Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

gieroll, witam Cię i ja.

wielu z was już osądziło mnie jako osobę

za krótko Cię znamy na jakieś osądy. Pokaż co masz do zaoferowania i możemy wtedy rozmawiać. Dodam tylko, że

LIBRA POLSKA

na tym forum raczej Ci nie pomoże
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/38/#findComment-53141
Udostępnij na innych stronach

Dajcie spokój. Skoro do nas trafił, to nasz Kolega, że akurat tam pracuje.... tak wyszło.

Przeciez do niczego nikogo nie namawia. Okazmy gościnność. Jestem pewien, że Kolega pomoże nam w wielu spornych kwestiach natury technologicznej i nie tylko. Jeszcze raz Cię witam w imieniu Wędzarniczej Braci.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/38/#findComment-53143
Udostępnij na innych stronach

Maxell ma rację! Kolega gieroll, może być cennym "nabytkiem" (bez urazy) naszego forum. Nie obrażajmy się na siebie! Oby tylko starczyło mu cierpliwości tłumaczyć nam swoje racje :grin: (czego gorąco Ci Kolego życzę :grin: )
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/38/#findComment-53144
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje, zamierzam raczej korzystać z forum, jak ktoś już wspomniał jestem dość młody, więc cały czas się uczę.

 

Tak myślałem, że ten podpis wzbudzi prędzej czy później kontrowersje, ale nie zamierzam go likwidować, powinniście wiedzieć z kim macie do czynienia. Jeśli ktoś z was myśli, że jestem zwolennikiem "nowoczesnej żywności" to niestety bardzo się myli, bo NIE JESTEM, niestety tradycyjna produkcja żywności nie idzie w parze z ekonomią.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/38/#findComment-53146
Udostępnij na innych stronach

gieroll, tak na marginesie nie jesteśmy tacy źli. Organizujemy zloty regionalne i zapraszamy Ciebie, śledź forum na wiosnę zlot "mazowiecki".

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/38/#findComment-53147
Udostępnij na innych stronach

Gieroll- witamy w krainie swojskich produktów. Nie zrażaj się i nie obrażaj. Znam Twoje zajęcie musisz naprawdę się starać i nakłaniać, udowadniać że oferowane przez Ciebie produkty są lepsze od innych i podnoszą wydajność a tym samym zyski. Nie można mieć do ciebie za to pretensji tak zarabiasz. Podaj jakąś recepturę i o ile przekonasz nasz wszystkich że ten wyrób jest dobry zbierzesz same pochwały . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/38/#findComment-53148
Udostępnij na innych stronach

:grin: Nie obrażam się

 

Dziadek, to też nie do końca tak jest, nie jeżdżę po masarniach i nie wmawiam że nasze produkty są najlepsze. Moim zadaniem jest wychodzenie naprzeciw oczekiwaniom klientów, to klient często chce podwyższyć wydajność, ja przeprowadzam próbę, jeśli klient jest zadowolony z efektu to współpracujemy. Jeśli nie - szuka innej firmy, Tak to się mnie więcej odbywa. Zresztą na forum widziałem kilku właścicieli masarni, jak będą chcieli to opowiedzą jak się to odbywa.

 

Ale musicie wiedzieć, że podobne firmy jak moja to nie tylko "chemia" to także mieszanki przyprawowe, czyli to co każdy z was trzyma w tajemnicy i teoretycznie tez mógłby sprzedać. To żelatyny, błonniki itd

 

Chętnie pojawię się na zlocie, ale patrząc na " miłe" przyjęcie to mogę dostać nóż rzeźnicki prosto pod 3 żebro :grin: taki żarcik sytuacyjny :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/38/#findComment-53153
Udostępnij na innych stronach

nie jesteśmy w stanie sami piec chleba i hodować warzyw.

No nie był bym taki pewny. :wink: Znam kilku zapaleńców co mają warzywnik i chleb pieką.

Witaj na forum. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/38/#findComment-53156
Udostępnij na innych stronach

Witaj Gieroll.

Nóż rzeźnicki pod 3 żebro? - raczej nie, teraz każdy swój nóż będzie nosił na sznureczku, na szyji :grin:

Piekarnictwo, ogrodnictwo, nie jesteśmy w stanie sami piec chleba i hodować warzyw.

I tu się mylisz, większość z Nas (no może nie przytłaczająca) robi własne wyroby piekarnicze i uprawia warzywa.Papcio nawet na balkonie wyhodował pomidory :grin:

 

A co do chemii to przemysł mleczarski chyba dorównuje jak nie przewyższa mięsnego.

No ale i tu staramy się cokolwiek zaradzić.Jedni od dawna robią inni póbują robić własne sery, serki,jogurty itp. itd.

