tier Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #626 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) Z tabeli o mniejszej słoności nie korzystałem, zawsze z normalnej, wg. mnie jest spora różnica przy mieszance bo aż 190 g, może to dobrze sprawdza się przy mniejszej ilości ale 19 kg? Niech lepiej eksperci się wypowiedzą. Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez tier Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-345226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek1958 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #627 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) Z tabeli o mniejszej słoności nie korzystałem, zawsze z normalnej, wg. mnie jest spora różnica przy mieszance bo aż 190 g, może to dobrze sprawdza się przy mniejszej ilości ale 19 kg? Niech lepiej eksperci się wypowiedzą.Uwierz mi tak często robię i nigdy nie było żadnej wpadki. A wędliny na słoność są akurat. Dla mnie i dla mojej rodziny przy zastosowaniu standardowej tabeli wędliny są zdecydowanie za słone. A tu pochwalę się swoimi wyrobami: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3183-nasze-wyroby/page-45?hl=maciek1958&do=findComment&comment=243327 Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez Maciek1958 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-345232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #628 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 do wyboru 874 i 836 g na 7,6 l.to przy 6 dniach, przy 8-10 kolega podał dobrze (722 i 684 g). Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-345236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek1958 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #629 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 do wyboru 874 i 836 g na 7,6 l.to przy 6 dniach, przy 8-10 kolega podał dobrze (722 i 684 g). Mili forumowicze nie w tym rzecz. Ja proszę o pomoc jak napisałem w pierwszym poście. Będę wdzięczny za rady. Spawa Pilna!. Bo nie wiem co dalej robić!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-345238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #630 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Wyjadaczem na grupie nie jestem, ale na logikę to późniejsza obróbka cieplna powinna chyba wszystko, co potencjalnie mogło spowodować zapaszek, wytłuc ? Czyli odciąć kawałek z przyległościami chociaż mikrobiologiem nie jestem, a tak wogóle to solanka powinna chyba zakrywać całe peklowane mięso ? Jeśli tak było i mimo wszystko coś się psuło to wcześnijesze posty dotyczące stężeń są akuratnie na miejscu.A kiedyś było na grupie pogotowie wędzarnicze - może tam trzeba problem zgłosić ? Ja jestem właśnie w trakcie peklowania mniejszej ilości raptem 6 kg, solankę robilem wg tabeli Dziadka (kalkulator DarekLynx ze strony startowej) mniej sloną, z nastrzykiem i od wtorku do dziś pieknie już wygląda i niczym nie zalatuje. P.S. A czy jest możliwe, że zapaszek przeszedł z innych produktów ? np. sera jakiegoś ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-345523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skarus Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #631 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 W poniedziałek wieczorem wrzuciłem do solanki ok. 20 kg mięsa. Dzisiaj rano gdy przerzucałem dokładnie sprawdziłem stan towaru. Niestety niewielki kawałek z karkówki wg. mojego nosa nie pachniał "świeżością". Odkroiłem ten kawałek i reszta wydaje się OK. Temperatura peklowania ok 4 stopnie (w lodówce). Mięso miało byś świeże, kupowane od lat w tym samym sprawdzonym sklepie, gdzie sami rozbierają. Nigdy nie miałem podobnej sytuacji. Męso miało być świeże - miało być !!!Czy tylko karkówka była nieświerza- tego się już nie dowiemy.Tylko szybka obróbka termiczna !!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-345553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #632 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Proszę o pomoc a zasadzie radę. Pekluję mięso w trybie 10 dniowym. Uruchomiłem starą lodówkę na tą okazję. Nie było mnie 3 dni w domu dziś patrzę a na termometrze który specjalnie włożyłem do lodówki minus 3 stopnie. Co z tym fantem? Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-345987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #633 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 dziś patrzę a na termometrze który specjalnie włożyłem do lodówki minus 3 stopnie. Co z tym fantem? Zakładając że termometr jest dobry wyciągaj na zewnątrz i moim zdaniem niech dojdzie do plus 8st . I tak bym peklował do końca . Minus 3 st wstrzymało peklowanie . Powinno być dobrze . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-345988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
justole Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #634 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 witamnie wiem czy akurat w dobrej grupie piszę wiec jak by co prosze bardziej doświadczonych o przekierowanie do odpowiedniej.Wedzimy juz kolejny raz, solanke mamy ok tylko mamy problem z karkówką.Ta sama zalewa do szynki i do karkówki z szynką jest wszystko ok a solanka od karkówki robi sie bardzo czerwona i zaczyna śmierdzieć juz po 3-4 dniach.mięso tego samego pochodzenia sklep ma własny rozbiór, wiec to raczej nie kwestia swieżości mięsa. co może być przyczyną i jak sobie z tym poradzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-346397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #635 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 i jak sobie z tym poradzić A jaka ta solanka i temperatura peklowania? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-346398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
