miro Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1201 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Jak pisze w przepisie 6 litrów, to nie powinno się używać 4 litrów....bo po co w takim razie przepis?Dużo zależy teraz od tego jakiej jakości jest mięso i jak dużo zawiera w sobie wody.Przy 9-10 dniach peklowania może nie będzie tragedii, ale byłbym za zmianą naczynia i dolania brakujących 2 litrów wody. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-546736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1202 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 (edytowane) Dalej tej wody. Jeśli Ci się nie mieści w naczyniu to odlej trochę tej mocnej solanki Rozcięcz resztę tak żeby miała 10% bo teraz ma 12,5 i będzie za słone albo zostaw i pekluj 6 dni Edytowane 7 Kwietnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-546740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szekerwar Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1203 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 mięso mam z hipermarketu czyli wiadomo po szprycy, krcze z wodą może być problem naczynie mnie nie puści :-(,ale mogę odlać solanki i wleje wodę wtedy stężenie soli się obniży hmmmmmm Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-546741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1204 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Podałem co możesz zrobić Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-546742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szekerwar Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1205 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Dalej tej wody. Jeśli Ci się nie mieści w naczyniu to odlej trochę tej mocnej solanki Rozcięcz resztę tak żeby miała 10% bo teraz ma12,5 i będzie za słone albo zostaw i pekluj 6 dnitak zrobiędziękuje szanownej Bracipozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-546743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1206 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Stężenie zalewy jest ważne, ale jej ilość też.Odlewając mocną zalewę i rozcieńczając, zmniejszamy ilość soli.Za mało soli = mało słone mięso. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-546745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1207 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 teraz ma 12,5 A mnie się wydaje że bliżej jej do 13,5Be Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-546747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1208 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 (edytowane) Ale ja miałem na myśli procenty i powinno być ok.15 Edytowane 7 Kwietnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-546754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1209 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 13,04% Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-546756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badyl Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1210 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam. 5 dni temu zacząłem peklowac mięsko w dwóch garach. Jeden wszedł mi do lodówki a drugi zaniosłem do hydroforni. Zalewa w lodówce jest prawie bez zmian,natomiast na w hydroforni (temp. w okolicach 13*) zrobiła się taka biaława. Przeniosłem ja do lodówki sasiadow. Czas pakowania przewiduje na jakieś 10 dni. Co robić. Trzymać w tej zalewie czy robić drugą?? Nie smierdzi, nic niepokojącego oprócz koloru. Czy wędzić wczesniej?? Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka Edytowane 7 Kwietnia 2017 przez badyl Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-546800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1211 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Trzymać w tej zalewie czy robić drugą? Proponuję zrobić drugą zalewę , będziesz spokojniejszy tym bardziej że peklowanie jeszcze w toku. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-546807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1212 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 W lodówce peklowanie przebiega poprawnie, natomiast w hydroforni gdzie temperatura jest wyższa, przebieg znacznie szybciej.Kolor o którym piszesz, to prawdopodobnie wyługowanie białek z mięsa, ale równie dobrze może to być początek psucia się zalewy i mięsa.Jeśli jednak nie czuć jeszcze niepokojącego zapachu, to skłaniam się do rady halusi i jak najszybszej wymiany zalewy + bezwzględnie peklowanie w lodówce. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-546817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badyl Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1213 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 (edytowane) Ok. Dzięki za rady. Jutro wymienię zalewe. Robić taka samą czy mniej peklosoli dać ? Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka Edytowane 7 Kwietnia 2017 przez badyl Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-546830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1214 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Tylko że nie wiemy jaką miałeś? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-546833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badyl Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1215 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 3 l wody i 300g peklosoli wkład 6,5 kg. Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-546834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1216 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Robić taka samą czy mniej peklosoli dać ? Mięso już wchłonęło trochę soli a będzie się jeszcze peklować 5 dni to ja bym zrobił nieco słabszą zalewę.Sądzę że 80g peklosoli /l będzie dobre i koniecznie trzymaj w lodówce. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-546840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badyl Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1217 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Już zrobione, dałem 200g peklosoli na 3 litry wody ???? Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-546887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys1 Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #1218 Opublikowano 5 Maja 2017 Witam,czy można do peklowania zamiast peklosoli użyć solanki ze źródełka w której kisimy ogórki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-550357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #1219 Opublikowano 5 Maja 2017 Wtedy to nie będzie peklowanie tylko solenie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-550359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golem74 Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #1220 Opublikowano 16 Maja 2017 Witam.Jestem calkowice zielowy w temacie I dopiero zaczynam przygode z wędlinami., choc raz zrobilem kielbasa biala we przepisu z tej strony. W garazu stoi jeszcze niezupelnie rozpakowany Bradley i czeka na swoj pierwszy dymek.W sobotę w nocy zapeklowalem moja pierwszą porcję mięsa na kielbasę. 4.46 kg chudej wieprzowiny peklowanej na sucho 100 gramami mieszanki peklującej (prague powder #1 +sól). Dzisiaj mija 3 doba.Jak dlugo jeszcze moge to peklowac?Zastanawiam sie czy to nie jest za chude mieso I czy kielbasa nie będzie za sucha, więc może by dodac jeszcze czegos tlustszego? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-551840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #1221 Opublikowano 16 Maja 2017 Ile dodałeś soli do Prague powder? Bo tam jak pamiętam jest większa zawartość nitrytu.Mięso na kiełbasy pekluję się 48-72 h.Jeśli chodzi o mięso, to nie wiemy co chcesz uzyskać, jaką kiełbasę? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-551843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #1222 Opublikowano 16 Maja 2017 Nie wiem jaki sklad ma Twoja sol peklujaca ale jej dawka jest juz dosc mocna i kielbasa bedzie slona. Do tego, zalecane jest peklowanie 24/48 godzinne materialu na kielbase.Bez tluszczu wyjdzie Ci wior.. Zamroz to co masz i zapekluj nowa porcje tlustego miesa, dodajac na Kilogramm 16 gram soli peklujacej.Po dobie zrob z obu mies kielbaske.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-551844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golem74 Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #1223 Opublikowano 16 Maja 2017 Oczywiscie przeliczylem prague powder tak aby odpowiadal 0.6% w stosunku do soli. W 10gr Prague powder jest 0.625% czyli 0.625gr dodalem te 10 gramow do 90gram soli I dostalem mieszanke. KIelbase robie podwawelska wg przepisu z tej strony. [Dodano: 16 maj 2017 - 09:24] Ile tego tlustego na 4.5 kg chudej wieprzowiny? moze byc slonina? U mni etrudniej trluste mieso dostac niz chude. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-551845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #1224 Opublikowano 16 Maja 2017 A co to za chude mieso.? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-551847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #1225 Opublikowano 16 Maja 2017 @Gregtom Dlaczego dawka peklosoli jest duża?Dał 100 g na 4,46 kg mięsa. Jeśli już miałbym dodawać mięso tłuste, to nie mroziłbym już zapeklowanego ale raczej przetrzymał go dwa dni (czas peklowania tłustego mięsa) w okolicach 0 C.Potem już dalej zgodnie z recepturą kiełbasy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/49/#findComment-551848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.