andrzej k Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #651 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Witam Najwięcej wagi przykładaj do porządnego wyrobienia. Szczególnie pod rozwagę początkującym no i oczywiście dla przypomnienia tym co nie biorą tego za bardzo pod uwagę . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-32261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #652 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 rzeczywiście,czytając opisy musi być fajna ta chłopska.Ale ja będę miał karczku tylko 2 kg-czy mogę dać te 2kg karczku+2kg łopatlo+2kg szynkówki i 2 kg boczku? wiem,że to odstępstwo od ,,chłopskiej" ale czy z takich proporcji można zrobić kiełbase? najwyżej ją nazwę ,,kiełbasa borysa" będzie bardzo chuda możesz się zdziwić twardością Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-32262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #653 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Borys_sc.Ja uważam że powinieneś dać jakieś mięso które by to wszystko skleiło tzn. albo wołowinę albo wieprzowinę III tzn golonki zmielone na drobnym sitku bo inaczej to wszystko ci się rozleci.Jasiu ma rację daj więcej tłuszczu możesz zmielić ma drobniejszych sitkach jeśli nie chcesz go widzieć w kiełbasie a będzie delikatniejsza. Z tych mięs zrobisz lux kiełbasę.Pzdr.WosiuPS.Zobacz w dziale dla początkujących temat TWOJA PIERWSZA KIEŁBASA- polecam Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-32265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #654 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 witam Borysmiesko masz super mozesz zrobic taka kielbase http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1464 gwarantuje Ci ze bedzie smakowala,dokup tylko trochewolowego z pregi badz karku,lub golonko do masy wiazacej,dobrze wymieszaj ,przypraw wg swojego gustu mozesz dacjakbys mial jakies watpliwosci to prosze pisac,pomogeslonecznie pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-32273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borys_sc Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #655 Opublikowano 4 Kwietnia 2008 dzięki eszystkim za rady!!dzisiaj na targu dokupie 1kg wołowego i kg podgardla ps jak to jest z tymi jelitami?chodzi mi o kaliber-czy to jest średnica? kupiłem oprócz wieprzowych 28/32 też baranie 20/22 .Sprzedawczyni pokazała mi gotową kiełbasę ,mówiąc ,że "to taka grubość będzie"Jako ślusarz,wiem,że 32mm to grubość prawie jak rura calowa , a tekiełbasy były cieńsze.Podobnie z baranimi-kiełbaski będą (wg sprzedawczyni)"jak palec wskazujący"-to też nie jest 20mm.Po przyjściu do domu uciąłem kawałek i po namoczeniu i przelaniu olejem zrobiłwm próbe-na lejek 20mm nie wchodzą na 15mm tak.Dlaczego się mówi kal 20/22 albo 28/32 ,skoro to nie jest średnica w mm?A może to jest szerokość złożonego jelita ,tak jak w przypadku osłonek? i jescze sprawa przypraw: czytając średnie dawki przypraw http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1467i post Marka z Bielska jest duża różnica.3,5 g pieprzu i 4g czosnku/kg kiełbasy wobec 1-2gpieprzu lub czosnku/kg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-32296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borys_sc Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #656 Opublikowano 4 Kwietnia 2008 nie bede ryzykował-czosnku i pieprzu dam po 2 gramy/kg- Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-32340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domin12439 Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #657 Opublikowano 5 Kwietnia 2008 nie bede ryzykował-czosnku i pieprzu dam po 2 gramy/kg- Jasne na początku nie ma co przesadzać. A jak będzie czegoś mało w smaku to następnym razem dasz więcej. Jak zrobiłem pierwszą kiełbasę to sól aż "trzeszczała" między zębami. :grin: Po kilku próbach będziesz wiedział ile i czego możesz dodać więcej. Cytuj Pozdrawiam serdecznie!!! DominikWĘDZĘ SOBIE I MUZOM - tym co się znają https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.phphttp://nasza-klasa.pl/profile/1110333 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-32342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #658 Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Witam nie bede ryzykował-czosnku i pieprzu dam po 2 gramy/kg- Śmiało bierz się za robotę tak od razu nie trafisz z przyprawami byle nie przesadzić . Każdy ma przecież inne kubki smakowe . Tylko zanotuj co ile dałeś powiedzmy na kilogram żebyś później nie błądził . Po wymieszaniu już mięska z przyprawami zrób próbę organoleptyczną na jednej parce . Da to możliwość ewentualnej korekty . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-32343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #659 Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Pieprzu to możesz dać 2 gramy ale czosnku to na pewno więcej. Ja daję ok.1 dkg. na kilo czosnku świeżego i 1,5 g pieprzu na kilo. :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-32344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #660 Opublikowano 5 Kwietnia 2008 nie bede ryzykował-czosnku i pieprzu dam po 2 gramy/kg-witaj Borys tutaj ryzyka nie ma,zrob tak jak napisales po 2 g/kg i sam ocenisz co bys mogl jeszcze dodac.pamietaj ze do kielbas tzw.pieczonych ilosc przypraw sie zmniejsza wraz z sola pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-32350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #661 Opublikowano 5 Kwietnia 2008 WitamDo kiełbas pieczonych i suszonych sól i przyprawy zmniejsza się o % ubytku masy gotowego wyrobu.