Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W środę zakupiłem mięso do pierwszego wędzenia, szynki kulki i schaby. Niestety zaraz po zakupie, otrzymałem telefon z informacjami o pewnym zdarzeniu w rodzinie, musiałem szybko wyjechać na ponad dobę. Mięsem nie miał się kto zająć, przeleżało w lodówce, w stalowej misie do czwartku. Okazało się że szynka delikatnie zszarzała w niektórych miejscach, nie jest śliska, nie pachnie brzydko, wyczytałem że to objaw dłuższego kontaktu mięsa z powietrzem.
Przygotowałem solankę (peklosól), wrzuciłem do niej mięso, a naczynie wstawiłem do lodówki na dolną półkę, stoi do dziś, mięso przewracałem szynka nadal w części jest zszarzała z wierzchu.
Zalewa ma zapach jak pierwszego dnia, nie jest zmętniała, nie ciągnie się (nie przypomina rzadkiego kiślu), brak bąbli, piany, mięso również pachnie normalnie.
Docelowo peklowanie ma potrwać 10 dni. Zakładając, że do końca będzie przebiegało poprawnie, brak oznak zepsucia solanki i mięsa w postaci opisanych wyżej objawów, czy takie mięso nadaje się do wędzenia, czy jego "poszarzałość" z wierzchu będzie miała wpływ na walory smakowe, no i przede wszystkim czy się tym nie potruję?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-596067
Udostępnij na innych stronach

Jak na razie nie widzę żadnych zagrożeń.

Możesz wrzucić zdjęcia mięsa?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-596069
Udostępnij na innych stronach

Ta szarość się wyrówna po wędzeniu tylko nie pchaj tam łapek bo zakazisz solankę

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-596073
Udostępnij na innych stronach

No to mnie zmartwiłeś bo niestety dziś przewracałem mięsko łapskami, zanim jednak to zrobiłem, podszedłem do tego chirurgicznie, łapy myłem przez 10 min bardzo ciepłą wodą + mydło, a później jeszcze żelem antybakteryjnym, więc może jednak dopisze mi szczęście nowicjusza i solanka się nie zepsuje, okaże się.

Od teraz będę to robił sterylizowanymi narzędziami.
Tak się nakręciłem i tym kolorem mięsa i możliwością skażenia solanki że zdjęcie zrobiłem już dziś.

post-92391-0-24291800-1524335526_thumb.jpg

Solanka na zdjęciu wygląda na strasznie ciemną, to pewnie wina warunków w jakich była robiona fotka, w rzeczywistości jest jaśniejsza i przejrzystsza, choć ma swój kolor bo raz że trochę soków mięso w nią pewnie puściło dwa, że zabarwiona jest od przypraw (ziele angielskie, owoc jałowca, pieprz, liść laurowy, świeży czosnek). W każdym razie nic się nie pieni, bąbli brak, pachnie bardzo ładnie i solanka i samo mięso.

Edytowane przez takamahi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-596085
Udostępnij na innych stronach

 

 

Od teraz będę to robił sterylizowanymi narzędziami.

Weź nie przesadzaj. 

Mieszam zawsze umytymi rękami i jeszcze nigdy nic złego się z zalewą nie stało.

Jak ktoś z brudnymi łapami pcha się do zalewy, to ja rozumiem, ale jak ręce są czyste, to bez przesadyzmu proszę.

 

Co do Twojej zalewy, to jest ok.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-596087
Udostępnij na innych stronach

 

 

Weź nie przesadzaj. 
 

Arkadiusz napisał nie pchaj tam łapek, nie pisał "brudnych łapek", moja wiedza w temacie wędzenia, peklowania itp. jest na chwilę obecną mała i czysto teoretyczna. Także staram się słuchać mądrzejszych.
Wyparzyć dwa widelce do przełożenia mięsa, dla mnie żaden kłopot, ale skoro wystarczy dokładnie umyć ręce, to przy tym pozostanę.

Mógłbyś jeszcze coś powiedzieć na temat koloru mięsa, na tej szynce na wierzchu dokładnie widać te poszarzałe miejsca o których pisałem parę postów wcześniej. Będzie dobrze?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-596089
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz pisze dobrze....trochę na wyrost, ale lepiej ostrzegać niż potem mięso wyrzucać.

Czyste ręce i to w zupełności wystarczy.

