Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Z tabeli o mniejszej słoności nie korzystałem, zawsze z normalnej, wg. mnie jest spora różnica przy mieszance bo aż 190 g, może to dobrze sprawdza się przy mniejszej ilości ale 19 kg? Niech lepiej eksperci się wypowiedzą.

Edytowane przez tier
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-345226
Udostępnij na innych stronach

Z tabeli o mniejszej słoności nie korzystałem, zawsze z normalnej, wg. mnie jest spora różnica przy mieszance bo aż 190 g, może to dobrze sprawdza się przy mniejszej ilości ale 19 kg? Niech lepiej eksperci się wypowiedzą.

Uwierz mi tak często robię i nigdy nie było żadnej wpadki. A wędliny na słoność są akurat. Dla mnie i dla mojej rodziny przy zastosowaniu standardowej tabeli wędliny są zdecydowanie za słone. 

A tu pochwalę się swoimi wyrobami: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3183-nasze-wyroby/page-45?hl=maciek1958&do=findComment&comment=243327

Edytowane przez Maciek1958
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-345232
Udostępnij na innych stronach

 

 do wyboru 874 i 836 g na 7,6 l.

to przy 6 dniach, przy 8-10 kolega podał dobrze (722 i 684 g).

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-345236
Udostępnij na innych stronach

 

 

 do wyboru 874 i 836 g na 7,6 l.

to przy 6 dniach, przy 8-10 kolega podał dobrze (722 i 684 g).

 

Mili forumowicze nie w tym rzecz. Ja proszę o pomoc jak napisałem w pierwszym poście. Będę wdzięczny za rady. Spawa Pilna!. Bo nie wiem co dalej robić!!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-345238
Udostępnij na innych stronach

Wyjadaczem na grupie nie jestem, ale na logikę to późniejsza obróbka cieplna powinna chyba wszystko, co potencjalnie mogło spowodować zapaszek,  wytłuc ? Czyli odciąć kawałek z przyległościami :) chociaż mikrobiologiem nie jestem, a tak wogóle to solanka powinna chyba zakrywać całe peklowane mięso ? Jeśli tak było i mimo wszystko coś się psuło to wcześnijesze posty dotyczące stężeń są akuratnie na miejscu.

A kiedyś było na grupie pogotowie wędzarnicze  - może tam trzeba problem zgłosić ?:)

 

Ja jestem właśnie w trakcie peklowania mniejszej ilości raptem 6 kg, solankę robilem wg tabeli Dziadka (kalkulator DarekLynx ze strony startowej) mniej sloną, z nastrzykiem i od wtorku do dziś pieknie już wygląda i niczym nie zalatuje.

 

P.S. A czy jest możliwe, że zapaszek przeszedł z innych produktów ? np. sera jakiegoś ?

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-345523
Udostępnij na innych stronach

 

 

W poniedziałek wieczorem wrzuciłem do solanki ok. 20 kg mięsa. Dzisiaj rano gdy przerzucałem  dokładnie sprawdziłem stan towaru. Niestety niewielki kawałek z karkówki wg. mojego nosa nie pachniał "świeżością". Odkroiłem ten kawałek i reszta wydaje się OK.

 

 

Temperatura peklowania ok 4 stopnie (w lodówce). Mięso miało byś świeże, kupowane od lat w tym samym sprawdzonym sklepie, gdzie sami rozbierają. Nigdy nie miałem podobnej sytuacji. 
 

 

Męso  miało być świeże - miało być :frantics: !!!

Czy tylko karkówka była nieświerza- tego się już nie dowiemy.

Tylko szybka obróbka termiczna !!!!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-345553
Udostępnij na innych stronach

Proszę o pomoc a zasadzie radę. Pekluję mięso w trybie 10 dniowym. Uruchomiłem starą lodówkę na tą okazję. Nie było mnie 3 dni w domu dziś patrzę a na termometrze który specjalnie włożyłem do lodówki minus 3 stopnie. Co z tym fantem?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-345987
Udostępnij na innych stronach

 

 

dziś patrzę a na termometrze który specjalnie włożyłem do lodówki minus 3 stopnie. Co z tym fantem?

 

 Zakładając że termometr jest dobry wyciągaj na zewnątrz i moim zdaniem niech dojdzie do plus 8st . I tak bym peklował do końca . Minus 3 st wstrzymało peklowanie . Powinno być dobrze .

