Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To opiszcie jak ma zachowywać się woda bez użycia termometru !

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-225468
Udostępnij na innych stronach

To opiszcie jak ma zachowywać się woda bez użycia termometru !

No niestety bez termometru trudno :???: . Ja dawniej, przed erą WB, też parzyłam w takiej lekko bąbelkującej wodzie . Po poznaniu reguł i kupnie termometru oazało się ,że taka woda ma ok 90st.

Może termometr taki kotłowy uda się kupić koledze "na szybko" w swoim mieście.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-225469
Udostępnij na innych stronach

Aaa Szynki prosto z wędzarni wsadzam do wrzątku i ''bulka'' 10 minut . Pozniej wyłączam gaz i parzę pod przykryciem ok. 1 h na kilogram... :cool: I co więcej trzeba ?
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-225473
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Mam male pytanie poniewaz mieszkam zagranica ( wlochy ) zastanawaim sie czy do peklowania moge urzywac tylko soli morkiej bez saletry ? Widzialem we wszystkich przepisach ze uzywana jest saletra lub peklosol w tym momecie ani jednego ani grugiego nie mam w domu.

 

 

To jak drodzy zadymiacze "sol morska" moze byc ??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-228333
Udostępnij na innych stronach

Widzialem we wszystkich przepisach ze uzywana jest saletra lub peklosol w tym momecie ani jednego ani grugiego nie mam w domu.

 

 

Witam. No to musisz coś wymyślić inaczej nie będzie to peklowanie tylko solenie...Mięsko się nie wybarwi i nie przedłuzysz jego trwałości...
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-228343
Udostępnij na innych stronach

Może zamów w sklepie u Mira :grin:

Kilka postów wyżej masz namiary

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-228346
Udostępnij na innych stronach

No ja bym zamowil tylko pewnie koszty przesylki by mnie zjadly!

Nie przesadzaj, przecież jesteśmy w UNII.

Pozatym czego nie robi się dla własnego hobby :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-228350
Udostępnij na innych stronach

tylko pewnie koszty przesylki by mnie zjadly!

Załatw saletrę- 40g na kilogram soli , 1 kg masz na 25kg soli, czyli mieszankę peklującą na długi czas. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-228352
Udostępnij na innych stronach

Sól morska, z uwagi na sporą zawartość związków azotu, powinna dać dosyc dobre wybarwienie mięsa podczas peklowania. Popróbuj.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-228360
Udostępnij na innych stronach

Wprawdzie na tym forum jestem nowicjuszem ale nie w temacie mnie interesującym. Wasz "szukacz" nie pomaga w znalezieniu tematu suchego peklowania, który byłby na forum opisany. Jak jest gdzieś to proszę o podanie bo chcę skonfrontować to co pamiętam z domu /właściwie to stosuję od przynajmniej 60 lat/. Może jeszcze polepszę swój sposób. Moje peklowanie jest rodem z województwa Nowogródzkiego.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-228762
Udostępnij na innych stronach

izywec, Proponuję zapoznanie się ze strona główną http://www.wedlinydomowe.pl/ artykuły - peklowanie.

Może zechcesz opisać swój sposób peklowania.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-228765
Udostępnij na innych stronach

izywec, Proponuję zapoznanie się ze strona główną http://www.wedlinydomowe.pl/ artykuły - peklowanie.

Tak jak pisał Bagno

http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/suche

 

Jeszcze Szczepan podaje swój sposób

PEKLOWANIE SZYNEK NA SUCHO

Wskazana temperatura 4-8stC

Peklowanie na sucho stosujemy od 7 do 14 dni

Na 1kg mięsa 3,5 dkg. Peklosoli

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-228766
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jak się to ma jeżeli peklować peklosolą

Tyle peklosoli co soli w przepisie. Ilość saletry pomijamy.

Powodzenia

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-230798
Udostępnij na innych stronach

Witam, ja do tej pory peklowałam na oko, więc nie każde wędzenie było udane tak jak bym tego chciała.

Stronka z tabelą ile peklosoli na dany kg mięsa jest baaardzo przydatna. Od razu zapisałam ją sobie w zakładkach.

Ale nie mogę znaleźć informacji jeśli chodzi o saletrę. Łatwiej mi w UK kupić saletrę niż peklosól.

I tu moje pytanie, ile soli i ile saletry na 1kg mięsa? Większą ilość już sobię obliczę. Zawsze podchodzę do wędzenia z minimum 5kg mięsa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-230858
Udostępnij na innych stronach

mam pytanko

z kolegom jesteśmy amatorami . Nasze pierwsze wędzenie się nie udało, wędliny, szyneczki po wędzeniu maja pierw słodki smak a potem się robią gorzkie . gdzie zrobiliśmy błąd?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-230859
Udostępnij na innych stronach

Ok ma. Przepraszam, nie doczytałam 16str :grin:

 

 

Załatw saletrę- 40g na kilogram soli , 1 kg masz na 25kg soli, czyli mieszankę peklującą na długi czas. :cool:

 

No to już wsio jasne.

 

[ Dodano: Nie 05 Sie, 2012 19:44 ]

Zienciu, ja też jestem nowicjusz, ale często spotykam się z tym problemem na forum, i często jest to wina drewna na jakim wędzisz, niektóre mają duże ilości żywicy, która może być gorzka po uwędzeniu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-230860
Udostępnij na innych stronach

mam pytanko

z kolegom jesteśmy amatorami . Nasze pierwsze wędzenie się nie udało, wędliny, szyneczki po wędzeniu maja pierw słodki smak a potem się robią gorzkie . gdzie zrobiliśmy błąd?

Słodkie, a potem gorzkie ?

Z czymś takim się nie spotkałem.

Miałem wpadkę, gorzkie wędliny i wina była po mojej stronie, czyli mokre nie dosuszone mięso które zacząłem wędzić.

Wynikiem był wytworzony kwas octowy i gorzkie wędliny.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-230872
Udostępnij na innych stronach

akyszmałamysz spróbuj jednak znaleźć źródło peklosoli .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-230906
Udostępnij na innych stronach

Chudziak - a czemu? jest jakaś różnica po zapeklowaniu?

 

Fakt faktem, że pierwsze moje wędzenie było najlepsze. I właśnie wędlin peklowanych w peklosoli, a nie w saletrze i soli. Kolejne wędliny zawsze były albo za słone, albo twarde...

Z tym zdobyciem peklosoli będzie jednak mały problem, ale zrobię co się da, wiadomo.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-230931
Udostępnij na innych stronach

Zawsze możesz zakupić tu http://www.wyroby-domowe.pl/ z przesyłką. Teraz nie ma rzeczy niemożliwych :grin:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-230957
Udostępnij na innych stronach

Zawsze możesz zakupić tu http://www.wyroby-domowe.pl/ z przesyłką. Teraz nie ma rzeczy niemożliwych :grin:

Wysyłka :

Zamówiony towar wysyłamy za pośrednictwem Poczty Polskiej.

Nie wysyłamy poza granicę Polski

 

Więc jakby nie było, są jednak rzeczy niemożliwe :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-231235
Udostępnij na innych stronach

Wystarczy skontaktować się z Kol. Miro. ;) W przypadku problemów, polecam kontakt z Kol. Zdrowo Domowo.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-231240
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.