login Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #601 Opublikowano 18 Marca 2014 (edytowane) Witam jestem tu nowy i początkujący ostatnio zrobiłem solank tj. na litr wody 20g peklosoli + na kilo miesa 20g peklosoli do tego dodałem paczke majranku , 5 ziaren ziela angielskiego i 4 liscie laurowe po zagotowaniu i ostudzeniu dodałem jeszcze 4 ząbki czosnku peklowalem 7 dni w tym wywarze codziennie mieszajac 3 dnia nawet nastrzyknolem potem wedzilem okolo 4 godz dodam że nie osuszałem szynek tylko odrazu po wyjeciu z wywaru w siatke i do wedzarni no i efekt koncowy mięsko dziwnie pachnie i nie jest dobre co zrobiłem źle czy należy dawac przyprawy do solanki?To chyba jakaś prowokacja, nie chce mi się w to jakoś wierzyć Edytowane 18 Marca 2014 przez login Cytuj Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-341309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #602 Opublikowano 18 Marca 2014 Codziennie mam kontakt z klientami którzy nie mają żadnego pojęcia o mięsie, wędzeniu czy peklowaniu i na pierwszy raz robią 20-30 kg.To nie żart.Rozmawiając słyszę - A to sobie zapekluje, wrzucę do wędzarni i już. Zwracam uwagę, że to nie takie proste, jednak nie każdy chce słuchać. Cóż, nie moje mięso, nie moje pieniądze, nie mój problem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-341312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu22 Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #603 Opublikowano 18 Marca 2014 PANOWIE TO NIE PROWOKACJA TYLKO FAKT pewien pseudo masarz dal mi ten przepis ale po czytaniu tu kilku postów widze ze to lipa mówi aby nie obsuszac bo miesko bedzie suche i tak jak podalem solanke kazal zagotowac wszystko razem no i wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-341320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #604 Opublikowano 18 Marca 2014 no i wyszło Chciało by się rzec wyszło szydło z worka, strzeż nas Boże od takich doradców. Ziomek poczytaj potem popytaj na forum i będziesz mądrzejszy szkoda tylko, że po szkodzie. Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-341322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu22 Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #605 Opublikowano 18 Marca 2014 co poradzic człowiek sie uczy na błedach chodzi mi tylko o to czy peklowac w samej wodzie i pekli czy z wywarem oraz czy osuszaszac szynki po peklowaniu czy nie i jaki wpływ ma osuszanietabele i kalkulator juz opanowalem tylko chodzi mi o te dwa pytania co wyzej zadalem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-341324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #606 Opublikowano 18 Marca 2014 chodzi mi tylko o to czy peklowac w samej wodzie i pekli czy z wywarem oraz czy osuszaszac szynki po peklowaniu czy nie i jaki wpływ ma osuszanie Więc można w samej mieszance peklującej i ten sposób ma wielu zwolenników do których i ja należę, a co do ociekania to jest podstawa, żeby otrzymać łanie wybarwione wędzonki no i usuwa nadmiar solanki z naszych wyrobów Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-341326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #607 Opublikowano 18 Marca 2014 Pisałem dla Zosi, ale "Zosiek" też zrozumie: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-jak-moja-babcia-peklowa%C5%82a-mi%C4%99so-na-mokro/ Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-341331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #608 Opublikowano 18 Marca 2014 Pisałem dla Zosi, ale "Zosiek" też zrozumie Da radę szuka swojej drogi jak każdy z nas zobaczysz jeszcze mile nas zaskoczy Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-341353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu22 Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #609 Opublikowano 19 Marca 2014 dziekuje panowie dzis lece po 1 kg szynki i bede próbował już sie nie moge doczekac efektu,i jeszcze pytanie do bacy czy po zapeklowaniu twoim sposobem czyli tylko woda i pekla obtaczasz miesko jakimiś przyprawami przed wędzeniem bo i takie sposoby wyczytałem czy juz tak samo pozostawiasz dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-341469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #610 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Tak na marginesie, bo o tym też już był pisane.... pochodzenie mięsa....Robiłem kiedyś schab pieczony w folii wg patentu Zbója Madeja i wyszło wiórowate i mało mało zjadliwe (mimo, że w rękawie)...Poczytałem formu - szukająć przyczyn - i gdzieś znalazłem sugestię, że być może mięso (surowe) było... hmmm... uzdatniane w sklepie, żeby dłużej moglo być sprzedawane.Wierzyć mi się nie chciało do czasu jak kupiłem w sieciówce (mea culpa - ale to ku przestrodze) schab do wędzenia. Robiłem nstrzykiwanie z jednej strony a cały nastrzyk dziurkami (symetrycznie ułożonymi) wylatywał z drugiej. Wniosek - nastrzykują msurowiznę, żeby dłużej sprzedawać. Jak jeszcze do tego dodać własną zalewę to co nie zrobić będzie przesolone.... Wniosek - mięso tylko z pewnego źródła Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-344573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki01 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #611 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 (edytowane) Cześć Zadymiarze !!!Jestem całkowitą świeżynką zadymiarską, a właściwie dopiero świeżynką peklowaną bo to właśnie dziś pierwsze peklowanie (3x szynka po ok 1,2kg, 2x schab po ok 1kg, 1x karczek po ok. 1kg no i 1x boczek po ok 1kg). Peklosól-jest, przyprawy-są, sprzęt typu strzykawka itd-jest, chęci-są podpowiedzi i tabela Dziadka też jest tylko ja jakiś taki jestem posikany ze strachu przed pierwszym peklowaniem. No ale koniec z narzekaniem - czy ktoś ma jakieś dobre rady dla mnie odnośnie wszystkiego związanego z zadymianiem w sobotę ??? czy poprostu mam zacząć i już nie marudzić Edytowane 7 Kwietnia 2014 przez EAnna orty Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-344783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #612 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Cześć Zadymiarze !!!Jestem całkowitą świerzynką zadymiarską ..... Zadymiarze i zadymiarki to na stadionach ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-344788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #613 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 A ja i ty na stronach.