Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego wynika że nie tylko ja mam takie problemy bo co trochę ktoś pisze że też mięsko zrobiło mu sie szare po wierzchu.

Powiem tak czegokolwiek była by to wina to myślę że mięso nadaje się do jedzenia.

Ostatnio uwędziłem taką szarawą szyneczkę i była ogólnie pyszna więc chyba nie ma co tak patrzyć na to mięso i okrawać te szare kawałki bo i tak to nic nie zmieni.

Jeżeli miesko i solanka ładnie pachnie i nic nie mętnieje ani śluzowacieje, to ta szarość to tylko efekt kosmetyczny, nie miły dla oka ale cóż

Swięta idą trza cos uwędzić.

Pozdrowionka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/20/#findComment-276195
Udostępnij na innych stronach

Po 1 dniu szynki szarawe a różowe w miejscu gdzie się stykają, karkówka w drugim garnku różowiutka na całej powierzchni okrawki szynki w tym samym garnku szarawe

Barwa świeżego mięsa to, lekko różowa do ciemno czerwonej. Głównym barwnikiem mięsa jest mioglobina.

Wyobraźcie sobie, że kupiliście farbę do malowania koloru czerwonego i zaczynacie dolewać wody. Czy mieszanina będzie miała cały czas czerwony kolor, czy w miarę rozcieńczania zacznie zmieniać się na słabo czerwoną.

Podobny proces zachodzi z mięsem, które zostało włożone do solanki, pierwotna ilość została zmieniana z powodu:

- nawodnienia powierzchni mięsa

- część barwników (mioglobina, hemoglobina) przechodzi do roztworu solanki, co skutkuje z czasem zmiana barwy na bardziej czerwoną.

Mioglobina pod wpływem tlenu zmienia zmienia barwę, należy pamiętać, że w odzie może być 20 % rozpuszczonego tlenu.

Gdy dwa kawałki mięsa w czasie peklowania mokrego przylegają do siebie wówczas nie mamy procesów, które opisane zostały wcześniej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/20/#findComment-276447
Udostępnij na innych stronach

witam mam pytanie odnośnie mojej solanki, ponieważ z dnia na dzień pływa w niej coraz więcej takich białych drobinek wygląda mi to na tłuszcz ale pewności nie mam.

Solanka przygotowana jak zawsze 80 gram na litr i stoi już 10 dni.

Zapach i smak ok nie pieni się nie jest śluzowata tylko coraz więcej tych drobinek jak się zamiesza to jeszcze więcej a z czasem trochę to osiada.

Pytanie co zrobić zostawic tak czy wymienić solankę bo wyjeżdzam na 3 dni i nie wiem jak może być po powrocie

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/20/#findComment-278221
Udostępnij na innych stronach

Tłuszcz nie wziął się z solanki więc nie potrzebnie ją wymieniasz !

Raczej stawiam na kawałki tłuszczu które odrywają się od mięsa przy mieszaniu.

Jak sam piszesz solanka jest ok więc po co wymieniać ?

 

[ Dodano: Pią 29 Mar, 2013 22:08 ]

To nie wina solanki.

Przy mieszaniu mięsa kawałki tłuszczu odrywają się od mięsa.

 

[ Dodano: Pią 29 Mar, 2013 22:12 ]

To nie wina solanki !

 

[ Dodano: Pią 29 Mar, 2013 22:16 ]

cuda

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/20/#findComment-278283
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Witam.Ja troche z innej beczki ale niewiem co mam teraz zrobic?Tydzien temu zaczolem peklowac miesko wedlug tabeli dziadka na 7 dni.Niestety plany sie zmienily i nie dam rady wedzic ani w ta Sobote ani nastepna :???: Czy moge peklowac miesko trzy tygodnie i czy solanka nie bedzie za slona na tak dlugi czas.
Idealem nie jestem,ale zawsze moge sie poprawic....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/20/#findComment-287503
Udostępnij na innych stronach

Trzy tygodnie ...... sama sól będzie, nie wiem czy to ktoś dałby radę zjeść. Ja bym wyjął z solanki, jeśli nie nastrzykiwałeś to wytarł ręcznikiem papierowym i do zamrażarki wsadził. Jeśli nastrzykiwałeś, to wcześniej do ociekania bym położył (powiesił) w zimnym miejscu, najlepiej w lodówce i po ocieknięciu do zamrażarki. Dwa dni przed wędzeniem wyjąłbym z zamrażarki i w lodówce trzymałbym do rozmrożenia. Potem osuszanie i wędzenie. Nigdy nie mroziłem zapeklowanego mięsa. Robiłem kiełbasę z mięsa mrożonego, rozmrażałem, peklowałem i mieliłem. Dało się zjeść, ale zdecydowanie lepsza jest z mięsa świeżego.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/20/#findComment-287540
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie tak jak pisze Pools ! Toż tabela DZIADKA jest logicznie rozumując - doskonała :!: Ponieważ czas jest równoważny do stężenia solanki ... :cool: Pozdrawiam! Ps. choć każdy ma własną ''słonolubność'' :wink:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/20/#findComment-287542
Udostępnij na innych stronach

