witek1965 Opublikowano 18 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 18 Listopada 2022 (edytowane) Dzięki serdeczne Muski .Sprawdziłem ofertę na sitka.com.pl i niestety fi 20 brak w ofercie. Może uda mi się kupić gdzie indziej, albo rozdrobnię na szarpaku w Zelmerze nr 8 lub nr 5, to powinno wyjść podobnie. Fi 10 to bez problemu dostanę. Edytowane 18 Listopada 2022 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/page/7/#findComment-798062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 18 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 18 Listopada 2022 (edytowane) Bardzo ładne wyroby [Dodano: 18 lis 2022 - 21:23]Dzięki serdeczne Muski .Sprawdziłem ofertę na sitka.com.pl i niestety fi 20 brak w ofercie. Może uda mi się kupić gdzie indziej, albo rozdrobnię na szarpaku w Zelmerze nr 8 lub nr 5, to powinno wyjść podobnie. Fi 10 to bez problemu dostanę.Do maszynki 22 lub 32 sitko 20 mm jest dostępne ale do maszynki 8 nie spotkałem ją do swojej ósemki największe mam 16 mm Edytowane 18 Listopada 2022 przez Zofintal Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/page/7/#findComment-798104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 18 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 18 Listopada 2022 Kiełbasy fajnie wyglądają. Temperaturę dla gotowego wyrobu dałbym większą. 67-68 . Dla zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/page/7/#findComment-798125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 19 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 19 Listopada 2022 (edytowane) Temperaturę dla gotowego wyrobu dałbym większą. 67-68 jeśli chodzi o parzoną, to wkradł mi się błąd. Parzę do osiągnięcie temp. 70 st.C, podobnie jak w szynkowarze, z wyjątkiem drobiu, bo wtedy ciągnę doi 80 st. C. Pewnie myślałem o wędzeniu. Dzięki za czujność i zwrócenie uwagi. Do maszynki 22 lub 32 sitko 20 mm jest dostępne ale do maszynki 8 nie spotkałem masz rację. Mam trzy maszynki, a w zasadzie dwie -"12" , wielka i ciżeka, z przekładnia olejową i to do niej szukałem i też nie ma.Ale mam też Zemera 5 i 8 (jeden napęd, dwie gardziele) i mam do nich szarpak. Wtedy mógłbym spróbować rozdrobnić na szarpaku, zamiast na fi 20, której nie mam do 12-ki . Nie będzie idealnie jak fi 20, ale też nie jak na fi 16. Nieprecyzyjnie to napisałem wcześniej. Chciałbym prosić moderatora o poprawienie tego wpisu w poście 149 i wstawienie zamiast temp. 55-60 st. temperaturę 70 st. Parzenie do osiągnięcia temp 55-60 st. Wewnątrz batonu w temperaturze 80 st.C Edytowane 19 Listopada 2022 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/page/7/#findComment-798190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 19 Listopada 2022 fi 20 Tak naprawdę szarpak w 12 maszynce to też pewnie ok 20mm Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/page/7/#findComment-798209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 19 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 19 Listopada 2022 @MuskiMam szarpak do ósemki i dość duże kawałki daje, zwłaszcza jak nie założę nożyka. No i mięso odpowiednio drobno pokrojone w stosunku do ślimaka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/page/7/#findComment-798224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 19 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 19 Listopada 2022 @MuskiMam szarpak do ósemki i dość duże kawałki daje, zwłaszcza jak nie założę nożyka. No i mięso odpowiednio drobno pokrojone w stosunku do ślimaka.Szarpak, dwie czy trzy nerki bo to robi różnicę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/page/7/#findComment-798234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 19 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 19 Listopada 2022 Mam potrójną. Z podwójnej zapewne większe. - Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/page/7/#findComment-798236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 20 Listopada 2022 Pięknie podsuszone kiełbasy, wyglądają smakowicie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/page/7/#findComment-798311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 21 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 21 Listopada 2022 Tak naprawdę szarpak w 12 maszynce to też pewnie ok 20mm w zaokrągleniu są to 3nerki 16,3 mmx33mm. Szarpak zdecydowanie da większe kawałki, a mi osobiście to na pewno nie będzie przeszkadzało. Lubię całe kawałki mięska w kiełbasie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/page/7/#findComment-798611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 20 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 20 Grudnia 2022 Hello SiB.Przyszło mi upiec pieczeń świąteczną i mam zgrzyt z marynowaniem Przygotuj solankę do marynowania mięsa. Do dużego naczynia wlej około 1,5 l zimnej wody. Dodaj cebulę pokrojoną w plastry oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Następnie przyprawy i zioła: liście laurowe, ziele angielskie, goździki, ziarna czarnego pieprzu oraz 4 łyżki soli. Całość zamieszaj do rozpuszczenia się soli. Szynkę zanurz w marynacie, naczynie zafoliuj, odstaw na 48 godzin do lodówki