Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak pisze w przepisie 6 litrów, to nie powinno się używać 4 litrów....bo po co w takim razie przepis?

Dużo zależy teraz od tego jakiej jakości jest mięso i jak dużo zawiera w sobie wody.

Przy 9-10 dniach peklowania może nie będzie tragedii, ale byłbym za zmianą naczynia i dolania brakujących 2 litrów wody.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-546736
Udostępnij na innych stronach

Dalej tej wody. Jeśli Ci się nie mieści w naczyniu to odlej trochę tej mocnej solanki Rozcięcz resztę

 

tak żeby miała 10% bo teraz ma

12,5 i będzie za słone albo zostaw i pekluj 6 dni

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-546740
Udostępnij na innych stronach

mięso mam z hipermarketu czyli wiadomo po szprycy, krcze z wodą może być problem naczynie mnie nie puści :-(,

ale mogę odlać solanki i wleje wodę wtedy stężenie soli się obniży hmmmmmm

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-546741
Udostępnij na innych stronach

Podałem co możesz zrobić

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-546742
Udostępnij na innych stronach

Dalej tej wody. Jeśli Ci się nie mieści w naczyniu to odlej trochę tej mocnej solanki Rozcięcz resztę

 

tak żeby miała 10% bo teraz ma

12,5 i będzie za słone albo zostaw i pekluj 6 dni

tak zrobię

dziękuje szanownej Braci

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-546743
Udostępnij na innych stronach

Stężenie zalewy jest ważne, ale jej ilość też.

Odlewając mocną zalewę i rozcieńczając, zmniejszamy ilość soli.

Za mało soli = mało słone mięso.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-546745
Udostępnij na innych stronach

 

 

teraz ma 12,5

A mnie się wydaje że bliżej jej do 13,5Be ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-546747
Udostępnij na innych stronach

Ale ja miałem na myśli procenty i powinno być ok.15 Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-546754
Udostępnij na innych stronach

Witam.

5 dni temu zacząłem peklowac mięsko w dwóch garach. Jeden wszedł mi do lodówki a drugi zaniosłem do hydroforni. Zalewa w lodówce jest prawie bez zmian,natomiast na w hydroforni (temp. w okolicach 13*) zrobiła się taka biaława. Przeniosłem ja do lodówki sasiadow. Czas pakowania przewiduje na jakieś 10 dni. Co robić. Trzymać w tej zalewie czy robić drugą?? Nie smierdzi, nic niepokojącego oprócz koloru. Czy wędzić wczesniej??

 

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez badyl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-546800
Udostępnij na innych stronach

 

 

Trzymać w tej zalewie czy robić drugą?

 

Proponuję zrobić drugą zalewę , będziesz spokojniejszy tym bardziej że peklowanie jeszcze w toku.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-546807
Udostępnij na innych stronach

W lodówce peklowanie przebiega poprawnie, natomiast w hydroforni gdzie temperatura jest wyższa, przebieg znacznie szybciej.

Kolor o którym piszesz, to prawdopodobnie wyługowanie białek z mięsa, ale równie dobrze może to być początek psucia się zalewy i mięsa.

Jeśli jednak nie czuć jeszcze niepokojącego zapachu, to skłaniam się do rady halusi i jak najszybszej wymiany zalewy + bezwzględnie peklowanie w lodówce.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-546817
Udostępnij na innych stronach

Ok. Dzięki za rady. Jutro wymienię zalewe. Robić taka samą czy mniej peklosoli dać ?

 

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez badyl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-546830
Udostępnij na innych stronach

Tylko że nie wiemy jaką miałeś?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-546833
Udostępnij na innych stronach

 

 

Robić taka samą czy mniej peklosoli dać ?

 

Mięso już wchłonęło trochę soli a będzie się jeszcze peklować 5 dni to ja bym zrobił nieco słabszą zalewę.Sądzę że 80g peklosoli /l będzie dobre i koniecznie trzymaj w lodówce.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-546840
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Wtedy to nie będzie peklowanie tylko solenie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-550359
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam.


Jestem calkowice zielowy w temacie I dopiero zaczynam przygode z wędlinami., choc raz zrobilem kielbasa biala we przepisu z tej strony. W garazu stoi jeszcze niezupelnie rozpakowany Bradley i czeka na swoj pierwszy dymek.

W sobotę w nocy zapeklowalem moja pierwszą porcję mięsa na kielbasę. 4.46 kg chudej wieprzowiny peklowanej na sucho 100 gramami mieszanki peklującej (prague powder #1 +sól). Dzisiaj mija 3 doba.

Jak dlugo jeszcze moge to peklowac?
Zastanawiam sie czy to nie jest za chude mieso I czy kielbasa nie będzie za sucha, więc może by dodac jeszcze czegos tlustszego?
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-551840
Udostępnij na innych stronach

Ile dodałeś soli do Prague powder? Bo tam jak pamiętam jest większa zawartość nitrytu.

Mięso na kiełbasy pekluję się 48-72 h.

Jeśli chodzi o mięso, to nie wiemy co chcesz uzyskać, jaką kiełbasę?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-551843
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jaki sklad ma Twoja sol peklujaca ale jej dawka jest juz dosc mocna i kielbasa bedzie slona. Do tego, zalecane jest peklowanie 24/48 godzinne materialu na kielbase.

Bez tluszczu wyjdzie Ci wior..

 

Zamroz to co masz i zapekluj nowa porcje tlustego miesa, dodajac na Kilogramm 16 gram soli peklujacej.

Po dobie zrob z obu mies kielbaske..

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-551844
Udostępnij na innych stronach

Oczywiscie przeliczylem prague powder tak aby odpowiadal 0.6% w stosunku do soli. W 10gr Prague powder jest 0.625%  czyli 0.625gr dodalem te 10 gramow do 90gram soli I dostalem mieszanke.  KIelbase robie podwawelska wg przepisu z tej strony.


[Dodano: 16 maj 2017 - 09:24]
Ile tego tlustego na 4.5 kg chudej wieprzowiny? moze byc slonina? U mni etrudniej trluste mieso dostac niz chude.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-551845
Udostępnij na innych stronach

@Gregtom

 

Dlaczego dawka peklosoli jest duża?

Dał 100 g na 4,46 kg mięsa.

 

Jeśli już miałbym dodawać mięso tłuste, to nie mroziłbym już zapeklowanego ale raczej przetrzymał go dwa dni (czas peklowania tłustego mięsa) w okolicach 0 C.

Potem już dalej zgodnie z recepturą kiełbasy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-551848
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.