Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dotyczy kiełbasy.

Wyciągamy kiełbasy z lodówki i wstępnie osuszamy 2-3 h w warunkach domowych.

W tym czasie kiełbasa trochę się osuszy, ale co najważniejsze nabierze ciepła otocznia.

Potem osuszamy w wędzarni w około 55-65 C do czasu aż jelito po dotknięci zewnętrzną częścią dłoni będzie jeszcze wilgotne, ale już trochę suche, takie lepkie.

Dopiero w tym momencie uruchamiamy DG.

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/52/#findComment-432183
Udostępnij na innych stronach

Jeśli jedząc nie czujesz posmaku kwasu, to jak najbardziej możesz konsumować.

Przy kwasie octowym kiełbasa jest nie do zjedzenia.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/52/#findComment-432191
Udostępnij na innych stronach

kiełbasa w smaku jest dobra, tylko słabo wygląda :) .

dziękuję wszystkim za rady, już wiem co się stało i wyciągnąłem z tego wnioski, następnym razem będzie ok.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/52/#findComment-432197
Udostępnij na innych stronach

I tak trzymać !  :thumbsup:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/52/#findComment-432198
Udostępnij na innych stronach

pomocy  :hmm: jestem już jakiś krótki czas na forum , wydawałoby się , że umiem korzystać z wyszukiwarki ale .... ktoś kiedyś gdzieś zawarł przepis bez zdjęcia ( napisał , że nie pomyślał , że zamieści kiedykolwiek ten przepis) na wykorzytanie zupki chińskiej na placki - kurna patrzyłam w wałówce i nie widzę , to chyba gdzieś gdzie jest żarcie dla studentów czy coś takiego , nie mogę namierzyć tego  :mad: czy ktoś coś kojarzy i pomoże ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/52/#findComment-432299
Udostępnij na innych stronach

Ja zamieściłem właśnie tam gdzie szukałaś ;)

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10756-nowy-dział/?p=391516

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/52/#findComment-432301
Udostępnij na innych stronach

Przemo28, problemem było niedokładne osuszenie kiełbasy przed wędzeniem i najprawdopodobniej zbyt wilgotne zrębki wędzarnicze (nowe opakowanie, wcześniej nie sprawdzane, z generatora dumu kapała woda)  oraz za mało otwarty szyber (dopiero uczę się nowej wędzarni, drugie wędzenie, wcześniej była wędzona krakowska i było wszystko ok)


Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/52/#findComment-432308
Udostępnij na innych stronach

post 16

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/52/#findComment-432309
Udostępnij na innych stronach

Cześć, bardzo chciałabym, żeby na forum był wątek o tematyce "gdzie na forum znajdę", bo jestem przekonana, że gdzieś na forum ten temat musiał się już pojawić, ale nie potrafię go znaleźć za pomocą "szukaj".

 

Otóż zastanawiam się nad zakupem "wędzarni turystycznej" https://www.jula.pl/catalog/ogrod/ogrod/grille-i-paleniska/akcesoria-do-grilla/wedzarnia-769071/ ,czy to całkowita profanacja, czy na początek dla laika wystarczy, tak na próbę.

Mogę toto wsadzić do wygasającego kominka czy to już przesada?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/52/#findComment-432582
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że na początek warto zapoznać się z możliwościami naszej "szukajki". Po wpisaniu szukanej frazy w okienku "Przeszukaj" wyszukiwarki musi być "Forum".

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/52/#findComment-432583
Udostępnij na innych stronach

doradora, twój link prowadzi do nikąd, ale domyślam się, że chodzi Ci o to https://www.jula.pl/catalog/ogrod/ogrod/grille-i-paleniska/akcesoria-do-grilla/wedzarnia-769071/

 

To w zasadzie nie wędzarnia tylko pojemnik na zrębki. Dokładnie ten sam efekt obdymienia uzyskasz rozypując zrębki na obrzeżach grila węglowego, a dodatkowo zaoszczędzisz 20 dychy za diurawą puszkę. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/52/#findComment-432587
Udostępnij na innych stronach

Włóż do środka zrębki wędzarnicze lub inny materiał, a następnie umieść wędzarnię nad żarem! Ze stali nierdzewnej.

 

I dalej co .....  cud się zdarzy ?

