Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zdjęcia nie wrzucę, bo kiełbasę już zjedliśmy. Syn musi mi pokazać jak się wrzuca zdjęcia, bo nie ogarniam :D

A gdzie taką kiełbaskę mogę podsuszyć do 5-ciu dni w warunkach blokowych. W kuchni może być?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-536661
Udostępnij na innych stronach

W kuchni, w pokoju, gdzie tam masz w miarę ciepło.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-536700
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Przyrządzał ktoś może techniką sous vide kaczką w całości? Wszędzie są tylko przepisy na "kawałki" kaczki, piersi, uda.

Jeżeli tak, to ile czasu trzeba ją trzymać w wodzie (orientacyjnie), czy można ją przyrządzać "na raty" (2-3 dni po kilka godzin).

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-536752
Udostępnij na innych stronach

Zdjęcia nie wrzucę, bo kiełbasę już zjedliśmy. Syn musi mi pokazać jak się wrzuca zdjęcia, bo nie ogarniam :D

A gdzie taką kiełbaskę mogę podsuszyć do 5-ciu dni w warunkach blokowych. W kuchni może być?

Jak mieszkałem w bloku to wieszałem sznurki w kuchni i tam suszyłem. Na wszelki wypadek codziennie odkrawałem nieduży kawałek, aby miec pewność, że proces suszenia przebiega prawidłowo :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-537329
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Hej, Witam, ja w sprawie pieprzu. Wiemy wszyscy, ze sa rozne rodzaje pieprzu, czarny ,bialy, czerwony,itd. Z doswiadczenia wiem, ze pieprz bialy jest jakby "lagodniejszy" od czarnego, dla mnie osobiescie wole bialy pieprz. Domyslam sie , ze w przepisach wedlin sa podane ilosci pieprzu czarnego. Jesli teraz zastapie pieprz czarny pieprzem bialym albo pieprzem mieszanym czy odczuje duza roznice w smaku. Zaznaczam jeszcze nie robilem wedlin jestem w trakcie zbierania sprzetu. Mysle, ze na wiosne w koncu rusze z wyrobami i wedzeniem 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-538524
Udostępnij na innych stronach

Zmiana pieprzu czarnego na biały, to całkowicie inny smak wędliny.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-538548
Udostępnij na innych stronach

Nawet czarny pieprz, jeśli jest z innych źródeł, potrafi być mniej, lub bardziej wyrazisty. Kiedyś kupowałem "marketówki", a teraz kupuję w pobliskiej hurtowni przemysłu masarskiego i różnica jest znaczna. Na początku ciężko było się przyzwyczaić do dawania mniejszych ilości i było ostro :D Co do smaku, miro napisał to samo co i ja bym napisał :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-538550
Udostępnij na innych stronach

Witam .

Mam pytanie czy zamiast wody mogę dodać rosół do mięsa na kiełbasę? Drugie pytanie czy do kiełbasy musi być używana sól peklowa?(używam zwykłej soli).

Pozdrawiam Mariusz

Edytowane przez Bee Gees
!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-538831
Udostępnij na innych stronach

1. Tak

2. Tak ale będzie to typowa "kiełbasa biała" do szybkiego spożycia ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-538833
Udostępnij na innych stronach

 

 

moge dodac rosol do miesa
Jak Ci odpowiedział Roger - dodajesz Zimny lub bardzo zimny do zwykłych kiełbas lub wrzątek ( no prawie) do kiełbasy kruchej z galaretką

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-538835
Udostępnij na innych stronach

 

 

2. Tak ale będzie to typowa "kiełbasa biała" do szybkiego spożycia
 

Z tym bym się kłócił ;) Ostatnio robiłem kiełbasę z wieprzowiny i indyka, bez peklosoli, tylko sama sól. Oczywiście nie polecam początkującym takiej metody. Bezpieczniej jest dodać peklosól, a dopiero po nabraniu wprawy i zrozumieniu tematu można eksperymentować :) Poniżej fotka rzeczonej kiełbaski :)

post-73631-0-66280800-1484602237.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-538843
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z tym bym się kłócił
 

 

Wybarwienie zależy od wielu czynników począwszy od mięsa, rodzaju użytej soli, temperatury i czasu peklowania oraz wędzenia. Myślę że jeśli chodzi o zabezpieczenie mikrobiologiczne to nie będziemy się jednak kłócić czy lepsza sól czy peklosól, bo to jest oczywiste.   

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-538847
Udostępnij na innych stronach

 

 

Myślę że jeśli chodzi o zabezpieczenie mikrobiologiczne to nie będziemy się jednak kłócić czy lepsza sól czy peklosól, bo to jest oczywiste.
  :thumbsup:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-538850
Udostępnij na innych stronach

witam ,zadam w tym wątku pytanie o mięso ścięgniste, w którym rodzaju mięsa występuje.A konkretnie chodzi mi o dobrą kruchą kiełbasę,doczytałam,że w kiełbasie w której występuje mięso ścięgniste jest twarda,proszę o radę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-540103
Udostępnij na innych stronach

Mięso ścięgniste występuje w każdej kiełbasie jako tzw. klej. Kiełbasa jest twarda, kiedy tego mięsa jest za dużo. Ilość mięsa ścięgnistego określają bardzo dokładnie nasze receptury.

Mięso ścięgniste składa się głównie z kolagenu. Występuje zatem tam gdzie są ścięgna (golonki, wszelkiego rodzaju wiązadła itp.).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-540110
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dziękuję,proszę jeszcze określić czy łopatka to ścięgniste,bo chyba moja nieznajomość spowodowała ,że kiełbasa wyszła twarda,głównym wsadem do kiełbasy była łopatka ,boczek, 1sztuka golonki oraz trochę podgardla,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-540117
Udostępnij na innych stronach

Łopatka zawiera sporo kolagenu, dlatego początkującym nie poleca się używania jej do kiełbasy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-540118
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze mam jedno zapytanie, w kiełbasie lisieckiej jest podane mięso wieprzowina 1 kl oraz wp 2 kl tłusta, co to konkretnie za rodzaj mięsa ,gdzie znajdę bardzo szczegółowy opis rodzajów mięsa ,ale po nazwie dostępnej w sklepie z określoną klasą, abym mogła sama to prawidłowo rozszyfrowaćPozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-540119
Udostępnij na innych stronach

Grasko może ten artykuł pomoże Tobie zrozumieć klasyfikację http://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej

Edytowane przez mani3k
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-540142
Udostępnij na innych stronach

Witam, 

może ktoś mi pomoże nastawiłam mięso do wędzenia w solance i postawiłam w komórce dziś chciałam mięso wsadzić do siatek a tu niespodzianka mięso jest po trosze zamarznięte co mam robić zostawic jeszcze niech stoi czy mogę wedzić stało 10 dni solanka 12l wody i 1kg peklosoli. Pozdrawiam

 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-540206
Udostępnij na innych stronach

Cały czas było zamrożone.....czy tylko dziś?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-540207
Udostępnij na innych stronach

Witam, sama dokładnie nie wiem ,ale po trzech dniach po nastawieniu nie było zamrożone bo przekręcałam i było ok. Teraz tęgie mrozy ,ale myslałam że skoro w soli to nie zamarznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-540211
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.