Zbój Madej Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5151 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Serdeczne witanko wszystkim nowo przybyłym Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-346107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Petersan Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5152 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Co do pytania o dostawców - Ty szukasz dostaw wędlin czy surowca (mięsa) do ich wyrobu. Orientowałeś się jak długo trwa transport tego co chcesz z Polski do Japonii - postać surowca chyba musiałaby być mrożona, schłodzona - jakieś specjalne chłodnie do transportu? Wielce mnie to ciekawi, stąd te pytania. Witam, moze zle sie wyrazilem. Dokladnie, to poszukuje jelit roznych wielkosci, oslonki i itp. Z miesem, to nie taka prosta sprawa. Zeby brac z Polski mieso, to musialbym zamowic, minimum kontener mrozniczy, a to jest ok. 30 ton. Tyle, to by mi starczylo na 10 lat . Chyba ze jest jakas firma, ktora chce eksportowac miesa i wedliny, a nie maja nikogo w Japonii, to mozna pomyslec o tym. Pytania prosze na priva. Pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-346342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5153 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Dokladnie, to poszukuje jelit roznych wielkosci, oslonki i itp. Petersan to jest forum hobbystów robiących wędliny na swoje potrzeby. Każdy z nas kupuje jelita w różnych sklepach handlujących produktami i sprzętami niezbędnymi do wykonania naszych wyrobów. Możesz przestudiować np ten wątek z adresami niektórych sklepów- hurtowni tego typu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/578-wazne-baza-sklepow-i-bazarow-z-art-masarskimi-w-polsce/ . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-346344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YARKOSKI Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5154 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Witam wszystkich serdecznie! Te wspaniałą stronę i forum śledziłem już od dłuższego czasu zbierając siły do zmierzenia się z prawdziwym zadymianiem. Liczę na wszelką pomoc w przypadku pojawiających się z mojej strony pytań i wątpliwości w tej dziedzinie gdyż moje doświadczenie jest tylko teoretyczne ale mam nadzieję , że już niedługo. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-346444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilk1984 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5155 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 WitamCieszę się niezmiernie na moją przygodę z wami "zadymiaczami" zaczynam naukę i przygode z tym nowym jakże zacnym chobby.Jestem elektrykiem i wędliniarstwo jest mi całkiem obce za to dobrze zjeść lubię Przygodę swą zacznę od budowy Wędzarni "bogdana" by godnie rozpocząć swą naukę pozdrawiam wędzarniczą brać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-346515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo191180 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5156 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Witam pozdrowienia ze Słupska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-346843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckymag Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5157 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam. Jestem tu nowy, choć nowy się nie czuję. Zaglądam na stronę wedlinydomowe.pl od conajmniej pięciu lat. Postanowiłem się zarejestrować , żeby opowiedzieć o swoich doświadczeniach które są dość oryginalne i "spłacić dług"Po latach eksperymentów dorobiłem się własnej receptury na wędzonki. Dodam , że po pierwsze jestem strasznie leniwy a po drugie nie mam wędzarni. Ciekawe? To dodam fotkę ostatniej produkcji (moja "produkcja" jest wyłącznie jednostkowa, raz na miesiąc - dwa powstaje coś podobnego) Edytowane 16 Kwietnia 2014 przez Luckymag Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-347028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goie1 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5158 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Witam wszystkich.Na Waszą stronę trafiłam kilka lat temu po przeczytaniu artykułu w gazecie o zlocie w Napoleonowie ( mieszkam w okolicy). To chyba był jeden z pierwszych zlotów. No ale musiało minąć trochę lat i ja musiałam dojrzeć Pamiętam smak i zapach szynek wędzonych przez mojego tatę. Dlatego postanowiłam się douczyć i zmierzyć z wędzeniem.Na razie doświadczenia mam tylko z pasztetami...Mam nadzieję, że wieeele się od Was nauczę.Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-347174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacuh30 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5159 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Witam wszystkich Zadymiaczy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-347265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5160 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Witam wszystkich Zadymiaczy Witaj . Widzę że dym idzie pełną parą . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-347308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldi100 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5161 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Jako nowicjusz Witam Wszystkich...miłośników wyrobów dziwnych, niezwykłych ale napewno bardzo smacznych.