Tak już ludzi naciągają, że nie ma znaczenia co i do czego może służyć, byleby sprzedać. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/52/#findComment-432607
Udostępnij na innych stronach

Otóż zastanawiam się nad zakupem "wędzarni turystycznej"

 

Jak to się mówi dosadnie szkłem się du@# nie utrze. Najprotszym i chyba najtańszym rozwiązaniem jest wędzarnia elektryczna. Masz na forum opisy przynajmniej kilku takich maszynek. Z dymogeneratorem wewnętrznym, zewnętrznym, jako źródło ciepła maszynki elektryczne czasem grile, co kto ma.

 

Kilka tygodni temu ze szwagrem popełniliśmy taki wynalazek:

 

http://www.joy.czest.pl/foty/wed/wed1.jpg

 

To w trakcie suszenia kiełbasy przed wędzeniem.

 

A tu po uwędzeniu.

 

http://www.joy.czest.pl/foty/wed/wed2.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/52/#findComment-432625
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kilka tygodni temu ze szwagrem popełniliśmy taki wynalazek:

 

 

 No i gitara . :D   Mnie osobiście to te płyty nie po drodze . Kleje i inne badziewie w nich zawarte . Ale kto bogatemu ..............   :D

 

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/52/#findComment-432626
Udostępnij na innych stronach

Mnie osobiście to te płyty nie po drodze . Kleje i inne badziewie w nich zawarte

 

To są zdjęcia z pierwszych prób. Docelowo ma być obita od środka blachą, ewentualnie powstanie nowa skrzynia z desek. Na razie eksperymentujemy. A już zmotowaliśmy wszystko do kupy to pokusa była zbyt wielka, żeby czegoś nie uwędzić. :)

 

Szwagier jest trochę pesymista, powiada, a co jak się nie uda? Wywalimy kasę na materiał i du@# zbita?

Teraz już wiemy, że się udało i można spokojnie doinwestować urządzenie, lub zbudować nowe.

 

Na pewno nadają niepowtarzalny smak i aromat.

 

Z całą pewnością w swojej wędzarni takiego bukietu nie uzyskasz. :)

Ważne, że poczułeś się lepiej mogąc komuś wbić szpilkę. :)

Edytowane przez Przemo28
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/52/#findComment-432634
Udostępnij na innych stronach

doradora, twój link prowadzi do nikąd, ale domyślam się, że chodzi Ci o to https://www.jula.pl/catalog/ogrod/ogrod/grille-i-paleniska/akcesoria-do-grilla/wedzarnia-769071/

 

To w zasadzie nie wędzarnia tylko pojemnik na zrębki. Dokładnie ten sam efekt obdymienia uzyskasz rozypując zrębki na obrzeżach grila węglowego, a dodatkowo zaoszczędzisz 20 dychy za diurawą puszkę. :)

No ja myślałam, że toto ma w środku ruszcik i do środka się wsadza produkty, jak to ma tylko dymić na okolicę, to dziwne jakieś.

 

Myślę o czymś całkiem malutkim, bo w bloku mieszkam, ogrodu nie mam, ba nawet balkonu nie mam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/52/#findComment-432697
Udostępnij na innych stronach

Myślę o czymś całkiem malutkim, bo w bloku mieszkam, ogrodu nie mam, ba nawet balkonu nie mam.

To będzie raczej trudne. Nie chcę mówić, że niemożliwe ale bardzo trudne. Są na rynku dostępne wędzarki typu termos na brykiet drzewny, ale to wydatek pow. 2000 zł za malutką wędzarnię. Myślę, że najlepiej by było gdybyś przytuliła się do kogoś z Gliwic czy okolicy kto ma odpowiedni sprzęt (oczywiście mam na myśli wędzarnie). :)

 

A tak na marginesie, czy jest na forum temat potrzebuję uwędzić ... okolice.... Przecież nie zawsze nasze wędzarnie są w 100% pełne i dało by się kogoś przytulić.

Edytowane przez Przemo28
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/52/#findComment-432699
Udostępnij na innych stronach

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/52/#findComment-432714
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie :) 

ochłonęłam po pierwszym wędzarniczym koszmarku

a że prawie wszystko o dziwo :rolleyes: zjedzone

wiec się nie poddam,walczę dalej tym bardziej ze mam od lekarki nakaz podawania dzieciom woł.

to mam kolejne głupie pytanie i tym razem na spokojnie bez pospiechu

przeglądając forum spotkałam się z ostrzeżeniem żeby robiąc szynki wołowe nie używać ligawy

to ja się pytam dlaczego?

i jeśli nie na szynkę to do czego (tylko nie tatar bo moi anemicy surowego nie tkną)

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/52/#findComment-433086
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.