Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem tu nowy i początkujący ostatnio zrobiłem solank tj. na litr wody 20g peklosoli + na kilo miesa 20g peklosoli do tego dodałem paczke majranku , 5 ziaren ziela angielskiego i 4 liscie laurowe po zagotowaniu i ostudzeniu dodałem jeszcze 4 ząbki czosnku peklowalem 7 dni w tym wywarze codziennie mieszajac 3 dnia nawet nastrzyknolem potem wedzilem okolo 4 godz dodam że nie osuszałem szynek tylko odrazu po wyjeciu z wywaru w siatke i do wedzarni no i efekt koncowy mięsko dziwnie pachnie i nie jest dobre co zrobiłem źle czy należy dawac przyprawy do solanki?

To chyba jakaś prowokacja, nie chce mi się w to jakoś wierzyć :facepalm:

Edytowane przez login

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.

Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-341309
Udostępnij na innych stronach

Codziennie mam kontakt z klientami którzy nie mają żadnego pojęcia o mięsie, wędzeniu czy peklowaniu i na pierwszy raz robią 20-30 kg.

To nie żart.

Rozmawiając słyszę - A to sobie zapekluje, wrzucę do wędzarni i już.  :facepalm:

Zwracam uwagę, że to nie takie proste, jednak nie każdy chce słuchać.

 

Cóż, nie moje mięso, nie moje pieniądze, nie mój problem.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-341312
Udostępnij na innych stronach

PANOWIE TO NIE PROWOKACJA TYLKO FAKT pewien pseudo masarz dal mi ten przepis ale po czytaniu tu kilku postów widze ze to lipa mówi aby nie obsuszac bo miesko bedzie suche i tak jak podalem solanke kazal zagotowac wszystko razem no i wyszło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-341320
Udostępnij na innych stronach

 

 

no i wyszło

Chciało by się rzec wyszło szydło z worka, strzeż nas Boże od takich doradców. Ziomek poczytaj potem popytaj na forum i będziesz mądrzejszy szkoda tylko, że po szkodzie. Pozdrawiam :hmm:  

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-341322
Udostępnij na innych stronach

co poradzic człowiek sie uczy na błedach chodzi mi tylko o to czy peklowac w samej wodzie i pekli czy z wywarem oraz czy osuszaszac szynki po peklowaniu czy nie i jaki wpływ ma osuszanie


tabele i kalkulator juz opanowalem tylko chodzi mi o te dwa pytania co wyzej zadalem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-341324
Udostępnij na innych stronach

 

 

chodzi mi tylko o to czy peklowac w samej wodzie i pekli czy z wywarem oraz czy osuszaszac szynki po peklowaniu czy nie i jaki wpływ ma osuszanie

Więc można w samej mieszance peklującej i ten sposób ma wielu zwolenników do których i ja należę, a co do ociekania to jest podstawa, żeby otrzymać łanie wybarwione wędzonki no i usuwa nadmiar solanki z naszych wyrobów :)  

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-341326
Udostępnij na innych stronach

dziekuje panowie dzis lece po 1 kg szynki i bede próbował już sie nie moge doczekac efektu,

i jeszcze pytanie do bacy czy po zapeklowaniu twoim sposobem czyli tylko woda i pekla obtaczasz miesko jakimiś przyprawami przed wędzeniem bo i takie sposoby wyczytałem czy juz tak samo pozostawiasz dziękuję za pomoc
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-341469
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Tak na marginesie, bo o tym też już był pisane.... pochodzenie mięsa....

Robiłem kiedyś schab pieczony w folii wg patentu Zbója Madeja i wyszło wiórowate i mało mało zjadliwe (mimo, że w rękawie)...

Poczytałem formu - szukająć przyczyn - i gdzieś znalazłem sugestię, że być może mięso (surowe) było... hmmm...  uzdatniane w sklepie, żeby dłużej moglo być sprzedawane.

Wierzyć mi się nie chciało do czasu jak kupiłem w sieciówce (mea culpa - ale to ku przestrodze) schab do wędzenia. Robiłem nstrzykiwanie z jednej strony a cały nastrzyk dziurkami (symetrycznie ułożonymi) wylatywał z drugiej. Wniosek - nastrzykują msurowiznę, żeby dłużej sprzedawać. Jak jeszcze do tego dodać własną zalewę to co nie zrobić będzie przesolone....

 

Wniosek - mięso tylko z pewnego źródła :)

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-344573
Udostępnij na innych stronach

Cześć Zadymiarze !!!

