miro Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #401 Opublikowano 11 Lutego 2013 Normalny objaw to chyba nie . Często zazdrościłem ze mięsa w ubojach gospodarczych , na wędzonki pięknie wybarwione zewnętrznie i wewnątrz . Aż do czasu gdy ze dwa razy trafiło się szare na zewnątrz aż przykro było patrzyć. Jest tego jakaś przyczyna - tylko jaka.Czy te ubojnie gospodarcze przez przypadek nie miały własnego ujęcia wody ? Bo jeśli tak, to chloru w wodzie nie mieli tak jak my. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #402 Opublikowano 11 Lutego 2013 chloru w wodzie nie mieli tak jak my.ja chloru nie mam..... moja woda jest o bardzo dobrych parametrach - jedynie żelazo jest za duże, dlatego zamontowany mam odżelaziacz - i tu do prawidłowego działąnia woda jest napowietrzana przez inżektor dlatego moze mieć bardzo dużo tlenu :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #403 Opublikowano 11 Lutego 2013 Czyli masz własne ujęcie wody ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #404 Opublikowano 11 Lutego 2013 no... tak.... 43 metry Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yamacher Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #405 Opublikowano 11 Lutego 2013 witam chłopaki widzę że śledztwo trwa w mojej sprawie.Piszę bo wyjaśniła się sprawa szarej barwy mojej szyneczkiW 100% mieli rację ci co pisali że była za ciasno ułożona w naczyniu Ale to nie koniec, po tym jak poobracałem szynke i luźno ułożyłem w garku ku mojemu zdziwieniu kolor szary się cofa i szynka nabiera w całosci koloru różowego wyrównuje sie.solanka ładnie pachnie mięsko też więc peklujemy dalej.Nie dość że była ciasno ułożona to ja ją jeszcze obciążyłem od góry i poprostu się dusiła a nie peklowała Dopiszę jeszcze bo pytaliście temperatura 6 stopni, mięso ma ciemno i jest całe w solance.A ja już miałem dać ją pieskowi jak to zobaczyłem ale dzieki kolegą z forum ocalało moje mięso pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #406 Opublikowano 12 Lutego 2013 Piszę bo wyjaśniła się sprawa szarej barwy mojej szyneczki W 100% mieli rację ci co pisali że była za ciasno ułożona w naczyniu Ale to nie koniec, po tym jak poobracałem szynke i luźno ułożyłem w garku ku mojemu zdziwieniu kolor szary się cofa i szynka nabiera w całosci koloru różowego wyrównuje sie. trochę dziwnie to się czyta hmm :rolleyes: albo ja czegoś nie zrozumiałem albo sam już nie wiem, mięso gdzie się stykało było różowe a gdzie miało kontakt z solanką szare, to jakim cudem ułożenie szynki luźno wpłynęło że szynka zrobiła się różowa. Raczej na całej powierzchni powinna zrobić się szara. Jestem ciekaw jak u pokemona będzie też ma obciążone https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6369&postdays=0&postorder=asc&start=870 może się pochwali po paru dniach Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #407 Opublikowano 12 Lutego 2013 Ej tam zaraz dziwnie. Pisał na poczatku, że wszystko było upchnięte i 6 dni nie zaglądał do mięsa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yamacher Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #408 Opublikowano 12 Lutego 2013 kolego bendetto żle zrozumiałeś szynka była szara tam gdzie się stykała jedna z drugą i tam gdzie się stykała ze ściankami naczynia a w sirodku była różowa, może dlatego że była sporawo nastrzyknięta to od sirodka nie szarzała ale ważne że na razie wszystko ok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #409 Opublikowano 12 Lutego 2013 Yamaher na przyszłość, to tak codziennie weź szyneczki i pomasuj je trochę Nie dość, że pomożesz solance to przy okazji je poodwracasz. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #410 Opublikowano 12 Lutego 2013 mimo szczęśliwego rozwiązania u kolegi problem szarości od solanki pozostaje..... :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #411 Opublikowano 12 Lutego 2013 A w czym problem abratku ?Zawsze odkąd pamiętam mięso na zewnątrz było może nie szare, ale bledsze niż w środku. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Julian Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #412 Opublikowano 12 Lutego 2013 Eksperyment rozpoczęty, w jednym słoju solanka na wodzie gotowanej, a w drugim solanka na wodzie destylowanej. Wynikami podzielę się za kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #413 Opublikowano 12 Lutego 2013 :grin: mięsa nie masuję i nie mieszam (nie napowietrzam) czy to pekluje na mokro czy na sucho.Zawsze mam dobry kolor czy mięso peklowane na sucho lub na mokro.(można sprawdzić w moim temacie,chyba przedostatnia strona,zdjęcia) Wodę biorę z kranu (do kiełbas też leję kranówkę) tylko trzymam się temperatury peklowania. Kilkanaście lat wcześniej,ktoś podpowiedział żeby w trakcie peklowania (peklowałem na sucho w garnku kamiennym) mięso przewracać.Tak też zrobiłem i wyszło szare z nie przyjemnym zapachem i posmakiem.Od tej pory już nigdy mięsa nie dotykam po zapeklowaniu. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #414 Opublikowano 12 Lutego 2013 A w czym problem abratku ?jak już napisałem w efekcie końcowym w niczym to nie przeszkadza ale jak widać z toczonej dyskusji "normalne to nie jest"..... :rolleyes: - ja po prostu dociekam prawdy :lol: Zawsze odkąd pamiętam mięso na zewnątrz było może nie szare, ale bledsze niż w środku.no widzisz i ja tak na prawdę sądziłem że to normalne a tu jednak nie :wink: [ Dodano: Wto 12 Lut, 2013 19:22 ]Eksperyment rozpoczętymój też... z tym że woda moja jedna gotowana druga nie Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #415 Opublikowano 12 Lutego 2013 A w czym problem abratku ? miro, myślę że w tym że u kolegi jest szare tam gdzie się styka z naczyniem lub innym mięsem a u Nas jest odwrotnie Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #416 Opublikowano 12 Lutego 2013 Zawsze mam dobry kolor- no a ja widzę szarości o których dyskusja się toczy :tongue: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #417 Opublikowano 12 Lutego 2013 Zawsze mam dobry kolor czy mięso peklowane na sucho lub na mokro.(można sprawdzić w moim temacie,chyba przedostatnia strona,zdjęcia) Znalazłem takie foto i myślę ,że Dziadek i Inni piszą o tym zjawisku :rolleyes: peklowane mięso Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #418 Opublikowano 12 Lutego 2013 Abratek takie różnice to i ja mam gdzie mięso swobodnie pływa i nie dotyka ścianek naczynia. Szczególnie widać to na polędwiczce surowej... Przyznam jakoś nigdy na to nie zwracałem uwagi... ale rzeczywiście jest delikatna różnica w kolorycie Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #419 Opublikowano 12 Lutego 2013 A w czym problem abratku ?Ze zgłoszonego przez kol. yamacher problemu wyłoniły się dwa zagadnienia. Pierwszy to niedopeklowanie na skutek zbytniego stłoczenia mięsa, a drugi, to zmiana (w niektórych przypadkach) koloru na powierzchni mięsa mimo prawidłowego zanurzenia w solance. Pytanie: jaki parametr wody lub peklosoli powoduje tę zmianę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #420 Opublikowano 12 Lutego 2013 A może ktoś w takim razie pokazać wzorcowo zapeklowane mięso bo może dyskutujemy o jakiejś fatamorganie.Jeśli Dziadek wywołał tą dyskusję to może zaprezentuje jak powinno wyglądać wzorcowo zapeklowane mięso.Będzie jakiś wzorzec ,żeby porównać.Wydaje mi się ,że mięso pokazane przez El Gregora jest prawidłowo zapeklowane.Oczywiście widać pewne różnice w kolorze warstwy zewnętrznej i wewnętrznej, ale to jest norma w naszych warunkach.Ja jakiś specjalnych szarości tam nie widzę.Może gdyby lepiej obrobić te kawałki z błon i ścięgien to wyglądało by lepiej bo miejsca zmienione są właśnie w tych okolicach. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #421 Opublikowano 12 Lutego 2013 Pytanie: jaki parametr wody lub peklosoli powoduje tę zmianę.no to żeby sprawę uatrakcyjnić podam taki konkretny przykład.... dwóch "wytwórców".... mięso zazwyczaj podobnej jakości (czasem z tego samego źródła) prowadzenie procesu takie samo (stężenia, temperatury).... peklosól zazwyczaj z tego samego źródła.... woda - jeden ma swoje ujęcie, drugi wodociąg miejski..... efekt całkowicie odmienny :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #422 Opublikowano 12 Lutego 2013 efekt całkowicie odmienny Tomek a może Ty jesteś za bardzo przewrażliwiony .Zobaczymy co wyjdzie z Twojego eksperymentu i wtedy sobie pogadamy.Porównamy Twoje mięso ( polędwica) z moim (polędwica) i wyciągniemy wnioski po zapewne burzliwej dyskusji :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #423 Opublikowano 12 Lutego 2013 woda - jeden ma swoje ujęcie, drugi wodociąg miejski..... efekt całkowicie odmiennypozostaje kwestia związków mineralnych i niemineralnych w wodzie, oraz wspomniana przeze mnie zawartość radonu rozpuszczonego w wodzie :wink: Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #424 Opublikowano 12 Lutego 2013 woda - jeden ma swoje ujęcie, drugi wodociąg miejski.....To sam sobie odpowiedziałeś gdzie jest różnica. EAnna dobrze pyta jaki składnik wody może mieć znaczenie ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #425 Opublikowano 12 Lutego 2013 :grin: to zapodajcie wzór mięsa prawidłowo zapeklowanego jak moje jest szare :grin: Jestem pewny,że takiego tutaj nie zobaczę :grin: Jutro wyciągam mięso z solanki (mogę obkroić) i to będzie wzór do naśladowania (sztuczny). Żałuję,że zabrałem głos w tej dyskusji. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/17/#findComment-267793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.