Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Najwięcej wagi przykładaj do porządnego wyrobienia.

Szczególnie pod rozwagę początkującym no i oczywiście dla przypomnienia tym co nie biorą tego za bardzo pod uwagę .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-32261
Udostępnij na innych stronach

rzeczywiście,czytając opisy musi być fajna ta chłopska.Ale ja będę miał karczku tylko 2 kg-czy mogę dać te 2kg karczku+2kg łopatlo+2kg szynkówki i 2 kg boczku?

wiem,że to odstępstwo od ,,chłopskiej" ale czy z takich proporcji można zrobić kiełbase?

najwyżej ją nazwę ,,kiełbasa borysa" :)

będzie bardzo chuda możesz się zdziwić twardością

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-32262
Udostępnij na innych stronach

Borys_sc.

Ja uważam że powinieneś dać jakieś mięso które by to wszystko skleiło tzn. albo wołowinę albo wieprzowinę III tzn golonki zmielone na drobnym sitku bo inaczej to wszystko ci się rozleci.Jasiu ma rację daj więcej tłuszczu możesz zmielić ma drobniejszych sitkach jeśli nie chcesz go widzieć w kiełbasie a będzie delikatniejsza. Z tych mięs zrobisz lux kiełbasę.

Pzdr.Wosiu

PS.Zobacz w dziale dla początkujących temat TWOJA PIERWSZA KIEŁBASA- polecam

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-32265
Udostępnij na innych stronach

witam Borys

miesko masz super mozesz zrobic taka kielbase

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1464

 

gwarantuje Ci ze bedzie smakowala,dokup tylko troche

wolowego z pregi badz karku,lub golonko do masy wiazacej,

dobrze wymieszaj ,przypraw wg swojego gustu mozesz dac

jakbys mial jakies watpliwosci to prosze pisac,pomoge

slonecznie pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-32273
Udostępnij na innych stronach

dzięki eszystkim za rady!!

dzisiaj na targu dokupie 1kg wołowego i kg podgardla

 

ps jak to jest z tymi jelitami?chodzi mi o kaliber-czy to jest średnica? kupiłem oprócz wieprzowych 28/32 też baranie 20/22 .Sprzedawczyni pokazała mi gotową kiełbasę ,mówiąc ,że "to taka grubość będzie"Jako ślusarz,wiem,że 32mm to grubość prawie jak rura calowa , a tekiełbasy były cieńsze.Podobnie z baranimi-kiełbaski będą (wg sprzedawczyni)"jak palec wskazujący"-to też nie jest 20mm.Po przyjściu do domu uciąłem kawałek i po namoczeniu i przelaniu olejem zrobiłwm próbe-na lejek 20mm nie wchodzą na 15mm tak.Dlaczego się mówi kal 20/22 albo 28/32 ,skoro to nie jest średnica w mm?A może to jest szerokość złożonego jelita ,tak jak w przypadku osłonek?

 

i jescze sprawa przypraw: czytając średnie dawki przypraw http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1467

i post Marka z Bielska jest duża różnica.3,5 g pieprzu i 4g czosnku/kg kiełbasy wobec 1-2gpieprzu lub czosnku/kg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-32296
Udostępnij na innych stronach

nie bede ryzykował-czosnku i pieprzu dam po 2 gramy/kg-

Jasne na początku nie ma co przesadzać.

A jak będzie czegoś mało w smaku to następnym razem dasz więcej.

 

Jak zrobiłem pierwszą kiełbasę to sól aż "trzeszczała" między zębami. :grin:

Po kilku próbach będziesz wiedział ile i czego możesz dodać więcej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-32342
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

nie bede ryzykował-czosnku i pieprzu dam po 2 gramy/kg-

Śmiało bierz się za robotę tak od razu nie trafisz z przyprawami byle nie przesadzić . Każdy ma przecież inne kubki smakowe . Tylko zanotuj co ile dałeś powiedzmy na kilogram żebyś później nie błądził . Po wymieszaniu już mięska z przyprawami zrób próbę organoleptyczną na jednej parce . Da to możliwość ewentualnej korekty .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-32343
Udostępnij na innych stronach