Jestem całkowitą świeżynką zadymiarską, a właściwie dopiero świeżynką peklowaną bo to właśnie dziś pierwsze peklowanie (3x szynka po ok 1,2kg, 2x schab po ok 1kg, 1x karczek po ok. 1kg no i 1x boczek po ok 1kg). Peklosól-jest, przyprawy-są, sprzęt typu strzykawka itd-jest, chęci-są podpowiedzi i tabela Dziadka też jest tylko ja jakiś taki jestem posikany ze strachu przed pierwszym peklowaniem. No ale koniec z narzekaniem - czy ktoś ma jakieś dobre rady dla mnie odnośnie wszystkiego związanego z zadymianiem w sobotę ??? czy poprostu mam zacząć i już nie marudzić ;)

Edytowane przez EAnna
orty
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-344783
Udostępnij na innych stronach

Cześć Zadymiarze !!!

Jestem całkowitą świerzynką zadymiarską .....

 

 

Zadymiarze i zadymiarki to na stadionach ... ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-344788
Udostępnij na innych stronach

A ja i ty na stronach.... :cool:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-344790
Udostępnij na innych stronach

Dziki, napisałem Ci na komunikator :cool:

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-344803
Udostępnij na innych stronach

Witam. Mam pytanie dot. peklowania, więc zapytam tutaj. Mam nadzieje, że autor wątku wybaczy mi.

 

W poniedziałek wieczorem wrzuciłem do solanki ok. 20 kg mięsa. Dzisiaj rano gdy przerzucałem  dokładnie sprawdziłem stan towaru.

Niestety niewielki kawałek z karkówki wg. mojego nosa nie pachniał "świeżością". Odkroiłem ten kawałek i reszta wydaje się OK. 

Co teraz mam zrobić?

- Umyć pozostałą część mięsa i wymienić całą solankę (poklosól)?

- Jeżeli tak, to czy zachować takie samo stężenie ?

- Ile solanki? czy pomniejszyć o ilość, którą nastrzyknąłem mieso? 

Może jakieś inne rady. Z góry dziękuję za pomoc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-345193
Udostępnij na innych stronach

Zacznij od tego, jak mocna była solanka, jaka temperatura peklowania i wiek mięsa użytego do zabiegu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-345195
Udostępnij na innych stronach

Zacznij od tego, jak mocna była solanka, jaka temperatura peklowania i wiek mięsa użytego do zabiegu.

Solanka wg. tabeli Dziadka (mniejsza słoność) czyli 36 g/ kg. Temperatura peklowania ok 4 stopnie (w lodówce). Mięso miało byś świeże, kupowane od lat w tym samym sprawdzonym sklepie, gdzie sami rozbierają. Nigdy nie miałem podobnej sytuacji. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-345199
Udostępnij na innych stronach

Sprawdź jeszcze raz swoje obliczenia odnośnie użytej peklosoli i wody.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-345202
Udostępnij na innych stronach

 

 

Solanka wg. tabeli Dziadka (mniejsza słoność) czyli 36 g/ kg.

 

:hmm:  Moc solanki podajemy albo w procentach albo pisząc ile peklosoli zostało użyte na litr wody . Taka informacja jaką podałeś jest niezrozumiała . Podaj jeszcze jaką ilością solanki zalałeś te 20kg mięsa.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-345203
Udostępnij na innych stronach

 

Solanka wg. tabeli Dziadka (mniejsza słoność) czyli 36 g/ kg.

 

:hmm:  Moc solanki podajemy albo w procentach albo pisząc ile peklosoli zostało użyte na litr wody . Taka informacja jaką podałeś jest niezrozumiała . Podaj jeszcze jaką ilością solanki zalałeś te 20kg mięsa.

 

"Dziadek" podaje tak : czas peklowanie 8-10 dni  na kg mięsa 0,4 l wody i 36 g peklosoli co daje 90 gram pelosoli na 1 litr wody. Co w moim przypadku jest 684 g peklosoli na 7,6 l.

Dokładna ilość mięsa to 19 kg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-345212
Udostępnij na innych stronach

 

Nie wiem skąd wziąłeś te 684 g, przy 8-10 dniach do wyboru 874 i 836 g na 7,6 l.

 

 

Tak robię od trzech lat i jest akurat. Ale nie oto chodzi. Nie w tym problem. Proszę o pomoc j.w.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-345218
Udostępnij na innych stronach

Zdecydowanie za słaba solanka 190 g mieszanki mniej to całkiem sporo, to że robisz tak od 3 lat to nie ma tutaj nic do rzeczy, mięso mogło być tym razem trefne. Ja bym radził zrobić nowa solankę wg. tabeli i obserwować.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-345220
Udostępnij na innych stronach

Zdecydowanie za słaba solanka 190 g mieszanki mniej to całkiem sporo, to że robisz tak od 3 lat to nie ma tutaj nic do rzeczy, mięso mogło być tym razem trefne. Ja bym radził zrobić nowa solankę wg. tabeli i obserwować.

Dzięki. Tu można poczytać : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5503-tabele-peklowania-zebrane-przez-sylwka-57/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/25/#findComment-345222
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.