justole Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #636 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 dodam jeszcze ze mieso to po uwedzeniu ma dziwny zapach i po przekrojeniu kawałka na pół środek ma inny kolor- jak dla mnie szaro zielonkawy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-346400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #637 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 To jaka ta solanka? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-346402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
justole Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #638 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 i jak sobie z tym poradzić A jaka ta solanka i temperatura peklowania? solanka ( proporcji nie pamiętam bo mam na kartce w pwnicy:-))składa sie z wody nieprzegotowanej , soli , odrobiny saletry i przypraw( karkówka jest w gliniance a szynka w szkle solanka o tych samych proporcjach) temperatura w pomieszczeniu(piwnica) to 2-4 st. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-346403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #639 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 i przypraw( To jutro zajrzyj do tej proporcji - a dziś pierwsza rzecz do eliminacjii - przyprawy. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-346405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #640 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 po przekrojeniu kawałka na pół środek ma inny kolor- jak dla mnie szaro zielonkawy. To znaczy że mięso nie zostało w środku zapeklowane . Przy słabych solankach albo przy krótkim peklowaniu należy zrobić nastrzyk w środek mięśnia . Mięsień karkówki ma w sobie przegrody tłuszczowe , solanka ma gorsze dojście do środka . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-346416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #641 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Dziękuję za pomoc.Mam problem z lodówką. Otrzymałem do zagospodarowania lodówkę w sumie nie taką starą może 8 letnią. Nie ma ona ustawiania temperatury na sztywno np. 5 stopni. Posiada jedynie pokrętło od 1-7. Jak zrobię na 7 w lodówce -4 jak na 1 plus 9 stopni nie mogę jej ustawić dokładnie. Do tego dochodzi fakt że stoi w garażu. Dziś jest zimno to na tych samych ustawieniach mam inną temperaturę niż wczoraj o 2 stopnie w dół. Czy jest na to jakiś sposób? Może jakiś inny termostat? nie wiem... Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-346666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #642 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Te termostaty lodówkowe kapilarne są hmmmm mocno nieprecyzyjne i słabo powtarzalne Sugeruję zastosowanie termoregulatora elektronicznego wtedy masz precyzyjną regulację i spokój Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-346667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #643 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Podaj jak możesz jakiegoś linka o czym piszesz.Mówisz o wymianie termostatu czy zastosowanie jakiegoś zewnętrznego termostatu? Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-346669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #644 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zastosuj np. taki termometr, sonda do środka wyświetlacz na zewnątrz i metodą prób powinno Ci się udać ustawić właściwą temperaturę.http://www.lekea.pl/sklep/53-fantast-termometr-czasomierz-do-miesa-cyfrowy-czarny.html Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-346670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #645 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 (edytowane) Takie coś np NA20, : http://allegro.pl/regulator-temperatury-sterownik-termostat-50-150c-i4134349179.html Przyzwoita cena, obciążalność i dwa czyjniki Najprościej będzie ustawić ten lodówkowy mechaniczny na maksa a tego uzywać jako zewnętrznego który załączy lub odłączy kompresor dodatkowo możesz go używać do wędzenia czy pażenia w garze elektrycznym czy na jakiejś kuchence el. Ten pociągnie nawet 4KW ma 20A przekaźnik Edytowane 15 Kwietnia 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-346673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #646 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 @RogerDzięki za pomoc. Wpadł mi do głowy taki pomysł. Został mi taki termostat z remontu.http://www.legalett.com.pl/upload/termostat_auraton.jpgMa On przekaźnik jest na baterię. Spróbuję coś dziś z niego wyczarować. Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-346695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #647 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 to co pokazujesz to regulator pokojowy do np pieca. Mam taki bezprzewodowy i ten mój ma "drugą część" wykonawczą z przekaźnikami i taki by się nadał, jeśli ten jest przewodowy to będzie ciężko go zaadaptować ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-346696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #648 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 (edytowane) Jak coś wykombinuję dam znać Edytowane 15 Kwietnia 2014 przez KarKan Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-346700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #649 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 (edytowane) Regulator włożyć do lodówki, a pod wyjcie domontować stycznik, a do stycznika szeregowo zasilanie lodówki. Edytowane 15 Kwietnia 2014 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-346705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #650 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Ten regulator ma zasilanie bateryjne (2x paluszek) w lodówce wytrzyma taka bateria może dobę .... więc raczej kiepski pomysł Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/26/#findComment-346706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.