Pieprzu to możesz dać 2 gramy ale czosnku to na pewno więcej. Ja daję ok.1 dkg. na kilo czosnku świeżego i 1,5 g pieprzu na kilo. :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-32344
Udostępnij na innych stronach

nie bede ryzykował-czosnku i pieprzu dam po 2 gramy/kg-

witaj Borys

tutaj ryzyka nie ma,zrob tak jak napisales po 2 g/kg i sam ocenisz co

bys mogl jeszcze dodac.pamietaj ze do kielbas tzw.pieczonych ilosc

przypraw sie zmniejsza wraz z sola

pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-32350
Udostępnij na innych stronach

Witam

Do kiełbas pieczonych i suszonych sól i przyprawy zmniejsza się o % ubytku masy gotowego wyrobu.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-32352
Udostępnij na innych stronach

Zrób zawsze próbę. Co do czosnku, to uważaj (sa w handlu odmiany o różnej "mocy"). Ja robiąc kiedyś mysliwską, na 10 kg farszu dałem 4 ząbki polskiego. Było w sam raz. Zacznij od małych ilości i spróbuj farszu. Jesli bedzie za mało przypraw, możesz to jeszcze skorygować.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-32362
Udostępnij na innych stronach

hej,

 

super że jest takie fajne forum.

 

korzystam z możliwości i chciałbym się z wszystkimi przywitać :)

 

jestem mieszkańcem naszej stolnicy i na razie nie mam możliwości na działalność wędzalniczą ale pamiętam te wyroby robione z ojcem pod warszawką, ach ten smaaak.

szkoda tylko że jako małolat miałem to w nosie i bardziej nie podpatrywalem dokładnie jak to mój staruszek robił :( ach ta kiełbaskaaaa (zwana edryśkowa ;) )

 

ale cóż, może sam coś sprobuję, wiedzy to tutaj nie brakuje

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-32441
Udostępnij na innych stronach

Witaj!

Smaki z dzieciństwa są niezapomniane. Spróbuj coś bez wędzenia, czyli jakiś wyrób z szynkowarki a zapomnisz o wyrobach z marketu. Najtrudniej jest zacząć a potem to już wpadłeś!!!

Pozdrawiam

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-32446
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam wszystkich, cała forumową brać!

 

Jest to mój pierwszy post na tym forum i chciałbym się z Wszystkimi wiosennie i słonecznie przywitać.

Mam nadzieję, że przyjmiecie mnie do swego grona i zagoszczę tutaj na stałe. Zakres tematyczny tego forum bardzo mnie interesuje i mam cichą nadzieję, że w miarę wolnego czasu będę mógł nie tylko korzystać z forum ale i wspierać niektóre tematy swoim skromnym doświadczeniem.

Pozdrawiam serdecznie.

Jędruś!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-33046
Udostępnij na innych stronach

Andriu, tak dla pełnego obrazu, odwiedź jeszcze naszą stronkę www.wedlinydomowe.pl :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-33056
Udostępnij na innych stronach

Witam i również zapraszam do grona osób "pozytywnie zakręconych" :-)

A tym się zajmuję

"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-33071
Udostępnij na innych stronach

wspierać niektóre tematy swoim skromnym doświadczeniem.

I o to nam właśnie chodzi.

Witaj na forum, czuj sie dobrze w gronie naprawdę życzliwych i przyjaznych ludzi. Przeglądaj sobie również tematy na stronie głównej, co zasugerował Ci już Maxell. Poza ogromna wiedzą o mięsie i wędlinach znajdziesz tam dział o serach, domowym chlebie, innych domowych specjałach (np. naleweczki); generalnie jest to zbiór unikatowych niejednokrotnie technologii, z których wybierzesz dla siebie to, co chcesz i w którym, mamy nadzieję, podzielisz się własnymi tajemnicami.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-33076
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Dołączam się do życzeń , wszystkiego najlepszego nasi solenizanci .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/27/#findComment-33275
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.