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-345988
Udostępnij na innych stronach

witam

nie wiem czy akurat w dobrej grupie piszę wiec jak by co prosze bardziej doświadczonych o przekierowanie do odpowiedniej.Wedzimy juz kolejny raz, solanke mamy ok tylko mamy problem z karkówką.Ta sama zalewa do szynki i do karkówki z szynką jest wszystko ok a solanka od karkówki robi sie bardzo czerwona i zaczyna śmierdzieć juz po 3-4 dniach.mięso tego samego pochodzenia sklep ma własny rozbiór, wiec to raczej nie kwestia swieżości mięsa. co może być przyczyną i jak sobie z tym poradzić ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-346397
Udostępnij na innych stronach

 

 

i jak sobie z tym poradzić

 

A jaka ta solanka i temperatura peklowania? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-346398
Udostępnij na innych stronach

 

i jak sobie z tym poradzić

 

A jaka ta solanka i temperatura peklowania? :cool:

 

solanka ( proporcji nie pamiętam bo mam na kartce w pwnicy:-))składa sie z wody nieprzegotowanej , soli , odrobiny saletry i przypraw( karkówka jest w gliniance a szynka w szkle solanka o tych samych proporcjach) temperatura w pomieszczeniu(piwnica) to 2-4 st.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-346403
Udostępnij na innych stronach

 

 

i przypraw(

 

To jutro zajrzyj do tej proporcji - a dziś pierwsza rzecz do eliminacjii - przyprawy. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-346405
Udostępnij na innych stronach

 

 

po przekrojeniu kawałka na pół środek ma inny kolor- jak dla mnie szaro zielonkawy.

 

 

 To znaczy że mięso nie zostało w środku zapeklowane . Przy słabych solankach albo przy krótkim peklowaniu należy zrobić nastrzyk w środek mięśnia .  Mięsień karkówki ma w sobie przegrody tłuszczowe , solanka ma gorsze dojście do środka .

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-346416
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za pomoc.

Mam problem z lodówką. Otrzymałem do zagospodarowania lodówkę w sumie nie taką starą może 8 letnią. Nie ma ona ustawiania temperatury na sztywno np. 5 stopni. Posiada jedynie pokrętło od 1-7. Jak zrobię na 7 w lodówce -4 jak na 1 plus 9 stopni nie mogę jej ustawić dokładnie. Do tego dochodzi fakt że stoi w garażu. Dziś jest zimno to na tych samych ustawieniach mam inną temperaturę niż wczoraj o 2 stopnie w dół. Czy jest na to jakiś sposób? Może jakiś inny termostat? nie wiem...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-346666
Udostępnij na innych stronach

Te termostaty lodówkowe kapilarne są hmmmm mocno nieprecyzyjne i słabo powtarzalne :( 

Sugeruję zastosowanie termoregulatora elektronicznego wtedy masz precyzyjną regulację i spokój ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-346667
Udostępnij na innych stronach

Zastosuj np. taki termometr, sonda do środka wyświetlacz na zewnątrz i metodą prób powinno Ci się udać ustawić właściwą temperaturę.
http://www.lekea.pl/sklep/53-fantast-termometr-czasomierz-do-miesa-cyfrowy-czarny.html
 

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-346670
Udostępnij na innych stronach

Takie coś np NA20, :

 

http://allegro.pl/regulator-temperatury-sterownik-termostat-50-150c-i4134349179.html
 

Przyzwoita cena, obciążalność i dwa czyjniki ;) 

 

Najprościej będzie ustawić ten lodówkowy mechaniczny na maksa a tego uzywać jako zewnętrznego który załączy lub odłączy kompresor ;) dodatkowo możesz go używać do wędzenia czy pażenia w garze elektrycznym czy na jakiejś kuchence el. Ten pociągnie nawet 4KW ma 20A przekaźnik ;)

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-346673
Udostępnij na innych stronach

@Roger

Dzięki za pomoc. Wpadł mi do głowy taki pomysł. Został mi taki termostat z remontu.

http://www.legalett.com.pl/upload/termostat_auraton.jpg

Ma On przekaźnik jest na baterię. Spróbuję coś dziś z niego wyczarować.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-346695
Udostępnij na innych stronach

to co pokazujesz to regulator pokojowy do np pieca. Mam taki bezprzewodowy i ten mój ma "drugą część" wykonawczą z przekaźnikami i taki by się nadał, jeśli ten jest przewodowy to będzie ciężko go zaadaptować ...

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-346696
Udostępnij na innych stronach

Regulator włożyć do lodówki, a pod wyjcie domontować stycznik, a do stycznika szeregowo zasilanie lodówki.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-346705
Udostępnij na innych stronach

Ten regulator ma zasilanie bateryjne (2x paluszek) w lodówce wytrzyma taka bateria może dobę .... więc raczej kiepski pomysł 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-346706
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.