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-344790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki01 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #614 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 wiedziałem, że wędzarnicza brać ma super poczucie humoru ale dodajcie otuchy wystraszonemu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-344801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #615 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 (edytowane) Dziki, napisałem Ci na komunikator Edytowane 7 Kwietnia 2014 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-344803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek1958 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #616 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Witam. Mam pytanie dot. peklowania, więc zapytam tutaj. Mam nadzieje, że autor wątku wybaczy mi. W poniedziałek wieczorem wrzuciłem do solanki ok. 20 kg mięsa. Dzisiaj rano gdy przerzucałem dokładnie sprawdziłem stan towaru.Niestety niewielki kawałek z karkówki wg. mojego nosa nie pachniał "świeżością". Odkroiłem ten kawałek i reszta wydaje się OK. Co teraz mam zrobić?- Umyć pozostałą część mięsa i wymienić całą solankę (poklosól)?- Jeżeli tak, to czy zachować takie samo stężenie ?- Ile solanki? czy pomniejszyć o ilość, którą nastrzyknąłem mieso? Może jakieś inne rady. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-345193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #617 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zacznij od tego, jak mocna była solanka, jaka temperatura peklowania i wiek mięsa użytego do zabiegu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-345195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek1958 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #618 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zacznij od tego, jak mocna była solanka, jaka temperatura peklowania i wiek mięsa użytego do zabiegu.Solanka wg. tabeli Dziadka (mniejsza słoność) czyli 36 g/ kg. Temperatura peklowania ok 4 stopnie (w lodówce). Mięso miało byś świeże, kupowane od lat w tym samym sprawdzonym sklepie, gdzie sami rozbierają. Nigdy nie miałem podobnej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-345199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #619 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Sprawdź jeszcze raz swoje obliczenia odnośnie użytej peklosoli i wody. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-345202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #620 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Solanka wg. tabeli Dziadka (mniejsza słoność) czyli 36 g/ kg. Moc solanki podajemy albo w procentach albo pisząc ile peklosoli zostało użyte na litr wody . Taka informacja jaką podałeś jest niezrozumiała . Podaj jeszcze jaką ilością solanki zalałeś te 20kg mięsa. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-345203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek1958 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #621 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Solanka wg. tabeli Dziadka (mniejsza słoność) czyli 36 g/ kg. Moc solanki podajemy albo w procentach albo pisząc ile peklosoli zostało użyte na litr wody . Taka informacja jaką podałeś jest niezrozumiała . Podaj jeszcze jaką ilością solanki zalałeś te 20kg mięsa. "Dziadek" podaje tak : czas peklowanie 8-10 dni na kg mięsa 0,4 l wody i 36 g peklosoli co daje 90 gram pelosoli na 1 litr wody. Co w moim przypadku jest 684 g peklosoli na 7,6 l.Dokładna ilość mięsa to 19 kg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-345212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #622 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Nie wiem skąd wziąłeś te 684 g, przy 8-10 dniach do wyboru 874 i 836 g na 7,6 l. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-345217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek1958 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #623 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Nie wiem skąd wziąłeś te 684 g, przy 8-10 dniach do wyboru 874 i 836 g na 7,6 l. Tak robię od trzech lat i jest akurat. Ale nie oto chodzi. Nie w tym problem. Proszę o pomoc j.w. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-345218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #624 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zdecydowanie za słaba solanka 190 g mieszanki mniej to całkiem sporo, to że robisz tak od 3 lat to nie ma tutaj nic do rzeczy, mięso mogło być tym razem trefne. Ja bym radził zrobić nowa solankę wg. tabeli i obserwować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-345220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek1958 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #625 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zdecydowanie za słaba solanka 190 g mieszanki mniej to całkiem sporo, to że robisz tak od 3 lat to nie ma tutaj nic do rzeczy, mięso mogło być tym razem trefne. Ja bym radził zrobić nowa solankę wg. tabeli i obserwować.Dzięki. Tu można poczytać : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5503-tabele-peklowania-zebrane-przez-sylwka-57/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-345222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.