 

Co do Twojego mięsa, to nie widzę żadnych powodów do obaw.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-596091
Udostępnij na innych stronach

Nie ma za co dziękować.

Od tego tu jesteśmy, żeby pomagać.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-596110
Udostępnij na innych stronach

A ja widzę, żę jeden kawałek mięśa nie jest zanurzone całkowicie.Nie wygłupiaj się z tą sterylnością rąk,możesz to zrobić za pomocą widelca.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-596140
Udostępnij na innych stronach

Nie przesadzam az tak z tym myciem ale o jednym nalezy pamietac , bo czesto widze jak reka z obraczka siedzi w miesie i miesza , a pod obraczka najwiecej paskudztwa . :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-596150
Udostępnij na innych stronach

A nie możecie nie grzebać w tym mięsie.?To nic nie daje.Nie ma takiej potrzeby a Wy kombinujcie jak koń pod górę.Zostawcie go w spokoju i będzie dobrze tym bardziej że niektórzy dodają przyprawy i już solanka jest bardziej podatna na kiśnięcie.Wystarczy że peklujecie w  ogólnodostępnej lodówce a tam trudno zachować odpowiednią temperaturę bo co chwila są otwierane drzwii i wpada ciepłe powietrze.Przypomnę,że temperatura peklowania to 4-6 C ,ale nie w lodówce tylko solanki.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-596162
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu , ja nic nie mieszam i zadnej wpadki nigdy nie mialam , jak mieso w calosci jest pod solanka w lodowce w odpowiedniej temp i bez zbednych przypraw wedlog mnie nie ´sa potrzebne na tym etapie  to po co tam wkladac lapska ?

co innego gdy wyrabiamy farsz reka , to wszelaka bizuteria juz nie na palcach albo zakladamy rekawiczki jednorazowe.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-596163
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wystarczy że peklujecie w  ogólnodostępnej lodówce a tam trudno zachować odpowiednią temperaturę bo co chwila są otwierane drzwii i wpada ciepłe powietrze.

To akurat nie ma wpływu na temperaturę w lodówce, no chyba że drzwi są cały czas otwarte.

 

A co do przekładania mięsa, to ja sobie przekładam i przy okazji zerkam czy wszystko jest ok.

Na pewno mu to nie zaszkodzi. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-596164
Udostępnij na innych stronach

 

 

Lakier na paznokciach też nie jest wskazany przy mieszaniu farszu.

 

A to  niby dlaczego ?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-596234
Udostępnij na innych stronach

Nie fisiujecie za bardzo z tym podejściem do mięsa?

Jeszcze trochę i trzeba będzie sterylne warunki tworzyć, jak w szpitalu na sali operacyjnej.

 

A tak na prawdę wystarczy czyste ręce mieć i nic więcej.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-596236
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

mam szybkie pytanie co do wędzenia na zimno.. pierwszy raz, wędzarnia elektryczna samoróba z pamelem i dymogeneratorem od Mira..

zostawiłem w lodówce przed wczorajszym wędzeniem na gorąco po jednym kawałku różnych mięs (szynka, schab, wołowe, indyk i coś tam jeszcze chyba) żeby spróbować na zimno puścić.. niestety na teraz na dworze mam 32* więc muszę do wieczora się wstrzymać aż temperatura nieco spadnie..

i teraz pytania - z tego co wyczytałem to temp. powinna być pomiędzy 16 a 22* - więc grzałkę na wszelki wypadek włączę ale sterownik na 20* ustawię chyba..

ile godzin wędzić - planuję tak od 18-19 do północy albo pierwszej żeby wyłączyć przed snem prąd.. czy na noc zostawić w wędzarni czy do lodówki i na drugi dzień tak samo? ile takich cykli? bo mogę spokojnie do soboty wieczora sobie powędzić, nie spieszy mi się..

jakieś rady?

Edytowane przez ArturS7
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-597188
Udostępnij na innych stronach

Możesz sobie wędzić ile razy chcesz tylko trzeba było od razu wędzić na zimno.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-597191
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam źle odczytałem.Możesz wędzić ile razy chcesz ,ale drób i tak musisz sparzyć do 72 C w środku więc nie bardzo jest sens wędzić go na zimno. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-597196
Udostępnij na innych stronach

Tak bo jest dość ciepło.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-597209
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.