Tadeusz407 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2101 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zdjęcia nie wrzucę, bo kiełbasę już zjedliśmy. Syn musi mi pokazać jak się wrzuca zdjęcia, bo nie ogarniam A gdzie taką kiełbaskę mogę podsuszyć do 5-ciu dni w warunkach blokowych. W kuchni może być? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-536661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2102 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Najprościej jedno pętko powiesić i obserwować. U mnie w kuchni 5 dni wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-536664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz407 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2103 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Ok dzięki, tak zrobię przy następnym wędzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-536672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2104 Opublikowano 19 Stycznia 2017 W kuchni, w pokoju, gdzie tam masz w miarę ciepło. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-536700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2105 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Witam!Przyrządzał ktoś może techniką sous vide kaczką w całości? Wszędzie są tylko przepisy na "kawałki" kaczki, piersi, uda.Jeżeli tak, to ile czasu trzeba ją trzymać w wodzie (orientacyjnie), czy można ją przyrządzać "na raty" (2-3 dni po kilka godzin). Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-536752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysovia Opublikowano 23 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2106 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Zdjęcia nie wrzucę, bo kiełbasę już zjedliśmy. Syn musi mi pokazać jak się wrzuca zdjęcia, bo nie ogarniam A gdzie taką kiełbaskę mogę podsuszyć do 5-ciu dni w warunkach blokowych. W kuchni może być?Jak mieszkałem w bloku to wieszałem sznurki w kuchni i tam suszyłem. Na wszelki wypadek codziennie odkrawałem nieduży kawałek, aby miec pewność, że proces suszenia przebiega prawidłowo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-537329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom&Ala Opublikowano 31 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2107 Opublikowano 31 Stycznia 2017 Hej, Witam, ja w sprawie pieprzu. Wiemy wszyscy, ze sa rozne rodzaje pieprzu, czarny ,bialy, czerwony,itd. Z doswiadczenia wiem, ze pieprz bialy jest jakby "lagodniejszy" od czarnego, dla mnie osobiescie wole bialy pieprz. Domyslam sie , ze w przepisach wedlin sa podane ilosci pieprzu czarnego. Jesli teraz zastapie pieprz czarny pieprzem bialym albo pieprzem mieszanym czy odczuje duza roznice w smaku. Zaznaczam jeszcze nie robilem wedlin jestem w trakcie zbierania sprzetu. Mysle, ze na wiosne w koncu rusze z wyrobami i wedzeniem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-538524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2108 Opublikowano 1 Lutego 2017 Zmiana pieprzu czarnego na biały, to całkowicie inny smak wędliny. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-538548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2109 Opublikowano 1 Lutego 2017 Nawet czarny pieprz, jeśli jest z innych źródeł, potrafi być mniej, lub bardziej wyrazisty. Kiedyś kupowałem "marketówki", a teraz kupuję w pobliskiej hurtowni przemysłu masarskiego i różnica jest znaczna. Na początku ciężko było się przyzwyczaić do dawania mniejszych ilości i było ostro Co do smaku, miro napisał to samo co i ja bym napisał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-538550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorrr3 Opublikowano 2 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2110 Opublikowano 2 Lutego 2017 (edytowane) Witam .Mam pytanie czy zamiast wody mogę dodać rosół do mięsa na kiełbasę? Drugie pytanie czy do kiełbasy musi być używana sól peklowa?(używam zwykłej soli).Pozdrawiam Mariusz Edytowane 2 Lutego 2017 przez Bee Gees ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-538831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 2 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2111 Opublikowano 2 Lutego 2017 1. Tak2. Tak ale będzie to typowa "kiełbasa biała" do szybkiego spożycia Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-538833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2112 Opublikowano 2 Lutego 2017 moge dodac rosol do miesa Jak Ci odpowiedział Roger - dodajesz Zimny lub bardzo zimny do zwykłych kiełbas lub wrzątek ( no prawie) do kiełbasy kruchej z galaretką Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-538835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 2 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2113 Opublikowano 2 Lutego 2017 2. Tak ale