miro Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 29 Czerwca 2012 To opiszcie jak ma zachowywać się woda bez użycia termometru ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-225468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 29 Czerwca 2012 To opiszcie jak ma zachowywać się woda bez użycia termometru !No niestety bez termometru trudno :???: . Ja dawniej, przed erą WB, też parzyłam w takiej lekko bąbelkującej wodzie . Po poznaniu reguł i kupnie termometru oazało się ,że taka woda ma ok 90st. Może termometr taki kotłowy uda się kupić koledze "na szybko" w swoim mieście. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-225469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Aaa Szynki prosto z wędzarni wsadzam do wrzątku i ''bulka'' 10 minut . Pozniej wyłączam gaz i parzę pod przykryciem ok. 1 h na kilogram... I co więcej trzeba ? Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-225473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Może termometr taki kotłowy uda się kupić koledze "na szybko" w swoim mieście.Taki to pewnie i się uda , albo wykręcę z pieca CO :grin: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-225474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajcman Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 18 Lipca 2012 Mam male pytanie poniewaz mieszkam zagranica ( wlochy ) zastanawaim sie czy do peklowania moge urzywac tylko soli morkiej bez saletry ? Widzialem we wszystkich przepisach ze uzywana jest saletra lub peklosol w tym momecie ani jednego ani grugiego nie mam w domu. To jak drodzy zadymiacze "sol morska" moze byc ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-228333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 18 Lipca 2012 Widzialem we wszystkich przepisach ze uzywana jest saletra lub peklosol w tym momecie ani jednego ani grugiego nie mam w domu. Witam. No to musisz coś wymyślić inaczej nie będzie to peklowanie tylko solenie...Mięsko się nie wybarwi i nie przedłuzysz jego trwałości... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-228343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 18 Lipca 2012 Może zamów w sklepie u Mira :grin:Kilka postów wyżej masz namiary Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-228346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajcman Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 18 Lipca 2012 Może zamów w sklepie u Mira :grin: No ja bym zamowil tylko pewnie koszty przesylki by mnie zjadly! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-228349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 18 Lipca 2012 No ja bym zamowil tylko pewnie koszty przesylki by mnie zjadly!Nie przesadzaj, przecież jesteśmy w UNII. Pozatym czego nie robi się dla własnego hobby :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-228350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 18 Lipca 2012 tylko pewnie koszty przesylki by mnie zjadly! Załatw saletrę- 40g na kilogram soli , 1 kg masz na 25kg soli, czyli mieszankę peklującą na długi czas. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-228352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 18 Lipca 2012 Sól morska, z uwagi na sporą zawartość związków azotu, powinna dać dosyc dobre wybarwienie mięsa podczas peklowania. Popróbuj. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-228360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izywec Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 20 Lipca 2012 Wprawdzie na tym forum jestem nowicjuszem ale nie w temacie mnie interesującym. Wasz "szukacz" nie pomaga w znalezieniu tematu suchego peklowania, który byłby na forum opisany. Jak jest gdzieś to proszę o podanie bo chcę skonfrontować to co pamiętam z domu /właściwie to stosuję od przynajmniej 60 lat/. Może jeszcze polepszę swój sposób. Moje peklowanie jest rodem z województwa Nowogródzkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-228762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 20 Lipca 2012 izywec, Proponuję zapoznanie się ze strona główną http://www.wedlinydomowe.pl/ artykuły - peklowanie. Może zechcesz opisać swój sposób peklowania. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-228765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 20 Lipca 2012 izywec, Proponuję zapoznanie się ze strona główną http://www.wedlinydomowe.pl/ artykuły - peklowanie. Tak jak pisał Bagno http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/suche Jeszcze Szczepan podaje swój sposób PEKLOWANIE SZYNEK NA SUCHO Wskazana temperatura 4-8stC Peklowanie na sucho stosujemy od 7 do 14 dni Na 1kg mięsa 3,5 dkg. Peklosoli Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-228766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregruda Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 a) użyte do peklowania: 1. sól - 0,10 kg, 2. saletra - 0,005 kg Jak się to ma jeżeli peklować peklosolą? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-230796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Jak się to ma jeżeli peklować peklosolą Tyle peklosoli co soli w przepisie. Ilość saletry pomijamy. Powodzenia Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-230798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akyszmałamysz Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Witam, ja do tej pory peklowałam na oko, więc nie każde wędzenie było udane tak jak bym tego chciała. Stronka z tabelą ile peklosoli na dany kg mięsa jest baaardzo przydatna. Od razu zapisałam ją sobie w zakładkach. Ale nie mogę znaleźć informacji jeśli chodzi o saletrę. Łatwiej mi w UK kupić saletrę niż peklosól. I tu moje pytanie, ile soli i ile saletry na 1kg mięsa? Większą ilość już sobię obliczę. Zawsze podchodzę do wędzenia z minimum 5kg mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-230858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zienciu Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 mam pytankoz kolegom jesteśmy amatorami . Nasze pierwsze wędzenie się nie udało, wędliny, szyneczki po wędzeniu maja pierw słodki smak a potem się robią gorzkie . gdzie zrobiliśmy błąd? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-230859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akyszmałamysz Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Ok ma. Przepraszam, nie doczytałam 16str :grin: Załatw saletrę- 40g na kilogram soli , 1 kg masz na 25kg soli, czyli mieszankę peklującą na długi czas. No to już wsio jasne. [ Dodano: Nie 05 Sie, 2012 19:44 ]Zienciu, ja też jestem nowicjusz, ale często spotykam się z tym problemem na forum, i często jest to wina drewna na jakim wędzisz, niektóre mają duże ilości żywicy, która może być gorzka po uwędzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-230860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 mam pytanko z kolegom jesteśmy amatorami . Nasze pierwsze wędzenie się nie udało, wędliny, szyneczki po wędzeniu maja pierw słodki smak a potem się robią gorzkie . gdzie zrobiliśmy błąd?Słodkie, a potem gorzkie ? Z czymś takim się nie spotkałem. Miałem wpadkę, gorzkie wędliny i wina była po mojej stronie, czyli mokre nie dosuszone mięso które zacząłem wędzić. Wynikiem był wytworzony kwas octowy i gorzkie wędliny. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-230872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 akyszmałamysz spróbuj jednak znaleźć źródło peklosoli . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-230906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akyszmałamysz Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Chudziak - a czemu? jest jakaś różnica po zapeklowaniu? Fakt faktem, że pierwsze moje wędzenie było najlepsze. I właśnie wędlin peklowanych w peklosoli, a nie w saletrze i soli. Kolejne wędliny zawsze były albo za słone, albo twarde... Z tym zdobyciem peklosoli będzie jednak mały problem, ale zrobię co się da, wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-230931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zawsze możesz zakupić tu http://www.wyroby-domowe.pl/ z przesyłką. Teraz nie ma rzeczy niemożliwych :grin: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-230957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akyszmałamysz Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zawsze możesz zakupić tu http://www.wyroby-domowe.pl/ z przesyłką. Teraz nie ma rzeczy niemożliwych :grin: Wysyłka : Zamówiony towar wysyłamy za pośrednictwem Poczty Polskiej. Nie wysyłamy poza granicę Polski Więc jakby nie było, są jednak rzeczy niemożliwe :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-231235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Wystarczy skontaktować się z Kol. Miro. W przypadku problemów, polecam kontakt z Kol. Zdrowo Domowo. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/10/#findComment-231240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.