takamahi Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2601 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 WitamW środę zakupiłem mięso do pierwszego wędzenia, szynki kulki i schaby. Niestety zaraz po zakupie, otrzymałem telefon z informacjami o pewnym zdarzeniu w rodzinie, musiałem szybko wyjechać na ponad dobę. Mięsem nie miał się kto zająć, przeleżało w lodówce, w stalowej misie do czwartku. Okazało się że szynka delikatnie zszarzała w niektórych miejscach, nie jest śliska, nie pachnie brzydko, wyczytałem że to objaw dłuższego kontaktu mięsa z powietrzem.Przygotowałem solankę (peklosól), wrzuciłem do niej mięso, a naczynie wstawiłem do lodówki na dolną półkę, stoi do dziś, mięso przewracałem szynka nadal w części jest zszarzała z wierzchu.Zalewa ma zapach jak pierwszego dnia, nie jest zmętniała, nie ciągnie się (nie przypomina rzadkiego kiślu), brak bąbli, piany, mięso również pachnie normalnie.Docelowo peklowanie ma potrwać 10 dni. Zakładając, że do końca będzie przebiegało poprawnie, brak oznak zepsucia solanki i mięsa w postaci opisanych wyżej objawów, czy takie mięso nadaje się do wędzenia, czy jego "poszarzałość" z wierzchu będzie miała wpływ na walory smakowe, no i przede wszystkim czy się tym nie potruję? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-596067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2602 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Jak na razie nie widzę żadnych zagrożeń.Możesz wrzucić zdjęcia mięsa? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-596069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takamahi Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2603 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Pstryknę jutro, podczas przekładania i wrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-596072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2604 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 (edytowane) Ta szarość się wyrówna po wędzeniu tylko nie pchaj tam łapek bo zakazisz solankę Edytowane 21 Kwietnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-596073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takamahi Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2605 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 (edytowane) No to mnie zmartwiłeś bo niestety dziś przewracałem mięsko łapskami, zanim jednak to zrobiłem, podszedłem do tego chirurgicznie, łapy myłem przez 10 min bardzo ciepłą wodą + mydło, a później jeszcze żelem antybakteryjnym, więc może jednak dopisze mi szczęście nowicjusza i solanka się nie zepsuje, okaże się.Od teraz będę to robił sterylizowanymi narzędziami.Tak się nakręciłem i tym kolorem mięsa i możliwością skażenia solanki że zdjęcie zrobiłem już dziś.Solanka na zdjęciu wygląda na strasznie ciemną, to pewnie wina warunków w jakich była robiona fotka, w rzeczywistości jest jaśniejsza i przejrzystsza, choć ma swój kolor bo raz że trochę soków mięso w nią pewnie puściło dwa, że zabarwiona jest od przypraw (ziele angielskie, owoc jałowca, pieprz, liść laurowy, świeży czosnek). W każdym razie nic się nie pieni, bąbli brak, pachnie bardzo ładnie i solanka i samo mięso. Edytowane 21 Kwietnia 2018 przez takamahi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-596085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2606 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Od teraz będę to robił sterylizowanymi narzędziami. Weź nie przesadzaj. Mieszam zawsze umytymi rękami i jeszcze nigdy nic złego się z zalewą nie stało.Jak ktoś z brudnymi łapami pcha się do zalewy, to ja rozumiem, ale jak ręce są czyste, to bez przesadyzmu proszę. Co do Twojej zalewy, to jest ok. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-596087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takamahi Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2607 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Weź nie przesadzaj. Arkadiusz napisał nie pchaj tam łapek, nie pisał "brudnych łapek", moja wiedza w temacie wędzenia, peklowania itp. jest na chwilę obecną mała i czysto teoretyczna. Także staram się słuchać mądrzejszych.Wyparzyć dwa widelce do przełożenia mięsa, dla mnie żaden kłopot, ale skoro wystarczy dokładnie umyć ręce, to przy tym pozostanę.Mógłbyś jeszcze coś powiedzieć na temat koloru mięsa, na tej szynce na wierzchu dokładnie widać te poszarzałe miejsca o których pisałem parę postów wcześniej. Będzie dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-596089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2608 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 (edytowane) Arkadiusz pisze dobrze....trochę na wyrost, ale lepiej ostrzegać niż potem mięso wyrzucać.Czyste ręce i to w zupełności wystarczy. Co do Twojego mięsa, to nie widzę żadnych powodów do obaw. Edytowane 21 Kwietnia 2018 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-596091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takamahi Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2609 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-596097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2610 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Nie ma za co dziękować.Od tego tu jesteśmy, żeby pomagać. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-596110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2611 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 A ja widzę, żę jeden kawałek mięśa nie jest zanurzone całkowicie.Nie wygłupiaj się z tą sterylnością rąk,możesz to zrobić za pomocą widelca. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-596140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takamahi Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2612 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 To tylko do zdjęcia tak wygląda, normalnie całe mięso jest dociśnięte na ~2cm poniżej lustra zalewy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-596143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2613 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Nie przesadzam az tak z tym myciem ale o jednym nalezy pamietac , bo czesto widze jak reka z obraczka siedzi w miesie i miesza , a pod obraczka najwiecej paskudztwa . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-596150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2614 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Elektra ma rację, pod biżuterią gromadzi się brud. Lakier na paznokciach też nie jest wskazany przy mieszaniu farszu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-596161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2615 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 (edytowane) A nie możecie nie grzebać w tym mięsie.?To nic nie daje.Nie ma takiej potrzeby a Wy kombinujcie jak koń pod górę.Zostawcie go w spokoju i będzie dobrze tym bardziej że niektórzy dodają przyprawy i już solanka jest bardziej podatna na kiśnięcie.Wystarczy że peklujecie w ogólnodostępnej lodówce a tam trudno zachować odpowiednią temperaturę bo co chwila są otwierane drzwii i wpada ciepłe powietrze.Przypomnę,że temperatura peklowania to 4-6 C ,ale nie w lodówce tylko solanki. Edytowane 22 Kwietnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-596162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2616 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Arkadiuszu , ja nic nie mieszam i zadnej wpadki nigdy nie mialam , jak mieso w calosci jest pod solanka w lodowce w odpowiedniej temp i bez zbednych przypraw wedlog mnie nie ´sa potrzebne na tym etapie to po co tam wkladac lapska ?co innego gdy wyrabiamy farsz reka , to wszelaka bizuteria juz nie na palcach albo zakladamy rekawiczki jednorazowe. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-596163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2617 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Wystarczy że peklujecie w ogólnodostępnej lodówce a tam trudno zachować odpowiednią temperaturę bo co chwila są otwierane drzwii i wpada ciepłe powietrze. To akurat nie ma wpływu na temperaturę w lodówce, no chyba że drzwi są cały czas otwarte. A co do przekładania mięsa, to ja sobie przekładam i przy okazji zerkam czy wszystko jest ok.Na pewno mu to nie zaszkodzi. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-596164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2618 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Lakier na paznokciach też nie jest wskazany przy mieszaniu farszu. A to niby dlaczego ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-596234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2619 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Nie fisiujecie za bardzo z tym podejściem do mięsa?Jeszcze trochę i trzeba będzie sterylne warunki tworzyć, jak w szpitalu na sali operacyjnej. A tak na prawdę wystarczy czyste ręce mieć i nic więcej. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-596236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArturS7 Opublikowano 3 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #2620 Opublikowano 3 Maja 2018 (edytowane) mam szybkie pytanie co do wędzenia na zimno.. pierwszy raz, wędzarnia elektryczna samoróba z pamelem i dymogeneratorem od Mira..zostawiłem w lodówce przed wczorajszym wędzeniem na gorąco po jednym kawałku różnych mięs (szynka, schab, wołowe, indyk i coś tam jeszcze chyba) żeby spróbować na zimno puścić.. niestety na teraz na dworze mam 32* więc muszę do wieczora się wstrzymać aż temperatura nieco spadnie..i teraz pytania - z tego co wyczytałem to temp. powinna być pomiędzy 16 a 22* - więc grzałkę na wszelki wypadek włączę ale sterownik na 20* ustawię chyba..ile godzin wędzić - planuję tak od 18-19 do północy albo pierwszej żeby wyłączyć przed snem prąd.. czy na noc zostawić w wędzarni czy do lodówki i na drugi dzień tak samo? ile takich cykli? bo mogę spokojnie do soboty wieczora sobie powędzić, nie spieszy mi się..jakieś rady? Edytowane 3 Maja 2018 przez ArturS7 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-597188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #2621 Opublikowano 3 Maja 2018 Możesz sobie wędzić ile razy chcesz tylko trzeba było od razu wędzić na zimno. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-597191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArturS7 Opublikowano 3 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #2622 Opublikowano 3 Maja 2018 Możesz sobie wędzić ile razy chcesz tylko trzeba było od razu wędzić na zimno.nie bardzo rozumiem Twoją wypowiedź.. jak to od razu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-597195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #2623 Opublikowano 3 Maja 2018 (edytowane) Przepraszam źle odczytałem.Możesz wędzić ile razy chcesz ,ale drób i tak musisz sparzyć do 72 C w środku więc nie bardzo jest sens wędzić go na zimno. Edytowane 3 Maja 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-597196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArturS7 Opublikowano 3 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #2624 Opublikowano 3 Maja 2018 aha... a pomiędzy wędzeniami do lodówki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-597201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #2625 Opublikowano 3 Maja 2018 Tak bo jest dość ciepło. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/105/#findComment-597209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.