Twonk Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 20 Marca 2019 Janp, mógłbyś opisać przepis jaki stosujesz? Czy te schaby nie powinny wisieć w jakiejś konkretnej temperaturze i wilgotności? Wydaje mi się, że jak za bardzo ci wyschną z zewnątrz to środek pozostanie mocno wilgotny - podatny na zepsucie. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/8/#findComment-626993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janp Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 20 Marca 2019 Masz rację Twonk, to jest jeden schab, który zabrałem na działkę, reszta wisi w szafie dojrzewalniczej w odpowiednich warunkach temperatury, wilgotności i przewiewie. A schaby były przygotowywane na szkoleniu hybrydowym I stopnia na początku marca Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/8/#findComment-627005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 20 Marca 2019 Szynki skosztowałem, gorzka i szczypiący smak na języku. Janusz (K-ce) tak se teraz pomyślałem...z tą gorzkością...może to od podwędzenia ten smak? Kroiłeś pewnie nie od pętelka, "od dołu"...Dziś worowałem swoją działę z kursu- polędwicy kawałek odkroiłem "od dołu"...lekka goryczka ale "dymowa" taka...xxxxxxx Całokształt- w zasadzie jak Marek z B postąpiłem- kiełbasa super w smaku, bez nalotów czyściutka, kolores ...kiełbasowy zapach nieniepokojącyKarkówka trochę - 5/7 ognisk plechy, biały puszek i zielona odrębnie- przemyte wódką; nie próbowałem (ani wódki ani mięsa ), kolores normalny...karkówkowodojrzewającosuszony...kilka małych skupisk maleńkich białych kuleczek- te "drożdżaki"??? zapach spoko...Szynka 3/5 ognisk plechy- biały puszek- przemyte wódką, kolores normalny szynkowodojrzewającosuszony...zapach spoko...Polędwica czysta praktycznie 1/2 ogniska puszku, zmyte, kolores prawie jw, zapach spokoZaworowane i w 7-8*C..xxxxxxxxx Dziwność mnie ogarnęła gdyż wydaje mi się, że polędwica i szynka są jakby... "rzadkie" w środku, nie wiem jak to opisać, jakby przezroczyste, lekkie...nie wiem...nigdy czegoś takiego nie zauważyłemNa pewno ciut przesuszyłem powierzchnię ale w worku mi się wyrówna..mniemam xxxxxxxJanusz (W-wa) :clap: , z serami pomknąłeś, kiełbachy gnasz, łososie... dojrzewające...mnogość sprawności i asortymentów ... Pięknie Panie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/8/#findComment-627008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harry_64 Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 20 Marca 2019 To i ja w końcu, bo zarobiony okrutnie ostatnio jestem, a dodatkowo Janusz mnie wywołał W pierwszej kolejności wędliny, po przyjeździe do domu poszły na wagę i ważyły odpowiednio:- polędwica - 0,75kg- karczek - 1,73kg- szynka- 1,18kg- kiełbaski - 4 sztuki nie ważone. Wszystko powieszone w komórce. Komórka w bloku (wielka płyta) od strony północnej, 3 piętro, okno minimalna szczelina aby był przewiew. Temperatura 8-12 stopni, wilgotność nie mierzona. Pod wędlinami powieszonymi na kiju, pojemnik na mięso wypełniony niewielką ilością wody. Wędliny wisiały od 3 marca do dzisiaj(17dni). Dzisiejszy pomiar wagi wyrobów:- polędwica - 0,47kg - ubytek wagi ok.38%- karczek - 1,27kg - ubytek wagi ok.26%- szynka- 0,71kg - ubytek wagi ok.39%Wszystko zapakowane próżniowo w worki foliowe i z powrotem do komórki. Wrzucam parę fotek:szynkapolędwicakarczek Widoczne białe wykwity na zdjęciach 1, 4 i 5, odpowiednio na szynce i karczku, występują w zagłębieniach wędlin. Czy to należy w jakiś sposób przemywać, czy zostawić jak jest, bez ingerencji? Moim zdaniem szynka i polędwica zbyt szybko i za mocno wysuszone, dodatkowo od strony okna skórka twardsza niż z drugiej strony, co sugeruje zbyt duży ruch powietrza Teraz rozumiem, dlaczego używa się komór do dojrzewania. Druga część posta dotyczy serów, najpierw serek dojrzewający "Karola" Serek dojrzewa w lodówce, codziennie obracany.Karolu jak to jest z tym soleniem, używa się 2% soli wagi serka? Soli się go codziennie, przez jaki okres czasu? Z góry dzięki Zostały jeszcze serki "Rafała", są to serki typu brie, też wrzucam fotki: Serki trzymam w lodówce, w zamkniętych pojemnikach, jak widać na zdjęciu. Raz na parę dni otwieram i zaglądam do środka Tu natomiast