treborrobert Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Maja 2008 Czym dluzej czytam tym bardziej mniej rozumiem chodzi o mokre peklowanie.Jak mam golonke 2,20kg woda przykrywa w ilosci 3l to ile gram peklosoli wsypac. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1560-pomocy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Maja 2008 Jak masz golonkę 2,2kg to do peklowania mokrego dajesz 1l wody i 40-80g peklosoli, lub 40-80g soli i 0,5-1g saletry do mięsa. Musisz dobrać odpowiedni pojemnik. Zerknij w ten link http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1538Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1560-pomocy/#findComment-34034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
treborrobert Opublikowano 19 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Maja 2008 Dzieki za szybka pomoc, ale jak mam garnek w ktorym ta golonka potrzebuje 3l wody aby byla zanurzona to ile tych gram mam tam wsypac. Czarna rozpacz pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1560-pomocy/#findComment-34037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Maja 2008 A, czy nie możesz zmniejszyć objętości wody, stosując wypełnione butelki np. PET?Zasada jest prosta. Bierzesz 4 litry solanki na 10 kg mięsa. U ciebie będzie 0,88 litra solanki( tj . 0,088kg peklosoli- przy założeniu, że stosujesz stężenie 10 %)Stężenie jest uzależnione od czasu peklowania. Można wyciągnąć kość z golonki tylnej, umieszcając mięso w innym garnku, tak by zalać potrzebna ilością solanki(0,88).Jeśli koniecznie chcesz peklować w 3l to wsyp 0,30 kg peklosoli i trzymaj całość przez tydzień i powinno być OK. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1560-pomocy/#findComment-34039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
treborrobert Opublikowano 19 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Maja 2008 Masz namysli 3l wody to 0,30kg peklosoli to jest 300gram 1 torebka 20gramx15torebekzupelnie zglupialem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1560-pomocy/#findComment-34041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Maja 2008 Tak. Zadzwoń na pogotowie zadymiarskie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1560-pomocy/#findComment-34044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Maja 2008 Może ta tabela wyjaśni Twoje wątpliwości .http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/tabelamieszanka.htmPozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1560-pomocy/#findComment-34045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Maja 2008 To teraz moża ja spróbuję wytłumaczyć.Zakłada się ,że przy peklowaniu mokrym trzeba zrobić solankę w ilości 40% wagi mięsa to w Twoim wypadku daję 0,88l solanki do zalania 2,2 kg mięsa . A teraz sporządzenie samej solanki jak pisali poprzednicy ilość peklosoli zależy od czasu peklowania .Zakładając peklowanie ok.7 dniowe trzeba zrobić solankę ok 10% (czyli jak pisał Bagno) tzn ,że na 1 litr wody bierzesz 100gramów peklosoli . Ponieważ ty masz zrobić tylko 0,88l solanki to musisz wziąć peklosoli 88 gramów (niektórzy z nas po wyliczeniu odpowiedniej ilości peklosoli biorą jej 60% a pozostałe 40% stanowi sól warzona niejodowana0. Oczywiście jeśli chcesz peklować dłużej to jest np 14 dni to stosujesz mniej peklosoli tj ok 85gr na 1 litr wody.Ja zwykle robię solankę w ilości 50% wagi mięsa i jeśli wystaję to wkładam do garnka jeszcze mały słoik z wodą . Mam nadzieję ,że może trochę Ci rozjaśniłam. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1560-pomocy/#findComment-34046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
treborrobert Opublikowano 19 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Maja 2008 Jezeli robisz sobie zarty ze mnie to trudno. Jest napisane Dzwonic tylko w naglych przypadkach. Moze zadaje pytania jak przedszkolak ale tak sie czuje. WYBACZ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1560-pomocy/#findComment-34047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
treborrobert Opublikowano 19 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Maja 2008 Chudziak serdeczne dzieki za pomoc Twoja porada najbardziej trafila do mojej lepetyny bo najbardziej mnie zwiodla instrukcja producenta peklosoli, ze na 3kg miesa wystarczy 20gram peklosoli. z wrazami szacunku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1560-pomocy/#findComment-34049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Maja 2008 Jezeli robisz sobie zarty ze mnie to trudno. Jest napisane Dzwonic tylko w naglych przypadkach. Moze zadaje pytania jak przedszkolak ale tak sie czuje. WYBACZ To nie żart tylko czasem łatwiej wytłumaczyć w rozmowie niż w formie pisemnej. Skoro tak pisze to dzwoń i już. A może zapeklujesz na sucho i po problemie? Pozdrawiam Miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1560-pomocy/#findComment-34050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Maja 2008 Chudziak serdeczne dzieki za pomoc Twoja Nie ma za co po prostu pamiętam jak na początku dla mnie też wszystko było czarną magią i marzyłam o tym by ktoś mi wytłumaczył wszystko od a do z. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1560-pomocy/#findComment-34051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
