Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

Może wią i piszą, a mi się podoba to -  dyrek68, i tak myślę, czy mógłbym być dyrek67?   

Zmień nick i zobacz czy ładnie wygląda w postach,pis to taki mało popularny "wyraz"   :D  

 

może bez polityki? (pytanie z gatunku głupich)

Romk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-404034
Udostępnij na innych stronach

Jak myślicie tłusta na Wasze oko czy nie ?

 

Jak żebra widać, to chudzina jakaś.  :laugh:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-404462
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Panie i panowie, mam pytanko :facepalm: :

na koniec jak sie mieso skaczy przy robieniu kielbasy, jest jakis sposob na popchanie resztki farszu z lejka?

ja robilem to koncem okraglej drewnianej lyzki po zdjeciu lejka, moze jest jakis inny sposob?

 

Pozdrowienia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-406260
Udostępnij na innych stronach

Trochę bułki lub chleba. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-406262
Udostępnij na innych stronach

Zawsze najprostsze rozwiązania okazują sie najlepszymi.  Chlebek z lejka wypłuczesz i po sprawie. :D 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-406268
Udostępnij na innych stronach

no to teraz ja :)

w sobotę odbyło się moje pierwsze życiu wędzenie. wędziłam kiełbasę i boczek. kiełbasa wyszła super, kolorek i smak jak dla mnie idealne, ale boczek mimo długiego wędzenia ok 6 godz w temp ok 55 stopni cały czas był blady, ledwo nabrał słomkowego koloru. poddałam się i zakończyłam wędzenie. boczek wylądował do parzenia i tu moje zdziwienie, boczek zrobił się ciemny po parzeniu, smak idealny. 

moje pytanie dlaczego ten boczek nie chciał nabrać koloru podczas wędzenia a podczas parzenia zrobił się bardzo ciemny?

będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi

post-70899-0-95625500-1424703162_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-406629
Udostępnij na innych stronach

 

 

pytanie dlaczego ten boczek nie chciał nabrać koloru podczas wędzenia a podczas parzenia zrobił się bardzo ciemny? będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi

Ogólnie wędliny wiec także boczuś ciemnieje po wyjęciu z wędzarni natomiast po parzeniu robi się jaśniejszy. Na zdjęciu boczku ewidentnie widać, że został zbyt mocno podwędzony a nawet byłbym skłonny do stwierdzenia, że z temperaturką troszkę zaszalałaś, takie mam wrażenie. Ja osobiście z takim przypadkiem nie miałem do czynienia może ktoś z SiB miał taki przypadek.

I na koniec dobrze, że dociekasz ale jak na pierwszy raz jest ok, wiesz nie wszystko się da podpowiedzieć istotnym jest własne doświadczenie a te nabieramy wraz z ilością dokonanych wędzeń :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-406666
Udostępnij na innych stronach

Na zdjęciu boczku ewidentnie widać, że został zbyt mocno podwędzony a nawet byłbym skłonny do stwierdzenia, że z temperaturką troszkę zaszalałaś, takie mam wrażenie.

 

 

ale przed parzeniem po wędzeniu wyglądał tak

natomiast po parzeniu robi się jaśniejszy

 

 

czyli u mnie na odwrót :cry:

po parzeniu 

 

Na zdjęciu boczku ewidentnie widać, że został zbyt mocno podwędzony a nawet byłbym skłonny do stwierdzenia, że z temperaturką troszkę zaszalałaś, takie mam wrażenie.

 

 

ale przed parzeniem po wędzeniu wyglądał tak

natomiast po parzeniu robi się jaśniejszy

 

 

czyli u mnie na odwrót :cry:

po parzeniu 

 

z lewej przed parzeniem z prawej po parzeniu

post-70899-0-15031900-1424712732_thumb.jpg

post-70899-0-34730900-1424712843_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-406675
Udostępnij na innych stronach

Isia. Czy masz termometr w wędzarni?  Całość sprowadza się do nieprawidłowego osuszania, wędzenia w nieodpowiedniej temperaturze, źle skonstruowanej wędzarni itd.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-406682
Udostępnij na innych stronach

Isia. Czy masz termometr w wędzarni?  Całość sprowadza się do nieprawidłowego osuszania, wędzenia w nieodpowiedniej temperaturze, źle skonstruowanej wędzarni itd.

termometr był i temperatura skakała między 45 a 55 stopni.osuszałam godzinę w temp 45- 50stopni.  ponieważ było to moje pierwsze wędzenie, dosyć często otwierałam drzwiczki  zobaczyć co się tam dzieje, może tutaj jest wina, tylko nie mogę pojąć co spowodowało tak dużą zmianę koloru po tym parzeniu

kiełbasa moim zdaniem wyszła ok

post-70899-0-02558000-1424715330_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-406697
Udostępnij na innych stronach

A możesz napisać jaki to termometr, i gdzie fizycznie był umieszczony ?