I tu mi się zbyt to nie widzi. Ja bym to zagotował, ostudził i dopiero marynował. Co sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/page/7/#findComment-804292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 27 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 27 Stycznia (edytowane) Co prawda chwalić się pomyłkami nie ma zbytnio co, ale opisze proces produkcji kiełbasy O !....... Błędnej. Planem było zrobienie dwóch kiełbas- "grubej" do kanapek i cienkiej, domowej. Kiełbasa k, gruba kanapkowa, inspirowana przepisem JackaW : -szynka, czysta, bez tłuszczu, ładny, jasny mięsień zewnętrzny ( sorry, ale nie podam nazwy)3 kg rozdrobnionej na szarpaku -karkówka kg/ sitko 13 mm -boczek 1 kg/ sitko 13 mm -klasa 3 pozyskana z szynki 0,8 kg rozdrobiona na sitku 3mm x 2 Mięso pokrojone na kawałki peklowane osobno peklosolą 17-g/kg Przyprawy: -pieprz czarny grubo mielony 2,5 g /kg -kolendra mielona 0,5 g/kg -ziele angielskie mielone 0,5 g/kg -gałka muszkatołowa 0,5 g/kg -czosnek granulowany 3 g/kg - marynowany, zielony pieprz -cukier 1 g/kg -woda 10% -osłonki białkowe fi 65 Po zapeklowaniu mięsa, Mięso klasy 1, przeznaczone na obie kiełbasy, zmieliłem na szarpaku i podzieliłem na części w ilościach przewidzianych do poszczególnych kiełbas, jedną włożyłem do mieszarki, resztę szynki (klasa I)pozostawiłem w misce do wykorzystania w kiełbasie "domowej", podobnie jak mięso klasy III i odniosłem w chłodne miejsce. skład kiełbasy domowej : Szynka, klasa 1 - 5 kg (szarpak) Karkówka - 2,5 kg siatka 10 mm Boczek - 1,5 kg siatka 8 mm klasa III -1 kg 2x 3mm pieprz świeżo mielony czarny 1,5 g/kg, gałka muszkatołowa 0,5 g/kg pieprz kolorowy - 1 g/kg Jako, że "wilczek" służy mi również za napęd do mieszarki, postanowiłem rozdrobnić pozostałe mięso przewidziane do kiełbasy domowej, co też zrobiłem, po zmianie siatek, żeby nie rozłączać urządzeń. Mięso klasy III połączyłem z wodą i przyprawami i wymieszałem ręcznie. Połączyłem "wilczka" z mieszarką. Już miałem zacząć mieszać, kiedy małżonka ogłosiła przerwę na kawę i w jej trakcie zdecydowała, że w pierwszej kolejności nabijemy cienką kiełbasę domową. Trochę mi to nie pasowało, bo miałem już w mieszarce kanapkową, a to się wiązało z uwolnieniem mieszarki, przełożeniem mięsa do miski i wyniesienia w chłodne miejsce, ale cóż, jak mus to mus. Mięsa miałem rozdrobnione, więc tylko mieszanie i nabijanie. I teraz uwaga, włożyłem do mieszarki zawartość miski w której było zmielone mięso klasy II na kiełbasę domową i wymieszałem z pozostałym w mieszarce mięsem, a że wcześniej ręcznie obróciłem ze dwa razy korbą, na wierzchu była klasa I, więc nic nie wzbudziło moich podejrzeń. Wymieszałem ekstra. Wyciągnąłem mięso z mieszarki do miski i zabieram się za mieszanie mięsa na cienka domowa. Przyniosłem klasę I i zaczynam rozglądać się za klasą II. Jak kamień w wodę. Obszedłem pół domu. zajrzałem na taras, do garażu, pod stół. Nie ma, nie ma, nie ma. Siedzę i patrzę się w miskę z mięsem na kanapkową i coś mi nie pasuje. Wziąłem wagę, zważyłem pierwsza porcję 3 kg, potem drugą, a mięsa w misce jeszcze jest, a jest, a powinien być kilogram. Nie pozostało mi nic innego jak wymieszać wszytko razem, co tez uczyniłem i o mały włos nie doszłoby do kolejnej katastrofy. Zapomniałem kompletnie, że przypraw było tylko na 7 kg mięsa, a nie na 17-cie. Szybko przygotowałem pieprz czarny, dołożyłem pieprzu zielonego, jakiś innych przypraw jakie nie przewidziane były do kanapkowej, wymieszałem i zrobiłem trzy kiełbasy. Cienką, grubą parzoną, grubą dopiekaną. Dopiekana w wędzarni i cienka się podsusza, więc fotka tylko z parzonej. Wymyśliłem dla niej nazwę O !---Błędna, ponieważ jest naprawdę smaczna, no i jej historia wywodzie się w błędu wykonawcy (skleroza, roztrzepanie i co tam tylko jeszcze można dołożyć). Edytowane 27 Stycznia przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/page/7/#findComment-986746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Stycznia Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 27 Stycznia 6 minut temu, witek1965 napisał(a): O !---Błędna, ponieważ jest naprawdę smaczna, I O!-----błędnie wygląda !!! Kiedyś też zaliczyłam podobną katastrofę, która zakończyła się niespodziewanym sukcesem. Koniecznie zapisz nową recepturę; ja do swojej często sięgam Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/page/7/#findComment-986749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 27 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 27 Stycznia Kochana moja, poza ilością i rozdrobnieniem mięsa, to tylko przyprawy z "grubej" były dobrane na spokojnie w g. wagi. Reszta to taka trochę partyzantka, ale spróbuje odtworzyć. Wszak małżonka brała czynny udział w doprawianiu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/page/7/#findComment-986757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamjj Opublikowano 28 Stycznia Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 28 Stycznia Bardzo ładna w przekroju Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15679-wyroby-witka-1965/page/7/#findComment-986939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.