Zrobie tak jak piszesz Pools.Wedzonki nie byly naszczykiwane to i moze lepiej.No coz po wedzeniu bede modrzejszy o kolejne doswiadczenie.
Idealem nie jestem,ale zawsze moge sie poprawic....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/20/#findComment-287558
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Solanka 1 litr 100 g soli peklowej plus przyprawy mieso - 2x0.7 schabik natarty czosnkiem. Po 24 h solanka troche zmetniala a mieso stalo sie sliskie z wierzchu. Czy tak ma byc? Mieso w lodowce w zaroodpornym naczyniu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/20/#findComment-297962
Udostępnij na innych stronach

Po 24 h solanka troche zmetniala a mieso stalo sie sliskie z wierzchu. Czy tak ma byc?

Dlaczego mięso, nie jest przykryte solanką? Koniecznie zanurz mięso w solance.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/20/#findComment-297979
Udostępnij na innych stronach

plus przyprawy mieso - 2x0.7 schabik natarty czosnkiem. Po 24 h solanka troche zmetniala a mieso stalo sie sliskie z wierzchu.

To mamy prawie wszystko, czego potrzeba do zjawisk niepożądanych. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/20/#findComment-297995
Udostępnij na innych stronach

zastanawiam się tylko, dlaczego nastąpiła taka szybka reakcja? w 24h ?

może kolega wester miał ciepłe mięso i jeszcze je zalał nieschłodzoną solanką?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/20/#findComment-298016
Udostępnij na innych stronach

schlodzona do tmperatury pokojowej przed zalaniem

i tajemnica wyjaśniona :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/20/#findComment-298084
Udostępnij na innych stronach

mięso musi być zalane zimną zalewą, o temperaturze takiej, w jakiej będzie się odbywało peklowanie, czyli max 8 stopni, a lepiej poniżej 6

 

samo mięso też powinno być zimne, i to podczas całej drogi ze sklepu do lodówki, to się nazywa ciąg chłodniczy

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/20/#findComment-298089
Udostępnij na innych stronach

...A czy moglbym troszke jasniej? Nie gniewaj sie ale szukam porady- nie komentarza...

Bracie Wester, jeden kolega pisze wyczerpująco

a inny komentuje. Poczekaj cierpliwie i pewnie ktoś coś wyjaśni. :cool:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/20/#findComment-298092
Udostępnij na innych stronach

Wstaw zdjęcie mięsa w zalewie, bo może to nie potrzebna panika.

 

Sorki Maad, ale nigdy nie schładzałem zalewy żeby miała 8 czy 6 C.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/20/#findComment-298093
Udostępnij na innych stronach

mięso musi być zalane zimną zalewą, o temperaturze takiej, w jakiej będzie się odbywało peklowanie, czyli max 8 stopni, a lepiej poniżej 6

 

samo mięso też powinno być zimne, i to podczas całej drogi ze sklepu do lodówki, to się nazywa ciąg chłodniczy

Z mięsem się zgodzę a co do wody to zalewam bezpośrednio zimną kranówą.Nigdy niespodzianek nie miałem.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/20/#findComment-298095
Udostępnij na innych stronach

Uważam że jak jest kranówka dobrej jakości to można nie przegotowywać.Osobiście gotuję wodę i na zalewę i schładzam do temp poniżej 10 stopni.Nie zdarzyło mi się że coś było nie tak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/20/#findComment-298116
Udostępnij na innych stronach

Gonzo, a ile stopni ma Twoja zimna kranówa? Chyba nie 20 :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/20/#findComment-298119
Udostępnij na innych stronach

mięso musi być zalane zimną zalewą, o temperaturze takiej, w jakiej będzie się odbywało peklowanie, czyli max 8 stopni, a lepiej poniżej 6

 

samo mięso też powinno być zimne,

może nie jestem zbyt wyedukowana w tym temacie, ale robię podobnie.. zalewa wraz z przyprawami jest schłodzona w lodówce.. do temperatury 3-4 stopnie i mięso też ....
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/20/#findComment-298120
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.