 

Witam i pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/38/#findComment-53158
Udostępnij na innych stronach

Nóż żeźnicki to zbyt radykalne my mamy naleweczki po których również się pada. My może jako amatorzy przynajmniej w dużej części jesteśmy uczuleni na samo słowo chemia, dodatki itp. Ale jak napisano wcześniej masz okazję się wykazać. JK
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/38/#findComment-53162
Udostępnij na innych stronach

gieroll, Witaj. Mam nadzieję, że ze swoja wiedzą w zakresie przetwórstwa mięsa będziesz z nami się dzielił "pełną parą".

Skoro jesteś na forum to, małe pytanko. Dlaczego w produkcji masarskiej nie używa się soli jodowanej? Czy jodek potasu jest "szkodliwy" i czy wpływa negatywnie na procesy zachodzące w mięsie np. w czasie peklowania?

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/38/#findComment-53164
Udostępnij na innych stronach

Witaj geroll. :grin:

Widzę,że robisz oszałamiającą karierę na tym forum. :grin:

Jeden z kolegów już robi takie duuuuże rożno :grin: :grin: :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/38/#findComment-53173
Udostępnij na innych stronach

Nasze produkty to nie 300% normy :grin:

A smak i zapach nieporównywalny nawet do tych pseudo domowych po 50zł za kg. które są w sklepach. :lol:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/38/#findComment-53188
Udostępnij na innych stronach

gieroll, Witaj. Mam nadzieję, że ze swoja wiedzą w zakresie przetwórstwa mięsa będziesz z nami się dzielił "pełną parą".

Skoro jesteś na forum to, małe pytanko. Dlaczego w produkcji masarskiej nie używa się soli jodowanej? Czy jodek potasu jest "szkodliwy" i czy wpływa negatywnie na procesy zachodzące w mięsie np. w czasie peklowania?

Pozdrawiam.

Wiesz że nigdy się nad tym nie zastanawiałem, ale pytanie ciekawe, akurat jutro jadę na Uniwersytet przyrodniczy, oddać znajomym książkę, obok jest katedra Technologii mięsa to spróbuję podpytać, ale jak znając życie to tylko wszyscy zrobią wielki oczy :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/38/#findComment-53189
Udostępnij na innych stronach

Wiesz że nigdy się nad tym nie zastanawiałem, ale pytanie ciekawe, akurat jutro jadę na Uniwersytet przyrodniczy, oddać znajomym książkę, obok jest katedra Technologii mięsa to spróbuję podpytać, ale jak znając życie to tylko wszyscy zrobią wielki oczy :lol:

Czekam na odpowiedź.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/38/#findComment-53193
Udostępnij na innych stronach

Ja też mam pytanko do naszego nowego kolegi :)

Gieroll, które dodatki funkcjonalne wykorzystałbyś do produkcji wędlin dla WŁASNYCH DZIECI, a które byś zdecydowanie odrzucił? Możesz podać przykłady?

 

Szczera odpowiedź na to pytanie pozwoli oddzielić wiedzę, której na tym forum ewentualnie potrzebujemy, od marketingowego bełkotu inspirowanego li tylko chęcią zysku.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/38/#findComment-53200
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście jak najmniej fosforanowe i azotanowe. Kiedyś dopuszczalna ilość fosforanów wynosiła bodajże 3000 ppm , obecnie Unia europejska dopuszcza 5000 ppm, spora różnica, na to trzeba uważać, bo zapewne wiele firm tego korzysta. Niestety jako przeciętni konsumenci nie jesteśmy w stanie tego sprawdzić, oczywiście wszystkie firmy wystawiają atesty.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/38/#findComment-53204
Udostępnij na innych stronach

obecnie Unia europejska dopuszcza 5000 ppm

I to własnie jest jednym z przykładów negatywnego wpływu UE :cry: .

Według mojej "spiskowej teorii dziejów" min. ślepe zapatrzenie na UE jest przyczyną pogarszania się jakości POLSKIEJ KUCHNI.

POLSKIE NORMY (PN) były bardziej restrykcyjne niż unijne, które niestety je wyparły :cry: .

 

Co do soli jodowanej to jak dobrze pamiętam jest ona odpowiedzialna za większe ubytki wit. B1 w mięsie i obniżenie wartości naturalnych antyoksydantów.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/38/#findComment-53207
Udostępnij na innych stronach

Tu się bardzo mocno z Tobą zgodzę, dla mnie podstawa to PN i szkoda, ze obecnie nawet ciężko tą normę zdobyć. Środki środkami, ale jakość samego mięsa poddawanego obróbce jest o wiele niższa.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/38/#findComment-53210
Udostępnij na innych stronach

nie jesteśmy w stanie sami piec chleba i hodować warzyw.

Czyżby :question: :question: :question:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/38/#findComment-53213
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.