mam pytanie do Rafała, pleśń nie pokryła serków od spodu i z boku, gdzie stykały się z pojemnikiem. Rozumiem, że powinny mieć więcej miejsca Moje pytanie, czy serki należy obracać aby spleśniały również od dołu? Również dziękuje za odpowiedź Jeszcze raz dziękuję za super kurs i do zobaczenia na kolejnych Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/8/#findComment-627014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 20 Marca 2019 Z moich małych ilości to metka zeszła w pierwszy dzień Kiełbaska pierwsze 2 dni spędziła w hotelowej lodówce, a potem powiesiłem w kuchni na trzy dni (ok 19-20°C). Chyba aby trochę dłużej się podfermentowała 8 marca wsadziłem ją do lodówki "no frost". Do dzisiaj straciła 14% wagi w lodówce.Planuję później wsadzić ją w folie do wyrównania wilgotności. Pytanie tylko kiedy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/8/#findComment-627017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 20 Marca 2019 Planuję później wsadzić ją w folie do wyrównania wilgotności. Pytanie tylko kiedy? Dzisiaj. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/8/#findComment-627018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 21 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 21 Marca 2019 Janusz (K-ce) tak se teraz pomyślałem...z tą gorzkością...może to od podwędzenia ten smak? Kroiłeś pewnie nie od pętelka, "od dołu"... Dziś worowałem swoją działę z kursu- polędwicy kawałek odkroiłem "od dołu"...lekka goryczka ale "dymowa" taka... Kosztowałem z kawałka odkrojonego z całości, od środka. Na pewno nie dymowa ta goryczka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/8/#findComment-627037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 21 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 21 Marca 2019 WitamPo konsultacji z Kol.Rafałem przyszedł czas na rozkrojenie serka Brie,ogólnie serek w futerku smakujefajnie coś jak serek topiony z nutą przypraw,fajnie wyszła skórka o której mówił Rafał.zjadłem go razem z pleśnią .ostatnia fotka to serki gouda chyba od Karola,robi się już skórka i pleśń ...zapach trochę inny,czekam dalej co z tego będzie...Fajnie że ludzie się trochę poruszyli i zaczęli opisywać swoje cuda Fanem zagorzałym serów nie jestem,ale ten mi smakuje nawet bardzo,pachnie malizną możliwe że żona (serkowa) się na brie załapie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/8/#findComment-627045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 21 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 21 Marca 2019 Po południu przyszła pora na kiełbaske....dość dyndania-podsuszania,przemyta z nalotu pleśni spirytusem,pokrojona w plasterki ,nawet osłonkęmiała miękką. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/8/#findComment-627058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 21 Marca 2019 No i zobacz kurs minął już prawie 3 tyg. a tu cały czas niespodzianki Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/8/#findComment-627060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 21 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 21 Marca 2019 Waldek to nie koniec maskotek....jeszcze jest serek gouda-czekam na niego,oraz czekam na karczek,schab i szynke,pochwale się tym co otrzymam dobrym i złym....zatem czekam.Szkoda że tak mało osób pokazuje swoje efekty,byłoby to zachętą na dalsze szkolenia,a i wrażenia są cały czas... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/8/#findComment-627064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 21 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 21 Marca 2019 Po południu przyszła pora na kiełbaske Tak z ciekawości zapytam...co to za kiełbaska? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/8/#findComment-627065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 21 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 21 Marca 2019 Alinko kiełbaska Hybrydowa,w moim wykonaniu podsuszana Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/8/#findComment-627067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 21 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 21 Marca 2019 Jeżeli dobrze pamiętam to kiełbasa nazywa się "Łazianka Hybrydowa Długodojrzewająca" PS. Moja w vaccum teraz podojrzewa, U mnie pleśni nie było na powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/8/#findComment-627073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 21 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 21 Marca 2019 Dokładnie Wojtku Łazianka Hybrydowa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/8/#findComment-627079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 23 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 23 Marca 2019 Moja łazianka hybrydowa oraz ser Brie. Ser pięknie dojrzał, rewelacyjna pokrywa pleśniowa, śnieżnobiała i puchata. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/8/#findComment-627200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 23 Marca 2019 Wygląda na to,że ta hybryda była strzałem w 10- kę skoro jest tak wiele wspomnień - Jest nadzieja ,że druga też będzie ciekawa Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/8/#findComment-627202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał G Opublikowano 24 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 24 Marca 2019 Serki trzymam w lodówce, w zamkniętych pojemnikach, jak widać na zdjęciu. Raz na parę dni otwieram i zaglądam do środka Tu natomiast mam pytanie do Rafała, pleśń nie pokryła serków od spodu i z boku, gdzie stykały się z pojemnikiem. Rozumiem, że powinny mieć więcej miejsca Moje pytanie, czy serki należy obracać aby spleśniały również od dołu? Również dziękuje za odpowiedź Jeszcze raz dziękuję za super kurs i do zobaczenia na kolejnych Hej, Brie nigdy nie zarasta od spodu. Serki powinny mieć więcej miejsca po bokach (większy pojemnik) wtedy rozwój pleśni będzie swobodny. Ja nigdy nie obracam brie, używając solanki masz gwarancje równomiernego wysolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/8/#findComment-627270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harry_64 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Kolejna porcja zdjęć, bo minęło trochę czasu i serki nabrały mocy. Na pierwszy ogień serki typu Brie: W zasadzie Marek i Janusz wszystko wspaniale opisali, więc nie będę się powtarzał. U mnie poszedł na pierwszy ogień ser z dodatkiem czarnuszki.Ciekawi mnie natomiast, czy konsystencja wewnątrz sera tego typu wraz z upływem czasu będzie się zmieniać? Chodzi mi o to czy środek, który jest teraz twarogowy, dojrzeje do postaci bardziej kremowej? Rafał, jak długo możemy dojrzewać takie serki, bez obawy zepsucia? Bo szkoda było by przedobrzyć Drugi rodzaj sera to dojrzewający typu Gouda, u mnie nie pokrył się pleśnią, za to ładnie dojrzał i zrobił się twardy Jako, że jest tylko jeden, to jest ściśle reglamentowany Wędliny nadal czekają. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/8/#findComment-628113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Jako, że jest tylko jeden, to jest ściśle reglamentowany A ja zeżarłem swojego zaraz po przyjezdzie, co za błąd. Ładnie ci to wyszło Zauważ, że moj brie nie jest biały, "twarogowy". Ciekawe dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/8/#findComment-628124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 No i "nasze" : Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/8/#findComment-628129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Apetycznie ten serek wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/8/#findComment-628185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 No i "nasze" : Srodek chyba z lekka twarogowy?Powinien jeszcze poleżeć, zapaść się w sobie i zaciągnąć "różem" Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/8/#findComment-628206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Powinien jeszcze poleżeć, zapaść się w sobie i zaciągnąć "różem" To zwykłe łakomstwo ale drugi poleży Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/8/#findComment-628213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janp Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Uczestniczyłem w kursie i postanowiłem skorzystać ze zdobytej wiedzy. I oto co wyszłojanp Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/8/#findComment-628268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.