będzie to typowa "kiełbasa biała" do szybkiego spożycia Z tym bym się kłócił Ostatnio robiłem kiełbasę z wieprzowiny i indyka, bez peklosoli, tylko sama sól. Oczywiście nie polecam początkującym takiej metody. Bezpieczniej jest dodać peklosól, a dopiero po nabraniu wprawy i zrozumieniu tematu można eksperymentować Poniżej fotka rzeczonej kiełbaski Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-538843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 2 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2114 Opublikowano 2 Lutego 2017 Z tym bym się kłócił Wybarwienie zależy od wielu czynników począwszy od mięsa, rodzaju użytej soli, temperatury i czasu peklowania oraz wędzenia. Myślę że jeśli chodzi o zabezpieczenie mikrobiologiczne to nie będziemy się jednak kłócić czy lepsza sól czy peklosól, bo to jest oczywiste. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-538847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 2 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2115 Opublikowano 2 Lutego 2017 Myślę że jeśli chodzi o zabezpieczenie mikrobiologiczne to nie będziemy się jednak kłócić czy lepsza sól czy peklosól, bo to jest oczywiste. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-538850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2116 Opublikowano 9 Lutego 2017 witam ,zadam w tym wątku pytanie o mięso ścięgniste, w którym rodzaju mięsa występuje.A konkretnie chodzi mi o dobrą kruchą kiełbasę,doczytałam,że w kiełbasie w której występuje mięso ścięgniste jest twarda,proszę o radę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-540103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2117 Opublikowano 9 Lutego 2017 Mięso ścięgniste występuje w każdej kiełbasie jako tzw. klej. Kiełbasa jest twarda, kiedy tego mięsa jest za dużo. Ilość mięsa ścięgnistego określają bardzo dokładnie nasze receptury.Mięso ścięgniste składa się głównie z kolagenu. Występuje zatem tam gdzie są ścięgna (golonki, wszelkiego rodzaju wiązadła itp.). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-540110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2118 Opublikowano 9 Lutego 2017 Bardzo dziękuję,proszę jeszcze określić czy łopatka to ścięgniste,bo chyba moja nieznajomość spowodowała ,że kiełbasa wyszła twarda,głównym wsadem do kiełbasy była łopatka ,boczek, 1sztuka golonki oraz trochę podgardla, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-540117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2119 Opublikowano 9 Lutego 2017 Łopatka zawiera sporo kolagenu, dlatego początkującym nie poleca się używania jej do kiełbasy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-540118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2120 Opublikowano 9 Lutego 2017 Jeszcze mam jedno zapytanie, w kiełbasie lisieckiej jest podane mięso wieprzowina 1 kl oraz wp 2 kl tłusta, co to konkretnie za rodzaj mięsa ,gdzie znajdę bardzo szczegółowy opis rodzajów mięsa ,ale po nazwie dostępnej w sklepie z określoną klasą, abym mogła sama to prawidłowo rozszyfrowaćPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-540119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mani3k Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2121 Opublikowano 9 Lutego 2017 (edytowane) Grasko może ten artykuł pomoże Tobie zrozumieć klasyfikację http://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej Edytowane 9 Lutego 2017 przez mani3k Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-540142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia13c5 Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2122 Opublikowano 10 Lutego 2017 Witam, może ktoś mi pomoże nastawiłam mięso do wędzenia w solance i postawiłam w komórce dziś chciałam mięso wsadzić do siatek a tu niespodzianka mięso jest po trosze zamarznięte co mam robić zostawic jeszcze niech stoi czy mogę wedzić stało 10 dni solanka 12l wody i 1kg peklosoli. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-540206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2123 Opublikowano 10 Lutego 2017 Cały czas było zamrożone.....czy tylko dziś? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-540207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2124 Opublikowano 10 Lutego 2017 na pewno rozmrozić -ile było zamrożone ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-540209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia13c5 Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2125 Opublikowano 10 Lutego 2017 Witam, sama dokładnie nie wiem ,ale po trzech dniach po nastawieniu nie było zamrożone bo przekręcałam i było ok. Teraz tęgie mrozy ,ale myslałam że skoro w soli to nie zamarznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/85/#findComment-540211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.