treborrobert Opublikowano 19 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Maja 2008 To teraz nareszcie moge wlozyc golonke do zalewy a juz sie balem, ze zacznie zle pachniec.Aha do wszystkich przepraszam za oczywiste pytania i brak polskiej trzcionki. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1560-pomocy/#findComment-34052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Maja 2008 Witam . Za pytania nie przepraszaj przecież tutaj sobie wszyscy pomagamy i po to jesteśmy . Niekiedy tylko potrzeba troszkę cierpliwości .Powodzenia w peklowaniu Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1560-pomocy/#findComment-34056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
treborrobert Opublikowano 19 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Maja 2008 Dzieki za dobre slowo. Cierpliwosci u mnie dosc, ale jestem nowyi to bardziej WY potrzebujecie cierpliwosci na takich jak MY. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1560-pomocy/#findComment-34057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
treborrobert Opublikowano 19 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Maja 2008 Czy ta zapeklowana golonke moge trzymac w lodowce Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1560-pomocy/#findComment-34060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Maja 2008 Temperatura zalewy powinna mieć od plus 6-8stopni . Czyli lodówka jest ok Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1560-pomocy/#findComment-34062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Maja 2008 Nie tylko możesz ale powinieneś trzymać w lodówce. A w wolnej chwili poczytaj sobie o peklowaniu bo zasadą peklowania mokrego jest przeliczanie potrzebnej ilości solanki w stosunku do wagi mięsa potem w zależności od czasu peklowania dodajesz w granicach od 80 do 120 gramów peklosoli na litr wody a w przypadku peklowania suchego ilość peklosoli odnosisz bezpośrednio do wagi mięsa stosując od 17-20 gramów peklosoli na kg mięsa. To tak w dużym skrócie. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1560-pomocy/#findComment-34064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
treborrobert Opublikowano 19 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Maja 2008 Jezeli wszystko jest ok to czy zalewe powinienem zmienic np. po ilu dniach jezeli mam7 dni trzymac golonke w zalewie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1560-pomocy/#findComment-34065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
treborrobert Opublikowano 19 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Maja 2008 Chudziak jestes niezastapiona dla takich niemowlakow jak ja Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1560-pomocy/#findComment-34066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Maja 2008 Jezeli wszystko jest ok to czy zalewe powinienem zmienic np. po ilu dniach jezeli mam7 dni trzymac golonke w zalewieJeśli będziesz trzymał w lodówce wymiana zalewy prawie napewno nie będzie potrzebna. Zalewę wymienia się tylko w przypadku zaobserwowania zmian w niej (zmętnienie, dziwny zapach). Bywało, że w okresie zimowym trzymałem mięso w zalewie nawet 6 tygodni, bez zmiany zalewy. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1560-pomocy/#findComment-34067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Maja 2008 Witam Wnuczek . Pragnę przypomnieć że dawniej gdy nie było jeszcze lodówek mięso odpowiednio zasolone przechowywało się w beczce w piwnicy-ziemiance po parę miesięcy . Mięsko było w tzw własnym sosie i nikt takiej zalewy nie wymieniał aż do jego zjedzenia . Przed użyciem jak było za słone to było trochę wymoczone i tylko wspominać tamte smaki . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1560-pomocy/#findComment-34069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
treborrobert Opublikowano 20 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Maja 2008 Jescze o tej nieszczesnej golonce wczoraj podczas waszych porad w miedzy czasie dodawalem peklosol mialem 5 torebek po 20gram, czy te 100 gram moze zostac na 3l wody czy jeszcze dokupic Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1560-pomocy/#findComment-34095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Maja 2008 czy te 100 gram moze zostac na 3l wody czy jeszcze dokupicPrzy takim stosunku wody do peklosoli otrzymałeś za małe stężenie .Najlepiej znajdz w swojej miejscowości( nota bene wpisz w profilu skąd jesteś) hutrownie ,gdzie można kupić peklosól na wagę jest to niewielki koszt ok1-2 zł za kg. Wylej część solanki (litr solanki powinien wystarczyć do zalania tej ilości mięsa) dodaj peklosoli w takiej ilości by w litrze wody było 100 gr ,bo teraz masz w litrze 33 gr. Nie wiem czemu upierasz się przy tych 3 litrach solanki?? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1560-pomocy/#findComment-34098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Maja 2008 Odmierz ilość solanki (400 ml na 1 kg mięsa), wlej do worka foliowego, wsadz tam tą golonkę/golonki, i po wszystkim, jak się boisz że worek może być nieszczelny to wsadz to wszystko zpowrotem do tego garnka z pozostałą solanką.Co jakiś czas poruszaj workiem żeby się solanka w nim wymieszała.zZ tym odmierzaniem solanki chodzi o to żeby ilość solanki (zawarta w niej ilośc nitrytu lub saletry) odpowiadała ilości mięsa. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1560-pomocy/#findComment-34099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.