Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę Państwa !!!

To jest po prostu pyszne.

Karkówka pieczona wg Maxella.

Czy już ktoś z Was ją robił? Jeśli nie to serdecznie polecam.

Oryginalny przepis jest tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10728-kark%C3%B3wka-z-piekarnika-w-mojej-marynacie/?hl=kark%C3%B3wka

 

A tu zapis w pdf-e file:///C:/Users/ALA/Downloads/Kark%C3%B3wka%20z%20piekarnika%20wg%20Maxel.pdf

 

Mięsko umyte, osuszone, zaczynam obkładać marynatą.

47289354_321431675113552_451647152409752

 

 

Po 48 godz marynowania, przed włożeniem do piekarnika.

Ogrzewało się w temperaturze pokojowej około dwie godzinki.

47168281_560279697766243_695297150149459

 

 

Pieczone ok 3 godz w temp 180 st. Jest soczyste i mięciutkie.

47571797_905615229636909_886897650839217

 

 

Na zimno, na kanapce z powstałą galaretką. Mniam

47382719_2148430158800550_70070896828570

 

47284439_2280298582202705_42690820477980

 

 

Kolejną upiekę na święta

47356076_288701141778588_321698242656364

 

 

 

47394741_290692558247800_456393661643489

Edytowane przez Alinka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15649-pieczyste-jest-zajte/
Udostępnij na innych stronach

file:///C:/Users/ALA/Downloads/Kark%C3%B3wka%20z%20piekarnika%20wg%20Maxel.pdf

A nie jest to adres na Twoim kompie ? :)

 

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10728-kark%C3%B3wka-z-piekarnika-w-mojej-marynacie/?hl=kark%C3%B3wka

 

Ja osobiście nie robiłem ale fakt wiele osób chwali sobie ten przepis :)

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15649-pieczyste-jest-zajte/#findComment-615158
Udostępnij na innych stronach

A nie jest to adres na Twoim kompie ?

 

 

Dzięki za link do strony. 

Nie wiem skąd i dlaczego ja mam to w pdf-ie zapisane  :D

Już poprawiłam i dodałam link do postu.

Edytowane przez Alinka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15649-pieczyste-jest-zajte/#findComment-615163
Udostępnij na innych stronach

Robimy  jako danie obiadowe i to z 2 szt. jak pojawi się rodzina "w komplecie".

Do tego sałatka w/g Maksella i sos do niej sposobem EAnny i rogera.Dzięki .

 

CPN możesz podać linki do tej sałatki Maxella i sosu EAnny?

 

Ja podałam Surówkę jak u Chińczyka.

Robię ją dosyć często, jest uniwersalna.

 

1 mała główka białej kapusty - cieniutko poszatkowana

1 duża marchew - starta na tarce jarzynowej

1 duża sebula - pokrojona w pół krążki lub w drobną kostkę

Warzywa rozdrobnić, wymieszać w dużej misce.

Zalewa

0,5 szkl octu (ja daję ryżowy)

0,5 szkl cukru

1 łyżka soli

1/3 szkl oleju

Składniki zalewy wymieszać, zagotować.

Zwrócić uwagę czy sól i cukier się rozpuściły.

Gorącą zalewę wlać do warzyw, wymieszać.

Najlepsza na drugi dzień. Może stać w lodówce tydzień i dłużej.

 

47377719_386719415400265_687173319581813

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15649-pieczyste-jest-zajte/#findComment-615176
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy już ktoś z Was ją robił? Jeśli nie to serdecznie polecam.

 

Robiłam i to nie raz. Smakuję wyśmienicie na zimno i na ciepło.  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15649-pieczyste-jest-zajte/#findComment-615180
Udostępnij na innych stronach

@Alinka,

Taka surówka jak podałas ,też jest u nas  przez cały rok .To ulubione danie do pracy  dla synowej. Pomieszkując w okolicach Dortmundu , podobną kapustę kupowałem w marketach w opakowaniu .Poszukiwałem długo przepisu i znalazłem podobny na naszym forum .Chyba podał go kolega Jondek w "lato czas na przetwory". A wracając do karkówki to z braku czasu robimy "karkówkę na soli".

Edytowane przez CPN
Ed
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15649-pieczyste-jest-zajte/#findComment-615190
Udostępnij na innych stronach

Znalazłem   w "pozostałe wyroby" 26.05.2010.Przepraszam ,nie potrafię na obecnym sprzęcie przekierować.

 

CPN czyli o tym przepisie piszesz https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4178-karkowka-pieczona-na-soli/

Muszę kiedyś wypróbować.

Dzięki :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15649-pieczyste-jest-zajte/#findComment-615196
Udostępnij na innych stronach

:) Alinko, ładniuchna wyszedła...po rekomendacji jak w tytule ( :laugh: :laugh: :laugh: ) dłużej się nie mogę opierać owej smakowitości.... :yes:

Wypada spreparować....osobiście :yes::D:clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15649-pieczyste-jest-zajte/#findComment-615300
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wypada spreparować....osobiście

 

Karolu...preparuj koniecznie.

Dzisiaj kroiłam na kanapkę i stwierdziłam ,

że nie dwie a trzy doby trzeba trzymać ją w marynacie.

Będzie lepsza słoność w środku, albo cienki karczek kupić. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15649-pieczyste-jest-zajte/#findComment-615321
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.