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-347336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlewiotka Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5162 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Witajcie Zadymiarze. Jestem szefem kuchni [ "Pod Norenami", Kraków]. Od 17 roku życia [ a mam już 50- kę...] zajmuję się wyłącznie kuchniami dalekowschodnimi; mam na koncie 4 książki i wiele artykułów. Po tej napuszonej autoreklamie muszę przyznać, że często czułem potrzebę oderwania się na chwilę od Azji. Od niedawna zainteresowały mnie polskie sery zagrodowe, piwa z małych browarów i- oczywiście- wędliny i kiełbasy, najlepiej wyrabiane samodzielnie. Dalej "siedzę" w Azji, ale złapałem "drugi oddech". Strona jest świetnie prowadzona, logiczny i klarowny podział tematów, fachowość porad na wysokim poziomie. Zostaję z Wami ! Paweł Albrzykowski Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-347651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5163 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 (edytowane) @chlewiotka,Witaj na forum.Jesteśmy zadymiaczami a od zadymiarzy raczej trzymamy się z daleka Cieszy nas wysoka ocena wyrażona przez fachowca i mamy nadzieję, że zgościsz u nas na stałe.Zapoznaj się proszę ze stroną główną, gdzie znajduje się wiele cennych artykułów związanych z naszym hobby. http://wedlinydomowe.pl/ Na forum również znajdziesz wiele ciekawych przepisów a przede wszystkim praktycznych "myków" o których nie wyczytasz w żadnej książce.W dolnym, prawym rogu strony znajduje się link do regulaminu, który powinien być przez forowiczów przestrzegany.Życzę owocnego zadymiania. Edytowane 19 Kwietnia 2014 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-347670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz..G Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5164 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Witam wszystkich serdecznie.Dopiero zaczynam przygodę z wędzeniem i mam nadzieję że dużo sie dowiem w tym temacie bo jest to bardzo ciekawa i ''SMACZNA'' strona. Jeszcze raz wszystkich pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-347869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chominik Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5165 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Witam wszystkich miłośników dymku Mój pierwszy post na tym forum, więc nie będę przedłużał. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-347915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5166 Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Witajcie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-347952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HomoChemicus Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5167 Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Witam. Od jakiegoś już czasu robię wszelkiego typu alkohole domowe. Robię ostatnio także chleb, planuję robić także piwo.Mój ojciec w beczce po swojemu wyrabia od kilku lat "wędliny" domowe, ja osobiście uważam, że próbuje nas otruć ("wędzi" w takich temperaturach, że aż strach, a dobra "wędlina" to czarna wędlina). Z bratem postanowiliśmy ratować rodzinę przez produkcję pożądnych wędlin. Za kilka miesięcy stanie wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim. Będzie się działo! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-347955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek2305 Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5168 Opublikowano 26 Kwietnia 2014 WitamJestem początkującym wędzeniu ale wybudowałem synami coś takiego (nie jestem budowlancem ani fachowcem) koszt to około 6000zł całość . A teras czas nauczyć się wędzenia .Dwa zdjęcia przedstawiają pistolet na kreta polecam skuteczność 100% czysta mechanika zero eletryki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-348577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieś Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5169 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Witam, Mam na imię Jarek i mam trochę doświadczenia w produkcji tradycyjnych wędlin. Bardzo często zaglądałem na forum i czytałem Wasze wpisy. Przeszedłem przez proces rejestracji i mam nadzieję,ze zmotywuje mnie to do częstego udzielania się na forum. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-348982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5170 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Witam, Witaj serdecznie i chwal się swoimi wyrobami i doświadczeniem Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-349023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbryk Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #5171 Opublikowano 3 Maja 2014 Przypadkiem znalazłem stronkę i od razu wsiąkłem po uszy. SUPER Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-349701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #5172 Opublikowano 3 Maja 2014 Witaj qbryk a najlepsze jest to że ciężko się stąd wydostać :D Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-349702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #5173 Opublikowano 3 Maja 2014 Przypadkiem znalazłem stronkę i od razu wsiąkłem po uszy. SUPER Witaj i zapuszczaj korzenie tak jak My Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-349791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_1982 Opublikowano 4 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #5174 Opublikowano 4 Maja 2014 Witam Serdecznie wszystkich zadymiaczy Jestem z Jastrzębia Zdroju woj. śląskie. Od jakiegoś czasu planuje wybudować grillo-wędzarnie i rozpocząć zabawę z zadymianiem. Przy poszukiwaniach trafiłem na Waszą stronkę w której znalazłem bardzo dużo ciekawych pomysłów. Po wyborze, omówieniu wszystkich za i przeciw i rozpoczęciu budowy na pewno podzielę się swoją relacją. Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi na moje pytania i liczę na wyrozumiałość dla laikaPozdrawiamKrzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-349984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 4 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #5175 Opublikowano 4 Maja 2014 liczę na wyrozumiałość dla laika Witaj możesz liczyć na Naszą wyrozumiałość i chęć pomocy Tobie Każdy z Nas kiedyś był laikiem Chwal się swoimi małymi i dużymi osiągnięciami. Życzę powodzenia Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-349988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.