi ten boczek? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-406766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #946 Opublikowano 23 Lutego 2015 mój boczek jest jaśniejszy ale ja nie wędzę 6h tylko 4 góra 4:30 ale gdybym wędził 6h to były by ciemniejsze niż Twoje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-406771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #947 Opublikowano 23 Lutego 2015 dodając w końcówce wiśnie, chyba otrzymałaś odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-406772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
isia Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #948 Opublikowano 23 Lutego 2015 zdaję sobie sprawę, że wiśnia daje ciemny kolor wędzonkom, tylko pytanie moje brzmiało dlaczego ten boczek nie chciał nabrać koloru podczas wędzenia, a podczas parzenia zrobił się bardzo ciemny? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-406778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #949 Opublikowano 23 Lutego 2015 na zdjęciu przed parzeniem widać że złapał koloru i to nawet sporo następnym razem wędź krócej porównaj kolory wyciągnij wnioski po paru razach dojdziesz do perfekcji a puki co jak na pierwszy raz to i tak jest super widywałem dużo gorsze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-406790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #950 Opublikowano 23 Lutego 2015 Isia powiem tak pomiar temp. to sztuka (kiedyś robiłem magisterkę gdzie podstawą był pomiar temp i przepływu powietrza,) . Przybliżenie wartości da Ci pomiar w środku geometrycznym przekroju wędzenia i w połowie wysokości wędzonek (to jest przybliżenie , pomijamy tu skalowanie i bezwładność termometru bo w mojej ocenie przy w miarę przyzwoitym termometrze (marketowym) nie ma ona znaczenia dla nas zadymiaczy ). Jeżeli był spełniony warunek prawidłowego pomiaru to w mojej ocenie wędziłbym w wyższej temperaturze około 70 stopni , gęstszym dymem -stosowałbym drewno wyschnięte ale na powietrzu czyli z naturalną wilgotnością rzędu 18 stopni (być może masz przesuszone ) oczywiście drewno powinno się tlić a nie palić .Co do zmiany koloru ostatnio tak miałem (wędzę bukiem) ale mięso było ewidentnie nastrzyknięte . To są zmiany których podstaw fizykochemicznych Ci nie przybliżę bo jestem miłośnikiem wędzenia a nie fanatykiemzmiany koloru* miłośnik-hobbysta * fanatyk inni zajmujący się wędzeniem w szczególności zawodowookoło doprecyzuje nie przekraczałbym 70 stopni czuli 60 -70 Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-406807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.