Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Normalny objaw to chyba nie . Często zazdrościłem ze mięsa w ubojach gospodarczych , na wędzonki pięknie wybarwione zewnętrznie i wewnątrz . Aż do czasu gdy ze dwa razy trafiło się szare na zewnątrz aż przykro było patrzyć. Jest tego jakaś przyczyna - tylko jaka.

Czy te ubojnie gospodarcze przez przypadek nie miały własnego ujęcia wody ?

Bo jeśli tak, to chloru w wodzie nie mieli tak jak my.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267586
Udostępnij na innych stronach

chloru w wodzie nie mieli tak jak my.

ja chloru nie mam..... moja woda jest o bardzo dobrych parametrach - jedynie żelazo jest za duże, dlatego zamontowany mam odżelaziacz - i tu do prawidłowego działąnia woda jest napowietrzana przez inżektor dlatego moze mieć bardzo dużo tlenu :rolleyes:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267599
Udostępnij na innych stronach

Czyli masz własne ujęcie wody ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267603
Udostępnij na innych stronach

no... tak.... 43 metry
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267608
Udostępnij na innych stronach

witam chłopaki widzę że śledztwo trwa w mojej sprawie.

Piszę bo wyjaśniła się sprawa szarej barwy mojej szyneczki

W 100% mieli rację ci co pisali że była za ciasno ułożona w naczyniu

Ale to nie koniec, po tym jak poobracałem szynke i luźno ułożyłem w garku ku mojemu zdziwieniu kolor szary się cofa i szynka nabiera w całosci koloru różowego wyrównuje sie.

solanka ładnie pachnie mięsko też więc peklujemy dalej.

Nie dość że była ciasno ułożona to ja ją jeszcze obciążyłem od góry i poprostu się dusiła a nie peklowała

Dopiszę jeszcze bo pytaliście temperatura 6 stopni, mięso ma ciemno i jest całe w solance.

A ja już miałem dać ją pieskowi jak to zobaczyłem ale dzieki kolegą z forum ocalało moje mięso pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267652
Udostępnij na innych stronach

Piszę bo wyjaśniła się sprawa szarej barwy mojej szyneczki

W 100% mieli rację ci co pisali że była za ciasno ułożona w naczyniu

Ale to nie koniec, po tym jak poobracałem szynke i luźno ułożyłem w garku ku mojemu zdziwieniu kolor szary się cofa i szynka nabiera w całosci koloru różowego wyrównuje sie.

trochę dziwnie to się czyta hmm :rolleyes: albo ja czegoś nie zrozumiałem albo sam już nie wiem, mięso gdzie się stykało było różowe a gdzie miało kontakt z solanką szare, to jakim cudem ułożenie szynki luźno wpłynęło że szynka zrobiła się różowa. Raczej na całej powierzchni powinna zrobić się szara.

 

Jestem ciekaw jak u pokemona będzie też ma obciążone https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6369&postdays=0&postorder=asc&start=870 może się pochwali po paru dniach

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267688
Udostępnij na innych stronach

Ej tam zaraz dziwnie. :D Pisał na poczatku, że wszystko było upchnięte i 6 dni nie zaglądał do mięsa. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267690
Udostępnij na innych stronach

kolego bendetto żle zrozumiałeś szynka była szara tam gdzie się stykała jedna z drugą i tam gdzie się stykała ze ściankami naczynia a w sirodku była różowa, może dlatego że była sporawo nastrzyknięta to od sirodka nie szarzała ale ważne że na razie wszystko ok
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267705
Udostępnij na innych stronach

Yamaher na przyszłość, to tak codziennie weź szyneczki i pomasuj je trochę :) Nie dość, że pomożesz solance to przy okazji je poodwracasz.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267737
Udostępnij na innych stronach

mimo szczęśliwego rozwiązania u kolegi problem szarości od solanki pozostaje..... :rolleyes:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267744
Udostępnij na innych stronach

A w czym problem abratku ?

Zawsze odkąd pamiętam mięso na zewnątrz było może nie szare, ale bledsze niż w środku.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267752
Udostępnij na innych stronach

:grin: mięsa nie masuję i nie mieszam (nie napowietrzam) czy to pekluje na mokro czy na sucho.Zawsze mam dobry kolor czy mięso peklowane na sucho lub na mokro.(można sprawdzić w moim temacie,chyba przedostatnia strona,zdjęcia)

 

Wodę biorę z kranu (do kiełbas też leję kranówkę) tylko trzymam się temperatury peklowania.