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-406702
Udostępnij na innych stronach

A możesz napisać jaki to termometr, i gdzie fizycznie był umieszczony ?

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

termometr cyfrowy do mierzenia temp mięs, indyków itp włożony przez otwór wywiercony na ten termometr. końcówka termometru znajdowała się na poziomie 2 cm od  boczku

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-406704
Udostępnij na innych stronach

Panie i panowie, mam pytanko :facepalm: :

na koniec jak sie mieso skaczy przy robieniu kielbasy, jest jakis sposob na popchanie resztki farszu z lejka?

ja robilem to koncem okraglej drewnianej lyzki po zdjeciu lejka, moze jest jakis inny sposob?

 

Pozdrowienia

Witam.

Ja dorobiłem "popychacz", tj. kawałek pręta (nierdzewka) z nagwintowanym końcem na który zakładam dopasowany do danej średnicy lejka krążek wykonany z nakrętki od wody mineralnej i za pomocą tego przyrządu wypycham farsz do jelitka. Nie muszę używać ani chleba ani bułki.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-406716
Udostępnij na innych stronach

Ale używając "chleb czy bułkę" masz przy okazji dokładnie wyczyszczony lejek w środku. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-406719
Udostępnij na innych stronach

mi też zawsze wędzonki ciemnieją po parzeniu, po paru wędzeniach wyczujesz ten moment kiedy przestać. Ja wędzę głównie dębiną (jestem stolarzem i mam dostęp do zżynków) wygrzewanie i osuszanie tylko dąb wędzenie około 60%dąb i 40%owocowe a wiadomo że dąb wędzi na brązowo. isia a Ty jakim gatunkiem drewna wędzisz może tu jest powód koloru

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-406733
Udostępnij na innych stronach

 

 

isia a Ty jakim gatunkiem drewna wędzisz może tu jest powód koloru

 

ja wędziłam jabłonią, ale pod koniec brakło i dosypałam wiśnię

 

 

 

mi też zawsze wędzonki ciemnieją po parzeniu
 

 

tobie też tak bardzo ciemnieją jak mi  ten boczek?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-406766
Udostępnij na innych stronach

zdaję sobie sprawę, że wiśnia daje ciemny kolor wędzonkom, tylko pytanie moje brzmiało dlaczego ten boczek nie chciał nabrać koloru podczas wędzenia, a podczas parzenia zrobił się bardzo ciemny?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-406778
Udostępnij na innych stronach

na zdjęciu przed parzeniem  widać że złapał koloru i to nawet sporo następnym razem wędź krócej porównaj kolory wyciągnij wnioski po paru razach dojdziesz do perfekcji a puki co jak na pierwszy raz to i tak jest super :clap:  widywałem dużo gorsze 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-406790
Udostępnij na innych stronach

Isia powiem tak pomiar temp. to sztuka (kiedyś robiłem magisterkę gdzie podstawą  był pomiar temp i przepływu powietrza,) . Przybliżenie wartości da Ci pomiar w środku  geometrycznym  przekroju wędzenia i w połowie wysokości wędzonek (to jest przybliżenie , pomijamy tu skalowanie i bezwładność termometru bo w mojej ocenie przy w miarę przyzwoitym termometrze (marketowym) nie ma ona znaczenia dla nas zadymiaczy ). Jeżeli był spełniony warunek prawidłowego pomiaru to w mojej ocenie wędziłbym w wyższej temperaturze około 70 stopni , gęstszym dymem -stosowałbym drewno wyschnięte ale na powietrzu czyli z naturalną wilgotnością rzędu 18 stopni (być może masz przesuszone )  oczywiście drewno powinno się tlić a nie palić .Co do zmiany koloru ostatnio tak miałem (wędzę bukiem) ale mięso było ewidentnie nastrzyknięte . To są zmiany których podstaw fizykochemicznych Ci nie przybliżę  bo jestem miłośnikiem  wędzenia  :D  a nie fanatykiem


zmiany koloru

* miłośnik-hobbysta :D

* fanatyk inni zajmujący się wędzeniem w szczególności zawodowo


około doprecyzuje nie przekraczałbym 70 stopni czuli 60 -70

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/38/#findComment-406807
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.