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-32352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #662 Opublikowano 5 Kwietnia 2008 dokladnie tak Smorodina,nalezy wiedziec jaka jest wydajnosc gotowego produktu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-32353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #663 Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zrób zawsze próbę. Co do czosnku, to uważaj (sa w handlu odmiany o różnej "mocy"). Ja robiąc kiedyś mysliwską, na 10 kg farszu dałem 4 ząbki polskiego. Było w sam raz. Zacznij od małych ilości i spróbuj farszu. Jesli bedzie za mało przypraw, możesz to jeszcze skorygować. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-32362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisz Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #664 Opublikowano 7 Kwietnia 2008 hej, super że jest takie fajne forum. korzystam z możliwości i chciałbym się z wszystkimi przywitać jestem mieszkańcem naszej stolnicy i na razie nie mam możliwości na działalność wędzalniczą ale pamiętam te wyroby robione z ojcem pod warszawką, ach ten smaaak.szkoda tylko że jako małolat miałem to w nosie i bardziej nie podpatrywalem dokładnie jak to mój staruszek robił ach ta kiełbaskaaaa (zwana edryśkowa ) ale cóż, może sam coś sprobuję, wiedzy to tutaj nie brakuje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-32441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #665 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 krisz, pięknie witamy i zapraszamy do podróży z zadymioną przygodą :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-32445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #666 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Witaj!Smaki z dzieciństwa są niezapomniane. Spróbuj coś bez wędzenia, czyli jakiś wyrób z szynkowarki a zapomnisz o wyrobach z marketu. Najtrudniej jest zacząć a potem to już wpadłeś!!! Pozdrawiam Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-32446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu53 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #667 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Witam wszystkich, cała forumową brać! Jest to mój pierwszy post na tym forum i chciałbym się z Wszystkimi wiosennie i słonecznie przywitać. Mam nadzieję, że przyjmiecie mnie do swego grona i zagoszczę tutaj na stałe. Zakres tematyczny tego forum bardzo mnie interesuje i mam cichą nadzieję, że w miarę wolnego czasu będę mógł nie tylko korzystać z forum ale i wspierać niektóre tematy swoim skromnym doświadczeniem. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Jędruś! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-33046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #668 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Witamy na forum :lol: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-33047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sepiko Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #669 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Witaj Endriu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-33051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #670 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Andriu, tak dla pełnego obrazu, odwiedź jeszcze naszą stronkę www.wedlinydomowe.pl :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-33056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #671 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Witamy serdecznie i zapraszamy do naszego grona . :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-33070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #672 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Witam i również zapraszam do grona osób "pozytywnie zakręconych" :-) Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-33071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #673 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 wspierać niektóre tematy swoim skromnym doświadczeniem.I o to nam właśnie chodzi. Witaj na forum, czuj sie dobrze w gronie naprawdę życzliwych i przyjaznych ludzi. Przeglądaj sobie również tematy na stronie głównej, co zasugerował Ci już Maxell. Poza ogromna wiedzą o mięsie i wędlinach znajdziesz tam dział o serach, domowym chlebie, innych domowych specjałach (np. naleweczki); generalnie jest to zbiór unikatowych niejednokrotnie technologii, z których wybierzesz dla siebie to, co chcesz i w którym, mamy nadzieję, podzielisz się własnymi tajemnicami. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-33076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtula Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #674 Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Witam solenizantów dnia dzisiejszego 23 kwietniaJurkom Wojtkom wszystkiego najlepszego poprostu naj Cytuj ww wojtek stary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-33273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #675 Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Witam Dołączam się do życzeń , wszystkiego najlepszego nasi solenizanci . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-33275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.