 

Kilkanaście lat wcześniej,ktoś podpowiedział żeby w trakcie peklowania (peklowałem na sucho w garnku kamiennym) mięso przewracać.Tak też zrobiłem i wyszło szare z nie przyjemnym zapachem i posmakiem.Od tej pory już nigdy mięsa nie dotykam po zapeklowaniu. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267765
Udostępnij na innych stronach

A w czym problem abratku ?

jak już napisałem w efekcie końcowym w niczym to nie przeszkadza ale jak widać z toczonej dyskusji "normalne to nie jest"..... :rolleyes:

- ja po prostu dociekam prawdy :lol:

 

Zawsze odkąd pamiętam mięso na zewnątrz było może nie szare, ale bledsze niż w środku.

no widzisz i ja tak na prawdę sądziłem że to normalne a tu jednak nie :wink:

 

[ Dodano: Wto 12 Lut, 2013 19:22 ]

Eksperyment rozpoczęty

mój też... z tym że woda moja jedna gotowana druga nie :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267766
Udostępnij na innych stronach

A w czym problem abratku ?

miro, myślę że w tym że u kolegi jest szare tam gdzie się styka z naczyniem lub innym mięsem a u Nas jest odwrotnie

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267768
Udostępnij na innych stronach

Zawsze mam dobry kolor

- no a ja widzę szarości o których dyskusja się toczy :tongue:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267774
Udostępnij na innych stronach

Zawsze mam dobry kolor czy mięso peklowane na sucho lub na mokro.(można sprawdzić w moim temacie,chyba przedostatnia strona,zdjęcia)

 

Znalazłem takie foto i myślę ,że Dziadek i Inni piszą o tym zjawisku :rolleyes: peklowane mięso

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267775
Udostępnij na innych stronach

Abratek takie różnice to i ja mam gdzie mięso swobodnie pływa i nie dotyka ścianek naczynia. Szczególnie widać to na polędwiczce surowej...

Przyznam jakoś nigdy na to nie zwracałem uwagi... ale rzeczywiście jest delikatna różnica w kolorycie

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267781
Udostępnij na innych stronach

A w czym problem abratku ?

Ze zgłoszonego przez kol. yamacher problemu wyłoniły się dwa zagadnienia.

Pierwszy to niedopeklowanie na skutek zbytniego stłoczenia mięsa, a drugi, to zmiana (w niektórych przypadkach) koloru na powierzchni mięsa mimo prawidłowego zanurzenia w solance.

Pytanie: jaki parametr wody lub peklosoli powoduje tę zmianę.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267782
Udostępnij na innych stronach

A może ktoś w takim razie pokazać wzorcowo zapeklowane mięso bo może dyskutujemy o jakiejś fatamorganie.Jeśli Dziadek wywołał tą dyskusję to może zaprezentuje jak powinno wyglądać wzorcowo zapeklowane mięso.Będzie jakiś wzorzec ,żeby porównać.Wydaje mi się ,że mięso pokazane przez El Gregora jest prawidłowo zapeklowane.Oczywiście widać pewne różnice w kolorze warstwy zewnętrznej i wewnętrznej, ale to jest norma w naszych warunkach.Ja jakiś specjalnych szarości tam nie widzę.Może gdyby lepiej obrobić te kawałki z błon i ścięgien to wyglądało by lepiej bo miejsca zmienione są właśnie w tych okolicach.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267784
Udostępnij na innych stronach

Pytanie: jaki parametr wody lub peklosoli powoduje tę zmianę.

no to żeby sprawę uatrakcyjnić podam taki konkretny przykład....

dwóch "wytwórców"....

mięso zazwyczaj podobnej jakości (czasem z tego samego źródła)

prowadzenie procesu takie samo (stężenia, temperatury)....

peklosól zazwyczaj z tego samego źródła....

woda - jeden ma swoje ujęcie, drugi wodociąg miejski.....

efekt całkowicie odmienny :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267785
Udostępnij na innych stronach

efekt całkowicie odmienny

Tomek a może Ty jesteś za bardzo przewrażliwiony .Zobaczymy co wyjdzie z Twojego eksperymentu i wtedy sobie pogadamy.Porównamy Twoje mięso ( polędwica) z moim (polędwica) i wyciągniemy wnioski po zapewne burzliwej dyskusji :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267788
Udostępnij na innych stronach

woda - jeden ma swoje ujęcie, drugi wodociąg miejski.....

efekt całkowicie odmienny

pozostaje kwestia związków mineralnych i niemineralnych w wodzie, oraz wspomniana przeze mnie zawartość radonu rozpuszczonego w wodzie :wink:

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267789
Udostępnij na innych stronach

woda - jeden ma swoje ujęcie, drugi wodociąg miejski.....

To sam sobie odpowiedziałeś gdzie jest różnica.

EAnna dobrze pyta jaki składnik wody może mieć znaczenie ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267792
Udostępnij na innych stronach

:grin: to zapodajcie wzór mięsa prawidłowo zapeklowanego jak moje jest szare :grin:

 

Jestem pewny,że takiego tutaj nie zobaczę :grin:

 

Jutro wyciągam mięso z solanki (mogę obkroić) i to będzie wzór do naśladowania (sztuczny).

 

Żałuję,że zabrałem głos w tej dyskusji. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267793
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.