jacekw21 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Grudnia 2018 SUROWIEC -4,5 kg mięska z żeberek-0,5 kg mięska z golonki PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE-peklosól 18 g/kg lub sól (ja robiłem na peklo)-pieprz kolorowy rozdrobniony w moździerzu 1 g/kg-pieprz czarny mielony 2 g/kg-gorczyca ziarno 4 g/kg-czosnek dobrej jakości 6 g/kg-bazylia, tymianek, oregano, majeranek po 1 g co całości-woda 100 ml dodana podczas dodania przypraw-woda 50 ml dodana przed nadziewaniem w jelita-jelita wieprzowe 28-32 ROZDRABNIANIEMięsko z żeberek chude kroimy w kostkę 2 cm tłuste 0,5-1 cm.Mięsko z golonki do peklowania kroimy w 3-4 cm, po procesie peklowania mielimy na sitku 4 mm,następnie poprawiamy na sitku 2,5 mm WYKONANIEPokrojone mięso peklujemy i odstawiamy do lodówki na 2 dni po tym czasie mielimy golonkę. Następnie do mięska z żeberek dodajemy wszystkie przyprawy i 100 ml wody i wyrabiamy do kleistości. Mięso z golonki też wyrabiamy i dodajemy do reszty mięsa. Teraz jeszcze raz całość bardzo dokładnie mieszamy i odstawimy do lodówki na 12-24 godz. Po tym czasie dodajemy jeszcze 50 ml wody dokładnie wyrabiamy i pakujemy mięso w jelita dość ściśle i odwieszamy na kije na 2-3 godz w pokojowej temp. U mnie osadzanie było wspomagane wiatrakiem. OSUSZANIE W wędzarni przy dużym ruchu powietrza. Temp. 40 st.czas 40-60 min powierzchnia kiełbasy musi być sucha i ciepła. WĘDZENIE3 godz w temp.50-55 st. Następnie podpiekamy lub parzymy a kiełbaskę podpiekaną można podsuszyć. Podpiekamy do 68-70 st.w środku, parzymy w wodzie 75-80 st.do uzyskania 68-70 w środku. Podsuszamy w chłodnym przewiewnym miejscu do momentu jaki chcemy uzyskać.U mnie to trwało 8 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Grudnia 2018 I już wiem co będzie na święta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Kiełbaska wygląda zacniePewnie tak smakuje Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Jacku serdeczne dzięki za wrzucenie tych super przepisów na forum. To ostatnio rzadkość. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Maxell Proszę bardzo. Jestem tu na tym forum już długo ale bardzo rzadko zaglądam na rok może ze dwa razy wszedłem przez wczoraj i dzisiaj pobiłem rekord:) wolę wstawiać na fb i bloga .Może zacznę trochę wstawiać i tu jak ludzie będą chcieli korzystać z moich przepisów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Mięso z żeberek to jest boczek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Może zacznę trochę wstawiać i tu jak ludzie będą chcieli korzystać z moich przepisów Jeszcze się pytasz??? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Grudnia 2018 nareszcie konkretny gosc.wrzuca przepisy ima .......pozdrawiam i czekam na wiecej.towar pierwsza klasa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Grudnia 2018 nareszcie konkretny gosc.wrzuca przepisy ima .......pozdrawiam i czekam na wiecej.towar pierwsza klasa! Reszta chyba na "autobanach" leci... :D Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Bardzo mi się podoba, zwłaszcza w wersji podsuszonej. Pozwoliłem sobie zapisać przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Może zacznę trochę wstawiać i tu jak ludzie będą chcieli korzystać z moich przepisówJeszcze się pytasz??? ok trochę powstawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Wstawiaj, wstawiaj bo ludzie ostatnio wpadają tu na forum bardziej aby się pokłócić niż coś wnieść. I siedzą tam na tych swoich bejsbukach Kiełbaska prima sort z wyglądu i składu. Na pewno ją spróbuję odtworzyć. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 3 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Grudnia 2019 (edytowane) Wyglada zacnie . Pewnie tak samo smakuje Zastanawiam sie tylko ,co to za mieso z żeberek ? mam u siebie tylko paski,lub takzwane "ekstramięsne" Edytowane 3 Grudnia 2019 przez Atrax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Wstawiaj, wstawiaj Coś tam zawszę wstawię jak coś nowego ulepię [Dodano: 04 gru 2019 - 18:51] mam u siebie tylko paski,lub takzwane "ekstramięsne" Będą dobre dawałem jedne i drugie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 4 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Będą dobre dawałem jedne i drugie Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lamar Opublikowano 8 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Lutego 2020 Kurde ale kiełbacha ma wygląd ????????... Tylko właśnie jakie to mięsko z żeberek? Bo jeśli kupię żeberka, to kości będzie więcej niż mięsa będzie ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 9 Lutego 2020 jakie to mięsko z żeberek? Może podam Ci nazwy handlowe jakie można spotkać w sklepach odnośnie tych żeberek jakie ja kupiłem i zrobiłem kiełbasę. Osobiście spotkałem się z nazwami :żeberka extra mięsne , żeberka paski, żeberka mięsne. Takie nazwy spotykam u siebie na Podlasiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 9 Lutego 2020 Sa jeszcze zeberka tzw trojkaty , przykarkowe, maja duzo miesa Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 9 Lutego 2020 Sa jeszcze zeberka tzw trojkaty , przykarkowe, maja duzo miesa U nas nazwa handlowa mostek wieprzowy . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 9 Lutego 2020 Jak Pisze Jacek, oraz Electra, w Szwecji, pomimo różnic w klasyfikacji mięska, mamy również żeberka grube, mięsne ( tjocka revbensspjäll ) sam często kupuję bo są pycha w różnych konfiguracjach, nie tylko w kiełbasie, osobiście najbardziej lubię w wersji pieczonej, ale do kiełbaski "chłopskiej" też biorę, a na kostkach po wykrojeniu gotuję pyszniutkie zupki, o krupniczku nie wspominając . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 9 Lutego 2020 mamy również żeberka grube, Czyli z boczkiem . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 9 Lutego 2020 U niemiaszków mówia na to Dicke Rippe czyli grube zebro. ☺ Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 9 Lutego 2020 U niemiaszków mówią na to Dicke Rippe czyli grube zebro. ☺ Dokładnie tak samo jak w Szwecji, o czym wcześniej pisałem zresztą ( tjocka revbensspjäll - czyli - grube żeberka ) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 9 Lutego 2020 są pycha w różnych konfiguracjach, Zgadzam się osobiście kosztowałem robiłem pieczone ,w sosie duszone ,wędzone w całych kawałkach ,nawet jako wkładka do bigosu ,zup ogólnie są fajne .No i chyba trzeba będzie coś pomyśleć o nowej konfiguracji. Właśnie wpadłem na pomysł że zapuszkuje je z odrobiną czosnku,pieprzu,soli. Masz jeszcze może jakąś przyprawę co stosowałeś do żeberek i się sprawdziła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 9 Lutego 2020 Nie mam jakiejś specjalnej receptury. Stosuję różne gotowe mieszanki grillowe, do kebaba, atc. Najbardziej jednak lubię tradycyjnie tak jak do pieczonego boczku. Sól, pieprz grubo mielony, czosnek i majeranek. Mięsko dobrze natrzeć, do pojemniczka i na noc do lodówki, pieczenie następnego dnia. W puszkach jeszcze nie robiłem, więc działaj i opisuj, bo na pewno będą delicje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.